Ebeveynler çocuklarını çok fazla güneşten korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapsalar bile, birçok çocuk bir noktada güneş yanığı ile sonuçlanacaktır. Bu nedenle, bir güneş yanığını nasıl tanımlayacağınızı, bununla ilgili ne yapacağınızı ne zaman doktor çağıracağınızı ve çocuklarda gelecekteki güneş yanıklarını nasıl önleyeceğinizi bilmek önemlidir. Diğer yanıklar gibi, güneş yanıkları da en yaygın tip olan birinci derece yanıklara neden olabilir, ancak daha şiddetli güneş yanıkları ikinci derece yanıklara ve daha nadiren üçüncü derece yanıklara neden olabilir.
Ebeveynler hem UVB hem de UVA ışınlarının çocuklarının cildine zarar verebileceğinin farkında olmalıdır. UVB ışınları tipik olarak cildi yakarken, UVA ışınları cildin yaşlanmasında daha önemli olabilir. UVA ışınlarından gelen radyasyon daha sabittir ve cildin daha derinlerine nüfuz eder. Hem UVA hem de UVB ciltte DNA hasarına neden olur; cilt kanserine yol açabilen hasar. Çocuğunuzda sadece hafif bir yanık olsa veya görünürde hiç yanık olmasa bile, yine de cilt hasarı meydana gelebilir.
Çocuklarda Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuğunuz yeterli koruma olmaksızın güneşte kaldıktan 15 ila 30 dakika kadar kısa bir süre içinde güneş yanığı alabilirken, güneş yanığı belirtileri tipik olarak bir ila 24 saat sonrasına kadar gelişmez. Semptomlar ağrı, kabarcıklı olabilen kırmızı deri ve bazen ateşi içerebilir. Açık tenli çocuklarda güneş yanıkları daha yaygın olsa da siyahi çocuklar ve diğer beyaz olmayan çocuklar da güneş yanığı alabilir. Cilt renginden bağımsız olarak, güneş yanığı olan cilt dokunmaya karşı hassas olabilir, sıcak hissedebilir, ağrılı, tahriş olmuş veya kaşınabilir.
Daha koyu tenli çocuklarda güneş yanığının kızarıklığını tespit etmek daha zor olabileceğinden, ebeveynlerin baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, şişkin cilt, ateş veya kas krampları gibi güneşe maruz kalmadan kaynaklanan sıcak çarpması belirtilerini izlemesi önemlidir. Çoğu çocuk, başlangıçta ne kadar kötü olduğuna ve ilk birkaç günün en kötüsü olduğuna bağlı olarak, iki ila yedi gün içinde güneş yanıklarından kurtulur. Dört ila yedi gün sonra çocuğunuzun güneş yanığı olan cildi genellikle soyulur.
Güneş Yanığı Komplikasyonları Nelerdir?
Çocuğunuzun güneş yanığının ciddiyetine bağlı olarak, komplikasyon riski altında olabilir. Her biri ele alınmadığı takdirde önemli sağlık etkilerine yol açabilir, bu nedenle çocuğunuzun güneş yanığı ile birlikte aşağıdaki komplikasyonlardan herhangi birinin mevcut olup olmadığına çok dikkat etmeniz önemlidir.
Kabarcıklar: İkinci derece yanıklara neden olan daha şiddetli güneş yanıklarında ciltte kabarcıklar oluşabilir. Bu küçük, sıvı dolu keseler tipik olarak oluştuktan birkaç gün sonra patlar ve ardından iki hafta içinde tamamen iyileşir. Enfeksiyona yol açabileceğinden kabarcıkları kasıtlı olarak patlatmayın. Kabarık bölgeleri mümkün olduğunca temiz ve kuru tutun, gevşek gazlı bezle örtün.
Güneş zehirlenmesi: Güneş zehirlenmesi, şiddetli güneş yanığı için tıbbi olmayan bir terimdir. Bu tür güneş yanığı, şişlik ve kabarcıklarla birlikte kırmızı, ağrılı deriyi içerebilir. Güneş zehirlenmesi olan bir çocuğun ateş, titreme veya mide bulantısı gibi başka semptomları da olabilir. Güneş zehirlenmesi bazen, bazı insanların güneşe duyarlı oldukları için aldıkları kızarıklıkları tanımlamak için de kullanılır. Bu tür güneşe maruz kalma döküntüsünün tıbbi terimi, güneşe maruz kaldıktan bir ila iki gün sonra ciltte küçük, kırmızı noktalar, egzama benzeri yamalar veya hedef şeklindeki lezyonlar olarak ortaya çıkabilen polimorf ışık püskürmesidir. Daha az sıklıkla güneş yanığı olan çocuklarda hem kızarıklık hem de kurdeşen olan güneş ürtikeri olarak bilinen bir durum ortaya çıkabilir, ancak tipik olarak güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra düzelir.
