Hiçbir ebeveyn, çocuğunun incindiğini veya yaralandığını düşünmek istemez, yine de çocuğunuzu sonsuza kadar bir balonun içinde tutmak imkansızdır. Tüm çocuklar aksiliklere, düşmelere ve yaralanmalara maruz kalacaktır. Bu nedenle hazırlıklı olmak biz ebeveynlerin görevidir ve bu, çocuklar için temel bir ilk yardım anlayışına sahip olmak anlamına gelir. Muhtemelen bunu yapmanın en iyi yolu bir ilk yardım dersi almaktır çünkü hiçbir şey “uygulamalı” bilgiyi yenemez. CPR özellikle en iyi şekilde bizzat öğretilen bir şeydir ve uzmanlar tüm ebeveynlerin bebek ve çocuk CPR dersleri almasını tavsiye eder.
1- Kesikler ve Sıyrıklar
Çocuklarda zaman zaman sıyrıklar ve kesikler olması yaygın bir durumdur – bu, aktif bir çocuk için normaldir. Bunları tedavi ederken hatırlanması gereken en önemli şey, enfeksiyonu önlemek için bölgeyi temiz tutmanın önemi, kanamanın nasıl durdurulacağı ve ne zaman tıbbi müdahale gerekebileceğinin nasıl bilineceğidir. Küçük kesikler ve sıyrıklar evde kolayca tedavi edilebilir. Kanama varsa, kanamayı durdurmak için bölgeye hafif bir baskı uygulayabilirsiniz. Bundan sonra ellerinizi yıkayın, kirliyse kesiği su ve sabunla yıkayın, antibiyotikli krem sürün ve bölgeye bandaj uygulayın. Kanama çok fazlaysa veya yaklaşık beş dakikalık basınçtan sonra dağılmıyorsa, çocuk doktorunuzu veya acil servisi arayın.
2- Çürükler
Çocuğunuzun vücudunda bir şişlik varsa ve morlukları varsa, şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Şişlik azalmazsa çocuk doktorunuzu arayın ve ağrı kesici ilaçların çocuğunuz için uygun olup olmadığını sorun.
3- Derin Yaralar ve Delinme Yaraları
Çocuğunuzda derin bir yara varsa veya cildi bir nesne tarafından delinmişse, enfeksiyonu azaltmak için dikiş atılması ve muhtemelen bir tetanoz aşısı olması için onu doktora götürmeniz gerekecektir. Tıbbi müdahaleyi beklerken, kanamayı durdurmak için yaraya baskı uygulayın ve yarayla ilgilenirken ellerinizi iyice yıkayın ve/veya lateks olmayan eldivenler giyin.
4- Böcek veya Hayvan Isırıkları
Hiçbir zaman eğlenceli değildir, ancak çocuğunuzun hayatının bir noktasında bir böcek veya hayvan tarafından ısırılması muhtemeldir. Pek çok böcek ısırığı ve sokması rahatsız edicidir ancak nispeten zararsızdır; hayvan ısırıkları neredeyse her zaman tıbbi takip gerektirir. Böcek ısırıklarının çoğu basitçe kaşıntılı ve rahatsız edicidir. Çocuğunuz çok rahatsız görünüyorsa veya ısırıklar olağandışı bir şekilde şişmişse, reçetesiz satılan antihistaminiklerin yanı sıra yardımcı olabilecek merhemler hakkında doktorunuzla konuşun.
Çocuğunuz bir kene tarafından ısırılırsa, keneyi bir cımbızla çıkarın ve kilitli bir torbaya koyun. Çocuğunuzda kene ısırmasından sonra kızarıklık veya ateş gelişirse, onu çocuk doktoruna götürün ve çocuk doktorunuzun keneyi tanımlayabilmesi için içinde kene bulunan çantayı getirin. Nadiren, bir çocuk bir sokmaya veya ısırmaya karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Semptomlar kurdeşen, kızarıklık ve şişmeyi içerebilir. Çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri varsa doktorunuzu arayın. Çocuğunuz bu semptomlara ek olarak zor nefes alma, kusma ve bilinç kaybı gösteriyorsa acil servisi arayın. Bunlar ciddi bir alerjik reaksiyon belirtileridir ve acil tıbbi bakım gerektirir.
Çocuğunuz bir hayvan tarafından ısırılırsa, çocuğunuzun tetanoz veya kuduz aşısına ihtiyacı olmadığından emin olmak için doktora gitmeniz gerekecektir. Çocuğunuz bir yılan tarafından ısırıldıysa ve çocuğunuzu hangi yılanın soktuğunu bilmiyorsanız, yılan zehirli olabileceğinden acil servise gitmelisiniz.
5- Sokmalar
Çocuğunuz sokulursa ve iğne hala cildindeyse, onu çıkarmanız gerekir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), “sert bir nesne kullanarak bir kazıma hareketi” ile çıkarılmasını önerir. Şişliği ve ağrıyı azaltmak için soğuk kompres kullanabilirsiniz. Çocuk doktorunuza reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları ve çocuğunuz için uygun dozu sorun.
