Diş eti apsesi, diş etlerinde veya dişler ile diş etleri arasındaki boşlukta bir enfeksiyon cebidir. Bakteriler, diş apsesi veya periodontitis gibi başka bir ağız hijyeni sorunu nedeniyle bölgeye ulaşabilir. Diş eti apseleri, diş apselerinden biraz farklıdır, ancak aynı semptomları ve tedavileri paylaşabilirler. Ev ilaçları semptomları tedavi etmeye yardımcı olabilir, ancak apsenin bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi ve boşaltılması gerekecektir.
Diş eti apsesi, diş etlerinde enfekte bir doku cebidir. Ağız ve diş etleri normalde hem iyi hem de kötü bakterilerle doludur. Kötü bakterilerin birikmesi, diş çürümesine ve diğer diş sorunlarına yol açabilen plak ve tartara katkıda bulunur. Kötü bakteriler açık bir doku alanına girerlerse, kontrolü ele geçirerek çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilirler. Vücut, enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücreleri göndererek yanıt verir. Bunu yapmak için şişliğe neden olacak bakterileri kesmeye ve yok etmeye çalışırlar. Sonuç, apse adı verilen şişmiş, ağrılı bir irin cebidir. İki ana diş eti apsesi türü vardır: dişeti ve periodontal.
Diş eti apseleri sadece diş eti dokusunda meydana gelir. Dişleri hiç tutmazlar. Keskin bir yiyecek parçası doğrudan diş etlerine takılıp enfeksiyona neden olursa oluşabilirler. Periodontal apseler dişler ve diş etleri arasındaki boşlukta oluşur. Bunlar periodontal hastalığı olan kişilerde daha yaygındır, ancak yaralanma veya dişler ile diş etleri arasına yiyecek sıkışması nedeniyle de gelişebilirler.
Diş Eti Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti apsesi için tedavi seçenekleri şunları içerir:
Diş prosedürleri: Diş hekiminin muayenehanesinde diş eti apsesi tedavisi, apsenin boşaltılmasının yanı sıra diş etleri ve dişler arasındaki bölgeden herhangi bir kirletici maddenin çıkarılmasını içerir. Bir kişide plak birikimi veya periodontal hastalık belirtileri varsa, diş hekimi plak ve tartar birikimini gidermeye yardımcı olmak için özel temizleme prosedürleri önerebilir. Apse ayrıca drenaja ihtiyaç duyacaktır. Diş hekimi şişliği boşaltmak için şiş bölgede küçük bir kesi yapabilir. Apse açıkken ve irin boşaldığında, irin tamamen boşalmasını sağlamak için bölgeye basitçe baskı uygulayabilirler. Diş hekimleri genellikle apsenin kemiğin herhangi bir şekilde parçalanmasına neden olup olmadığını görmek için bir röntgen çekecektir. Şiddetli bir enfeksiyonda veya diş eti apsesi uzun süre tedavi edilmezse kemik kaybı meydana gelebilir. Kemik kaybı şiddetliyse, diş hekimi kemiği ve çevre dokuları onarmaya yardımcı olacak prosedürler önerebilir. Diş eti apsesi dişin iç özünü etkiliyorsa, kişinin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir. Bazı durumlarda diş hekimi apsenin yanındaki dişin çekilmesini de önerebilir. Örneğin yaygın çürüme, travma veya diş çatlaması nedeniyle bakteriler diş özünü istila ettiğinde ortaya çıkan periapikal apseleri olan kişilerde kök kanalına veya ekstraksiyona ihtiyaç duyulabilir.
Antibiyotikler: Antibiyotik ilaçlar, diş eti apsesi için standart tedavi sürecinin bir başka önemli parçasıdır. Oral antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürebilir ve enfeksiyonun bölgeye yayılmasını veya yeniden enfekte olmasını engelleyebilir. Bu aynı zamanda bölgedeki şişliği ve ağrıyı da azaltabilir. Bununla birlikte, antibiyotikler diş tedavisinin yerine geçmez ve apseyi tedavi etmezler.
Evde yapılan ilaçlar: Bir diş hekimi semptomları hafifletmek için bazı basit ev ilaçları da önerebilir. Örneğin, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almak ağrıyı ve şişmeyi azaltabilir. Ek olarak, ağzı ılık tuzlu suyla çalkalamak ağrı ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Ev ilaçları semptomları yönetmeye yardımcı olabilir, ancak bakteri ve irin cebinin bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekecektir.
Diş Eti Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti apsesinin ana belirtileri bölgede ağrı ve şişliktir. Apse diş etleri boyunca nerede bulunduğuna bağlı olarak, kişi çiğnediğinde veya ısırdığında da ağrıya neden olabilir. Bir kişi, apse bölgesinde ağrı ve basınca neden olan bir yumru veya şişkinlik fark edebilir. Kişi ayrıca şunları yaşayabilir:
- ağız kokusu
- ağızda irin akıntısı
- ağızda kötü bir tat
- gevşek dişler
- diş eti kanaması
- hassas dişler veya diş etleri
- uzaklaşan bir diş eti çizgisi
- ateş
Diş Eti Apsesi Nedenleri Nelerdir?
