Bruksizm, bir kişinin rutin olarak çene kaslarını kullanarak dişlerini gıcırdattığı, sıktığı veya gıcırdattığı tekrarlayan bir hareket bozukluğudur. Bazı ilaçlar bruksizm riskini artırır, bu nedenle bazen durumu çözmek için reçete değişikliği yeterli olabilir. Diğer insanlar, stresi azaltmak için önlemler almak (insanlar gerginken veya baskı altındayken genellikle dişlerini gıcırdatırlar) veya uyku sırasında ağız koruyucu takmak gibi daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Bruksizm Türleri Nelerdir?
İki tür bruksizm vardır ve semptomları ve nedenleri farklılık gösterebilir:
Günlük bruksizm olarak da adlandırılan uyanık bruksizm (AB), insanlar uyanıkken ortaya çıkar ve gün ilerledikçe semptomlar genellikle kötüleşir. Kadınlarda daha sık görülür.
Gece bruksizmi olarak da adlandırılan uyku bruksizmi (SB), gece meydana gelir ve bir kişi ilk uyandığında semptomlar genellikle daha kötüdür.
Bruksizm Belirtileri Nelerdir?
Çoğu zaman bruksizm büyük sorunlara yol açacak kadar şiddetli değildir ve semptomlar kişiden kişiye, dişlerini gündüz veya gece gıcırdatmasına bağlı olarak değişebilir. Bruksizm belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Ağrıyan çene kasları
- Dilde veya yanakta çiğnenmiş yerler
- Dişlerde hasar
- Topraklama sesinden uyanma nedeniyle uykunun bölünmesi
- Kulak ağrısı
- Baş ağrısı
- Boyun ağrısı veya ağrı
- Uyuyan partnerinizi uyandıran gıcırdama veya diş sıkma sesi
- Şiddetli yüz ağrısı
- Soğuğa, sıcağa veya basınca karşı çok hassas olan dişler
- Temporomandibular eklem (TMJ) bozukluğu
Bruksizm Nasıl Teşhis Edilir?
Sevdikleri kişinin gece boyunca dişlerini gıcırdattığını duyabilecekleri için bruksizm semptomlarını ilk fark eden genellikle uyku partneri veya ebeveyndir. Bruksizm genellikle bir diş muayenesi sırasında teşhis edilir; bu sırada diş hekimi aşınmış veya kırık dişleri, yanağın iç kısmındaki hasarı, çene kası hassasiyetini ve TME’yi kontrol eder. Diş hekiminiz, altta yatan kemik dokusunda herhangi bir hasar olup olmadığını belirlemek için bir röntgen de çekebilir.
Bruksizm daha yüksek uyku apnesi riski ile ilişkili olduğundan, diş gıcırdatma olaylarını değerlendirmek ve uykuyla ilişkili bir bozukluğun olup olmadığını belirlemek için bir uyku çalışmasından geçmeniz de gerekebilir.
Bruksizm Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Bir kişinin dişlerini gıcırdatmasının birçok nedeni vardır. Bir kişinin bruksizme yakalanma riskini artırabilecek çeşitli faktörler de vardır, bunlar arasında şunlar vardır:
Yaş: Çocuklar yetişkinlere göre dişlerini gıcırdatmaya daha yatkındır. Aslında, uykuyla ilişkili bruksizm, yetişkinlerin %8 ila %10’una kıyasla çocukların %15 ila %40’ını etkiler.
Duygular: Hayal kırıklığı, stres, gerginlik, kaygı ve bastırılmış öfke, diş gıcırdatmanın ardındaki potansiyel suçlulardır.
Genetik: Bruksizm ailelerde akma eğilimindedir. Bir ebeveynin durumu varsa, çocukların bruksizme sahip olma olasılığı yaklaşık iki kat daha fazladır.
İlaç tedavisi: Araştırmalar, psikiyatrik durumları tedavi etmek için kullanılanlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların bruksizme neden olduğunun bilindiğini göstermektedir. Bu ilaçların merkezi sinir sisteminde diş gıcırdatma ve çene kenetlenmesine yol açan değişikliklere neden olduğu düşünülmektedir. Bu tür ilaçlara örnek olarak antipsikotikler ve antidepresanlar, özellikle fluoksetin, sertralin ve paroksetin gibi seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) dahildir.
