Çinko, kırmızı et, kümes hayvanları ve balıkta yaygın olarak bulunan önemli bir eser elementtir. İnsan sağlığı, büyümesi ve tat alma duyusu için küçük miktarlarda gereklidir.
Çinko vücutta bulunur. Vücut fazla çinkoyu depolamaz, bu nedenle diyetle alınması gerekir. Bağışıklık işlevi, yara iyileşmesi, kan pıhtılaşması, tiroid işlevi ve çok daha fazlası için gereklidir. Ayrıca vizyonun korunmasında önemli bir rol oynar ve virüslere karşı etkileri olabilir.
İnsanlar çinko eksikliği, ishal ve Wilson hastalığı için yaygın olarak çinko kullanırlar. Çinko sivilce için de kullanılır, diyabet, anoreksi, yanıklar ve diğer birçok amaç. Bu koşullardan bazıları için kullanımını destekleyen bazı bilimsel kanıtlar vardır. Ancak çoğu için, kullanımını destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca COVID-19 için çinko kullanımını destekleyen iyi bir kanıt yoktur.
Çinko Ne İçin Kullanılır?
Çinko eksikliği: Ağız yoluyla çinko almak veya IV ile çinko vermek çinko eksikliği olan kişilerde çinko seviyelerinin geri kazanılmasına yardımcı olur. Ancak düzenli olarak çinko takviyesi almak önerilmez. IV ürünleri sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilebilir.
İshal: Ağız yoluyla çinko almak, yetersiz beslenen çocuklarda ishalin süresini ve şiddetini azaltır. Günde 20 mg çinko en yaygın kullanılan dozdur. Ancak 5-10 mg’lık dozlar da işe yarıyor ve daha az kusmaya neden oluyor.
Birçok organda bakır birikmesine neden olan kalıtsal bir bozukluk (Wilson hastalığı): Ağızdan çinko almak bu durumun semptomlarını iyileştirir. Çinko, ne kadar bakırın emildiğini bloke eder ve vücudun ne kadar bakır saldığını arttırır.
Akne: Ağızdan çinko almak akne tedavisine yardımcı gibi görünüyor. Ancak çinkonun tetrasiklin veya minosiklin gibi akne ilaçları ile nasıl kıyaslandığı açık değildir. Bir merhem içinde cilde tek başına çinko uygulamak yardımcı görünmüyor.
Çinko eksikliği bozukluğu (akrodermatitis enteropatika): Ağızdan çinko almak, bu durumun semptomlarını iyileştirmeye yardımcı gibi görünüyor.
Yaşlı erişkinlerde görme kaybına yol açan bir göz hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD): Özellikle antioksidan vitaminlerle birlikte çinkonun ağızdan alınması, yüksek risk altındaki kişilerde görme kaybını yavaşlatmaya ve yaşa bağlı görme kaybının ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB): Çocuklarda DEHB için ilaçla birlikte çinkonun ağızdan alınması bazı DEHB semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Çocuk büyümesi: Hamilelik sırasında çinkonun ağızdan alınması, yaşamın ilk yılında bebeğin büyümesini iyileştirmeye yardımcı gibi görünmektedir.
Nezle, soğuk algınlığı: Çinko glukonat veya çinko asetat içeren pastilleri emmek yetişkinlerde soğuk algınlığının süresini kısaltmaya yardımcı olur. Ancak çinkonun soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olup olmadığı net değildir.
Depresyon: Antidepresanlarla birlikte çinkonun ağızdan alınması depresyonu iyileştiriyor gibi görünüyor. Tek başına antidepresanlarla tedaviye yanıt vermeyen kişilerde de yardımcı olabilir.
Diyabet: Ağızdan çinko almak, diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü küçük bir miktar iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bebek bezi döküntüsü: Bebeklere ağızdan çinko glukonat vermek, bebek bezi döküntülerini iyileştirmeye yardımcı gibi görünüyor. Çinko oksit macunu uygulamak da yardımcı oluyor gibi görünüyor. Ancak %2 eozin solüsyonu uygulamak kadar işe yaramıyor gibi görünüyor.
Hafif bir diş eti hastalığı şekli (diş eti iltihabı): Antibakteriyel ajan içeren veya içermeyen çinko içeren diş macunlarının kullanılması diş eti iltihabını önlemeye yardımcı gibi görünmektedir.
Ağız kokusu: Sakız çiğnemek, şeker emmek veya çinko içeren ağız gargarası kullanmak ağız kokusunu azaltır.
