Brakiyal Pleksus Palsisi Nedir?

0
1215

Brakial palsi, brakiyal pleksus yaralanması nedeniyle kolun zayıflığı veya felçidir. Brakiyal pleksus, boynunuzun yakınında, omuriliğinizi kollarınıza bağlayan bir sinir ağıdır. Bu sinirler omzunuzun, kolunuzun, elinizin ve parmaklarınızın hareket etmesine yardımcı olur. Brakial pleksus yaralanırsa, kolunuzda güçsüzlük ve hareket kaybına neden olur.

Brakiyal pleksus, boynunuza yakın karmaşık bir sinir ağıdır. Boyundan köprücük kemiğinizin altından kollarınıza kadar uzanır. Omuzlarınızdan parmaklarınıza kadar tüm sinirlere yol açar. Bu sinirler omuriliği kollarınıza bağlar. Omuz, dirsek, bilek, el ve parmaklardaki kasların hareketini kontrol ederler. Kollarınızdaki his veya histen de sorumludurlar.

Bir yaralanma nedeniyle brakiyal pleksus sinir hasarı alabilirsiniz. Boyundan kola geçen sinirleri etkileyebilir. Bu sinirler yaralanma nedeniyle gerilir, sıkışır veya yırtılırsa, beyinden kol kaslarınıza sinyal iletemezler. Bu, kolunuzda güçsüzlük ve hareket kaybına neden olur ve buna brakiyal palsi denir. Palsi, felç veya etkilenen bölgedeki kasları hareket ettirememe anlamına gelir.

Brakiyal pleksus yaralanmaları zamanla iyileşebilir. Ancak bazıları tedavi edilmezse uzun süreli sakatlığa neden olabilir.

Brakiyal Pleksus Palsinin Sebepleri Nelerdir?

Brakial palsi çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Çocuklarda brakiyal pleksus felci. Brakiyal pleksus sinir hasarı doğum sırasında olabilir. Uzun süreli doğum, büyük bir bebek ve bebeğin ayaklarının veya kalçalarının rahmi ilk terk ettiği makat sunumu nedeniyle karmaşık bir doğum sırasında olabilir.

Karmaşık bir doğum sırasında çocuğun omzu anne rahmine sıkışabilir. Bebek doğum kanalından çekilirken omuz, boyun veya kolda gerilme yaralanması yaşayabilir. Gerilme yaralanması, brakiyal pleksus sinirlerinin gerilmesidir. Bu brakiyal palsiye yol açabilir.

Bebeğin üst sinirleri gerildiğinde omzu hareket etmeyebilir ancak parmaklarını hareket ettirebilir. Bu Erb felci olarak bilinir. Üst ve alt sinirler gerilirse tüm kolu etkileyebilir. Buna global veya total brakiyal pleksus felci denir. Daha büyük çocuklarda, boyun veya omuz gerilirse, gerilme yaralanması nedeniyle brakiyal pleksus felci de oluşabilir.

Yetişkinlerde brakiyal pleksus felci. Yetişkinlerde brakiyal pleksus felci genellikle boyun ve omuzda yaralanma veya travma nedeniyle oluşur. Tipik olarak boyun veya omuzdaki bir gerilme yaralanması brakiyal pleksus sinir hasarına ve hareket kaybına neden olur.

Brakial Pleksus Palsi Belirtileri Nelerdir?

Brakiyal pleksus sinir hasarının tipine bağlı olarak omuz, dirsek, el veya parmaklarda semptomlar fark edebilirsiniz. Brakiyal pleksus felci semptomları şunları içerir:

  • kolda his kaybı
  • kas kontrolünün kaybı
  • hareket kaybı veya sınırlı hareket aralığı
  • bir kolda kas zayıflığı veya gevşekliği
  • kolda ağrı ve uyuşma
  • kolun kısmen veya tamamen felç olması

Çocuklarda, kolun içe doğru döndüğünü veya bilek ve elin aşağı doğru kıvrıldığını fark edebilirsiniz. Eklemdeki sertlik nedeniyle dirsekleri bükülebilir. Omuzlarını, kollarını, bileklerini veya ellerini hareket ettirmekte veya kontrol etmekte zorlanabilirler. Bazıları kolda ağrı veya uyuşukluk hissedebilir.

