Hiç sersemlemiş, sersemlemiş veya oda etrafınızda dönüyormuş gibi hissettiniz mi? Duygu sık sık ortaya çıkıyorsa, bu bir denge sorununun işareti olabilir.
Denge sorunları, kendinizi kararsız hissetmenize neden olabilir. Ayrıca bulanık görme, kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğunuz olabilir. Kalça kırığı gibi düşme ve düşmeye bağlı yaralanmaların bir nedenidir.
Bazı denge problemleri iç kulaktaki problemlerden kaynaklanmaktadır. Diğerleri, beyin veya kalp gibi vücudun başka bir bölümünü içerebilir. Yaşlanma, enfeksiyonlar, kafa travması, belirli ilaçlar veya kan dolaşımıyla ilgili sorunlar da denge sorunlarına neden olabilir.
Denge problemleri için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Kulak enfeksiyonu veya felç gibi başka sağlık sorunlarının bir işareti olabilirler. Doktorunuz sizi teşhis için bir uzmana gönderebilir.
Başınız ve beyninizin işitme testine, kan testlerine veya görüntüleme çalışmalarına ihtiyacınız olabilir. Diğer olası testler göz hareketlerinize ve vücudunuzun harekete nasıl tepki verdiğine bakar.
Bazı durumlarda, bozukluğa neden olan hastalığı tedavi etmek denge sorununa yardımcı olacaktır. Egzersizler, diyet değişikliği ve bazı ilaçlar da yardımcı olabilir.
Düşmeler
Düşmeler her yaşta tehlikeli olabilir. Bebekler ve küçük çocuklar mobilyalardan veya merdivenlerden düşerken yaralanabilirler. Daha büyük çocuklar oyun alanı ekipmanlarından düşebilir. Yaşlı yetişkinler için düşmeler özellikle ciddi olabilir. Düşme riski daha yüksektir.
Ayrıca, özellikle osteoporoz varsa, düştüklerinde bir kemiği kırma olasılıkları daha yüksektir. Kırık bir kemik, özellikle kalçadayken, sakatlığa ve yaşlı yetişkinler için bağımsızlık kaybına bile yol açabilir.
Bazı yaygın düşme nedenleri arasında;
- Denge sorunları. Baş dönmesine, kafanızın karışmasına veya yavaşlamanıza neden olabilecek bazı ilaçlar
- Görüş problemleri. Dengenizi ve reflekslerinizi etkileyebilecek alkol, özellikle bacaklarınızdaki kas zayıflığı, bir sandalyeden kalkmanızı veya düz olmayan bir yüzeyde yürürken dengenizi korumanızı zorlaştırabilir.
- Düşük tansiyon, diyabet ve nöropati gibi belirli hastalıklar
- Dengenizi korumanızı veya bir tehlikenin dışına çıkmanızı zorlaştıran yavaş refleksler
- Ayak veya çekiş kaybı nedeniyle takılma veya kayma
İnsanlar her yaşta düşme riskini azaltmak için değişiklikler yapabilirler. Düzenli göz muayeneleri de dahil olmak üzere sağlığınıza dikkat etmeniz önemlidir. Düzenli egzersiz, kaslarınızı güçlendirerek, dengenizi geliştirerek ve kemiklerinizi güçlü tutarak düşme riskinizi azaltabilir.
Ve evinizi daha güvenli hale getirmenin yollarını arayabilirsiniz. Örneğin takılıp düşme tehlikelerinden kurtulabilir, merdivenlerde ve banyoda parmaklıkların olduğundan emin olabilirsiniz.
Düşerseniz bir kemiği kırma olasılığını azaltmak için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olun.
Kaynak: MedlinePlus. 2020. Balance Problems.