Bulanık, net olmayan, odaklanmamış görme en yaygın görme sorunlarından biridir. Genellikle üzerinde durulacak bir şey değildir. Örneğin bulanıklık, gözlüğünüzün veya kontak reçetenizin güncellenmesi gerektiğini gösterebilir. Ancak arada bir, bulanık görme daha ciddi bir şeyin sinyalini verir. Bulanık görmenize neyin sebep olduğunu her zaman araştırmalısınız. Bunun sebebini bilmek, dünyayı tüm boyutlarıyla deneyimlemekle yaşamamak arasındaki fark olabilir.
1- Numaralı Gözlüklere veya Yeni Bir Reçeteye İhtiyacınız Vardır
Miyopluk, hipermetrop ve astigmat kırma kusurlarıdır. Ulusal Göz Enstitüsüne (NEI) göre, bulanık görmenin en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Göz eğrisi, doğrudan retinaya odaklanan ışığın önüne geçtiğinde meydana gelirler. Retina, ışık ışınlarını beynin okuyabileceği sinyallere dönüştürür. Kırılma hataları, düzeltilmesi en basit hatalardan bazıları olabilir. Çoğu durumda, gözlük veya kontakt lensler için yalnızca bir optometrist veya göz doktorundan reçete almanız gerekir. Bu kırma kusurlarından birine sahipseniz, bifokal, trifokal veya progresif camlara geçmeyi düşünün. Ek olarak, LASIK lazer ameliyatı, bazı kişilerde sorunu düzeltmek için korneanın şeklini kalıcı olarak değiştirebilir.
2- Okuma Gözlüğüne İhtiyacınız Vardır
Presbiyopi de bir kırma kusurudur, ancak çoğu insanda 45 yaşından sonra görülür. Bu, okuma materyali gibi yakın şeylere odaklanmakta güçlük çektiğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla, dergileri, kitapları ve menüleri okumak için yüzünüzden uzakta tutmanız gerektiğini fark ederseniz, presbiyopi bulanık görmenize neden olabilir. Diğer kırma kusurlarında olduğu gibi, presbiyopi geliştirirseniz gözlükler, kontakt lensler ve ameliyat daha iyi görmenize yardımcı olabilir. İleri görüşlü veya miyop değilseniz ve astigmatınız yoksa eczaneden okuma gözlüğü almanız yeterli olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir potansiyel göz hastalığını taramak için yine de bir sağlık uzmanı görmelisiniz.
3- Konjonktivite Yakalanmışsınızdır
Yaygın olarak pembe göz olarak bilinen konjonktivite genellikle adenovirüsler neden olur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bu sinir bozucu virüsler ayrıca soğuk algınlığı, bronşit ve boğaz ağrısına neden olur. Genellikle şiddetli olmasa da, konjonktivit okullarda ve diğer kalabalık mekanlarda orman yangını gibi yayılabilir. Yüzeylerdeki virüs parçacıkları yaklaşık iki hafta canlı kalabilir. Konjonktivit genellikle tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde geçer, ancak şiddetli semptomlarınız varsa antibiyotikler veya antiviral ilaçlar hakkında sağlık uzmanınızla görüşün. Bu arada, kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompresleri, şişliği hafifletmek için sıcak kompresleri veya tahrişe yardımcı olması için reçetesiz (OTC) göz damlalarını deneyin, Ek olarak, mikropların yayılmasını önlemek için çarşaflarınızı ve ellerinizi sık sık yıkayın.
4- Lenslerinizi Çıkarmadan Uyuyorsunuzdur
Kontakt lensleri düzgün kullanmazsanız, görmenizi engelleyen enfeksiyonlara neden olabilirler. Kontakt lensler gözünüzü her kırptığınızda hareket ederek gözünüzün yüzeyinde mikro çizikler oluşturur. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar merceğin altına yakalanabilir ve bu çiziklere sızabilir. Temas ettiğiniz kişilerle birlikte uyumak, bu organizmaları büyütmek ve kornea ülserlerine neden olmak için mükemmel bir petri kabıdır. Ulusal Tıp Kütüphanesine göre bunlar, kornea üzerinde görüşü bulanıklaştırabilen açık yaralardır. Her zaman kontakt lensleri gece dışarı çıkarın veya günün sonunda tek kullanımlık lensleri atın.
5- Göz Enfeksiyonunuz Vardır
Korneaya zarar veren göz enfeksiyonlarına yakalanmak için kontakt lens takmanız gerekmez. Herpes keratiti, herpes virüsünün neden olduğu bir göz enfeksiyonudur ve CDC’ye göre kornea enfeksiyonlarının en yaygın nedenlerinden biridir. Uçuk keratite dudaklarınızdaki uçuklara dokunup ardından gözlerinize dokunarak alabilirsiniz. Göz yaralanmasından sonra içeri giren bakteri ve mantarlar da enfeksiyona neden olabilir. Göz damlası ve ilaçlar gibi tedaviler genellikle yardımcı olur. Ancak korunma, kendinizi göz enfeksiyonlarına karşı korumanın en iyi yöntemlerinden biridir ve korneanız önleyici işlerin çoğunu sizin yerinize yapacaktır. Kornea inanılmaz bir yapıdır. Bir şeyleri doğrudan temas halinde öldüren birçok antikor vardır.
