Boğaz ağrısı nedir?
Boğaz ağrısı, boğazda ağrılı, kuru veya cızırtılı bir hisdir. Boğazdaki ağrı en sık görülen semptomlardan biridir. Her yıl doktor muayenehanelerinde 13 milyondan fazla ziyareti gerçekleştirmektedir.
Çoğu boğaz ağrısı enfeksiyonlardan veya kuru hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısının rahatsız olmasına rağmen, genellikle kendi kendine geçer.
Boğaz ağrıları, etkiledikleri boğaz kısmına bağlı olarak tiplere ayrılır:
- Farenjit , ağzın hemen arkasındaki alanı etkiler.
- Tonsillit bademciklerin şişmesi ve kızarıklığı, ağzın arkasındaki yumuşak doku.
- Larenjit , ses kutusunun şişmesi ve kızarıklığı veya gırtlaktır.
Boğaz ağrısı belirtileri
Boğaz ağrısının belirtileri, neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişebilir. Bir boğaz ağrısı hissedebilir:
- cızırtılı
- yanan
- çiğ
- kuru
- hassas
- tedirgin
Yutulduğunda veya konuşurken daha fazla acı verebilir. Boğazınız veya bademcikleriniz de kırmızı görünebilir.
Bazen bademcikler üzerinde beyaz lekeler veya irin alanları oluşabilir. Bu beyaz lekeler strep boğazında virüsün neden olduğu bir boğazda olduğundan daha yaygındır.
Boğaz ağrısı ile birlikte, gibi belirtiler olabilir:
- burun tıkanıklığı
- burun akması
- hapşırma
- öksürük
- ateş
- titreme
- boyunda şişmiş bezler
- boğuk ses
- vücut ağrıları
- baş ağrısı
- yutma sıkıntısı
- iştah kaybı
Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz ağrısının çoğunu evde tedavi edebilirsiniz. Bağışıklık sisteminize enfeksiyonla savaşma şansı vermek için bolca dinlenin.
Boğaz ağrısının acısını gidermek için:
- Ilık su ve 1/2 ila 1 çay kaşığı tuz karışımıyla gargara yapın .
- Ballı sıcak çay, çorba çorbası veya limonlu ılık su gibi boğazınıza rahatlatıcı gelen ılık sıvılar içiniz. Bitkisel çaylar özellikle boğaz ağrısına rahatlatıcıdır.
- Boğazınızı dondurma veya dondurma gibi soğuk bir tedavi yöntemiyle yiyerek soğutun.
- Bir parça sert şeker veya pastil alın.
- Havaya nem eklemek için serin bir sis nemlendiriciyi açın.
- Boğazını daha iyi hissedene kadar sesini dinlendir.
Özet: Çoğu boğaz ağrısı evde tedavi edilebilir. Ilık sıvılar veya donmuş yiyecekler boğazda rahatlatıcı bir his verir. Bir nemlendirici kuru bir boğazı nemlendirebilir.
8 boğaz ağrısı nedeni
Boğaz ağrısı nedenleri enfeksiyonlardan yaralanmalara kadar uzanır. İşte en sık görülen boğaz ağrısı nedenlerinden sekiz tanesi.
1. Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar
Virüsler boğaz ağrısının yaklaşık yüzde 90’ına neden olur (
- soğuk algınlığı
- grip – grip
- mononükleoz , tükürük yoluyla geçen bulaşıcı bir hastalık
- kızamık , kızarıklık ve ateşe neden olan bir hastalık
- su çiçeği , ateş ve kaşıntılı, inişli çıkışlı döküntülere neden olan bir enfeksiyon
- kabakulak , boyundaki tükürük bezlerinin şişmesine neden olan bir enfeksiyon
2. Strep boğazı ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar
Bakteriyel enfeksiyonlar boğaz ağrısına da neden olabilir. En yaygın olanı strep boğazı , boğaz enfeksiyonu ve grup A Streptococcus bakterilerinin neden olduğu bademciklerdir.
Strep boğaz çocuklarda boğaz ağrısı vakalarının yaklaşık yüzde 40’ına neden olur. Tonsillit ve gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir.
3. Alerjiler
Bağışıklık sistemi polen, çim ve evcil hayvan kepekleri gibi alerjik tetikleyicilere tepki gösterdiğinde, burun tıkanıklığı, sulu gözler, hapşırma ve boğaz tahrişi gibi semptomlara neden olan kimyasalları serbest bırakır.
