Detrol LA, Aşırı Aktif Mesane ve Urge İnkontinans semptomlarını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Detrol LA, Antikolinerjikler, Genitoüriner adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Çocuklarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.
Detrol LA’nın Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Detrol LA, aşağıdakileri içeren ciddi yan etkilere neden olabilir:
- göğüs ağrısı, hızlı veya düzensiz kalp atış hızı
- bilinç bulanıklığı, konfüzyon, halüsinasyonlar
- normalden daha az idrara çıkma veya hiç idrar forum bahis yapmama
- ağrılı veya zor idrara çıkma
- ağız kuruluğu, baş ağrısı
- bulanık görme, baş dönmesi, uyuşukluk
- kabızlık, ishal, mide ağrısı
Sizi rahatsız eden veya geçmeyen herhangi bir yan etkiniz varsa doktorunuza söyleyiniz.
Endikasyonları Nelerdir?
Detrol LA Kapsülleri, idrar kaçırma, sıkışma ve sıklık semptomları olan aşırı aktif mesanenin tedavisi için endikedir.
Dozaj ve Kullanım Önerileri Nelerdir?
Detrol LA Kapsüllerinin önerilen dozu günde bir kez su ile ve bütün olarak yutularak 4 mg’dır. Doz, bireysel yanıt ve tolere edilebilirliğe bağlı olarak günde 2 mg’a düşürülebilir; ancak Detrol LA 2 mg için sınırlı etkililik verileri mevcuttur.
Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar için önerilen Detrol LA dozu günde bir kez 2 mg’dır. Detrol LA’nın şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılması önerilmez.
Depolama Koşulları Nelerdir?
Detrol LA, 20°–25°C’de (68°–77°F) ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır; dışarıda 15–30°C’ye (59–86°F) kadar bulunabilmektedir. Işıktan korunmalı ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Uyarılar ve Önlemler
Anjiyoödem: Detrol LA’nın ilk veya sonraki dozları ile hastaneye yatış ve acil tıbbi tedavi gerektiren anafilaksi ve anjiyoödem meydana gelebilir. Nefes almada zorluk, üst solunum yolu tıkanıklığı veya kan basıncında düşme olması durumunda Detrol LA kesilmeli ve derhal uygun tedavi sağlanmalıdır.
İdrar Tutma: Detrol LA Kapsülleri, idrar retansiyonu riski nedeniyle klinik olarak anlamlı mesane çıkış obstrüksiyonu olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.
Gastrointestinal Bozukluklar: Mide retansiyonu riski nedeniyle gastrointestinal obstrüktif bozuklukları olan hastalarda Detrol LA dikkatle uygulanmalıdır. Detrol LA, diğer antimuskarinik ilaçlar gibi, gastrointestinal motiliteyi azaltabilir ve gastrointestinal motilitede azalma ile ilişkili durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Dar Açılı Glokom: Dar açılı glokom tedavisi gören hastalarda Detrol LA dikkatle uygulanmalıdır.
Merkezi Sinir Sistemi Etkileri: Detrol LA antikolinerjik, merkezi sinir sistemi (CNS) etkileri ile ilişkilidir. Hastalar, özellikle tedaviye başladıktan veya dozu artırdıktan sonra antikolinerjik CNS etkilerinin belirtileri açısından izlenmelidir. Hastalara, ilacın etkileri belirlenene kadar ağır makine kullanmamaları tavsiye edilmelidir. Bir hasta antikolinerjik CNS etkileri yaşarsa, dozun azaltılması veya ilacın kesilmesi düşünülmelidir.
Karaciğer Yetmezliği: Oral olarak uygulanan tolterodin hızlı salınımının klerensi, sirotik hastalarda sağlıklı bireylere göre önemli ölçüde daha düşüktür. Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar için önerilen Detrol LA dozu günde bir kez 2 mg’dır. Detrol LA, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanım için önerilmez.
Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği, tolterodin ve metabolitlerinin düzenini önemli ölçüde değiştirebilir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda Detrol LA dozu günde bir kez 2 mg’a düşürülmelidir. CCr<10 mL/dk olan hastalar çalışılmamıştır ve bu popülasyonda Detrol LA kullanımı önerilmez.
