Perşembe, Kasım 7, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Diş Kaymasının Sebepleri Nelerdir?

Bunun olduğunu göremeseniz de, dişleriniz her zaman hareket halindedir. Diş teli taktırdıktan veya başka bir diş tedavisi yaptırdıktan sonra bile, dişleriniz hayatınız boyunca çok az da olsa kaymaya devam edecektir. Bu hareket, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır:

  • yaşlandıkça çenenizin değişen şekli
  • yemek yemekten ve konuşmaktan kaynaklanan baskılar
  • ortodontik tedaviden sonra dişlerinizin doğal pozisyonlarına geri dönmesi
  • diş eti hastalığı veya diş gıcırdatma gibi diğer olası sağlık sorunları

Dişlerinizi sağlıklı bir hizada tutmaya yardımcı olmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.

Ortodontik İşlemlerden Sonra Dişlerde Neden Kayma Oluşur?

Diş hizalamasını düzeltmek için diş teli veya başka ortodontik işlemler yaptırdıysanız, dişleriniz doğal konumlarından uzaklaştırılmıştır. Diş telleriniz çıkarıldıktan veya Invisalign gibi hizalama plakları kullanmayı bıraktığınızda, dişleriniz eski konumlarına geri dönmeye başlayabilir. Bu doğaldır. Bazı insanlarda hareket daha belirgin olabilirken bazılarında çok az hareket hissedilebilir. Ortodontik tedaviden sonra dişlerinize kalıcı olarak yapıştırılan bir tutucu olan sabit veya lingual tutucusu olan kişiler de bir miktar diş hareketi riski altındadır

Bununla birlikte, American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics’te yayınlanan araştırma, çoğu zaman tutucunun bağlarından birinin kopması veya tutucunun düzgün bir şekilde bağlanmaması durumunda diş kaymasının meydana geldiğini göstermektedir. Diş teli takıldıktan sonra dişlerin hareket etmesinin bir başka nedeni de diş etlerinizin ve çene kemiğinizin sağlığı ile ilgilidir. Diş eti hastalığı veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle kemik kaybı meydana geldiyse, diş telleriniz çıktıktan sonra dişlerinizin yerinde sabit kalması daha zordur.

Diş Çekildikten Sonra Dişlerde Neden Kayma Oluşur?

Bir dişiniz çekildiyse, çevreleyen dişler boşluğu doldurmaya çalışmak için kaymaya başlayabilir. 20 yaş dişinin çekilmesi herhangi bir büyük soruna yol açmayabilir. Pek çok insan, yirmilik dişlerini veya diğer arka azı dişlerini çektirdikten sonra hayatlarının geri kalanında iyi geçinir. Daha büyük risk, bir köpek dişi veya kesici dişi kaybetmektir. Çekimin bıraktığı yeni boşlukta her iki taraftaki dişler birbirine doğru kayabilir. Bu sorunu önlemenin en iyi yolu, eksik dişlerin yerine diş implantları veya eksik diş veya dişlerin boşluğunu kaplayan bir köprü koymaktır.

Diş Kaymasının Diğer Nedenleri Nelerdir?

Dişleriniz günün 24 saati çeşitli stresler altındadır. Sadece konuşmak ve belirli sesleri çıkarmak için dilinizi dişlerinize bastırmak dişlerinize baskı uygulayabilir. Gülümseme, hapşırma ve öksürme, yüz ve ağız kaslarınızın hareket etmesine neden olarak dişlerinize daha fazla baskı uygular. Bu küçük stres etkenleri diş dizilişinde çok küçük değişikliklere neden olabilir, ancak bu değişiklikler yetişkinlikte diş teli takmak için yeterli olabilir. Diğer, daha önemli faktörler, zamanla diş hareketine neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Çene kemiği büyümesi: Yaşlandıkça çene kemiğiniz öne doğru büyür ve daralır. İlk başta bu, alt dişlerinizin daha çapraşık olmasına neden olabilir. Zamanla alt dişlerinizdeki değişiklik ısırmanızı etkileyerek üst dişlerinizin kaymasına neden olabilir. Değişiklikler o kadar küçük olabilir ki hiçbir şey yapılması gerekmez. Ancak bazı insanlar, ısırıklarını düzeltmek için diş çekimi ve köprü veya implantlara ihtiyaç duyabilir.

Dişeti hastalığı: Diş eti hastalığı veya periodontitis, dişleri yerinde tutmaya yardımcı olan diş etlerini zayıflatır. Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre, sallanan veya kayan dişler, diş eti hastalığının birçok ciddi komplikasyonundan biridir.

