Biyotin Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

0
2566

Biyotin (Biotin) bir vitamindir. Yumurta, süt veya muz gibi birçok gıdada az miktarda bulunur.

Biyotin yaygın olarak saç dökülmesi, tırnak kırılması, sinir hasarları ve diğer birçok durum için kullanılır.

Ne Kadar Etkili?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkinliği değerlendirmek için yeterli kanıt yok

BİYOTİN için etkinlik dereceleri aşağıdaki gibidir:

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Biyotin eksikliği: Biyotin almak, düşük kandaki düşük biyotin seviyelerini tedavi etmeye yardımcı olabilir. Kandaki düşük biyotin seviyeleri saçın incelmesine ve gözlerin, burnun ve ağzın etrafında döküntülere neden olabilir. Diğer semptomlar arasında depresyon, ilgi eksikliği, halüsinasyonlar, kollarda ve bacaklarda karıncalanma yer alır. Düşük biyotin seviyeleri gebe kadınlarda, yetersiz beslenen bireylerde, hızlı kilo kaybı olan kişilerde veya belirli bir kalıtsal durumu olan kişilerde ortaya çıkabilir. Ayrıca sigara içmek de biyotin seviyesini düşüren etkenlerden biri olabilir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Bebeklerde deri döküntüsü (seboreik dermatit): Biyotin almak, bebeklerde kızarıklığın artmasını önlemeye yardımcı olmuyor gibi görünmektedir.

Etkinliği Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Saç kaybı: Cilde steroid krem uygulanmasına ek olarak ağızdan biyotin ve çinko alınması saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Biyotin-tiamine duyarlı bazal gangliya hastalığı denilen kalıtsal bir hastalık: Bu rahatsızlığı olan kişilerde zihinsel durumun değişmesi ve kas problemleri yaşanır. İlk araştırmalar, biyotin artı tiamin almanın bu durumları tek başına tiamin almaktan daha iyi önlemediğini göstermektedir. Ancak bu kombinasyon, bu durumun yaşanma süresini azaltabilir. 
  • Güçsüz tırnaklar ve ayak tırnakları: Biyotini bir yıla kadar ağızdan almak, güçsüz tırnaklara sahip kişilerde tırnak ve ayak tırnaklarının kalınlığını artırabilir.
  • Şeker hastalığı: Bazı erken araştırmalar, krom ile birlikte biyotin almanın şeker hastalarında kan şekerini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak, tek başına biyotin almak, diyabetli kişilerde kan şekeri seviyesini iyileştirmiyor gibi görünüyor.
  • Diyabetik sinir ağrısı: İlk araştırmalar, biyotinin ağız yoluyla alınmasının diyabetli kişilerin bacaklarındaki sinir ağrısını azaltabileceğini göstermektedir.
  • Diyalizle ilgili kas krampları: Diyaliz gören kişilerde sıklıkla kas krampları görülebilir. Erken araştırmalar, ağız yoluyla biyotin almanın bu insanlarda kas kramplarını azalttığını göstermektedir.
  • Çoklu skleroz: Erken araştırmalar, yüksek doz biyotin almanın multipl sklerozu olan bazı kişilerde hastalığı iyileştirebileceğini ve kısmi felci azaltabileceğini göstermektedir.

Nasıl Etki Eder?

Biyotin vücuttaki yağ, karbonhidrat ve diğer bazı maddeleri parçalayan önemli bir enzim bileşenidir.

Düşük biyotin seviyesini tespit etmek için iyi bir laboratuar testi yoktur. Bu nedenle bu durum genellikle saçın incelmesi (sıklıkla saç rengi kaybıyla birlikte) ve gözler, burun ve ağız çevresinde kırmızı pullu döküntü içeren semptomlar ile belirlenir. Diğer semptomlar arasında depresyon, yorgunluk, halüsinasyonlar, kolların ve bacakların karıncalanması bulunur. Diyabetin düşük biyotin seviyelerine neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Biyotin Kullanmak Güvenli Mi?

Biotin, uygun şekilde ağız yoluyla alındığında veya cilde% 0.0001 ila% 0.6 oranında biotin içeren kozmetik ürünler olarak uygulandığında çoğu kişi için ÇOĞUNLUKLA GÜVENLİDİR. Biyotin, önerilen dozlarda kullanıldığında iyi tolere edilir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Hamilelik ve emzirme: Biyotin, hamilelik ve emzirme döneminde önerilen miktarlarda kullanıldığında OLASI GÜVENLİDİR.

Çocuklar: Biyotin, ağız yoluyla ve uygun şekilde alındığında OLASI GÜVENLİDİR.

Vücudun biyotini işleyemediği kalıtsal bir durum (biyotinidaz eksikliği): Bu rahatsızlığa sahip kişilerin ekstra biyotine ihtiyacı olabilir.

Böbrek diyalizi: Böbrek diyalizi alan kişilerin ekstra biyotine ihtiyacı olabilir. Böyle durumlarda sağlık personelleri ile görüşülmesi önerilir. 

Sigara: Sigara içenlerin biyotin seviyeleri düşük olabilir ve biyotin takviyesi gerekebilir.

