Perşembe, Kasım 7, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Doğum Öncesi Testler: Birinci Trimester

Doğum öncesi testler, bir kadının ve bebeğinin sağlığını kontrol etmek için hamilelik sırasında yapılan testlerdir. Tedavi edilmezlerse bebeği erken doğum gibi sorunlar için riske atabilecek durumları tespit edebilirler. Testler ayrıca sağlık hizmeti sağlayıcılarının doğum kusuru veya kromozomal anormallik gibi şeyleri bulmasına yardımcı olabilir.

Bazı doğum öncesi testler, yalnızca bir sorun olasılığını ortaya çıkarabilen tarama testleridir. Diğer doğum öncesi testler, bir fetüsün belirli bir sorunu olup olmadığını doğru bir şekilde bulabilen tanı testleridir. Bir tarama testini bazen bir tanı testi takip eder.

Doktorunuz bir test önerirse, risklerini ve faydalarını sorun. Ebeveynlerin çoğu, doğum öncesi testlerin, bebeklerinin gelişine hazırlanmalarına yardımcı olurken onlara gönül rahatlığı sağladığını fark eder. Ancak bir testi kabul etmek veya reddetmek sizin seçiminizdir.

Doğum Öncesi İlk Ziyarette Hangi Testler Yapılır?

Doğum doktoruna ilk ziyaretinizin hedeflerinden biri hamileliğinizi doğrulamak ve sizin veya bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu için risk altında olup olmadığını görmektir.

Doktor, ağırlık değerlendirmesi, kan basıncı kontrolü ve meme ve pelvik muayeneyi içerebilecek tam bir fizik muayene yapacaktır. Rutin servikal testiniz (Pap smear) için vaktiniz varsa, doktor bunu pelvik muayene sırasında yapacaktır. Bu test, servikal hücrelerde kansere yol açabilecek değişiklikleri tespit eder. Pelvik muayene sırasında doktorunuz ayrıca klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları (CYBH) kontrol edecektir.

Hamileliğinizi doğrulamak için, bir hormon ve hamilelik göstergesi olan hCG’yi kontrol eden bir idrar hamilelik testi yaptırabilirsiniz. İdrarınız (çişiniz) ayrıca protein, şeker ve enfeksiyon belirtileri açısından test edilir. Hamileliğiniz onaylandığında, son adet döngünüzün (döneminizin) tarihine göre doğum tarihiniz hesaplanır. Bazen bir ultrason muayenesi bunu anlamaya yardımcı olabilir.

Bir kan testi aşağıdakileri kontrol eder:

Kan grubu ve Rh faktörü: Kanınız Rh negatifse ve eşinizinki Rh pozitifse, fetüsünüz için tehlikeli olduğunu kanıtlayan antikorlar geliştirebilirsiniz. Bu durum, hamileliğin 28. haftasında verilen bir enjeksiyonla önlenebilir.

  • anemi
  • hepatit B, frengi ve HIV
  • kızamıkçık ve su çiçeği bağışıklığı

Kistik fibroz ve spinal müsküler atrofi: Sağlık hizmeti sağlayıcıları artık aile öyküsü olmasa bile bu bozuklukları rutin olarak taramayı teklif ediyor.

İlk Trimesterde Başka Hangi Testler Yapılır?

İlk ziyaretten sonra, doğum yapana kadar her (veya hemen hemen her) ziyarette idrarınızı ve kilonuzu ve kan basıncınızı kontrol ettirmeyi bekleyebilirsiniz. Bu testler, gestasyonel diyabet ve preeklampsi (tehlikeli derecede yüksek tansiyon) gibi sorunları bulabilir.

İlk üç aylık döneminizde yaşınıza, sağlığınıza, aile hekimliği geçmişinize ve diğer şeylere bağlı olarak size daha fazla test sunulacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

İlk üç aylık dönem taraması: Bu test, bir kan testi ve bir ultrason muayenesini içerir. Fetüsün kromozomal anormallik (Down sendromu gibi) veya doğum kusurları (kalp problemleri gibi) açısından risk altında olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Ultrason: Bu güvenli ve ağrısız test, bebeğin şeklini ve konumunu gösteren görüntüler oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Gebeliğin tarihini belirlemek için ilk trimesterin başlarında veya ilk trimester taramasının bir parçası olarak 11-14. haftalarda yapılabilir. Yüksek riskli gebeliği olan kadınlar, ilk trimesterlerinde birden fazla ultrasona sahip olabilir.

Koryonik villus örneklemesi (CVS): Bu test, kromozom anormallikleri (Down sendromu gibi) olup olmadığını görmek için plasentadaki hücreleri kontrol eder. 10-13. haftalar arasında yapılabilir ve bir bebeğin belirli bir kromozomal bozuklukla doğacağını kesin olarak söyleyebilir.

Non-invaziv prenatal tarama (NIPT): Bu kan testi, annenin kanındaki fetal DNA’yı kontrol eder. Fetüsün kromozomal bir bozukluk için risk altında olup olmadığını görmek için yapılır ve 10 haftadan itibaren yapılabilir. Bu bir tanı testi değildir. Sonuçlar anormal ise, başka bir test tanıyı doğrulamalı veya ekarte etmelidir. Genellikle daha büyük risk altındaki hamile kadınlara, daha yaşlı oldukları veya kromozom anormalliği olan bir bebekleri olduğu için önerilir.

Başka Hangi Testler Yapılabilir?

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, bir kadının (ve eşinin) kişisel tıbbi geçmişi ve risk faktörleri gibi şeylere dayanarak hamileliği sırasında başka testler isteyebilir. Bebeğiniz kalıtsal koşullar için risk altındaysa, bir genetik danışmanla konuşmanız önemlidir. Sunulan tarama veya tanı testleri, aşağıdakilere yönelik testleri içerir:

  • tiroid hastalığı
  • toksoplazmoz
  • hepatit C
  • sitomegalovirüs (CMV)
  • Tay-Sachs hastalığı
  • kırılgan X sendromu
  • tüberküloz
  • Canavan hastalığı

Testlerin size sunulduğunu  unutmayın – bunları yaptırıp yaptırmamak sizin seçiminizdir.

Hangi testlerin sizin için doğru olduğuna karar vermek için, bir testin neden önerildiği, riskleri ve faydaları ve sonuçların size neler söyleyip söyleyemeyeceği konusunda sağlık uzmanınızla görüşün.

Popüler Gönderiler