Soğuk yaralar (herpes labialis): Cilde tek başına veya diğer bileşenlerle birlikte çinko sülfat veya çinko oksit uygulamak , uçukların süresini ve şiddetini azaltıyor gibi görünüyor.
Azaltılmış tat alma yeteneği (hipoguzi): Ağızdan çinko almak, bu duruma sahip çoğu insanda gıdaların tadına bakma yeteneğini geliştirir.
Leishmania parazitlerinin neden olduğu deri enfeksiyonu (Leishmania lezyonları): Ağız yoluyla çinko sülfat almak veya lezyonlara solüsyon olarak enjekte etmek, bu durumdaki kişilerde lezyonların iyileşmesine yardımcı olur. Ancak geleneksel tedaviler kadar iyi çalışmıyor gibi görünüyor. Enjeksiyonlar sadece bir sağlık kuruluşu tarafından verilmelidir.
Cüzzam: Cüzzam önleyici ilaçlarla birlikte ağızdan çinko almak cüzzam tedavisine yardımcı oluyor gibi görünüyor.
Mide ülseri: Ağız yoluyla çinko aksamat almak, mide ülserlerinin tedavisine ve önlenmesine yardımcı oluyor gibi görünüyor.
Zatürre: Ağızdan çinko almak bazı çocuklarda zatürreyi önlemeye yardımcı olabilir. Ama zaten zatürree olan çocuklara yardım etmiyor gibi görünüyor.
Yatak yaraları: Cilde çinko macunu uygulamak, yatak yaralarının iyileşmesine yardımcı oluyor gibi görünüyor. C vitamini ve arginin ile birlikte ağızdan çinko almak da yardımcı olabilir.
Orak hücre hastalığı: Ağız yoluyla çinko almak, çinko eksikliği olan kişilerde orak hücre hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı gibi görünmektedir.
Siğiller: Bir çinko merhemi uygulamak, siğilleri iyileştirmek için geleneksel tedaviler kadar etkili görünmektedir. Ağızdan çinko sülfat almak da yardımcı oluyor gibi görünüyor.
Yan Etkileri Nelerdir?
Çinko, günde 40 mg’dan fazla olmayan miktarlarda kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Özellikle kısa bir süre için kullanıldığında, daha büyük dozlarda alındığında muhtemelen güvenlidir. Ancak günde 40 mg’dan daha yüksek dozlar almak, vücudun ne kadar bakır emdiğini azaltabilir. Çok yüksek dozlarda çinko almak muhtemelen güvenli değildir ve mide ağrısına, kusmaya ve diğer birçok soruna neden olabilir. Tek doz 10-30 gram çinko ölümcül olabilir.
Cilde uygulandığında çinko muhtemelen güvenlidir. Kırık cilt üzerinde çinko kullanmak yanma, batma, kaşıntı ve karıncalanmaya neden olabilir.
Çinko, burundan solunduğunda muhtemelen güvensizdir. Kalıcı koku kaybına neden olabilir. Çinko içeren burun spreyleri kullanmaktan kaçının.
Çinko İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik: Çinko hamilelikte önerilen miktarlarda kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Ancak yüksek dozlarda kullanıldığında muhtemelen güvensizdir. 18 yaşından büyükler günde 40 mg’dan fazla çinko almamalı ve 14-18 yaş arası hamileyken günde 34 mg’dan fazla çinko almamalıdır.
Emzirme: Çinko, emzirme döneminde önerilen miktarlarda kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Ancak çinko, yüksek dozlarda kullanıldığında muhtemelen güvensizdir. 18 yaşından büyükler günde 40 mg’dan fazla çinko almamalıdır ve 14-18 yaş arasındakiler emzirirken günde 34 mg’dan fazla almamalıdır.
Çocuklar: Çinko, önerilen miktarlarda uygun şekilde ağızdan alındığında muhtemelen güvenlidir. Günlük çinko dozu 0-6 aylık bebeklerde günde 4 mg’ı, 7-12 aylık bebeklerde günde 5 mg’ı, 1-3 yaş arası çocuklarda günde 7 mg’ı, 4-8 yaş arası çocuklarda günde 12 mg’ı geçmemelidir. 9-13 yaş arası çocuklarda günde 23 mg ve 14-18 yaş arası çocuklarda günde 34 mg. Bebeklerde, kırık cilde topikal çinko uygulamak muhtemelen güvenli değildir. Çinko derideki çatlaklardan emilebilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir.
