Perşembe, Kasım 7, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Doğum Sonrası Depresyon Taraması Nedir?

Doğum Sonrası Depresyon Taraması

Bebek sahibi olduktan sonra karışık duygular yaşamak normaldir. Heyecan ve neşenin yanı sıra, birçok yeni anne kaygılı, üzgün, sinirli ve bunalmış hisseder. 

Bu “baby blues (annelik hüznü)” olarak bilinir. Yeni annelerin yüzde 80’ini etkileyen yaygın bir durumdur. Annelik hüznünün belirtileri genellikle iki hafta içinde iyileşir.

Doğum sonrası depresyon daha ciddidir ve annelik hüznünden daha uzun sürer. Doğum sonrası depresyonu olan kadınlarda yoğun üzüntü ve endişe duyguları olabilir. 

Bir kadının kendine veya bebeğine bakmasını zorlaştırabilir. Doğum sonrası depresyon taraması, bu rahatsızlığınız olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Doğum sonrası depresyon genellikle hormon seviyelerinde bir değişiklikten kaynaklanır. Ayrıca, aile veya sosyal destek eksikliği, genç bir anne olmak ve/veya sağlık sorunları olan bir bebeğe sahip olmak gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.

Bu tip depresyon vakalarının çoğu ilaç ve/veya konuşma terapisi ile tedavi edilebilir.

Diğer isimler: doğum sonrası depresyon değerlendirmesi, EPDS testi

Doğum Sonrası Depresyon Taraması Ne İçin Kullanılır?

Tarama, yeni bir annenin doğum sonrası depresyonu olup olmadığını öğrenmek için kullanılır. 

Doğum uzmanınız / jinekoloğunuz, ebeniz veya birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız, doğum sonrası rutin muayenenin bir parçası olarak veya doğumdan iki veya daha fazla hafta sonra şiddetli depresyon belirtileri gösteriyorsanız size doğum sonrası depresyon taraması yapabilir.

Taramanızda doğum sonrası depresyonunuz varsa, çoğunuzun bir akıl sağlığı sağlayıcısından tedaviye ihtiyacı vardır. Bir akıl sağlığı sağlayıcısı, zihinsel sağlık sorunlarının teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır. 

Doğum yapmadan önce bir akıl sağlığı uzmanıyla görüştüyseniz, hamilelik sırasında veya doğumdan sonra depresyon taraması yaptırabilirsiniz.

Doğum Sonrası Depresyon Taramasına Neden İhtiyacınız Olabilir?

Belirli risk faktörleriniz varsa ve/veya doğumdan iki veya daha fazla hafta sonra durumun belirtilerini gösteriyorsanız, doğum sonrası depresyon taramasına ihtiyacınız olabilir.

Doğum sonrası depresyon için risk faktörleri şunları içerir:

  • Depresyon tarihi
  • Aile desteğinin olmaması
  • Bir çoklu doğum (ikizler, üçüz sahip olan, veya daha fazla)
  • Genç anne olmak
  • Sağlık sorunları olan bir bebek sahibi olmak

Doğum sonrası depresyon belirtileri şunları içerir:

  • Günün çoğunda üzgün hissediyorum
  • Çok ağlıyorum
  • Çok fazla veya çok az yemek
  • Çok fazla veya çok az uyumak
  • Aileden ve arkadaşlardan çekilme
  • Bebeğinizden kopuk hissetmek
  • Bebeğinize bakmak da dahil olmak üzere günlük görevleri tamamlamada güçlük
  • Suçluluk hisleri
  • Kötü anne olma korkusu
  • Kendinize veya bebeğinize zarar verme konusunda aşırı korku

Doğum sonrası depresyonun en ciddi belirtilerinden biri, kendinizi veya bebeğinizi incitmeye çalışmaktır. 

Bu düşünceleriniz veya korkularınız varsa, hemen yardım isteyin. Yardım almanın birçok yolu vardır. Bu yollar:

  • 112’yi veya yerel acil servisinizi arayın
  • Ruh sağlığı sağlayıcınızı veya diğer sağlık uzmanınızı arayın
  • Sevdiğiniz birine veya yakın bir arkadaşınıza ulaşın

Doğum Sonrası Depresyon Taraması Nasıl Uygulanır?

Sağlayıcınız size Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS) adlı bir anket verebilir. EPDS, ruh haliniz ve kaygı duygularınız hakkında 10 soru içerir. EPDS’ye ek olarak veya bunların yerine size başka sorular sorabilir. 

