Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Candida Diyeti Nedir?

Sağlıktaki belirli değişiklikler, birçok insanın sorunlarını düzeltmeye yardımcı olabilecek diyetlere bakmasının nedenidir. Onlardan biriyseniz, Atkins veya keto diyeti gibi karbonhidrat alımınızı kısıtlayan bir diyet düşünmüş olabilirsiniz. Ancak maya enfeksiyonları sizin için yaygınsa, candida diyetine devam etmeyi de düşünmüş olabilirsiniz. Ancak bu düşük karbonhidratlı, iltihap önleyici diyet tam olarak nedir ve maya enfeksiyonlarına yakalanma riskinizi nasıl azaltabilir?

Candida Nedir?

Candida bir mayadır (bir tür mantar) ve normalde vücutta veya vücutta bulunur. Deri, ağız, boğaz, bağırsak ve vajinada yaşar. Candida, vücudumuzun içinde yaşayan sağlıklı bakterilerle uyum veya simbiyoz içinde yaşar. Normalde, bir kişinin vücudu, doğal olarak oluşan bakterilerin mayaya sağlıklı bir oranını içerir. Ancak bu denge bozulduğu zaman hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Candida kontrolden çıktığında, işte o zaman bir maya enfeksiyonu kaparsınız. Bunun için tıbbi terim vajinal kandidiyazdır.

Kandidozun üç ana formu vardır. Bunlardan ilki vajinal mantar enfeksiyonlarıdır. Aşina olabileceğiniz ikincisi, ağız, boğaz ve yemek borusunun candida enfeksiyonudur. Ağız ve boğazı etkileyen Candida, genellikle pamukçuk olarak bilinir. Ve üçüncü biçim, kan, kalp, beyin, gözler ve kemikler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilen invaziv kandidiyazdır. İnsanların bu enfeksiyonlara yakalanmasının nedenlerinden biri, antibiyotik alıyor olmaları (veya almış olmalarıdır). Bunun nedeni, antibiyotiklerin sisteminizi dengede tutan iyi bakterileri öldürmesidir. Esasen, mayanın bu koşullar altında büyümek için daha fazla alanı vardır ve bu da enfeksiyon geliştirme riskinizi artırır.

Candida Diyetinin Temelleri Nelerdir?

Candida diyeti, vücudunuzdaki doğru maya ve bakteri dengesini yeniden sağlamayı amaçlayan, şeker, tahıl ve süt içermeyen katı bir diyettir. Diyetin önemli bir parçası, şeker ve nişasta gibi karbonhidrat alımınızı kısıtlamasıdır. Araştırmacılar, bir kişinin diyetindeki yüksek karbonhidrat seviyelerini vücutlarındaki yüksek candida seviyeleri ile ilişkilendirir. Başka bir deyişle, daha fazla karbonhidrat yediğinizde candida akını bekleyebilirsiniz. Ve gördüğümüz gibi, candida seviyeleri yeterince yüksekse enfeksiyonlara neden olabilirler. Ve karbonhidrat alımını kısıtlayarak, candidayı besleyen şeyleri alarak mayayı (az ya da çok) aç bırakıyoruz.

Genel olarak candida diyeti, ekmek, unlu mamuller, makarna, cips, mısır gevreği, kızarmış yiyecekler, abur cubur, soda ve kahve gibi belirli yiyeceklerden uzak durmak anlamına gelir. Ayrıca süt ürünleri, nişastalı sebzeler ve şeker oranı yüksek meyveler alımınızı sınırlamak isteyeceksiniz. Kaçınmak isteyeceğiniz başka bir şeker kaynağı da alkoldür. Candida diyetinde hangi yiyecekleri yiyebileceğinizi merak edebilirsiniz. Şekeri düşük, glütensiz ve iltihapla savaşan yiyecekler idealdir. Bu yiyecekler arasında yeşil sebzeler, et, balık, yumurta, salata, badem, ceviz, bitki çayı, yeşil meyve suyu ve şekersiz hindistan cevizi suyu bulunur.

Yeni yemek planınızın bir örneği olarak, kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde fırında tavuk veya balık ve yan salata, akşam yemeğinde çöreksiz burger yiyebilir ve ardından gün boyunca badem ve havuç atıştırabilirsiniz.

Etkileri Görmek Ne Kadar Sürer?

Candida diyetini takip etmek için belirlenmiş bir süre yoktur. Bazı insanlar diyette kaldıktan bir ay sonra kendilerini daha iyi hissedebilir. Ve başkalarının semptomlarının düzeldiğini görmesi birkaç ay alabilir. Bununla birlikte, kendinizi daha iyi hissettiğinizde ve semptomların kaybolduğunu gördüğünüzde, hemen her gün pizza yemeye geri dönmemelisiniz. Bazı insanlar için candida diyetinde kaçınmanız gereken yiyecekleri kesmek zor olabilir. Kendinizi daha sık takılırken de bulabilirsiniz. İsteklerinize teslim olmak isteyeceğiniz anlar olabilir ve bu kesinlikle normaldir. Diyetinize neden başladığınızı kendinize hatırlatmaya devam edin ve güçlü kalın.

Diyete ne kadar uzun süre sadık kalırsanız, o kadar iyi hissedeceksiniz. Bunun nedeni, candida diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetlerin, tahrişe ve iltihaplanmaya neden olan birçok bağımlılık yapıcı gıdayı (alkol, şeker ve kafein gibi) ortadan kaldırmasıdır. Sonunda, nişastalı ve şekerli yiyeceklere olan isteklerinizin tamamen ortadan kalktığını bile fark edebilirsiniz. Ve daha fazla enerjiye sahip olduğunuzu, eskisi kadar aç olmadığınızı ve enfeksiyondan arınmanın yanı sıra cildinizde ve ruh sağlığınızda iyileşmeler görebilirsiniz.

Diyet Değişiklikleri İle İlgili İpuçları Nelerdir?

Diyetinizde, özellikle de büyük değişiklikler yaptığınızda, bir sağlık uzmanına danışmak her zaman iyidir. Örneğin, bir beslenme uzmanı sizin ve sağlık endişeleriniz için neyin en iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, beslenme uzmanınızın, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan vitamin veya probiyotik almak, yeterince uyumak ve stresten kaçınmak gibi başka önerileri olabilir.

Popüler Gönderiler