6- Katarakt Geliştiriyorsunuzdur
Katarakt, yaşlanma ile birlikte gelen birkaç göz probleminden biridir. NEI’ye göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm insanların yarısından fazlasında 80 yaşına kadar katarakt vardır. Katarakt, gözün önündeki mercek bulanıklaştığında ve retinaya ulaşmaya çalışan ışığı engellediğinde meydana gelir. Genellikle gelişmeleri zaman alır ve ağrıya veya başka semptomlara neden olmazlar. Bazıları küçük kalır ve birkaç soruna neden olur. Büyüyen ve görmeyi engelleyenler, genellikle eski merceği çıkarmak ve şeffaf bir mercek implantı ile değiştirmek için ameliyatla tedavi edilir. Bu, tüm tıptaki en başarılı ameliyatlardan biridir.
7- Glokom Geliştiriyorsunuzdur
NEI’ye göre glokom, gözün arkasındaki optik sinire zarar vererek görme kaybına ve körlüğe neden olan bir grup göz hastalığıdır. Katarakt gibi, glokom da genellikle yavaş gelişir. Görme hırsızı olarak bilinen glokom, herhangi bir semptom göstermeden sessizce gerçekleşir. Ve bir kez görme kaybı meydana geldiğinde, onu geri getirmenin bir yolu yoktur. Glokomlu hastalar bunun farkında bile değil çünkü görme kaybı on yıllar içinde oluyor. Düzenli göz değerlendirmeleri dışında bundan şüphelenmenin gerçekten bir yolu yoktur. Teşhis konulduktan sonra reçeteli ilaçlar, lazer tedavisi ve ameliyat yardımcı olabilir.
8- Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunuz Vardır
Yaşlandıkça, ayrıntıları ve nesneleri doğrudan önünüzde görmenize yardımcı olan, retinanın merkezine yakın bir alan olan makulada hasar görme riskiniz artar. NEI’ye göre yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD, yaşlı yetişkinler için görme kaybının önde gelen nedenidir ve merkezi görme kaybına neden olur. Bu, araba kullanmak ve okumak gibi günlük aktiviteleri anlaşılır şekilde zorlaştırabilir. NEI’ye göre, erken AMD için bir tedavi yoktur, ancak belirli vitaminler ve mineraller orta AMD’de ve geç AMD’si olan kişilerde hasarı yavaşlatabilir. Egzersiz yaparak, tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü sağlıklı tutarak, sigara içmeyerek ve bol miktarda yeşil, yapraklı sebze ve balık yiyerek AMD riskinizi azaltabilirsiniz.
9- Yüksek Kan Şekeriniz Vardır
Gerçekten yüksek şekerler kişinin merceğinin şişmesine neden olabilir. Şişlik, gözün şeklini ve odaklanma şeklini değiştirir, ancak sorun genellikle yalnızca birkaç saat veya gün sürer. Kan şekerinizin yüksek olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal sağlık uzmanınıza danışın. Ailenizde yüksek kan şekeri öyküsü varsa, tip 2 diyabet için daha yüksek bir risk altındasınızdır. Bulanık görmenin yanı sıra, tip 2 diyabetin diğer semptomları şunları içerir:
- sık idrara çıkma
- aşırı susuzluk
- açıklanamayan kilo kaybı
- aşırı açlık
- maya enfeksiyonları
- el ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
Teşhis edilmemiş tip 1 veya 2 diyabetiniz ve iyi yönetilmeyen teşhis edilmiş diyabetiniz varsa, diyabetik retinopati riski altındasınız demektir. Bu, gözün arkasındaki kan damarları hasar gördüğünde ve daha sonraki aşamalarda sızıntı yaptığında ve göze kanamaya başladığında meydana gelir – NEI’ye göre yüzen noktalar veya örümcek ağlarına benzeyen çizgiler görülür. Bir sorun olduğunu biliyorsanız, enjeksiyonlar ve lazer cerrahisi görüşünüzü kurtarmanıza yardımcı olabilir, ancak maalesef bu sinsi görüş hırsızıdır. Diyabet nedeniyle görüşünüzü kaybedebilir ve diyabetiniz olduğunu bilmeyebilirsiniz. Kan şekerinizi kontrol etmek diyabetik retinopatiyi önleyebilir. Diyabetiniz varsa, düzenli olarak göz muayenesi yaptırdığınızdan emin olun ve diyabet kontrolü için düzenli olarak bir sağlık uzmanına görünün.
10- Yüksek Tansiyonunuz Vardır
Yüksek tansiyonun felç ve kalp hastalığına yol açabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz. Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, bilmediğiniz şey, damar tıkanıklığı adı verilen küçük bir göz felcine de neden olabileceğidir. Makulanın şişmesini hafifletmek için kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere damar tıkanıklığı tedavilerinin etkili olabilmesi için hemen uygulanması gerekir. O zaman bile görme kaybı yaşayabilirsiniz. Damar tıkanıklığına karşı korunmak için 50 yaşın üzerindeyseniz ve yüksek tansiyonunuz varsa, düzenli göz muayenesi yaptırmanız tavsiye edilir.