Sağlayıcınız ayrıca tiroid hastalığı gibi bir bozukluğun depresyonunuza neden olup olmadığını öğrenmek için bir kan testi isteyebilir.

Bir kan testi sırasında, bir sağlık uzmanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. 

İğne takıldıktan sonra, küçük bir miktar kan bir test tüpüne veya şişeye alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz batma hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

Doğum Sonrası Depresyon Taraması İçin Önceden Hazırlık Yapmak Gerekir Mi?

Doğum sonrası depresyon taraması için genellikle herhangi bir özel hazırlığa ihtiyacınız yoktur.

Doğum Sonrası Depresyon Taramasının Herhangi Bir Riski Var Mı?

Fizik muayene veya anket yaptırma riski yoktur.

Kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom hızla geçer.

Doğum Sonrası Depresyon Taraması Sonuçları Hakkında

Doğum sonrası depresyon teşhisi konulursa, mümkün olan en kısa sürede tedavi olmanız önemlidir. 

Tıp ve konuşma terapisine ek olarak, kişisel bakım stratejileri daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. 

Bunlar şunları içerir:

  • Partnerinizden veya sevdiğiniz başka birinden bebeğe bakmaya yardım etmesini istemek
  • Diğer yetişkinlerle konuşmak
  • Her gün kendinize biraz zaman ayırın
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Hava izin verdiğinde temiz hava almak için dışarı çıkmak

Doğum Sonrası Depresyon Taraması Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Bilgiler

Doğum sonrası depresyonun nadir fakat daha ciddi bir şekli doğum sonrası psikoz olarak adlandırılır. 

Doğum sonrası psikozu olan kadınların halüsinasyonları vardır (gerçek olmayan şeyleri görme veya duyma). Ayrıca şiddetli ve / veya intihara yönelik düşünceleri olabilir. 

Doğum sonrası psikoz teşhisi konulursa, hastaneye kaldırılmanız gerekebilir. Bazı tesisler, anne ve bebeğin birlikte kalmasına izin veren denetimli birimler sunar. 

Antipsikotikler olarak bilinen ilaçlar tedavinin bir parçası olabilir.

Kaynak: MedlinePlus. 2020. Postpartum Depression Screening.

Referanslar

  1. ACOG: Women’s Healthcare Physicians [Internet]. Washington D.C.: American College of Obstetricians and Gynecologists; c2017. Postpartum Depression; 2013 Dec [cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  2. American Pregnancy Association [Internet]. Irving (TX): American Pregnancy Association; c2018. Do I Have The Baby Blues Or Postpartum Depression; [updated 2016 Aug; cited 2018 Oct 24]; [about 2 screens].
  3. American Psychiatric Association [Internet]. Washington D.C.: American Psychiatric Association; c2018. What Is Postpartum Depression?; [cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  4. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Depression Among Women; [updated 2018 Jun 18; cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Healthy Lifestyle: Pregnancy week by week; 2016 Nov 24 [cited 2018 Oct 24]; [about 4 screens].
  6. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Postpartum depression: Diagnosis and treatment; 2018 Sep 1 [cited 2018 Oct 24]; [about 4 screens].
  7. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Postpartum depression: Symptoms and causes; 2018 Sep 1 [cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  8. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2018. Postpartum Depression; [cited 2018 Oct 24]; [about 2 screens].
  9. Merck Manual Professional Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co. Inc.; c2018. Postpartum Depression; [cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  10. Montazeri A, Torkan B, Omidvari S. The Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS): translation and validation study of the Iranian version. BMC Psychiatry [Internet]. 2007 Apr 4 [cited 2018 Oct 24]; 7(11).
  11. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  12. National Institute of Mental Health [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Postpartum Depression Facts; [cited 2018 Oct 24]; [about 2 screens].
  13. Office on Women’s Health [Internet]. Washington D.C.: U.S. Department of Health and Human Services; Postpartum depression; [updated 2018 Aug 28; cited 2018 Oct 24]; [about 3 screens].
  14. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: Postpartum Depression Risk Assessment; [cited 2018 Oct 24]; [about 2 screens].
  15. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c2018. Health Information: Health Facts for You: Postpartum Depression; [updated 2018 Oct 10; cited 2018 Oct 24]; [about 2 screens].

Popüler Gönderiler