Bruselloz Nedir?
Bruselloz, Brucella cinsinden bir bakteri grubunun neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteriler hem insanları hem de hayvanları enfekte edebilir. Bruselloz, insanlar çiğ et ve pastörize edilmemiş süt içerebilecek kontamine yiyecekler yediğinde genellikle yayılır. Bakteriler ayrıca havada yayılabilir veya açık bir yara ile temas edebilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bruselloz nadir görülürken ciddi olabilir. Bruselloz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Antibiyotikler genellikle tedavi edebilir. Bununla birlikte, bazı insanlar bu hastalığı yıllar içinde tekrar tekrar yaşarlar. Tıp mutlaka onu sonsuza dek kovmayacak.
Bruselloz riskini azaltmak için çiğ et ve pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmekten kaçının. Hayvanlarla veya hayvan mendilleriyle çalışırken koruyucu kıyafetler giydiğinizden de emin olmalısınız.
İnsanlara Bruselloz Bulaşma Riski Nedir?
Keçi, büyükbaş hayvan ve köpek dahil olmak üzere çeşitli hayvanlar bruselloz olabilir . İnsanlar daha sonra hastalığı enfekte hayvanlardan büzebilir. Bakteriler yutma (yemek yeme), soluma (nefes alma) veya açık bir yara ile temas yoluyla bulaşabilir. Bu yüzden hayvanlar etrafında çok fazla zaman geçirirseniz bruselloz alma şansınız yüksektir. Risk, hayvan idrarı, kan veya doku ile temas eden insanlar için özellikle yüksektir. Hayvan plasentası ayrıca Brucella bakterileri ile enfekte olabilir. Bir hayvanın doğum yapmasına yardım ederseniz bakterilere maruz kalabilirsiniz. Neyse ki, bruselloz evcil hayvanlarla geçici temas yoluyla nadiren yayılır.
Çiğ hayvansal ürünleri yiyen veya içen kişilerde bruselloz ile sözleşme yapma riski daha yüksektir. Pastörize edilmemiş süt ve peynir ile çiğ et, Brucella bakterilerini taşıyabilir . Asya, Afrika ve Avrupa’nın birçok kısmı gibi hastalığın daha yaygın olduğu bölgelerden çiğ süt veya et ürünleri yerseniz bruselloz olma şansınız artar.
Neyse ki, bruselloz nadiren bir insandan diğerine yayılır. Ancak, emzirme veya cinsel temas yoluyla yayılabilir. Kan veya dokuya temas etmeden enfeksiyon nadir görülür.
Brusellozun Semptomları
İnsanlarda brusellozun belirtileri gribe sahip olmaya benzer. Belirtiler şunları içerebilir:
- iştah kaybı
- sırt ağrısı
- titreme
- letarji
- baş ağrısı
- karın ağrısı
- eklemlerde ağrı
- gelen ve giden ateş
- kilo kaybı
Bruselloz Teşhisi
Açıklanamayan grip benzeri semptomlarınız varsa doktorunuz sizi bruselloz için test edebilir. Test şunları içerebilir:
- kan kültürü
- idrar kültürü
- kemik iliği kültürü
- beyin omurilik sıvısı testi
- bruselloza karşı antikor testi
Doktorunuza grip benzeri semptomlarınız olup olmadığını ve bruselloz olabilecek hayvanlara maruz kaldığınızı söyleyin. Maruz kalmanın yakın zamanda olması gerekmez. Hayvanlarla temasınız aylar önce olmuş olsa bile bruselloz geçirmiş olabilirsiniz. Bu hastalığa yakalanırsanız, semptomların ortaya çıkması bir haftadan iki aya kadar sürebilir.
Brusellozu Tedavi Etmek
Bruselloz genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktorunuz hem rifampin hem de doksisiklin reçete edebilir. Bu ilaçları en az altı hafta boyunca almanız gerekecek.
Brusellozun Komplikasyonları
Antibiyotikler bruselloza neden olan bakterileri her zaman ortadan kaldırmaz. Doktorunuz hastalık tamamen tedavi edilmeden önce birkaç ilaç yazması gerekebilir. Bazı durumlarda bakteri tedaviye rağmen kalabilir.
Tedavi başarılı olmazsa bruselloz komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şunları içerebilir:
- ensefalit (beyin iltihabı)
- kemik ve eklemlerdeki lezyonlar
- endokardit (kalbin iç zarının enfeksiyonu)
- menenjit (beyniniz etrafındaki zarların iltihabı)
Bu komplikasyonların bazıları ölümcül olabilir. Neyse ki, brusellozdan ölüm nadirdir. Bruselloz için ölüm oranı yüzde 2 kadar düşük . Bruselloz hastalarının çoğunun, özellikle komplikasyonları yoksa, hastalıktan kurtulması beklenir.
Brusellozun Önlenmesi
Bruselloz önlenebilirdir. Alma şansınızı azaltmak için, şunları yapmanız önerilir:
- Çiğ et veya pastörize edilmemiş süt, peynir ve dondurmayı tüketmekten kaçının.
- Hayvan veya hayvan dokularını tutarken eldiven ve koruyucu gözlük kullanın.
- Hayvan kanı ile temas ettiğinde cildinizdeki açık yaraları örtün.
- Hayvanların doğum yapmasına yardım ederken koruyucu kıyafet ve eldiven kullanın.
Hayvanlar için bir bruselloz aşısı var. Evcil hayvanlarla çalışıyorsanız, onları bruselloz için aşılamayı düşünmelisiniz. Ne yazık ki, insanlarda bruselloz için bir aşı yoktur. Bu yüzden kendinizi bakterilerden korumak için başka adımlar atmanız önemlidir.
Kaynaklar:
Bruselloz. (Nd)
Bruselloz. (2009, Temmuz)
Bruselloz (insan). (Nd)
Bruselloz sürveyansı. (2012, 12 Kasım)