Burun içindeki aşırı mukus boğazın arkasına damlayabilir. Buna postnazal damla denir ve boğazı tahriş edebilir.
4. Kuru hava
Kuru hava ağız ve boğazdan nemi emebilir ve kuru ve çizik hissetmelerini sağlar. Isıtıcı çalışırken, kış aylarında hava büyük olasılıkla kurudur.
5. Duman, kimyasallar ve diğer tahriş edici maddeler
Aşağıdakiler dahil, çevredeki birçok farklı kimyasal madde ve diğer maddeler boğazı tahriş eder:
- sigara ve diğer tütün dumanı
- hava kirliliği
- temizlik ürünleri ve diğer kimyasallar
11 Eylül’den sonra, yanıt veren itfaiyecilerin yüzde 62’sinden fazlası sık boğaz ağrısı olduğunu bildirdi. Dünya Ticaret Merkezi felaketinden önce sadece yüzde 3,2’si boğaz ağrısı geçirmişti.
6. Yaralanma
Boyuna isabet veya kesme gibi herhangi bir yaralanma boğazda ağrıya neden olabilir. Boğazınıza sıkışmış bir parça yiyecek almak da onu tahriş edebilir.
Tekrarlanan kullanım boğazdaki ses tellerini ve kasları zorlar. Bağırdıktan, yüksek sesle konuştuktan veya uzun süre şarkı söyledikten sonra boğaz ağrınız olabilir. Boğaz ağrıları, fitness eğitmenleri ve öğretmenler arasında sık sık bağırması gereken yaygın bir şikayettir (
7. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) , mideden asidin yemek borusuna – yani yiyecekleri ağızdan mideye taşıyan tüp – içine geri döküldüğü bir durumdur.
Asit, özofagusu ve boğazı yakar, mide ekşimesi ve asit reflü gibi semptomlara neden olur – asidin boğazınıza tekrar akması.
8. Tümör
Boğaz, ses kutusu veya dilin tümörü, boğaz ağrısının daha az yaygın bir nedenidir. Boğaz ağrısı bir kanser belirtisi olduğunda, birkaç gün sonra geçmez.
Ne zaman doktora görünmeli?
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrıları genellikle iki ila yedi gün içinde kendi başlarına iyileşir. Yine de bir boğaz ağrısının bazı nedenlerinin tedavi edilmesi gerekir.
Potansiyel olarak daha ciddi semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın:
- şiddetli boğaz ağrısı
- yutma sıkıntısı
- nefes almada zorluk veya nefes alırken ağrı
- ağzını açarken zorluk
- boğaz eklemleri
- 101 derece Fahrenheit’ten yüksek bir ateş (38 santigrat derece)
- ağrılı veya sert boyun
- kulak ağrısı
- tükürük veya balgamdaki kan
- bir haftadan uzun süren boğaz ağrısı
Özet Boğaz ağrısının çoğu birkaç gün içinde kendi başlarına iyileşir. Strep boğaz gibi bakteriyel enfeksiyonların antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir. Yutma veya nefes almada zorluk, sert bir boyun veya yüksek ateş gibi şiddetli belirtiler için doktora başvurun.
Boğaz ağrıları nasıl teşhis edilir?
Muayene sırasında doktor belirtilerinizi soracak ve boğazınızın arkasını kızarıklık, şişme ve beyaz lekeler açısından kontrol etmek için bir ışık kullanacaktır. Doktor ayrıca, şişmiş bezleriniz olup olmadığını görmek için boynunuzun kenarlarını da hissedebilir.
Doktor strep boğazınız olduğundan şüpheleniyorsa, teşhis etmek için boğaz kültürü alırsınız. Doktor boğazınızın arkasından bir bez geçirecek ve strep boğaz bakterilerini test etmek için bir örnek toplayacaktır. Hızlı bir strep testi ile, doktor birkaç dakika içinde sonuçları alacaktır.
Teşhisi onaylamak için, numune test edilecek bir laboratuvara gönderilir. Bir laboratuar testi bir ila iki gün sürer, ancak kesinlikle strep boğazınız olduğunu gösterebilir.