6- Kafa Travması
Kafaya hafif bir darbe genellikle bir çocuk için bir sorun değildir. Çocuğunuz başını bir yere çarpıyorsa, bilincini kaybetmiyorsa ve hafif bir morluk oluşuyorsa, çocuğunuzu yakından takip etmeli ve herhangi bir endişeniz varsa çocuk doktorunuza başvurmalısınız. Bununla birlikte, kafaya güçlü bir darbe veya herhangi bir kafa darbesi ve ardından ilgili davranış, tıbbi acil durumlar olarak kabul edilebilir. Çocuğunuz aşağıdaki durumlara sahipsr hemen çocuk doktorunuzu arayın:
- Alışılmadık derecede uykulu olmak
- Uykudan uyandırılamaz durum
- Kusma
- Baş ağrısı
- Genel olarak kafası karışmış veya keyifsiz görünmek
Çocuğunuz aşağıdaki durumlarda acil servisi arayın veya acil servise gidin:
- Kafa travmasından hemen sonra bilincini kaybederse
- Nöbet geçiriyorsa
- Aniden koordinasyonsuz görünüyorsa
- Vücutlarının bir bölümünü hareket ettiremezlerse
- Geveleyerek konuşması varsa
- Kulaklarından veya burunlarından su veya kan geliyorsa
Çocuğunuz ciddi bir baş, boyun veya sırt yaralanması geçirmişse, çocuğunuzu hareket ettirmeyin. Acil servisi arayın ve acil servislerin gelip durumu değerlendirmesini bekleyin.
7- Burun Kanaması
Burun kanamaları çocukluk çağında sık görülür ve genellikle olduğundan daha korkutucu görünür. Çocuğunuzda ani bir burun kanaması varsa ama normal görünüyorsa, başını biraz öne eğmesini sağlayın ve her iki burun deliğini başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkıştırarak burun bölgesine hafif bir baskı uygulayın. Çocuğunuzun burnunu sümkürmesine izin vermeyin. Kanama 5-10 dakika sonra durmazsa veya kanama çok fazlaysa çocuk doktorunuzu arayın veya acil servise gidin.
8- Yanık Tedavisi
Çocuklar, genellikle sıcak veya kaynar su veya sıcak ütüler gibi sıcak nesnelerle karşılaştıklarında zaman zaman yanıklar yaşarlar. Bu durumlarda yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzu nesne veya maddeden uzaklaştırmaktır. Acıyı yatıştırmak için yanığın üzerine soğuk su akıtabilirsiniz. Buz veya diğer maddelerin uygulanması tavsiye edilmez. Kabarcıklı yanıklar ve derin veya çok büyük yanıklar tıbbi bakım gerektirebilir.
9- Bayılma
Bir çocuğun bayılmasını izlemek çok korkutucu bir deneyim olabilir. Yapmanız gereken ilk şey, nefes aldığından emin olmak için çocuğunuzun nabzını ve hava yolunu kontrol etmektir. Nefes almıyorlarsa, biliyorsanız suni teneffüs yapın ve/veya acil servisi arayın. Bazen bayılan çocuklar kusar; eğer öyleyse, boğulmaması için çocuğu yan yatırın. Ek olarak, ayaklarını kalp seviyesinin yaklaşık 12 inç üzerine kaldırın.
10- Nöbet
Çocuğunuz nöbet geçiriyorsa veya sarsılıyorsa, onu yaralanmaya neden olabilecek nesnelerden veya mobilyalardan uzaklaştırın. Ağızlarında hiçbir şey olmadığından emin olun ve onları yan çevirin. Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa kalp masajı yapın. Nöbet beş dakikadan fazla sürerse veya çocuğunuz ilk kez nöbet geçiriyorsa acil servisi arayın.
11- Kırık veya Burkulma
Çocuğunuzun bir kırık veya burkulma yaşadığını düşünüyorsanız, bölgeyi nazikçe bir bez veya havluya sarın. Düzleştirmeye veya kendi korsenizi veya atelinizi yapmaya çalışmayın. Üzerine soğuk kompres uygulayın ve tıbbi yardım alın. Çocukluk çağında kırıklar ve burkulmalar çok sık görülür. Bir kemik kırığı ile burkulmayı ayırt etmek zor olabilir, bu nedenle röntgen çekmek için çocuk doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Doktorunuz ayrıca kırığı veya burkulmayı tedavi edecek, alçıya, askıya veya korseye yerleştirecek ve size bir tedavi planı verecektir.
12- Zehirlenme
Çocuğunuzun zehirli bir madde yuttuğunu, soluduğunu veya dokunduğunu düşünüyorsanız acil servisi arayın. Çocuğunuz zehirli bir madde yutmuşsa, onu çıkarmaya veya kusturmaya çalışmayın. Kirlenmiş cildi suyla yıkayın. Çocuğunuz hasta görünüyorsa, uyuşuksa, kafası karışmışsa veya nefes almakta zorlanıyorsa hemen acil servisi arayın.