Kişilik: Bruksizm, nevrotiklik gibi belirli kişilik özellikleriyle ilişkilendirilmiştir.
Madde kullanımı: Sigara içmek, kafein, alkol ve eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı bruksizm riskini artırabilir.
Ek olarak, bruksizm bazı tıbbi durumlarla ilişkilendirilmiştir. Bunlar şunları içerir:
- Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Bunama
- Epilepsi
- Gastroözofageal reflü bozukluğu (GÖRH)
- Gece terörü
- Parkinson hastalığı
- Uyku apnesi
Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?
Bruksizm yüksek oranda tedavi edilebilir. Başarılı tedavinin anahtarı, dişlerinizi gıcırdatmanıza neyin sebep olduğunu bulmak ve ardından tedavinizi nedene hedeflemektir.
Terapi: Kronik stres veya kaygı sizi dişlerinizi gıcırdatmaya ve gıcırdatmaya itiyorsa, bir terapiste görünmeniz faydalı olabilir. Duygusal sıkıntınıza neden olan sorunlarla başa çıktığınızda, bruksizminizin azaldığını görebilirsiniz. Danışmanlık, uyku alışkanlığını değiştirme ve gevşeme teknikleri konusunda da yardımcı olabilir. Diğer çabalar dişlerinizi gıcırdatmayı bırakmanıza yardımcı olmazsa, biofeedback denemeye değer olabilir. Bu, çenenizdeki kas aktivitesini kontrol etmeyi öğretmek için izleme prosedürlerini ve ekipmanı kullanan bir yöntemdir.
Dişlik ve splint tedavisi: Bir gece öğütücüyseniz, bir ağızlık (cihaz veya oklüzal atel olarak da bilinir) yardımcı olabilir. Bazı korumalar üst dişlerin üzerine otururken diğerleri alt dişlerin üzerine oturur. Çenenizi daha rahat bir pozisyonda tutmak veya başka bir işlev sağlamak için tasarlanabilirler.
İlaç tedavisi: Bruksizm için birçok farklı ilaç denenmiştir ve etkinliklerine ilişkin veriler sınırlıdır. Bununla birlikte, bazı ilaçların bruksizmi yönetmede yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Kas gevşeticiler ve hatta Botox enjeksiyonları, bir ilaçtan veya altta yatan bir durumdan kaynaklanmadığında diş gıcırdatma için geçici panzehir olarak umut vaat ediyor. Bruxism ilaçtan kaynaklanıyorsa, doktorunuz dozunuzu değiştirmeyi veya size farklı bir ilaç vermeyi düşünebilir.
Özet
Bruksizminiz size acı veriyorsa, yardımcı olması için evde şu adımları deneyin:
- Ağrıyı daha da kötüleştirebileceğinden sakız çiğnemeyin.
- Sert şekerler, fındık, biftek ve çiğnemesi zor olan diğer yiyeceklerden uzak durun.
- Gün boyunca yüzünüzü rahatlatmaya çalışın. Kendi kendine masaj yardımcı olabilir.
- Başınız ve yüzünüz boyunca ağrıya neden olabilecek, tetik noktaları adı verilen küçük, ağrılı nodülleri hissedin.
- Köpük banyosu yapın, yürüyüşe çıkın veya en sevdiğiniz müziği dinleyin. Farkındalık, derin nefes alma veya meditasyon gibi gevşeme egzersizlerini öğrenin.
- Diş hekiminizle doğru ağız ve çene konumlandırma uygulama tekniklerini tartışın.
- Uykunuzda gıcırdama eğilimindeyseniz, yatmadan önce kafein içeren yiyecek veya içecekleri tüketmeyin. Akşamları alkol ve sigara içmek de bruksizmi daha da kötüleştirebilir.
- Diş hekiminizin dişlerinize vermiş olabileceğiniz herhangi bir hasarı izleyebilmesi için diş bakımınızı takip edin.
Kaynak
Verywell Mind, What Is Bruxism?, 2020
Ella et al. Bruxism in movement disorders: A comprehensive review. J Prosthodont. 2017.
Falisi et al. Psychotropic drugs and bruxism. Expert Opin Drug Saf. 2014.
Shetty et l. Bruxism: A literature review. J Indian Prosthodont Soc. 2010.