Laboratuvar testleri: Biyotin takviyesi almak, birçok farklı kan laboratuvar testinin sonuçlarını etkileyebilir. Biotin, hatalı bir şekilde yüksek ya da düşük test sonuçlarına neden olabilir. Bu da hatalı veya yanlış teşhislere neden olabilir. Biyotin takviyesi alıyorsanız, özellikle de kan testinden önce biyotin almayı bırakmanız gerekebilir. Çoğu multivitamin, kan testlerine müdahale etmesi muhtemel olmayan düşük dozda biyotin içerir. Ancak bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Karaciğer Tarafından Değiştirilen İlaçlar (Sitokrom P450 1B1 (CYP1B1) substratları)

Bazı ilaçlar karaciğer tarafından değiştirilir ve parçalanır. Biyotin, bazı ilaçların karaciğerde parçalanma hızını artırabilir. Biyotin’in karaciğer tarafından değiştirilen bazı ilaçlarla birlikte alınması, bu ilaçların etkilerini azaltabilir. Biotin almadan önce, karaciğer tarafından değiştirilen herhangi bir ilaç alırsanız sağlık kuruluşu ile görüşmeniz önerilir. 

Karaciğer tarafından değiştirilen bu ilaçlardan bazıları arasında klozapin (Clozaril), siklobenzaprin (Flexeril), fluvoksamin (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramin (Tofranil), meksiletin (Mexitil), olanzapin (Tofranil), pentazin (Talinokin) , propranolol (Inderal), takrin (Cognex), teofilin, zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig) yer alır.

Bitkiler ve Takviye Gıdalarla Etkileşimi Var Mı?

Alfa-Lipoik Asit

Birlikte alınan alfa-lipoik asit ve biyotin, birinin vücut tarafından emilimini azaltabilir.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit)

Biyotin ve B5 vitamini birlikte alındığında, birinin vücut tarafından emilimi azalabilir.

Yiyeceklerle Etkileşimi Var Mı?

Yumurta Beyazı

Çiğ yumurta akı, bağırsaktaki biyotine bağlanabilir ve emilimini önler. Birkaç ay boyunca günde 2 ya da daha fazla pişmemiş yumurta akı yemek, semptomların ortaya çıkarmasına yetecek kadar ciddi olan biyotin eksikliğine neden olur.

Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan dozlar aşağıdaki gibidir:

Yetişkinler

Ağızdan Alım

Genel: Biyotin için belirlenmiş bir diyet yardımı yoktur. Biyotin için yeterli alımlar (AI), 18 yaşın üzerindeki yetişkinler için 30 mcg, hamile kadınlar ve emziren kadınlar için 35 mcg’dir.

Biyotin eksikliği: Günde 10 mg’a kadar kullanılmaktadır.

Çocuklar

Ağızdan Alım

Genel: Biyotin için belirlenmiş bir diyet yardımı yoktur. Biyotin için yeterli alım (AI) 0-12 ay bebekler için 7 mcg, 1-3 yaş çocuklar için 8 mcg, 4-8 yaş çocuklar için 12 mcg, 9-13 yaş çocuklar için 20 mcg ve ergenler için 25 mcg’dir. 

Biyotin eksikliği: Bebeklerde günde 10 mg’a kadar kullanılmaktadır.

Diğer İsimler

Biotina, Biotine, Biotine-D, Coenzyme R, D-Biotin, Vitamin B7, Vitamin H, Vitamine B7, Vitamine H, W Factor, Cis-hexahydro-2-oxo-1H-thieno[3,4-d]-imidazole-4-valeric Acid.

Referanslar

  1. Trambas CM, Sikaris KA, Lu ZX. A caution regarding high-dose biotin therapy: misdiagnosis of hyperthyroidism in euthyroid patients. Med J Aust. 2016;205:192. View abstract.
  2. Sedel F, Papeix C, Bellanger A, Touitou V, Lebrun-Frenay C, Galanaud D, et al. High doses of biotin in chronic progressive multiple sclerosis: a pilot study.Mult Scler Relat Disord. 2015;4:159-69. doi: 10.1016/j.msard.2015.01.005.View abstract.
  3. Tabarki B, Alfadhel M, AlShahwan S, Hundallah K, AlShafi S, AlHashem A. Treatment of biotin-responsive basal ganglia disease: open comparative study between the combination of biotin plus thiamine versus thiamine alone. Eur J Paediatr Neurol. 2015;19:547-52. doi: 10.1016/j.ejpn.2015.05.008. View abstract.
  4. The FDA Warns that Biotin May Interfere with Lab Tests: FDA Safety Communication. https://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm586505.htm. Updated November 28, 2017. Accessed November 28, 2017.
  5. Biscolla RPM, Chiamolera MI, Kanashiro I, Maciel RMB, Vieira JGH. A Single 10?mg Oral Dose of Biotin Interferes with Thyroid Function Tests. Thyroid 2017;27:1099-1100. View abstract.
  6. Piketty ML, Prie D, Sedel F, et al. High-dose biotin therapy leading to false biochemical endocrine profiles: validation of a simple method to overcome biotin interference. Clin Chem Lab Med 2017;55:817-25. View abstract.
  7. Trambas CM, Sikaris KA, Lu ZX. More on Biotin Treatment Mimicking Graves’ Disease. N Engl J Med 2016;375:1698. View abstract.
  8. Elston MS, Sehgal S, Du Toit S, Yarndley T, Conaglen JV. Factitious Graves’ disease due to biotin immunoassay interference-a case and review of the literature. J Clin Endocrinol Metab 2016;101:3251-5. View abstract.
  9. Kummer S, Hermsen D, Distelmaier F. Biotin treatment mimicking Graves’ disease. N Engl J Med 2016;375:704-6. View abstract.
  10. Barbesino G. Misdiagnosis of Graves’ disease with apparent severe hyperthyroidism in a patient taking biotin megadoses. Thyroid 2016;26:860-3. View abstract.