11- Oküler Migreniniz Vardır
Oküler migrene tipik olarak beynin görmeyi işlemekten sorumlu kısmını besleyen kan damarlarının spazmlarından kaynaklanır. Belirtiler arasında yanıp sönen ışıklar, kör noktalar ve çoğu kez pürüzlü kenarları ve köşeleri olan desenleri görmek yer alır. Amerikan Optometrik Derneği’ne (AOA) göre, oküler migren baş ağrısı olsun ya da olmasın ortaya çıkabilir ve tipik olarak bir saatten az sürer. Oküler migren teriminin, yalnızca bir gözde görme kaybına neden olan ve retinal kan akışıyla ilgili sorunları gösterebilen nadir bir durum olan retinal migrene de atıfta bulunabilir.
12- Beyin Sarsıntısı Geçirmişsinizdir
Kafanızı oldukça sert bir şekilde vurduktan sonra görme sorunları yaşarsanız, kafa travması geçirmiş olabilirsiniz. Bir beyin sarsıntısı, çift görme, bakışları bir noktadan diğerine hızlı bir şekilde kaydırmada güçlükler, odaklanma sorunları ve binoküler görme kaybı gibi diğer birçok görsel değişikliğin yanı sıra bulanık görmeye yol açabilir. Beyin sarsıntısı geçirdiğinizi düşünüyorsanız, değerlendirme almak için hemen bir sağlık uzmanıyla iletişime geçin.
13- Streslisinizdir
Stres ve kaygı, görme yeteneğiniz de dahil olmak üzere sağlığınızı birçok yönden etkileyebilir. Pek çok hasta, stresin görme ve göz sağlığını nasıl etkileyebileceğinin farkında değildir. Stres gözbebeklerinin gereksiz yere genişlemesine neden olabilir ve adrenalin gözler üzerindeki baskıyı artırabilir. Stresin gözler üzerindeki uzun vadeli etkisi değişebilirken, hafif rahatsızlıkların çoğu stres seviyenizi doğal olarak düşürerek giderilebilir. Ancak sürekli artan stres seviyeleri kalıcı görme kaybına neden olabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeyi, ekranlardan ve teknolojiden görsel molalar vermeyi ve meditasyon ve egzersiz gibi diğer stres azaltıcı aktiviteleri benimsemeniz önerilir.
14- Üveitiniz Vardır
Göz bulanıklığı ve kuruluğuna göz içinde veya çevresinde iltihaplanma eşlik ediyorsa üveit olabilirsiniz. NEI’ye göre iltihaplanma genellikle vücudunuz bir enfeksiyonla savaşırken veya bir otoimmün hastalığınız olduğunda ortaya çıkar. Üveitin en yaygın nedenleri kornea aşınması ve göz travması, enfeksiyon ve otoimmün hastalıktır. Üveit prevalansı oldukça düşüktür, ancak hasarın oldukça şiddetli olabilir. Semptomlar, gözün hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişir. Gözün ön kısmındaki iltihaplanma kızarıklık, ışığa duyarlılık ve ağrı ile kendini gösterirken, gözün arka kısmındaki iltihaplanma uçuşan cisimler, bulanık görme ve yanıp sönen ışıklarla kendini gösterir. NEI’ye göre, üveit tedavisi genellikle haplardan ve göz damlalarından enjeksiyonlara ve implantlara kadar bir şekilde verilen steroidleri içerir.
15- Kuru Göz Sendromunuz Vardır
AOA’ya göre, 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 16 milyon kişi kuru göz sendromuyla uğraşıyor. En yaygın kuru göz sendromu türleri, yetersiz gözyaşı üretimi veya aşırı hızlı gözyaşı buharlaşmasıdır. Gözyaşı filmi rahatlık, göz sağlığı ve optik olarak net bir yüzey için gereklidir. Işık göze girerken önce gözyaşı filmiyle, ardından gözün en yüzeysel ve ön kısmı olan kornea ile karşılaşır. Gözyaşı filmi sağlıksızsa veya eksikse, o zaman kornea tahriş olur ve göze girerken ışık odaklanmak yerine dağılır ve bu da bulanık görmeye yol açar.
Özet
Neyse ki, bulanık görmenin çoğu nedeni görüşünüzü tehdit etmez. Ancak, bir acil servise gitmeniz veya mümkün olan en kısa sürede bir sağlık uzmanına başvurmanız gereken zamanlar vardır, örneğin:
- Görüşünüz aniden değişiyorsa ve gözlerinizi kırptıktan sonra düzelmiyorsa
- Gözünüzde ağrı varsa
- Belirli bir alanda görüşünüz yoksa
Kaynak
Health, 15 Common Causes of Blurred Vision—And What to Do About It, 2022
National Eye Institute. Refractive errors.
MedlinePlus. Presbyopia.
Centers for Disease Control and Prevention. Symptoms of adenoviruses.