Genel Bakış
Gebelik iniş ve çıkışlar olmadan olmaz. Kilo alma ve şişmekten sabah hastalığına kadar, küçük çocuğunuzu dünyaya davet etmeye hazırlanırken ortaya çıkabilecek bazı benzersiz semptom ve durumlar vardır. Pek çok gebelik göreceli olarak komplikasyon içermezken, beklediğiniz sırada ortaya çıkabilecek daha yaygın komplikasyonlardan beşi aşağıdadır.
Gestasyonel diyabet
Hamilelik sırasında, bazı kadınlar sürekli olarak, gebelik diyabeti olarak bilinen yüksek kan şekeri seviyelerini yaşarlar. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 7’sinde gebelik diyabeti görülür. Doktorunuz büyük olasılıkla 24 ila 28 haftada glukoz tolerans testi denilen bir tarama testi önerecektir. Bu test yüksek kan şekeri değerleri gösteriyorsa daha fazla test gerekebilir.
Gebelik Diyabetinin Semptomları
Gebelik diyabeti her zaman semptomlara neden olmaz, ancak bebeğiniz için komplikasyonlara neden olabilir. Durumun bazı semptomları şunları içerebilir:
- Aşırı susuzluk
- Açlık
- Ezici yorgunluk
Birçok kadın, yüksek kan şekeri için yapılan kan testlerinden dolayı gebelik diyabetine sahip olduğunu öğrendi. Doktorunuz daha sonra uygun tedavileri önerebilir.
Gestasyonel Diyabet Tedavileri
Doktorunuz, özellikle şeker ve işlenmiş unlar gibi basit karbonhidratlar bakımından düşük olan, sağlıklı bir diyetle gebelik diyabetini kontrol etmenizi önerebilir. Sağlıklı beslenme kan şekeri seviyenizi kontrol etmezse, kan şekeri seviyenizi azaltmak için insülin enjeksiyonları uygulamanız veya oral ilaçlar almanız gerekebilir.
Olası Gebelik Komplikasyonları
Gebelik diyabetiyle ilişkili komplikasyonlar şunları içerir:
- bebeğinizde solunum problemleri
- C bölümünden teslim
- yüksek doğum ağırlıklı bebek
- bebekte hipoglisemi
- bebekte sarılık
- preeklampsi (tehlikeli yüksek tansiyon)
- erken doğum
Kan şekerinizi kontrol edebiliyorsanız bu komplikasyonları geliştirme riski azalır.
Yüksek Tansiyon ve Preeklampsi
Yüksek tansiyon (140/90 mm Hg’ye eşit veya daha büyük basınçlar) beklerken ciddi bir sorun olabilir. Dimes March’a göre, her 100 kadından 8’i hamilelikte yüksek tansiyon yaşayacak. Kan basıncınız çok yükselirse, nadir durumlarda nöbet ve organ yetmezliği yaşayabilirsiniz.
Bazı kadınlar hamilelik sırasında yüksek tansiyon riski altındadır. Buna, fazla kilonuz, yüksek tansiyon öykünüz veya preeklampsi öyküsü var. Bu durumda doktorunuz düşük dozda aspirin almayı önerebilir.
Yüksek Tansiyon ve Preeklampsi Semptomları
Yüksek tansiyon kendi başına birçok belirtiye neden olmayabilir. Hamile bir anne baş ağrısı ve baş dönmesi yaşayabilir. Preeklampsi ayrıca yüksek tansiyona ve ayrıca aşağıdaki semptomlara neden olur:
- bulanık görme
- idrarda olası protein veya kan testlerinde diğer değişiklikler
- şiddetli baş ağrısı
- karın ağrısı
- ellerde ve yüzde şişme
Bu semptomları yaşarsanız derhal doktorunuzu aramalısınız.
Yüksek Tansiyon / Preeklampsi Tedavileri
Yüksek tansiyonunuz varsa, ancak başka semptomlar yoksa, doktorunuz tansiyonunuzu sık sık izleyecektir. Doktorunuz ilaç yazabilir, ancak bazıları yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan gebelik sırasında güvenli değildir. Gebelikte kaçınılması gereken ilaçlar arasında ACE inhibitörleri ve anjiyotensin-reseptör blokerleri (ARB’ler) bulunur .
