Salı, Aralık 3, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Çapraz Kapanma Nedir?

Çapraz kapanma yaygın bir diş problemidir. Ağzınız kapalıyken dişleriniz düzgün sıralanmazsa çapraz kapanma olur. Ön veya arka dişleriniz gibi tek bir dişi veya diş gruplarını etkileyebilir. Normalde üst dişleriniz daha geniştir ve alt dişlerinizin dışına oturur. Her üst diş, eşleşen alt dişe dokunur, böylece çiğneme veya kenetleme kuvveti ağzınıza eşit şekilde yayılır. Çapraz kapanışınız varsa bu hareketler dişlerinizde düzensiz aşınmalara ve hasarlara neden olabilir. İki genel çapraz kapanış türü vardır:

Posterior çapraz kapanış: Bu, üst arka dişleriniz alt dişlerinizin içine oturduğunda olur. Dişler düz bir şekilde dizilmek ve birbirine oturmak yerine neredeyse dilinize doğru eğilmiş görünüyor.

Ön çapraz kapanış: Bu, üst ön dişlerinizden biri veya bir kısmı alt ön dişlerinizin arkasına oturduğunda olur. Bu, tüm üst dişleriniz alt dişlerinizin arkasında olduğunda meydana gelen bir hastalıktan farklıdır.

Çapraz Kapanma Nedenleri Nelerdir?

Çapraz kapanış genellikle bir diş veya iskelet probleminden veya her ikisinin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Bu problemlere alışkanlıklar, diş büyüme gecikmeleri, kemik yapısındaki problemler, üst solunum yolu problemleri ya da genetik neden olabilir. Spesifik çapraz kapanış nedenleri şunları içerebilir:

  • Dişleri iten emzik, parmak veya parmak emme
  • Yutma sırasında dil itme
  • Eksik diş
  • Düşmeyen bebek dişleri
  • Dişlerin kaymasına neden olan erken süt dişi kaybı
  • Tüm dişlerinize sığamayan küçük çene
  • Doğru hizalama için iyi oturamayacak kadar büyük dişler
  • Yarık dudak
  • Ağızdan solumak

Dişler ve kemikler itilip bükülerek şekil değiştirebilir. Dişler eksikse veya geç çıkıyorsa, diğer dişler kayacak ve bu da yapısal ve dizilim sorunlarına neden olabilir.

Çapraz Kapanma Belirtileri Nelerdir?

Bir çapraz kapanışın ana semptomu, sıralanmayan dişlerdir. Görünüşleri, ciddiyetine ve dişlerinizin nerede etkilendiğine bağlıdır. Örneğin, bir diş diğerinin arkasına sıkışmış olabilir veya düzgün şekilde birbirine değmeyen birkaç dişiniz olabilir. Çapraz kapanışınız tedavi edilmezse başka sorunlara yol açabilir. Bunlar şunları içerir:

  • gevşek dişler
  • diş eti çekilmesi
  • diş aşınması
  • mine dökümü
  • boşluklar
  • düzensiz çene büyümesi
  • çenenin bir tarafa kayması
  • dengesiz yüz özellikleri
  • temporomandibular eklem bozuklukları (TMD)

Çapraz Kapanma Nasıl Tedavi Edilir?

Çapraz kapanışlar kendiliğinden düzelmez, bu nedenle çene ve diş problemlerini durdurmak için erken tedavi önemlidir. Çapraz kapanışı çocuklukta, çene ve yüzün hala büyümekte olduğu dönemde tedavi etmek en iyisidir. Bir yetişkin ayrıca bir çapraz kapanışı düzeltebilir. Küçük çocuğunuzun çapraz kapanışı olduğunu fark ederseniz, ortodontistleri muhtemelen tedaviye başlamak için 7 veya 8 yaşlarına kadar bekleyecektir. Tedavi planı, çapraz kapanışın nedenine ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Çapraz kapanış tedavisi şunları içerebilir:

Damak genişletici: Bu, üst dişlerinize takılan ve ağzınızın çatısına oturan bir apareydir. Ortodontistiniz, damağınızı ve çenenizi yavaşça genişletmek için periyodik olarak ayarlayacaktır.

Parantez: Bu apareyler, dişlerinizi doğru konuma getirmek için kemiklerinize ve dişlerinize baskı uygular. Aynı anda hem damak genişleticiye hem de diş teline sahip olabilirsiniz.

Çıkarılabilir cihazlar: Alt dişlerinizin arkasında bir üst ön dişiniz varsa, ortodontistiniz yaylı çıkarılabilir bir aparey kullanabilir. Yay dişinize baskı uygular ve cihaz diğer dişlerinizi yerinde tutarken onu ileri doğru hareket ettirir. Bu seçenek, çeneleri hala büyümekte olan küçük çocuklar için en iyi sonucu verir.

Hizalayıcılar: Bunlar, bazı durumlarda çarpık dişleri düzeltmek için kullanılabilen, şeffaf plastikten yapılmış çıkarılabilir diş telleridir.

Bazen, çapraz kapanış düzeltmesinin bir kısmı, alışkanlıkları durdurmayı veya tedavi etmeyi içerebilir. Bu seçenekler şunları içerebilir:

Sabit damak yatağı: Bu, parmak veya parmak emmeyi durdurmak için bir ağız aparatıdır. Küçük çocukların çoğu, kendi başlarına veya 2 ila 4 yaşları arasında ebeveyn koçluğu ile emme alışkanlığını bırakır. Alışkanlık devam ederse veya başka hiçbir şey işe yaramazsa, ortodontistiniz bu alışkanlığı durdurmak için bu beşiği kullanabilir.

Miyofonksiyonel terapi: Bu, dilinizin dişlerinizi yerinden oynatmaması için size çiğnemeyi ve yutmayı öğreten bir terapi türüdür. Ayrıca ağzınız yerine burnunuzdan nefes almayı öğrenmenize yardımcı olabilir. Diğer tedavilerden önce veya onlarla birlikte terapiniz olabilir.

Özet

Çapraz kapanış tıbbi bir acil durum değildir. Tedavi edilmediği takdirde çene problemlerine yol açabilir ve yüz hatlarınızı etkileyebilir. Çarpık dişlerin temizlenmesi de daha zordur, bu da boşluklara ve diğer sorunlara yol açabilir. Sizde veya çocuğunuzda yanlış hizalanmış dişler varsa, diş hekiminiz veya ortodontistiniz ile sonraki adımlar hakkında konuşun.

Kaynak

WebMD, What to Know About a Crossbite, 2021

American Association of Orthodontists: “What is a Crossbite?”

Academy of Orofacial Myofunctional Therapy: “What Is Myofunctional Therapy?”

Beth Israel Lahey Health Winchester Hospital: “Breaking Your Child’s Thumb Sucking Habit.”

Popüler Gönderiler