Alkol kullanım bozukluğu: Uzun süreli aşırı alkol kullanımı vücudun çinkoyu emme yeteneğini azaltabilir.
Kilo verme ameliyatı (bariatrik cerrahi): Bariatrik cerrahi çinko emilimini azaltır ve çinko eksikliği riskini artırabilir. Çinko seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.
Böbrek hastalığı: Diyette düşük çinko alımı böbrek hastalığına yakalanma riskini artırabilir. Ayrıca, hemodiyalizde olan böbrek hastalığı olan kişiler çinko eksikliği riski altındadır ve çinko takviyesi gerektirebilir.
Vejetaryenlik: Vejetaryen diyetler genellikle daha düşük çinko emilimi ile bağlantılıdır. Ancak vücut zamanla uyum sağlar. Çinkoyu emmede ve çinko kaybını azaltmada daha iyi hale gelir.
Çinko Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Antibiyotikler (Kinolon antibiyotikleri): Çinko, vücudun bağırsaktan ne kadar antibiyotik emdiğini azaltabilir. Çinkonun kinolon antibiyotiklerle birlikte alınması bu antibiyotiklerin etkilerini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, çinko takviyesinden en az 2 saat önce veya 4-6 saat sonra antibiyotik alın.
Antibiyotikler (Tetrasiklin antibiyotikler): Çinko, vücudun emdiği tetrasiklin miktarını azaltabilir. Tetrasiklinlerle çinko almak tetrasiklinlerin etkilerini azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için çinko takviyesi aldıktan 2 saat önce veya 4-6 saat sonra tetrasiklin alın.
Cisplatin (Platinol-AQ): Sisplatin kanseri tedavi etmek için kullanılır. Sisplatin ile birlikte çinko almak sisplatin tedavisini etkisiz hale getirebilir. Ancak bunun büyük bir endişe olup olmadığı net değil.
Penisillamin (Cuprimine, Depen): Çinko, vücudun ne kadar penisilamin emdiğini azaltabilir. Penisillamin ile çinko almak penisilamin etkilerini azaltabilir. Çinko ve penisilamin en az 2 saat arayla alın.
Sefaleksin (Keflex): Çinko, vücudun ne kadar sefaleksin emdiğini azaltabilir. Bu, sefaleksinin enfeksiyonları tedavi etmede ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir. Bu etkileşimi önlemek için, sefaleksin aldıktan 3 saat sonra çinko alın.
Ritonavir (Norvir): Ritonavir, HIV enfeksiyonu için kullanılan bir ilaçtır. Çinko, vücudun emdiği ritonavir miktarını azaltabilir. Ancak bunun büyük bir endişe olup olmadığı net değil.
HIV/AIDS ilaçları (Integrase inhibitörleri): İntegraz inhibitörleri ile birlikte çinko almak, integraz inhibitörlerinin kan seviyelerini azaltabilir. Bu, bu ilaçların etkilerini azaltabilir. İntegraz inhibitörleri kullanıyorsanız ve çinko almaya başlamak istiyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.
Amilorid (Midamor): Amilorid vücuttaki çinko miktarını artırabilir. Amilorid ile çinko takviyesi almak çinko seviyelerini artırabilir. Ancak bunun çoğu insan için büyük bir endişe olması muhtemel değildir.
Atazanavir (Reyataz): Atazanavir, HIV enfeksiyonu için kullanılan bir ilaçtır. Çinko, vücudun ne kadar atazanavir emdiğini azaltır. Ancak vücut, HIV tedavisi için çalışması için hala yeterince atazanavir emer. Yani bu etkileşim muhtemelen büyük bir endişe değil.
Çinko İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Çinko, kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi gıdalarda bulunan temel bir besindir. Günlük olarak tüketilmesi gereken miktara önerilen diyet ödeneği (RDA) denir. 18 yaşındaki kadınlar için BKİ 9 mg ve 19 yaş ve üstü kadınlar için BKİ 8 mg’dır. 18 yaş ve üstü erkekler için BKİ 11 mg’dır. Hamileyken, RDA 18 yaşında 13 mg ve 19 yaşında ve üzerinde 11 mg’dır. Emzirirken, RDA 18 yaşında 17 mg ve 19 yaşında ve üzerinde 12 mg’dır. Çocuklarda, BKİ yaşa bağlıdır.
Çinko ayrıca takviyelerde, losyonlarda, jellerde, merhemlerde, ağız gargaralarında ve diğer birçok üründe bulunur. Belirli bir durum için ne tür bir ürün ve dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.