Diş gıcırdatma: Dişlerinizi gıcırdatmak sadece dişlerinizi yıpratmakla kalmaz, aynı zamanda zamanla kaymalarına da neden olabilir. Bruksizm adı verilen bu durum oldukça yaygındır. 2016 yılında 6.000’den fazla kişiyle yapılan bir ankette, yüzde 8,6’sı uyku sırasında dişlerini gıcırdattığını bildirdi. Journal of Oral and Facial Pain and Headache’de yayınlanan 2013 tarihli bir inceleme, yetişkinlerin yüzde 22 ila 31’inin uyanıkken bruksizm yaşadığını bildirdi.

CPAP: Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) tedavisi, ciğerlerinize sabit bir hava akışı sağlamak için burnunuzun üzerine bir maske takmayı içerir. CPAP, obstrüktif uyku apnesi olan kişiler için tasarlanmıştır. Bu durum, boğazınızın arkasındaki dokunun uyku sırasında gevşemesine neden olarak solunum yollarınıza oksijen akışını kısıtlar. Journal of Clinical Sleep Medicine’de yayınlanan 2018 tarihli bir çalışma, CPAP tedavisinin bir miktar diş hareketine neden olabileceğini kabul etti. Araştırmacılar, CPAP kullanan kişilerin ısırıklarındaki herhangi bir değişikliğe dikkat etmelerini ve herhangi bir büyük kaymayı önlemek veya düzeltmek için bir ortodontistle birlikte çalışmalarını önermektedir.

Diş Kayması Nasıl Önlenebilir?

Ortodontik tedavi veya diş çekimi geçirmiş olun veya olmayın, en azından önümüzdeki yıllarda devam eden diş kaymasını azaltmak için bugünden itibaren somut adımlar atabilirsiniz.

Çıkarılabilir tutucu: Muhtemelen, diş tellerinizi çıkardıktan sonra ortodontistiniz size bir tutucu takacaktır. Bunu yalnızca geceleri veya mümkün olduğunca çok saat ve gece takmanız önerilebilir. Yakın zamanda düzeltilen dişlerinizi aynı hizada tutmak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biri ortodontistinizin tavsiyelerine uymaktır.

Kalıcı hizmetler: Sabit veya lingual tutucular genellikle diş hizasını korumada oldukça etkilidir ve diş telleriniz çıktıktan sonra bir tedavi olarak düşünülmelidir. Sabit bir tutucu alırsanız, ortodontistiniz tarafından düzenli olarak kontrol ettirdiğinizden emin olun. Sadece bir dişe bağlanma sorunu, daha fazla ortodontik tedavi gerektiren daha büyük sorunlara yol açabilir.

Diş gıcırdatmayı önleme: Dişlerinizi gıcırdattığınızın farkında olmayabilirsiniz, ancak iyi bir diş hekimi muhtemelen belirli dişlerdeki aşınma modellerine dikkat ederek işaretleri tespit edebilir. Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, diş hekiminizle tedavi seçenekleri hakkında konuşun. Geceleri takılan ağız koruyucular etkilidir.

İyi diş hijyeni: Diş sağlığı ile ilgili her şeyde olduğu gibi, en basit ama en önemli strateji yıl boyunca iyi diş hijyeni sağlamaktır:

  • Günde en az iki kez fırçalamak
  • Her gün diş ipi kullanmak
  • Düzenli diş muayenesi yaptırmak
  • Sigara içmek gibi diş sağlığınıza zarar verebilecek davranışlardan kaçınmak

Diş eti hastalığı söz konusuysa, iyi bir diş hijyeni daha sık diş hekimi randevuları ve diş taşı temizliği ve kök düzeltme gibi prosedürler gerektirebilir.

Özet

Diş prosedürlerinden sonra ve hayatınız boyunca dişler kayar, bu da bir diş hekimi veya ortodontistin ilgilenmesini gerektirebilecek farkedilemez değişikliklere veya önemli hareketlere yol açar. Diş tellerinizi çıkardıktan sonra sürekli olarak bir tutucu takmak, genellikle kaymayı en aza indirmenin bir yoludur. Diğer önemli adım, iyi diş hijyeni sağlamaktır. Mümkünse, diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeye çalışın, böylece ısırmanızdaki veya gülüşünüzdeki herhangi bir değişiklik daha sonra değil, daha erken ele alınabilir.

Kaynak

Healthline, Why Teeth Shift After Dental Procedures and Over Time, 2020

Gum disease. (2020).

Khoury et al. Sleep bruxism-tooth grinding prevalence, characteristics and familial aggregation: A large cross-sectional survey and polysomnographic validation. 2016.

Manfredini et al. Epidemiology of bruxism in adults: A systematic review of the literature. 2013.

Popüler Gönderiler