Bazen boğaz ağrınızın nedenini bulmak için daha fazla test gerekebilir. Boğaz, kulak, burun ve boğaz (KBB) doktoru veya kulak burun boğaz uzmanı olarak adlandırılan boğaz hastalıklarını tedavi eden bir uzman görebilirsiniz.
Özet: Doktorlar semptomlara, boğaz muayenesine ve bir strep testine dayanarak strep boğazını teşhis eder. Belirgin bir tanı olmadan boğaz ağrısı için, kulak, burun ve boğaz koşullarını tedavi eden bir uzman görmeniz gerekebilir.
İlaçlar
Boğaz ağrısının ağrılarını gidermek veya altta yatan sebebi tedavi etmek için ilaçlar alabilirsiniz.
Boğaz ağrısını hafifleten reçetesiz satılan ilaçlar :
- asetaminofen (Tylenol)
- ibuprofen (Advil, Motrin)
- aspirin
Reye sendromu adı verilen nadir fakat ciddi bir durumla bağlantılı olduğu için çocuklara ve gençlere aspirin vermeyin.
Doğrudan bir boğaz ağrısına bağlı olarak çalışan bu tedavilerden birini veya birkaçını kullanabilirsiniz:
- fenol benzeri uyuşan bir antiseptik uyuşturucu içeren boğaz ağrısı veya mentol veya okaliptüs benzeri bir soğutma maddesi içerir.
- boğaz pastilleri
- öksürük şurubu
Kaygan karaağaç , hatmi kökü ve meyan kökü gibi bazı otlar, boğaz ağrısı ilaçları olarak satılmaktadır. Bu çalışma hakkında çok fazla kanıt yok, ancak üçünü de içeren Boğaz Kapısı adlı bir bitki çayı, bir çalışmada boğaz ağrısını hafifletti.
Mide asidini azaltan ilaçlar, GÖRH’nin neden olduğu bir boğaz ağrısına yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:
- Antasitler Tums, Rolaids, Maalox ve Mylanta olarak mide asidi nötralize etmek için.
- Mide asidi üretimini azaltmak için simetidin (Tagamet HB), famotidin (Pepcid AC) ve ranitidin (Zantac) gibi H2 blokerleri .
- Asid üretimini engellemek için lansoprazol (Prevacid 24) ve omeprazol (Prilosec, Zegerid OTC) gibi proton pompası inhibitörleri (PPI’ler).
Düşük dozda kortikosteroidler, herhangi bir ciddi yan etkiye neden olmadan boğaz ağrısının ağrılarına da yardımcı olabilirler (
Özet: Reçetesiz satılan ağrı kesiciler, spreyler ve pastiller boğaz ağrısının ağrılarını hafifletebilir. Mide asidini azaltan ilaçlar, GÖRH’nin neden olduğu boğaz ağrılarına yardımcı olabilir.
Antibiyotiklere ihtiyacınız olduğunda
Antibiyotikler, strep boğazı gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi eder. Viral enfeksiyonları tedavi etmeyecekler.
Zatürree , bronşit ve romatizmal ateş gibi daha ciddi komplikasyonları önlemek için strep boğazını antibiyotiklerle tedavi etmeniz gerekir. Antibiyotikler boğaz ağrısı ağrılarını yaklaşık bir gün azaltabilir ve romatizma ateşi riskini üçte ikiden fazla azaltabilir ( 9 ).
Doktorlar genellikle yaklaşık 10 gün süren bir antibiyotik tedavisi önermektedir (
Özet Antibiyotikler, strep boğaz gibi bakterilerin neden olduğu boğaz ağrılarını tedavi eder. Daha ciddi komplikasyonları önlemek için strep boğazını tedavi etmeniz gerekir. Daha iyi hissetmeye başlasanız bile tüm antibiyotik dozlarını alın.
Özet
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, tahriş edici ve yaralanmalar, boğaz ağrılarının çoğuna neden olur. Çoğu boğaz ağrısı tedavi edilmeden birkaç gün içinde iyileşir.
Dinlenin, sıcak sıvılar, tuzlu su gargaraları ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler, evde boğaz ağrısının acısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Strep boğazı ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktorunuz strep olup olmadığını öğrenmek için bir swab testi kullanabilir.
Nefes alma, yutma, yüksek ateş veya boyun tutması gibi daha ciddi semptomlar için bir doktora görünün.
Referans
HealthLine, Sore Throat, 2019