Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Sjögren sendromu

Sjögren Sendromu ve Bağışıklık Sistemini Anlamak

Normal ve sağlıklı bir vücutta bağışıklık sistemi yabancı bakteri veya istilacılara saldırır. Bununla birlikte, bazen bağışıklık sistemi kendi vücudunuza saldırmaya başlar, çünkü (yanlışlıkla) yabancı maddelerin mevcut olduğunu düşünüyor. Bu olursa, sağlıklı dokunun tahrip olmasına neden olur. Bu duruma otoimmün hastalık denir.

Sjögren sendromu, öncelikle tükürük ve lakrimal bezleri etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu bezler vücudun gözler ve ağızda tükürük ve gözyaşı şeklinde nem oluşturmasına yardımcı olur. Sjögren sendromu olan bir kişide, vücut yeterince nem üretmekte başarısız olur.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü’ne göre, ABD’de bir ila dört milyon kişiyi etkileyen kronik, sistemik bir hastalık.

Durum tipik olarak birincil veya ikincil olarak teşhis edilir. Primer Sjögren sendromunda başka otoimmün hastalık yoktur. Sekonder Sjögren sendromu, bireyin başka bir otoimmün hastalığı olduğunda teşhis edilir. Birincil Sjögren sendromu aynı zamanda daha saldırgan olma eğilimindedir ve ikincil tipten daha fazla kuruluğa neden olabilir.

Sjögren Sendromunun Semptomları Nelerdir?

Ağız kuruluğu, boşluk riskinizi artırabilen yaygın bir semptomdur. Ayrıca konuşmayı veya yutmayı daha da zorlaştırabilir. Sakız çiğnemek veya şeker emmek bu belirtiye yardımcı olabilir.

Gözlerin kuruluğu da sıklıkla görülür. Bu, yanma hissi gibi veya gözünüzdeki bir şey gibi hissedebilir.

Sjögren sendromu tüm vücudu etkileyebilir. Bazı kişilerde vajinal kuruluk, kuru cilt, halsizlik, döküntü veya eklem ağrısı yapar. Sjögren sendromu böbrek veya akciğer gibi organların iltihaplanmasına neden olabilir. Sürekli iltihapınız varsa, doktorunuz organ hasarını önlemeye yardımcı olmak için ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlara hastalık değiştirici anti-romatizmal ilaçlar denir. Bunlar, immün sistemi immün baskılayıcı ilaçlardan daha fazla tahrip etmeye yardımcı olur.

Sjögren Sendromu için Risk Faktörleri

Sjögren sendromu için belirli bir sebep veya risk faktörü yoktur. Durumu olan 10 kişiden dokuzu kadındır ve menopoz sonrası kadınların özellikle sorunu geliştirmesi muhtemeldir. Halen östrojen durumu ile ilişkili olup olmadığını görmek için araştırmalar yapılmaktadır. Diğer otoimmün bozukluklar sıklıkla mevcuttur ve hastalığın aile öyküsü, sendromu geliştirme riskinizi arttırıyor gibi görünmektedir.

Sjögren Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Bu durum için tek bir tanı testi mevcut değildir. Sjögren sendromunun belirtileri genelleştirilmiş belirtiler olduğundan, doktorunuz sorunu teşhis etmek için çeşitli testler yapacaktır. Fizik muayeneye ve tıbbi geçmişe ek olarak, doktorunuz Sjögren sendromu ile bağlantılı bazı antikorları kontrol etmek için kan testleri yapabilir. Göz testleri ve dudak biyopsisi gözdeki nemi ve tükürük bezi üretimini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca saliogram adı verilen tükürük bezlerinin özel bir röntgeni de sipariş edilebilir.

Doktorunuza, aldığınız tüm ilaçları veya takviyeleri söyleyin. Bazı ilaçların yan etkileri Sjögren sendromunun semptomlarına benzer.

Sjögren Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Sjögren sendromunun tedavisi yoktur, ancak tedavi edilebilir. Tedavi semptomları hafifletmeyi amaçlamaktadır. Nemi değiştiren tedaviler tipik olarak, göz damlası veya losyonlar gibi reçete edilir. Bir bireyin eklem problemleri varsa, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar önerilir. Şiddetli semptomlar immün baskılayıcıları veya kortikosteroidleri gerektirebilir. Bol bol dinlenip sağlıklı bir diyet yemek yorgunlukla mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Sjögren Sendromunun Herhangi Bir Komplikasyonu Var mı?

Sjögren sendromunun olası bir komplikasyonu, immün sistem ile ilişkili olan lenfatik sistem kanseri olan lenfoma gelişme riskinin artmasıdır. Ana tükürük bezinizin boyut değiştirdiğini veya şişmiş göründüğünü doktorunuza söyleyin. Aşağıdakilerin tümü lenfoma semptomları olabilir:

  • gece terlemeleri,
  • ateş
  • yorgunluk
  • açıklanamayan kilo kaybı

Bu semptomlardan herhangi biri varsa doktorunuzu arayın.

Kaynaklar:

Sjögren Sendromu Nasıl Teşhis Edilir? (2012). Artrit Vakfı. 6 Haziran 2012’den alındı 

NINDS Sjögren Sendromu Bilgi Sayfası. (2008)

Sjögren Sendromu Hakkında Ne Yapabilirsiniz? (2012). Artrit Vakfı. 6 Haziran 2012’den alındı 

Sjögren Sendromu Nedir? (2012)

Sjögren Sendromunu Kimler Alır? (2012)

Popüler Gönderiler