Diş Eti Hastalığı Alzheimer Gelişiminde Kilit Bir Rol Oynar Mı?
Bilim adamları, çalışmalarından sonra, yaygın diş eti rahatsızlıklarında bakteriler ile demans hastaları arasındaki bağlantıya dair başka kanıtlar buldukları için bunun olabileceğine inanıyorlar.
Araştırmacılar, bulgularının, çaresi ve etkili tedavileri olmayan bu hastalıkla mücadelenin yeni bir yolu olabileceğini umduklarını söylüyorlar.
Fakat, bu, insanların ağız sağlığı konusunda daha çok endişelenmeleri gerektiği anlamına mı geliyor?
Araştırma Ne Buldu?
Bilim adamları, Beyin dokusunu, omurilik sıvısını ve tükürüğü, ölü ve yaşayan hastalardan alıp, teşhis konmuş ve şüpheli Alzheimer hastaları ile analiz ettiler.
Science Advances Dergisinde yayınlanan araştırmalarında Alzheimer hastalarının beyinlerinde kronik diş eti hastalığı Porphyromonas gingivalis (Diş Eti rahatsızlıklarına neden olan bakteri) ile ilişkili bakteriler bulundu.
Fareler üzerinde yapılan testler, bakterilerin ağızdan beyne geçebileceğini doğruladı ve gingipain adlı, salgılanan toksik proteini, beyin nöronlarını tahrip ettiğini gösterdi.
Bakteriler ayrıca, Alzheimer ile yaygın şekilde bağlantılı olan amiloid plakların bir bileşeni olan amiloid beta üretimini de arttırdı.
Bunu takiben, bilim adamları toksik proteinleri bloke etmeyi amaçlayan ilaçları farelerde test etmiş ve beyindeki dejenerasyonu durdurabildiklerini bulmuşlardır.
Çalışmanın yazarları şu sonuçlara varmıştır: “Bu çalışmanın bulguları, beyindeki Porphyromonas gingivalis ve gingipainlerin, AD’nin (Alzheimer hastalığının) patogenezinde (Patogenez; bir hastalığın kaynağı ve gelişmesi sırasında organizmada meydana gelen değişiklikler bütünü), hastalık tedavisi için yeni bir kavramsal çerçeve sağlamasında merkezi bir rol oynadığına dair kanıt sunmaktadır.”
Ekip şimdi, bir insan tedavisinin temelini oluşturabilecekleri ve hafif ve orta şiddette Alzheimer hastalarında bu yılın sonunda yapılan klinik bir deneyde test etmeyi planladıkları yeni bir ilaç geliştirdi.
Diğer Bilim Adamları Çalışma Hakkında Neler Söylüyor?
Araştırmaya dahil olmayan bilim adamları, Alzheimer’ı da içeren beyin durumları için şemsiye terim olan diş eti hastalığı ve demans arasındaki bağın, kanıtlarına eklediğini söyledi.
Ancak, diş eti hastalığı bakterilerinin Alzheimer gelişiminde nasıl bir rol oynadığının hala net olmadığını söylüyorlar.
Alzheimer’lı insanlar beyinlerinde enfeksiyonlara karşı daha hassastır, bu nedenle diş eti hastalığı bakterileri ve salgıladıkları toksik proteinlerin bir neden olmaktan ziyade Alzheimer’ın bir yan ürünü olması muhtemeldir.
Uyuşturucu testlerinin de farelerde olduğu konusunda da uyardılar.
Edinburgh Üniversitesi İngiltere Demans Araştırma Enstitüsü Prof. Tara Spiers-Jones, bu ilaçların Alzheimer ile ilgili proteinleri etkileyebileceğini gösteren kanıtların sunulduğu “harika bir haber” olduğunu söyledi.
“Ancak, Alzheimer hastalığıyla yaşayan insanlara faydalı olup olmayacağını görmek için daha büyük klinik deneyini beklememiz gerekecek” dedi.
Önceki Kanıt Neydi?
Çalışmalar daha önce de diş eti hastalığı ve demans bağlantılıydı.
Geçen yıl Tayvanlı bir araştırmacı, 10 yıl veya daha uzun bir kronik periodontitis (CP) öyküsü olan kişilerin Alzheimer geliştirme koşulu olmayan insanlardan %70 daha fazla olduğunu buldu.
Bir başka çalışmada ise, hafif ile orta şiddette Alzheimer hastalığı olan kişilerde, diş eti hastalığı olanların, olmayanlara göre daha hızlı bir bilişsel zayıflama yaşadığı tespit edildi.
Bu yeni araştırmanın araştırmacıları, aradaki bağlantı için bir açıklamanın, diş eti hastalıklarından kaynaklanan bakterilerin bağışıklık sistemi hücrelerini enfekte ederek veya kafa ve çeneden geçen kraniyal sinirlerden yayılarak beyne erişebildiklerini söylüyorlar.
Ancak, alternatif olarak, Alzheimer’lı insanların ağız ve diş hijyeni kötü olabilir, çünkü unutkanlık durumu ve etkileri, onları dişlerine ve diş etlerine daha az bakmalarını sağlayabildiği için daha kötü bir ağız hijyeni olabilir.
Peki Bu Bizi Nereye Bırakıyor?
Bu çalışmaya cevap veren Alzheimer Derneği hayır kurumu, içinde bulunduğu araştırmanın Alzheimer için önemli bir risk faktörü olarak bulunmadığını söyledi.
Ve Alzheimer’s Research UK, tek bir bakteri türünün varlığının “durumun tek sebebi olmasının pek mümkün olmadığını” söyledi.
Ancak diş ve diş etlerinin durumunun genel sağlık için önemli olduğu göz önüne alındığında, Exeter Üniversitesi Prof. Clive Ballard, sözlü çalışmanın ağız sağlığının “özellikle yaşlılarda çok daha yüksek bir halk sağlığı önceliği” olması gerektiğini belirtti.
Kaynak: BBC, Does gum disease have a key role in Alzheimer’s?, 2019.