Pazartesi, Aralık 2, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Dijital Toksisitesi: Digoksinin Ölümcül Potansiyeli

Dijital Toksisitesi Genel bakış

Digitalis toksisitesi / zehirlenmesi (DT), kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan çok fazla digitalis (ayrıca digoksin veya digitoksin olarak da bilinir) aldığınızda oluşur. Toksisite belirtileri mide bulantısı, kusma ve düzensiz kalp atışıdır. DT’yi önlemek için, çok fazla ilaç almadığınızdan emin olmak için digitalis girişinizi izleyin.

Dijitalis Toksisitesine Neden Olan Nedir?

Vücudunuz aldığınız ilaç dozajına tahammül edemiyorsa DT yaşayabilirsiniz. Bir defada veya uzun bir süre çok fazla dijitalleşme alınması toksik olabilir. Normal bir digitalis dozu toksik hale gelirse, vücudunuzun fazlalığı gidermesini zorlaştıran başka faktörler (örneğin, böbrek sorunları) olabilir.

Dijitalis Toksisitesi için Kimler Risk Altında?

Digitalis kullanıyorsanız, aşağıdaki koşullar ve faktörler toksisite riskinizi artırabilir:

  • kurutma
  • diüretikler nedeniyle düşük potasyum seviyeleri (vücudunuzun sıvıları yok etmesine yardımcı olan maddeler)
  • düşük magnezyum seviyeleri
  • idrar yoluyla toksinlerden kurtulma yeteneğinizi düşüren böbrek problemleri
  • digitalis ile diğer bazı ilaçların birleştirilmesi (örneğin, anormal kalp ritimleri için kinidin)
  • tiroid problemleri

Potasyum ve magnezyum mineralleri uygun kalp fonksiyonlarını ve ritmi korumak için gereklidir. Bu minerallerin seviyelerinin çok düşük olması durumunda, digitalise duyarlılığınız artar. Bu sizi daha yüksek bir DT riskine sokar.

Digitalis Toksisitesinin Semptomları Nelerdir?

DT’nin ana semptomları midenizi, nefesinizi ve vizyonunuzu etkiler. Durum bir zehirlenme şekli olduğu için, iştahınızı kaybedecek ve bulantı, kusma ve / veya ishal göreceksiniz. Kalbiniz de normalden daha hızlı veya daha yavaş atıyor olabilir veya düzensiz bir kalp atışı olabilir.

Karışıklık yaşayabilirsiniz. Nadir olsa da, parlak noktalar görebiliyor, bulanık görebiliyor veya kör noktalar görebiliyorsunuz. Ayrıca, normalden çok daha fazla veya daha az idrara çıkabilirsiniz. Vücudunuz da şişebilir.

Ağır bir DT vakası tehlikelidir, çünkü kalbinizin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir şekilde atmasına neden olabilir. Kalp yetmezliği DT için önemli bir risktir ve hayati tehlike oluşturabilir.

Digitalis Toksisitesi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz, aldığınız digitalis türü ve mevcut dozunuz hakkında sorular soracaktır. Durumu teşhis etmek için aşağıdaki testler de gerekli olabilir:

  • anormal kalp atışlarını test etmek için bir elektrokardiyogram (EKG)
  • metabolizmanızı incelemek için bir kan kimyası testi
  • digitalis seviyeleri için kan testi (örneğin, digoksin veya digitoksin testi)
  • böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için bir kan testi
  • magnezyum ve potasyum seviye testleri

Digitalis Toksisitesi Nasıl Tedavi Edilir?

Solunum Yardımı

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, nefes alma makineleri yardımcı olabilir. Kalbiniz çok yavaş veya düzensiz atıyorsa, ilaç veya elektrik çarpması tedavisi (kardiyoversiyon) verilebilir.

Mide ve Kan Temizliği

Toksisiteyi tedavi etmek için doktorunuz midenizi boğazınıza bir tüp sokarak pompalayabilir. Ayrıca kanınızdaki digitallerin seviyesini düşürmek için kömür tabletleri almanız da istenebilir.

Durumunuz aşırı ise, doktorunuz hemodiyaliz adı verilen bir yöntem kullanabilir (kan filtreleme). Bu digitalis’i kanınızdan uzaklaştırır. Vücudunuzdaki digitalis seviyelerini hedeflemek ve düşürmek için spesifik antikorlar da verilebilir.

Digitalis Toksisitesi Nasıl Önlenebilir?

Durumu önlemek için, digital ilaç alımınızı izleyin. Bir doktor, özellikle böbrek sorunu gibi başka durumlarınız varsa, kanınızdaki ilacın miktarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Diğerleri için normal olan digitalis dozları sizin için toksik olabilir. Bu sizin vücut kimyanıza ve genel sağlığa bağlıdır. Doktorunuz ayrıca, bu minerallerin seviyelerinin çok düşmesini önlemek için potasyum veya magnezyum takviyesi almanızı tavsiye edebilir.

Kaynaklar:

Vaka tanımı: Digitalis. (2013, 10 Temmuz)

Digoksin (oral yol): Önlemler. (2015, 1 Aralık)

Gheorghiade, M., Veldhuisen, DJ, ve Colucci, WS (2006). Kardiyovasküler hastalıkların yönetiminde digoksinin çağdaş kullanımı. Dolaşım, 113, 2556-2564

Popüler Gönderiler