Cilt Kanseri Taraması Nedir? Neden Cilt Kanseri Taraması Yaptırmalısınız?

0
2631

Cilt Kanseri Taraması Nedir?

Bir cilt kanseri taraması kendiniz veya bir sağlık kuruluşu tarafından yapılabilir cildin görsel taramasıdır. Tarama, deride benler , doğum lekeleri veya renk, boyut, şekil veya doku bakımından alışılmadık diğer izler olup olmadığını kontrol eder . Bazı olağandışı işaretler cilt kanseri belirtisi olabilir.

Cilt kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kanser türüdür. En yaygın cilt kanseri türleri, bazal hücre ve skuamöz hücreli kanserlerdir. Bu kanserler nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılır ve genellikle tedavi ile tedavi edilebilir. Üçüncü bir cilt kanseri türü melanom olarak adlandırılır . Melanom diğer ikisinden daha az yaygındır, ancak daha tehlikelidir çünkü yayılma olasılığı daha yüksektir. Cilt kanseri ölümlerinin çoğu melanomdan kaynaklanır.

Bir cilt kanseri taraması, tedavisi daha kolay olduğunda kanseri erken aşamalarında bulmaya yardımcı olabilir.

Diğer isimler: cilt muayenesi

Cilt Kanseri Taraması Ne İçin Yapılır?

Cilt kanseri belirtilerini aramak için cilt kanseri taraması kullanılır. Kanseri teşhis etmek için kullanılmaz. Taramadan sonra cilt kanserinden şüpheleniliyorsa , kanser olup olmadığınızı öğrenmek için biyopsi denen bir test gerekecektir.

Neden Cilt Kanseri Taramasına İhtiyacınız Olabilir?

Belirli risk faktörleriniz varsa cilt kanseri taramasına ihtiyacınız olabilir. Cilt kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

  • Açık ten rengi
  • Sarı veya kızıl saçlı
  • Açık renkli gözler (mavi veya yeşil)
  • Kolayca yanan ve / veya çil oluşturan cilt
  • Güneş yanığı
  • Ailede ve / veya kişisel cilt kanseri öyküsü
  • İş veya boş zaman etkinlikleri yoluyla sık sık güneşe maruz kalma
  • Çok sayıda et beni/ ben

Sağlık hizmeti sağlayıcınızla düzenli olarak kendinizi taramanız, bir doktorun ofisinde taramadan geçmeniz veya her ikisini de yapmanız gerekip gerekmediğini konuşun.

Kendinizi tarıyorsanız, kendi kendine muayene sırasında cilt kanseri belirtileri bulursanız bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından taranmanız gerekebilir. İşaretler cilt kanserinin türüne göre değişir, ancak şunları içerebilir:

  • Mevcut bir et beni/ ben veya lekede değişiklik
  • Sızan, kanayan veya huysuzlaşan et beni/ ben veya diğer cilt izleri
  • Dokunulduğunda acı veren et beni/ ben
  • İki hafta içinde iyileşmeyen boğaz
  • Parlak pembe, kırmızı, inci beyazı veya yarı saydam çıkıntı
  • Kolayca kanayabilen düzensiz sınırları olan et beni/ ben veya yara

Kendinizi tarıyorsanız, en ciddi cilt kanseri türü olan melanom belirtilerini kontrol ettiğinizden emin olun. Melanom belirtilerini hatırlamanın kolay bir yolu, aşağıdakileri düşünmektir:

  • Asimetri: Et beni/ ben tuhaf bir şekle sahiptir ve yarısı diğer yarısıyla eşleşmez.
  • Sınır: Et beni/ ben sınırı düzensizdir.
  • Renk: Et beni/ ben rengi eşit değildir.
  • Çap: Et beni/ ben, bezelye veya kurşun kalem silgisinin boyutundan daha büyüktür.
  • Gelişen: Et beni/ ben boyutu, şekli veya rengi değişti.

Melanom belirtileri bulursanız, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınızla görüşün.

Cilt Kanseri Taraması Sırasında Ne Olur?

Cilt kanseri taramaları kendiniz, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız veya bir dermatolog tarafından yapılabilir. Dermatolog, cilt rahatsızlıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktordur.

Kendinizi tarıyorsanız, cildinizin baştan aşağı muayenesini yapmanız gerekecektir. Muayene, iyi aydınlatılmış bir odada, boy aynası önünde yapılmalıdır. Görülmesi zor alanları kontrol etmek için bir el aynasına da ihtiyacınız olacak. Tarama aşağıdaki adımları içermelidir:

  • Aynanın önünde durun ve yüzünüze, boynunuza ve karnınıza bakın.
  • Kadınlar göğüslerinin altına da bakmalıdır.
  • Kollarınızı kaldırın ve sol ve sağ yanlarınıza bakın.
  • Ön kollarınızın önüne ve arkasına bakın.
  • Parmaklarınızın arası ve tırnaklarınızın altı da dahil olmak üzere ellerinize bakın.
  • Bacaklarınızın önüne, arkasına ve yanlarına bakın.
  • Oturun ve ayaklarınızı muayene edin, tabanları ve ayak parmakları arasındaki boşlukları kontrol edin. Ayrıca her ayak parmağının tırnak yatağını da kontrol edin.
  • El aynası ile sırtınızı, kalçalarınızı ve cinsel organlarınızı kontrol edin.
  • Saçınızı ayırın ve kafa derinizi inceleyin. Daha iyi görmenize yardımcı olması için bir tarak veya saç kurutma makinesi ile el aynası kullanın.