13- Alerjik Reaksiyonlar
Çocuklar gıdalara, böcek sokmalarına ve ısırıklarına, ilaçlara, latekse, evcil hayvanlara, küfe, toza, polenlere, çimenlere, ağaçlara ve daha fazlasına karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Alerjiler aileden gelme eğiliminde olsa da çocuğunuzun alerjik reaksiyon geliştirip geliştirmeyeceğini asla bilemezsiniz, bu nedenle belirtileri bilmek önemlidir. Çocuklarda alerjik reaksiyon belirtileri şunları içerebilir:
- kurdeşen
- döküntü
- yüzün ve ağzın şişmesi
- hırıltı
- hapşırma, burun çekme ve sulu gözler
- öksürme
- nefes almada zorluk
- ishal
- kusma
Bazı alerjik reaksiyonlar zararlı değildir ancak çocuğunuzu çok rahatsız edebilir. Bu tür reaksiyonlar daha sonraki bir tarihte bir çocuk doktoru veya pediatrik alerji uzmanı ile tartışılabilir. Ancak, çocuğunuz anafilaksi belirtileri gösteriyorsa, acil bakıma başvurmalısınız. Alerjik anafilaksi belirtisi şunları içerir:
- zor nefes alma
- kusma/ishal
- bayılma
- bilinç kaybı
14- Boğulma
Çocuğunuz bir şey yuttuysa ancak öksürebiliyor, konuşabiliyor ve bilinci yerindeyse müdahale etmenize gerek yok. Öksürük aslında iyiye işarettir ve çocuğunuzun cismi hava yolundan çıkarmasına olanak tanır. Ağzına uzanıp nesneyi almaya çalışmamalısın. Çocuğunuz endişenizi anlayabileceği için sakin kalmaya çalışın. Çocuğunuz nefes alamıyorsa, öksürmüyorsa, konuşamıyorsa veya maviye dönmeye başlıyorsa, biliyorsanız CPR yapmalısınız. CPR’yi bilmiyorsanız, hemen acil servisi aramalı veya CPR’yi bilen birinden yardım istemelisiniz. Çoğu yetişkin, CPR konusunda eğitim almamış olsalar bile temel bir Heimlich manevrası yapabilir. Heimlich manevrası, bir yaşın üzerindeki çocuklar içindir. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Elinizi yumruk yapın ve diğer elinizle kapatın.
- Ellerinizi çocuğunuzun donanmasının hemen üstündeki alana yerleştirin.
- Nesne çocuğunuzun hava yolundan çıkana kadar itin.
İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalıdır?
Temel ilk yardım uygulamalarını öğrenmenin ve mümkün olduğunda bir CPR sınıfına katılmanın yanı sıra, evde yanınızda bulundurmak için bir ilk yardım çantası hazırlamalısınız. Ayrıca, dışarıdayken arabanızda bulundurmanız için basitleştirilmiş bir “gönderilebilir” ilk yardım çantanız da olabilir. Tatile çıkarken ilk yardım çantanızı da yanınıza almayı unutmayın. Kitinize eklemeyi düşünebileceğiniz bazı öğeler şunlardır:
- Antiseptik mendil
- Lateks olmayan eldivenler
- Basitrasin veya Neosporin gibi antibiyotik merhem
- Çeşitli boyut ve şekillerde bandajlar
- Gazlı bez
- Rulo gazlı bez bandajı
- Tıbbi bant
- Cımbız
- Soğuk kompresler
- Termometre
- Çocuklar için doktor onaylı ağrı kesici ilaçlar
- Çocuklar için antihistaminikler
- El dezenfektanı
Siz dışarıdayken çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu ilaçları, özellikle de astım ilaçları ve acil durumlarda kullanılan ilaçları her zaman elinizin altında bulundurmayı unutmayın.
Özet
Kendinizi çocuğunuzla herhangi bir acil durumda bulmadan önce eğitim almanız çok yararlıdır. Önleyici bir yaklaşım benimsemek de önemlidir. Bu, evinizi çocuklardan korumak ve çocuklarınızı her zaman denetlemek anlamına gelir. Yine de en eğitimli ve dikkatli ebeveynler bile hazırlıksız oldukları durumlarla karşılaşırlar. Bu durumlarda, ebeveynlik içgüdüsü güçlü bir şeydir; çocuğunuzu korumak için içgüdülerinizle hareket edin ve şüpheye düştüğünüzde tıbbi yardım alın. Bunu yapmanızda asla bir sakınca yoktur.
Kaynak
Verywell Family, Basic First Aid Tips for Kids All Parents Should Know, 2021
Healthy Children. First Aid Guide for Parents & Caregivers.