Cumartesi, Aralık 14, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

D Vitamini Eksikliği Nedir? Sebepleri Nelerdir?

D vitamini, çeşitli vücut fonksiyonları için gereklidir. Diyet kaynakları bir miktar D vitamini sağlar, ancak çoğu güneş ışığına maruz kalmaktan gelir. Vücut D vitamini aldıktan sonra onu aktif formuna dönüştürmesi gerekir.

Bir kişi yeterli D vitamini almazsa veya cildinin güneşten sentezleme yeteneği bozulursa, eksiklikler ortaya çıkabilir. Vücut vitamini ememiyorsa veya karaciğer ve böbreklerde aktif formuna çeviremiyorsa, bir kişi de eksik olabilir.

Düşük D vitamini seviyeleri, özellikle kemikler ve kaslarla ilgili bir dizi soruna yol açabilir.

Bazı insanlar D vitamini eksikliğini kontrol etmek için yıllık kan testi yaptırır. Sonuç, nanomol/litre (nmol/l) cinsinden serum D vitamini seviyelerini gösterecektir. Sağlıklı serum D vitamini seviyeleri 50 nmol/l ile 125 nmol/l arasındadır.

D Vitamini Nedir?

D vitamini, cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücudun ürettiği yağda çözünen bir vitamindir. Güçlendirilmiş ürünler de dahil olmak üzere az sayıda gıdada bulunur.

D vitamini vücuda girdiğinde aktif formda değildir. Kullanmak için vücudun onu aktif bir forma dönüştürmesi gerekir.

Demir Eksikliği Neyi İfade Eder?

D vitamini kan testinin sonuçları aşağıdakileri gösterebilir:

Çok yüksek ve muhtemelen zararlı: 125 nmol/l veya daha fazla

Yeterli: 50–125 nmol/l

Yetersizlik riski altında: 30–49 nmol/l

Eksiklik riski altında: 30 nmol/l veya daha az

D Vitamininin İşlevleri Nelerdir?

D vitamininin aşağıdakiler gibi birçok önemli işlevi vardır:

  • Kalsiyum emilimini sağlayarak kemik sağlığını desteklemek
  • Kas sağlığını teşvik etmek
  • Bağışıklık sistemini modüle etmek
  • Hücre büyümesine yardımcı olmak
  • Romatoid artrit ve sedef hastalığı gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olan iltihabı azaltmak
  • Kan basıncını düzenlemek ve kardiyovasküler sağlığı desteklemek

D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Bir kişide şu durumlarda D vitamini eksikliği olabilir:

  • Yeterli D vitamini tüketmemesi
  • D vitamininin emilmesinde veya metabolize edilmesinde sorun olması
  • Ultraviyole B (UVB) güneş ışığında yeterince durulmaması

Risk Faktörleri Nelerdir?

Çeşitli faktörler D vitamini eksikliği riskini artırabilir.

Beslenme: Güçlendirilmiş süt ürünleri ve tahıllar da dahil olmak üzere D vitamini açısından zengin yiyecekleri yeterince yemeyen kişilerde D vitamini seviyeleri düşük olabilir.

Yaşam tarzı faktörleri: Bazı insanlar iş, hastalık, mahallelerinde açık alan eksikliği veya diğer faktörler nedeniyle dışarıda çok az zaman harcarlar. Bu insanlar, ciltlerini güneş ışığına maruz bırakmak için daha az fırsata sahiptir. İster güneşten korunmak için ister kültürel veya dini nedenlerle tüm vücudunu kapatan giysiler giyenlerde de eksiklik riski daha yüksek olabilir.

Diyet Takviyeleri Ofisi (ODS), çok fazla güneş kremi kullanan veya vücudu kapatan giysiler giyen kişilerin diyetlerine D vitamini kaynaklarını dahil etmelerini önermektedir.

Coğrafi faktörler: Örneğin, Kuzey Kanada ve Alaska gibi kelimenin belirli bölgelerinde yaşayan insanlar, özellikle kışın güneşin UVB ışınlarına daha az erişebilir. Sıcak bir iklimde yaşayan insanlar da genellikle içeride kalarak sıcaktan ve güçlü güneş ışığından kaçınmaya çalıştıkları için risk altında olabilir.