Bir dermatolog veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından taranıyorsanız, aşağıdaki adımları içerebilir:

  • Bütün giysilerini çıkarmanız gerekebilir. Ama cüppe giyebilirsiniz. Doktorunuzun önünde soyunmaktan rahatsızsanız, muayene sırasında yanınızda odada bir hemşire bulundurmanızı isteyebilirsiniz.
  • Sağlayıcınız size kafa deriniz, kulaklarınızın arkası, parmaklarınız, ayak parmaklarınız, kalçalarınız ve cinsel organlarınız dahil olmak üzere baştan aşağı bir muayene yapacaktır. Muayene utanç verici olabilir, ancak cildinizin herhangi bir yerinde cilt kanseri meydana gelebileceği için kontrol yaptırmak önemlidir.
  • Sağlayıcınız, belirli işaretlere bakmak için ışıklı özel bir büyüteç kullanabilir.

Tarama 10-15 dakika sürmelidir.

Cilt Kanseri Taraması Öncesi Herhangi Bir Şey Yapmanız Gerekiyor Mu?

Tarama sırasında makyaj ya da oje kullanmamalısınız. Saçınızı gevşek tuttuğunuzdan emin olun, böylece doktorunuz kafa derinizi inceleyebilir. Başka özel hazırlıklara gerek yoktur.

Cilt Kanseri Taraması İçin Herhangi Bir Risk Var Mı?

Cilt kanseri taraması yaptırmanın hiçbir riski yoktur.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Cildinizdeki bir ben veya başka bir iz, kanser belirtisi gibi görünüyorsa, sağlayıcınız muhtemelen tanı koymak için cilt biyopsisi adı verilen başka bir test isteyecektir. Deri biyopsisi, test için küçük bir deri örneğini alan bir prosedürdür. Deri örneğine kanser hücrelerini kontrol etmek için mikroskop altında bakılır. Cilt kanseri teşhisi konulursa tedaviye başlayabilirsiniz. Kanseri erken bulmak ve tedavi etmek, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Cilt Kanseri Taraması Hakkında Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine neden olmada büyük rol oynar. Bu ışınlara sadece kumsalda veya havuzda değil, güneşte her kaldığınızda maruz kalıyorsunuz. Ancak güneşin altındayken birkaç basit önlem alırsanız güneşe maruz kalmanızı sınırlayabilir ve cilt kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

  • Güneş koruma faktörü (SPF) en az 30 olan bir güneş koruyucu kullanmak
  • Mümkün olduğunda gölge aramak
  • Şapka ve güneş gözlüğü takmak

Güneşlenmek cilt kanseri riskinizi artırır. Dışarıda güneşlenmekten kaçınmalı ve asla kapalı bir bronzlaşma salonu kullanmamalısınız . Suni bronzlaşma yataklarına, güneş lambalarına veya diğer yapay bronzlaşma cihazlarına güvenli miktarda maruz kalmak zararlıdır.

Cilt kanseri riskinizi azaltmakla ilgili sorularınız varsa, sağlık uzmanınızla görüşün.

Medlineplus, Skin Cancer Screening, 2020

Referanslar

  1. American Academy of Dermatology Association [Internet]. Des Plaines (IL): American Academy of Dermatology; c2018. What to expect at a SPOTme® skin cancer screening [cited 2018 Oct 16]; [about 4 screens].
  2. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. How Do I Protect Myself from UV Rays? [updated 2017 May 22; cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  3. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Skin Cancer Prevention and Early Detection [cited 2018 Oct 16]; [about 2 screens].
  4. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. Skin Exams [updated 2018 Jan 5; cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  5. American Cancer Society [Internet]. Atlanta: American Cancer Society Inc.; c2018. What Is Skin Cancer? [updated 2017 Apr 19; cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  6. Cancer.net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; c2005–2018. Skin Cancer (Non-Melanoma): Risk Factors and Prevention; 2018 Jan [cited 2018 Nov 2]; [about 3 screens].
  7. Cancer.net [Internet]. Alexandria (VA): American Society of Clinical Oncology; c2005–2018. Skin Cancer (Non-Melanoma): Screening; 2018 Jan [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  8. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; What Are the Risk Factors for Skin Cancer? [updated 2018 Jun 26; cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  9. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; What is Skin Cancer? [updated 2018 Jun 26; cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  10. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Melanoma: Diagnosis and treatment: Diagnosis: Skin cancer screening; 2016 Jan 28 [cited 2018 Oct 16]; [about 4 screens].
  11. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Melanoma: Symptoms and causes: Overview; 2016 Jan 28 [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  12. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2018. Overview of Skin Cancer [cited 2018 Oct 16]; [about 2 screens].
  13. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Skin Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version: General Information About Skin Cancer [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  14. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Skin Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version: Skin Cancer Screening [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  15. National Cancer Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Skin Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version: What is Screening? [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  16. Skin Cancer Foundation [Internet]. New York: The Skin Cancer Foundation; c2018. Ask the Expert: What does a full body exam entail?; 2013 Nov 21 [cited 2018 Oct 16]; [about 3 screens].
  17. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: Skin Self-Examination [cited 2018 Oct 16]; [about 2 screens].