Disparoni Nedir?
Disparoni, kadınlar için seksin ağrılı olması durumudur. Ayrıca, tampon kullanımı sırasında da ağrıya neden olur. Ağrı bir kadının cinsel organlarında veya pelvisinin derinliklerinde hissedilebilir.
Disparoni Belirtileri
Ağrı keskin, yanma veya adet krampları gibi hissedebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı, pelvisin derinliklerinden geliyormuş gibi hissedebilir. Kadınlar genellikle içlerinde bir şeyin çarptığını hissedebilirler.
Disparoninin Nedenleri
Ağrının birçok nedeni olabilir:
- Enfeksiyon (Maya enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu gibi).
- Vajina yaralanması.
- Vajina iltihabı. Enflamasyon o kadar kötü olabilir ki pantolon giymek bile ağrıya neden olabilir.
- Zayıf takılı diyafram veya servikal kapak. Bunlar doğum kontrol yöntemleridir.
- Vajinanın etrafındaki kas spazmları. Bazı kadınlar için, spazmların ağrısı o kadar şiddetlidir ki cinsel ilişki imkansızdır.
- Vajinal kuruluk. Bu kuruluk menopoz ve östrojen seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanabilir. Östrojen bir hormondur. Aynı zamanda cinsel ilişkiden önce ön sevişme eksikliğinden de olabilir.
- Rahim içindeki anormallikler. Bunlar, uterus eğilirse veya uterus vajinaya düşerse (düşerse) fibroid büyümesini içerebilir.
- Yumurtalıkların belirli koşulları veya enfeksiyonları.
- Geçmiş ameliyatlar. Bu, ağrıya neden olabilecek skar dokusu bırakabilir.
- Endometriozis (cerrahi ile ilişkili olmayan uterus dışındaki skar dokusu).
- Pelvik inflamatuar hastalık.
- Seks sırasında gergin olmak veya uyandırılamamak.
Disparoni Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz, ağrınızın nerede olduğunu ve ne zaman başladığını tanımlamanızı isteyecektir. Ayrıca, acıyı hafifletmek için geçmişte ne denediğinizi tanımlamanızı isteyebilirler.
Örneğin:
- Cinsel bir kayganlaştırıcı veya daha fazla ön sevişme denediniz mi?
- Her seks yapmaya çalıştığınız zaman acı veriyor mu?
- Seks ile ilgili başka sorunlarınız var mı?
- Doktorunuz genital bölgenizi incelemek veya pelvik muayene yapmak isteyebilir. Pelvik muayene sırasında, doktorunuz ağrılı olup olmadığını görmek için vajinanın etrafındaki bölgeye pamuklu bir çubuk uygulayabilir. Doktorunuz vajinanızı ve serviksinizi spekulum adı verilen bir alet kullanarak muayene edecektir. Bu, doktorun muayene için alanı nazikçe açmasına yardımcı olur. Bu, Pap smear alma şeklinize benzer. Bazı kadınlar için sınavın bu kısmı acı verici olabilir. Doktorunuz rahatsızlığı azaltmak için daha küçük bir spekulum kullanabilir. Doktorunuz ayrıca ağrı azalıncaya kadar muayeneyi geciktirebilir. Muayenenin çok acı verici olup olmadığını doktorunuza bildirmek çok önemlidir.
Muayenenin son bölümünde, doktorunuz rahim ve yumurtalıklarınızı bir elinizle karnınızda ve vajinanızdaki parmak ile hissedecektir. Bu, pelvik muayene sırasında yapılan sınavlara benzer.
Belirtileriniz ve muayeneniz bir enfeksiyon öneriyorsa, doktorunuz vajinanızdan veya serviksinizden laboratuara göndermek için bir örnek alabilir. İdrar testi başka bir olası testtir. Doktorunuz pelvis içine bakmak için bir pelvik sonogram, BT (bilgisayarlı tomografi) veya X-ışını testi isteyebilir.
Disparoni Önlenebilir veya Engellenebilir Mi?
Disparoni nedenine bağlı olarak, tedavi ile önlenebilir. Örneğin, vajinal kuruluktan veya ön sevişme eksikliğinden kaynaklanıyorsa, cinsel bir kayganlaştırıcı kullanılarak önlenebilir.
Disparoni Tedavisi
Tedaviler ağrınıza neyin neden olduğuna bağlıdır. Cinsel kayganlaştırıcılar (reçetesiz ürünler), enfeksiyonlar için antibiyotikler, farklı bir doğum kontrolü türü veya cerrahi içerebilir.
Disparoni ile Yaşamak
Disparoni ile yaşamak fiziksel olarak rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, cinsel ilişkinizi de etkileyebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrıyı tahmin etmek, bundan kaçınmanıza neden olabilir. Kullandığınız doğum kontrol türünü değiştirebilir (bu sizin için uygun olabilir veya olmayabilir).
Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular
Aşırı kullanımı tampon ya da acıya sebep olan ne olabilir?
Doğum ağrıya neden olur mu?
Hormon replasman tedavisi (HRT) vajinal kuruluğa yardımcı olabilir mi?
Ağrı yumurtalık veya rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabilir mi?
Kaynak: MedlinePlus. 2020. Sexual Health.