Hava Kirliliği: Havadaki partiküller UVB ışınlarını engelleyebilir ve cilde ulaşmasını engelleyebilir. Çok kirli bölgelerde yaşayan insanların da dışarıda vakit geçirmekten kaçınmaları daha olasıdır.

Emilim sorunları: Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve diğer durumlar, bağırsakların D vitamini de dahil olmak üzere besinleri nasıl emdiğini etkileyebilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar vücudun D vitamini emme veya sentezleme yeteneğini azaltır. Bunlar arasında steroidler ve kolesterolü düşürmeye yönelik bazı ilaçlar bulunur.

Sigara: Sigara içenler arasında eksiklik düzeyleri daha yüksek görünmektedir. Bazı uzmanlar, sigara içmenin vücutta D-3 vitamini üretimini aktive eden geni etkileyebileceğini öne sürdüler.

Obezite: Araştırmalar, obezitesi olan veya vücut kitle indeksi (BMI) 30 veya daha fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu bağlantı, vücut yağının D vitamini emilimini etkileme yollarından kaynaklanıyor olabilir. Obezitesi olan bazı kişiler, hareketlilik sorunları nedeniyle dışarıda daha az zaman geçirebilir. Bariatrik cerrahi geçirenlerde de emilim sorunları olabilir. Tersine, BMI’si 25-29.9 olan kişilerin aşırı kilolu olarak sınıflandırılan kişilerin, aşırı kilolu olmayanlara göre daha düşük bir eksiklik riskine sahip olduğu görüldü. Yazarlar, bu farktan diyet faktörlerinin sorumlu olduğunu öne sürüyorlar.

Cilt tipi: Daha koyu tenli insanlar, D vitamini üretmek için daha açık tenli olanlara göre daha fazla güneş ışığına maruz kalmaya ihtiyaç duyarlar. Soluk tenli veya cilt kanseri öyküsü olan kişiler, ciltlerini hasardan korumak için güneşe maruz kalmaktan kaçınabilir.

Yaş: D vitaminini kalsitriole dönüştürme yeteneği, böbrek fonksiyonunun azalması nedeniyle yaşla birlikte düşebilir. Sonuç olarak, kalsiyum emilimi düşecektir.

Böbrek ve karaciğer sağlığı: Karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişilerde D vitamini seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir. Bu hastalıklar vücudun D vitamini sentezleme yeteneğini etkileyebilir veya onu aktif formuna dönüştürebilir.

Hamilelik: Hamilelik sırasında D vitamini ihtiyacı artabilir, ancak uzmanlar takviyelerin iyi bir fikir olup olmadığından emin değil. 2019 Cochrane incelemesinin yazarları, hamilelik sırasında takviye almanın preeklampsi, gestasyonel diyabet, düşük doğum ağırlığı ve doğumdan sonra ciddi kanama riskini azaltabileceği sonucuna varmıştır . Bununla birlikte, 37 haftadan önce doğum olan erken doğum riskini de artırabilir. Yazarlar daha fazla araştırma için çağrıda bulundu.

Anne sütü alan bebekler: Anne sütü D vitamini açısından düşüktür, bu da emziren bebeklerin eksiklik riski altında olduğu anlamına gelir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), emziren tüm bebeklere yaşamın ilk birkaç gününden her gün 1 litre veya daha fazla formül süt tüketene kadar D vitamini takviyesi verilmesini önermektedir. Formül sütü ilave D vitamini içerdiğinden takviye bu noktada gereksiz hale gelir.

D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği hiçbir belirti göstermeyebilir veya belirtilerin ortaya çıkması birkaç yılı alabilir. Bununla birlikte, uzun vadeli sağlık sorunları riskini artırabilir.

Zamanla, düşük D vitamini seviyeleri şunlara yol açabilir:

Osteoporoz: Kemikler incelir veya kırılgan hale gelir. İlk belirti, küçük bir travma sonucu kolayca kırılan bir kemik olabilir. Genellikle yaşlı insanları etkiler.