Doktorunuz, ne kadar süreyle olduğunuza bağlı olarak size preeklampsi tanısı koyarsa bebeğinizi vermenizi önerebilir. Hafif preeklampsi bile hızla daha ciddi semptomlara ilerleyebilir.
Bebeğiniz doğum yapmak için henüz yeterince yaşlı değilse, doktorunuz sizi hastaneye kabul edebilir ve doğum yaptırmadan önce bebeğinizin akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olacak ilaçlar verebilir. Bunlara kortikosteroid denir. Ayrıca, nöbet riskini azaltmak için damarınızla magnezyum sülfat verilebilir.
Olası Gebelik Komplikasyonları
Gebelikte yüksek tansiyon ile ilişkili komplikasyonlar şunlardır:
- sezaryen doğum
- böbrek yetmezliği
- düşük doğum ağırlığı bebek
- plasental abrupsiyon
- erken doğum
- nöbetler
Bu komplikasyonların ciddiyeti, yüksek tansiyon testi için tüm doğum öncesi kontrollere devam etmenin gerçekten önemli olduğu anlamına gelir.
Hiperemezis Gravidarum
Hamileliğinizin ilk üç aylık dönemindeyken, insan koryonik gonadotropin (HCG) ve östrojen adı verilen hormon seviyelerini yükseltirsiniz. Bu artan seviyeler sabah bulanmasına ve bazı kadınlarda hiperemezis gravidarum olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Bu durum, normal sabah hastalığı deneyiminin çok ötesinde olan aşırı mide bulantısı ile karakterizedir.
Durum için risk faktörleri şunları içerir:
- ilk kez anne olmak
- aşırı kilolu olmak
- hiperemezis gravidarum öyküsü olan
- katları ile hamile olmak
Hiperemezis Gravidarum semptomları
Hiperemezis gravidarum, sabah rahatsızlığından çok daha fazlasıdır. Çok şiddetli ve bir kadının kendini daha açık hissetmesine neden olabilir. Belirtiler şunları içerir:
- günde üç ila dört defadan fazla kusma
- 10 liradan fazla kaybetmek
- başım dönüyor ve başım dönüyor
- durumun bir sonucu olarak susuz kalmak
Bu semptomları yaşarsanız, doğum uzmanınızı arayın.
Hiperemezis Gravidarum Tedavileri
Hiperemezis gravidarumun amacı, mümkün olduğunca sulu ve beslenmenize yardımcı olmaktır. Alınabilecek adımlar şunlardır:
- kraker, et suyu, jelatin ve yumurta gibi mümkün olduğunda yumuşak yiyecekleri seçmek
- daha büyükleri yerine küçük, sık öğün yemek
- elektrolit içeren bir içecekle veya intravenöz sıvıları kullanarak kaybolan elektrolitlerin değiştirilmesi
- mide bulantısını azaltmak için ilaçlar kullanmak (örneğin promethazine veya Phenergan, meclizine ve droperidol veya Dridol)
Yiyecekleri veya sıvıları düşük tutamazsanız, en ağır vakalarda total parenteral beslenme (TPN) olarak bilinen intravenöz sıvıları ve hatta intravenöz beslemeyi almak için hastaneye yatmanız gerekebilir.
Olası Gebelik Komplikasyonları
Hiperemezis gravidarum genellikle ilk üç aylık dönemden sonra azalır. Susuz kalmanıza ve bazı durumlarda yetersiz beslenmenize neden olabilir.
Düşük
Gebeliklerin yüzde 20 kadarı düşük veya gebelik kaybı ile sonuçlanır. Düşük, genellikle ilk trimesterde, hamile olduğunuzu bile farketmeden gerçekleşebilir. Çoğu düşükler önlenemez, ancak tekrar hamile kalmayacağınız anlamına gelmezler.