Miyastenia Gravis: Detrol LA, nöromüsküler kavşakta azalmış kolinerjik aktivite ile karakterize bir hastalık olan miyastenia gravisli hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.
Konjenital veya Edinilmiş QT Uzaması Olan Hastalarda Kullanım: Bilinen bir QT uzaması öyküsü olan hastalara veya Sınıf IA veya Sınıf III antiaritmik ilaçlar alan hastalara Detrol LA reçete etmek için klinik kararlarda dikkatli olunmalıdır.
Gebelik: Gebe kadınlarda tolterodin ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Emzirme Dönemi: Tolterodinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedirç Emziren annelerde emzirmeye devam edilip edilmeyeceğine veya Detrol LA’ya devam edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir.
Pediatrik Kullanım: Pediyatrik popülasyonda etkinliği gösterilmemiştir.
Geriatrik Kullanım: Tolterodin ile tedavi edilen yaşlı ve genç hastalar arasında güvenlik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir. Bununla birlikte kontrollü klinik çalışmalarda tolterodin kullanan yaşlı ve genç hastalar arasında güvenlik açısından genel bir farklılık gözlenmemiştir; bu nedenle yaşlı hastalar için tolterodin doz ayarlaması önerilmemektedir.
Doz Aşımı Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Detrol LA Kapsüllerinin doz aşımı potansiyel olarak ciddi merkezi antikolinerjik etkilere neden olabilir ve buna göre tedavi edilmelidir. Doz aşımı durumunda EKG izlemesi önerilir.
Kontrendikasyonları Nelerdir?
Detrol LA, idrar retansiyonu, mide retansiyonu veya kontrolsüz dar açılı glokomu olan hastalarda kontrendikedir.
Detrol LA, ilaca veya bileşenlerine karşı veya Detrol LA gibi 5-hidroksimetil tolterodine metabolize olan fesoterodin fumarat uzatılmış salımlı tabletlere karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
Hareket Mekanizması
Tolterodin, postganglionik muskarinik reseptörlerde asetilkolinin rekabetçi bir antagonisti olarak görev yapar. Hem mesane kasılması hem de tükürük salgılanmasına kolinerjik muskarinik reseptörler aracılık eder. Oral uygulamadan sonra tolterodin karaciğerde metabolize olur ve farmakolojik olarak aktif ana metabolit olan 5-hidroksimetil tolterodin (5-HMT) oluşumuna neden olur. Tolterodininkine benzer bir antimuskarinik aktivite sergileyen 5-HMT, terapötik etkiye önemli ölçüde katkıda bulunur. Hem tolterodin hem de 5-HMT, muskarinik reseptörler için yüksek bir özgüllük sergiler, çünkü her ikisi de diğer nörotransmiter reseptörleri ve kalsiyum kanalları gibi diğer potansiyel hücresel hedefler için ihmal edilebilir aktivite veya afinite gösterir. Tolterodin uzatılmış salınımının farmakokinetiği üzerinde gıdanın hiçbir etkisi yoktur.
Tolterodin, oral dozu takiben karaciğer tarafından geniş ölçüde metabolize edilir. Birincil metabolik yol, 5-metil grubunun oksidasyonunu içerir ve sitokrom P450 2D6 (CYP2D6) aracılık eder ve farmakolojik olarak aktif bir metabolit olan 5-HMT’nin oluşumuna yol açar. Tolterodin çözeltisinin uygulanmasını takiben, 7 gün içinde radyoaktivitenin %77’si idrarda ve %17’si dışkıda geri kazanılır.
Güvenli ve Etkili Kullanım İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?
İlaçlar bazen hasta bilgilendirme broşüründe yer almayan durumlar için reçete edilir. Detrol LA yalnızca doktorun söylediği şekilde kullanılmalı ve aynı semptomlara sahip olsalar bile başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Detrol LA’in Türkiye’de satışı yoktur ancak tolterodin müstahzarlarının satışı bulunmaktadır. DETRUSİTOL Film Kaplı Tablet 1 mg 56 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 420,61 TL, TOLDİN Film Tablet 1 mg 56 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 236,24 TL, TOLTEX Film Tablet 1 mg 56 tabletlik ambalaj perakende satış fiyatı 263,01 TL’dir.