Bazı çocuklarda brakiyal pleksus sinir hasarı olan kol diğer koldan daha küçük görünebilir. Sinirler büyüme ve gelişmeyi etkiler. Bu nedenle, etkilenen kol daha yavaş büyüyebilir ve çocuk büyüdükçe fark edilebilir hale gelebilir.

Tedavi edilmezse brakiyal pleksus felci kalıcı zayıflığa veya sakatlığa yol açabilir. Brakiyal pleksus felci semptomlarınız varsa tıbbi bakıma ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki gibi ek belirtiler fark ederseniz doktorunuzu ziyaret edin:

  • kolunuzda veya elinizde zayıflık veya uyuşma
  • kolda yanma veya batma
  • boyun ağrısı
  • her iki koldaki semptomlar

Brakial Pleksus Palsi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar brakiyal palsiyi fizik muayene ile teşhis eder. Ayrıca koldaki kas zayıflığını da kontrol ederler. Kasların elektriksel aktivitesini ölçmek için elektromiyografi kullanabilirler. Ayrıca röntgen, ultrason, BT taraması veya MRI gibi görüntüleme testlerini de kullanabilirler.

Bu testlerin dışında doktorlar sinir iletim çalışması da yapabilirler. Bu test, bir elektrik sinyalinin sinirinizden ne kadar hızlı geçtiğini ölçer. Sinir hasarını tespit etmeye yardımcı olabilir.

Brakial Pleksus Palsi Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda. Brakiyal pleksus felci olan çocukların çoğu zamanla iyileşir. 1 ay içinde çözülmezse, uzun süreli sakatlığa yol açabilir. Bu nedenle, hemen tedaviye başvurmak en iyisidir.

Brakiyal pleksus felci tedavisi mesleki ve fizik tedaviyi içerir. Yaralanmanın neden olduğu sertliği azaltmaya yardımcı olurlar. Çocukların kolu bir pozisyonda tutmak ve sinirlerin iyileşmesine yardımcı olmak için atel takması gerekebilir. Bazıları, ilaçlar ve rehabilitasyon ile birlikte beyin cerrahisi, el cerrahisi ve ortopedik cerrahi dahil olmak üzere ameliyat gerektirebilir.

Yetişkinlerde. Erişkinlerde brakiyal pleksus felci tedavisi için terapi ve cerrahi kombinasyonu kullanılır. Şiddetine göre mesleki terapi, beyin cerrahisi, rekonstrüktif cerrahi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Doktorlar, zayıflamış kasların iyileşmesini kontrol etmek için elektromiyografi kullanır. Ayrıca daha iyi iyileşme için sık takipler için doktora gitmeniz gerekebilir.

Brakiyal pleksus felci tedavisi sonuçları, durumun ciddiyetine ve tedavinin ne kadar kısa sürede verildiğine bağlıdır. Brakiyal pleksus felci olan çocuklar kollarında güçsüzlük hissetmeye devam edebilirler. Sinirlerin iyileşmesi zaman alır. Bu nedenle, tam iyileşme yaklaşık 2 yıl sürebilir. Bazı çocuklar kendi kendine iyileşir, ancak bazıları durumlarına göre ameliyat olmak zorunda kalabilir.

Brakial Pleksus Palsi Komplikasyonları Nelerdir?

Brakiyal pleksus sinir hasarı önlenemez. Ancak brakiyal pleksus felciniz varsa, acil tedavi, uzun süreli komplikasyonlar olmadan iyileşmenize yardımcı olabilir. Tedavi edilmezse, komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • sert eklemler
  • kronik ağrı
  • kolda uyuşma
  • kas hasarı veya atrofi
  • kas zayıflığı ve felç dahil kalıcı sakatlık

Herhangi bir brakiyal pleksus felci semptomunuz varsa, tanı ve tedavi için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun. Erken tedavi komplikasyonları önlemeye ve hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.