Diş eti apsesinin nedeni, dişler ve diş etleri arasındaki dokularda bakteri birikmesidir. Bununla birlikte, bu bakteriyel enfeksiyonun ortaya çıkmasının birkaç olası nedeni vardır:
Kötü ağız hijyeni ve periodontitis: Diş eti apseleri, ağız hijyeni zayıf olan kişilerde daha yaygın olabilir. Kötü ağız hijyeni periodontite veya periodontal diş eti hastalığına yol açabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 30 yaşın üzerindeki tüm yetişkinlerin %46’sının diş eti hastalığı belirtileri gösterdiğini, “şiddetli diş eti hastalığının yetişkinlerin yaklaşık %9’unu etkilediğini” belirtmektedir. Diş eti hastalığı, dişleri yerinde tutan ağızdaki diş etlerini ve dokuları parçalar. Bu, dişler ve diş etleri arasında bakterilerin yaşayabileceği ve çoğalabileceği ve potansiyel olarak apselere yol açabileceği bir boşluk oluşturabilir. Diğer bazı faktörler periodontitis riskini artırabilir. Örneğin, Ulusal Diş ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü, sigara içmenin periodontal diş eti hastalığı için en önemli risk faktörü olduğuna dikkat çekiyor.
Periodontal hastalık için diğer risk faktörleri şunları içerir:
- diyabet
- şişmanlık
- artrit
- kalp hastalığı
- Hepatit C
- hormonal değişiklikler (kadınlarda)
- bazı hastalıklar
- tükürük akışını bozan bazı ilaçlar
- genetik
- bozulmuş bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemi zayıf olan bir kişinin de diş eti apsesi yaşama olasılığı daha yüksek olabilir, çünkü vücut enfeksiyonlarla savaşmakta daha zorlanabilir. HIV gibi bağışıklık sistemini etkileyen durumlar, vücudun diş eti hastalığına ve apselere yol açan bakterilerle savaşmasını zorlaştırabilir.
Diğer enfeksiyonlar: Apseli bir diş veya periodontal cepteki bir enfeksiyon gibi ağızdaki başka bir enfeksiyon nedeniyle diş eti apsesi oluşabilir. Periodontal cep, diş eti hastalığının bir sonucu olarak diş eti ile diş arasında gelişen boşluktur. Daha derin cepler, küçük gıda parçacıklarının ve mikropların sıkışması için daha fazla alan açabilir. Bu durumlarda, bakteri birikimi orijinal enfeksiyon bölgesinden yayılabilir ve etrafındaki diş etini enfekte edebilir.
Diş Eti Apsesi ve Diş Apsesi
Kesin olarak söylemek gerekirse, diş eti apsesi diş etlerinde meydana gelirken, diş apsesi dişin kendisinde meydana gelir. Ancak, bazı örtüşme var. Örneğin, bir periodontal apse sıklıkla hem dişi hem de diş etini etkiler. Ayrıca bazen diş ve pulpadaki bir enfeksiyon diş etlerinde de enfeksiyona neden olabilir. Bu, bakterilerin çoğalması için diş ve çevresindeki doku içinde boşluk oluşturan kökte büyük bir boşluğa veya çürümeye sahip bir diş olabilir. Diğer zamanlarda, derin bir diş eti apsesi kötüleşebilir ve dişi ve pulpayı etkilemeye başlayabilir. Hem dişi hem de diş etini tutanlar gibi ciddi enfeksiyonlar genellikle kapsamlı tedavi gerektirir. Bir diş hekimi ağızdaki birkaç apseden “oral apse” olarak söz edebilir. Her türü tanımlayacak ve tedavi edeceklerdir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Diş eti apsesi veya diş apsesi semptomları yaşayan herkes en kısa zamanda bir diş hekimine görünmelidir. Ev ilaçları, ağrı gibi semptomlardan geçici olarak kurtulma sağlayabilir. Bununla birlikte, bir diş hekiminin irin cebini boşaltması ve tedavi etmesi gerekecektir. Etkilenen diş veya diş eti bölümünün ayrıca daha fazla enfeksiyonu önlemek veya periodontal hastalık gibi sorunların semptomlarını kontrol etmek için tedaviye ihtiyacı olacaktır.
Özet
Diş eti apsesi, diş etlerindeki bir enfeksiyondan kaynaklanan irin ve bakteri cebidir. Apse, kötü ağız hijyeni nedeniyle veya diğer enfeksiyon veya durumların bir sonucu olarak gelişebilir. Tedaviler ve ev ilaçları enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, daha fazla enfeksiyonu önlemek için bir diş hekiminin apseyi boşaltması gerekecektir.
Kaynak
Medical News Today, Gum abscess: Everything you need to know, 2020
Adult oral health. (2019).
Bhatnagar. Treatment of gingival enlargement. 2019.
Periodontal (gum) disease. (2018).