Düşük yapma semptomları
Düşük ile ilişkili belirtiler şunlardır:
- karın veya pelvik kramp
- vajinadan sıvı veya başka bir doku geçirilmesi
- vajinal kanama veya lekelenme
Bazı kanama veya lekelenmelerin gebeliğin ilk üç ayında normal bir oluşum olabileceğini unutmayın. Kanama yaşarsanız doktorunuzla temasa geçmek hala iyi bir fikirdir.
Düşük için tedaviler
Düşük için sağlık açısından herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bazı kadınlar rahimdeki fazla dokuları temizlemek için bir dilatasyon ve küretaj (D & C) olarak bilinen bir prosedür gerektirebilir.
Hamilelik kaybı büyük üzüntü ve keder zamanı olabilir. Bu duyguları yaşarsanız, danışmanlık almalısınız. Birçok yerel hastane ve doktor grubu bu hizmetleri sunmaktadır.
Preterm Doğum
Mükemmel bir dünyada, tüm bebekler, ciğerleri, kalpleri ve beyinleri büyük ölçüde olgunlaşıncaya kadar, en az 37 hafta öncesine kadar rahimde olgunlaşacaktır. Bu tüm anneler için olmaz. Bir kadın 37 haftadan önce doğum eylemine girdiğinde, bu erken doğum sayılır. Erken doğum eyleminin ciddiyeti, hamileliğiniz boyunca ne kadar zaman geçirdiğinize bağlıdır. 37 haftaya ne kadar yakınsanız, bebeğinizin şansı hayatta kalma ve daha iyi sağlık sonuçları için daha iyidir.
Erken Doğum Belirtileri
Erken başlangıçlı doğum belirtileri şunlardır:
- karına uzanan bel ağrısı
- ani kasılmalar yaşanıyor
- pelvik ağrı ve aniden gelen baskı
- “su kırma” olarak bilinen vajinal akıntı veya sıvı akması
Bu semptomları yaşarsanız, doğum uzmanınızı arayın. Hastaneye gitmenin önerilip önerilmediğini size söyleyebilirler.
Preterm Doğum Tedavileri
Bebeğinizin ne kadar gelişmiş olduğunu belirlemek için doktorunuz bir ultrason gerçekleştirir. Hamileliğiniz boyunca yeterince uzakta değilseniz, doktorunuz size teslimatı mümkün olduğu kadar geciktirmek için ilaç verebilir. Ayrıca bebeğinizin ciğerlerini olgunlaştırmanız için size ilaçlar verebilir.
Sonuçta, erken doğum eyleminin tedavisi bebeğinizi doğurmaktır.
Doğum Öncesi Komplikasyonlar için Görünüm
Hamilelik sırasında meydana gelebilecek bir dizi doğum öncesi komplikasyon olmasına rağmen, bunları yaşamayacağınız ihtimaller vardır. Aşağıdakilerden herhangi birini bir komplikasyon gösterebilecek bir deneyiminiz olursa doktorunuzu aramak her zaman önemlidir:
- ateş
- vajinadan kötü kokan veya kan akması
- yoğun karın ağrısı
- uzaklaşmayacak veya azalmayacak mide bulantısı
- bebeğinizin hareketlerini daha az algılamak
Bu komplikasyonların farkında olarak, hızlı bir şekilde tıbbi yardım alabilirsiniz.
Prenatal Komplikasyonları Önleme
Tüm doğum öncesi komplikasyonları önlenebilir değildir. Önerilen doğum öncesi randevuların alınması ve saklanması, stres seviyelerinin düşük tutulması ve sağlıklı bir diyet yemek mümkün olduğunda doğum öncesi komplikasyonları önlemenize yardımcı olabilir.
Ayrıca, genel sağlığınıza verdiğiniz herhangi bir benzersiz risk hakkında doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Doktorunuz, mümkün olduğunca sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacak bir sağlıklı yaşam stratejisi oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
Gestasyonel diyabet. (2015, Ağustos)
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon. (2015, Temmuz)
Hiperemezis gravidarum. (2012, 20 Ağustos)
Hamilelik komplikasyonları. (2015, 29 Eylül)
Hamilelik komplikasyonları. (2010, 27 Eylül)
Gebeliğin bazı yaygın komplikasyonları nelerdir? (2013, 12 Temmuz)