Osteomalazi: Bu çocukları etkileyebilir. Kemikler yumuşar, bu da kemik deformasyonlarına, boy kısalığına, diş problemlerine, kırılgan kemiklere ve yürürken ağrıya neden olur.

Araştırmacılar, depresyon, kemik ağrısı ve halsizlik gibi diğer semptomların veya durumların düşük D vitamini seviyelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırıyorlar.

D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nedir?

Bir bireyin özel D vitamini ihtiyacı, yaşları, UVB maruziyeti, diyet ve sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Bir kan testi, bir kişinin D vitamini eksikliğine sahip olduğunu veya bu risk altında olduğunu gösteriyorsa, doktorun D vitamini alımını artırmasını tavsiye etmesi muhtemeldir.

ODS, her gün aşağıdaki D vitamini alımını tavsiye etmektedir:

0-12 ay: 400 IU (10 mikrogram [mcg])

1-70 yaş: 600 IU (15 mcg)

71 yaş ve üzeri: 800 IU (20 mcg)

Ancak bir kişinin güneş ışığından ne kadar D vitamini aldığını ölçmek mümkün değildir.

Bireyler, D vitamini ihtiyaçları ve alımlarını nasıl artıracakları hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.

D Vitamini Takviyeleri

Bazı kişilerin takviye alması gerekebilir, ancak bazılarının olumsuz etkileri olabileceğinden, bunu yapmadan önce bir doktorla konuşmak en iyisidir. Doktor ayrıca uygun bir dozaj konusunda tavsiyede bulunacaktır.

D vitamini kaynakları şunları içerir:

  • uskumru veya somon gibi yağlı balıklar
  • sığır karaciğeri
  • peynir
  • mantar
  • yumurta sarısı
  • bazı kahvaltılık gevrekler, portakal suyu, süt, soya içecekleri ve margarin dahil olmak üzere güçlendirilmiş gıdalar

Güneş Işığının Önemi

Güneş ışığı, D vitaminini artırmak için önemlidir, ancak uygunsuz güneş ışığına maruz kalmak cilt kanseri riskini artırır.

Güneş ışığına güvenli bir şekilde maruz kalmak için, bir kişi her gün güneş kremi kullanmadan ve ön kolları, elleri veya alt bacakları güneşe maruz kalacak şekilde dışarıda kısa bir zaman geçirmelidir.

Bunu ne zaman ve ne kadar süreyle yapacağınız, yılın zamanına, coğrafi konumuna ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

İnsanlar, özellikle açık tenleri veya sedef hastalığı gibi cildi etkileyen rahatsızlıkları varsa, güneş ışığına maruz kalmayı artırmanın güvenli yollarını doktorlarına sormalıdır.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Önlenir?

D vitamini eksikliğini önlemenin en iyi yolu, bu besin açısından zengin yiyecekleri yemek ve her gün dışarıda biraz zaman geçirmektir.

Eksikliği önlemek için bazı ipuçları şunlardır:

Sağlıklı bir kiloyu korumak: Bisiklete binmek veya yürümek hem egzersiz hem de güneş ışığına maruz kalma sağlayabilir.

Tıbbi durumların tedavisi: Besinlerin emilimini etkileyen sağlık sorunları olan kişiler, altta yatan durumu tedavi etmenin, D vitamini de dahil olmak üzere belirli besin düzeylerini artırmaya yardımcı olduğunu görebilir.

Koruyucu sağlık konusunda proaktif olmak: Ailesinde osteoporoz veya D vitamini eksikliği öyküsü olan kişiler, tarama hakkında doktorlarıyla konuşmayı düşünebilir.

Özet

Çoğu insan ihtiyaç duyduğu D vitaminini diyetten ve güneş ışığına maruz kalmaktan alabilir.

D vitamini alımından endişe duyan veya eksiklik belirtilerinden herhangi birini yaşayan herkes bir doktorla konuşmalıdır.

Popüler Gönderiler