Isı stresi: Isı bitkinliği gibi ısıyla ilgili hastalıklar, ciltlerinin güneş yanığı gibi görünüp görünmediğine bakılmaksızın, çocukların güneşe maruz kalmaları sırasında ortaya çıkabilir. Güneşe maruz kalmaya bağlı çekirdek vücut sıcaklığındaki artış, hidrasyon eksikliği ile birleştiğinde, ısı bitkinliği meydana gelebilir. Güneşe maruz kaldığında yüzü kızaran bir çocukta henüz bir güneş yanığı olmayabilir, ancak tedavi edilmezse sağlık sorunlarına neden olabilecek bir tür ısı stresi yaşıyor olabilir. Çocuğunuzun cildi soluk, belirgin ve nemliyken halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı yaşarsa, onu sıcaktan uzaklaştırmak ve tıbbi yardım almak önemlidir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Çocuğunuzda kabarcıklar veya ateşle birlikte şiddetli bir güneş yanığı varsa ve/veya güneş yanığı vücudunun geniş bir bölümünü kaplıyorsa doktorunuzu arayın. Artan kızarıklık, kabarcıklardan sarı akıntı ve cilt şişmesi, tıbbi müdahale gerektirebilecek enfeksiyon belirtileri olabilir. Ayrıca, çocuğunuz özellikle uyuşuksa, kusmaya başlarsa veya şiddetli baş dönmesi yaşarsa tıbbi yardım alın.
Çocuklarda Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuğunuzun güneş yanığının verdiği rahatsızlığı hafifletmek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır, ancak güneş yanığı nedeniyle DNA ve cilt yapılarında meydana gelen hasarı tersine çevirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Çoğu güneş yanığı tedavisinin amacı, özellikle güneş yanığının genellikle en acı verici olduğu ilk günlerde çocuğunuzu rahat ettirmek ve ağrısını hafifletmektir. Bir çocuğun güneş yanığını ilk fark ettiğinizde, henüz yapmadıysanız hemen güneşten uzaklaştırın. Ardından asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler verin ve etkilenen bölgeye soğuk, ıslak bir kompres uygulayın. Çocuğunuza susuz kalmaması için fazladan sıvı verildiğinden emin olun.
Soğuk banyolar ve duşlar, aloe vera içeren yatıştırıcı losyonlar uygulamak gibi, güneş yanıklarıyla ilişkili ısı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Güneş yanığı olan bölgeler soyulmaya ve kaşınmaya başladığında oral antihistaminik ve topikal nemlendiriciler kullanılabilir. Şiddetli güneş yanıkları için, reçeteli güçlü ağrı kesici ilaçlar ve Silvadene gibi reçeteli yanık kremi, önemli ağrıyı azaltmak için gerekli olabilir. Ek olarak, kortikosteroidler nadiren ve sadece şiddetli güneş yanıklarında kullanılır.
Güneş Yanığını Giderirken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Çocuğunuz güneş yanığından iyileşirken, sıcak banyo veya duş ve benzokain içeren losyonlar gibi güneş yanığı cildini kötüleştirebilecek şeylerden kaçının. Onları güneşe maruz bırakmamak için ekstra dikkatli olun. Ağrılı olmasının yanı sıra, güneş yanığı olan bölgeler muhtemelen güneşten zarar görmeye daha yatkındır. Güneş yanığı tedavileri yanığı iyileştirmez. Yapılan hasarı gideren hiçbir tedavi yoktur. Tedavinin amacı, vücut kendini onarırken rahatsızlığı azaltmaktır.
Güneş Güvenliği
İnsanlar yaşam boyu maruz kaldıkları UV maruziyetinin %50’sinden fazlasını çocuklukta alırlar, bu nedenle onları çocukken güneşten ve güneş yanıklarından korumak önemlidir ve ileride cilt kanseri risklerini azaltmalarına yardımcı olur. Açık tenli ve çilleri olan kişiler, sınırlı güneş maruziyeti olsa bile güneş yanığı geliştirme riski daha yüksek olabilir, bu nedenle bu gruplardaki çocuklar için koruma önemlidir. Akne tedavisinde kullanılan çoğu ilaç dahil bazı ilaçlar da çocuğunuzun ciddi güneş yanığı riskini artırabilir. Çocuğunuzun aldığı her güneş yanığı, onları daha sonraki yaşamlarında cilt kanseri riskine maruz bırakabilir. Bu güneş güvenliği ipuçlarını takip etmek, güneş yanıklarını önlemeye yardımcı olabilir:
- Vücudun açıkta kalan tüm bölgelerine dışarı çıkmadan en az 15 ila 30 dakika önce güneş koruyucu uygulayın.
- 10:00 – 16:00 saatleri arasında yoğun saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçının.
- Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan, güneş koruma faktörü (SPF) 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş kremi veya güneş kremi rutin olarak kullanın.
- Güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapkalar ve bol, uzun kollu gömlekler ve sıkı dokumalı pantolonlar gibi koruyucu giysiler giyin.
Bebekler de güneş yanıklarına karşı hassastır. 6 aydan küçük bebekleri doğrudan güneş ışığından uzak tutmak ve maruziyeti azaltmak için koruyucu giysiler ve şapkalar kullanmak en iyisi olsa da gerektiğinde açıkta kalan cilde az miktarda güneş kremi de uygulayabilirsiniz.
Özet
Çocuğunuz güneş yanığı geliştirirse, ebeveyn olarak kendinizi hırpalamayın. Güneş yanıkları yaygındır ve neden oldukları acıyı hafifletmenin yolları vardır, ancak önleme en iyi yaklaşımdır. Çocuğunuzun hassas cildini hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan iyi bir güneş koruyucu ile güneşte geçireceği sonraki güne hazırlanmak için zaman ayırın.
Kaynak
Verywell Family, How to Treat Sunburn in Kids, 2022
D’Orazio et al. UV Radiation and the Skin. 2013.
Benedetti. Sunburn. Merck Manual Professional Version.
Cestari, Buster. Photoprotection in specific populations: Children and people of color. 2017.