Doğum Sonrası Vajinal Değişiklikler Nelerdir?

0
905

Bir kişi doğum yaptıktan sonra vajinal değişiklikler bekleyebilir. Yaygın değişiklikler arasında perine ağrısı, seks sırasında ağrı, kanama ve vajinal kuruluk bulunur.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre, insanların doğumdan sonra yeni ve rahatsız edici vajinal değişiklikleri fark etmeleri alışılmadık bir durum değildir.

Güvenli bir iyileşme sağlamak için, insanlar doktorları ile birkaç doğum sonrası kontrole sahip olmalı ve ilk muayene doğumdan sonraki 3 hafta içinde olmalıdır. Doğum sonrası bakım devam eden bir süreçtir ve tek bir ziyaretten fazlasını gerektirir.

1- Vajina Genişliği

NHS, bir kişinin vajinasının doğum öncesi olduğundan daha geniş görünmesinin normal olduğunu belirtiyor. Şişlik ve açıklık birkaç gün içinde azalmalıdır.

Buna rağmen, son zamanlarda doğum yapmış olanlar arasında vajinal gevşeklik yaygın bir şikayettir.

Bir kişinin vajinası doğum öncesi şekline dönemese de bu endişe edilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, insanlar vajinal kasları tonlamaya yardımcı olmak için pelvik taban egzersizlerini veya Kegel egzersizlerini deneyebilir . Bu, idrar kaçırmayı önlemeye yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda seksin daha zevkli hissetmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, cinsel zevk karmaşıktır ve onu etkileyebilecek birçok faktör vardır.

Bir kişi cinsel zevk almada zorluk yaşadığını veya vajinasının genişliğinden endişe duyduğunu fark ederse, bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji (ACOG) seçmeli plastik cerrahi, vajinoplasti veya radyo frekansı veya lazer prosedürleri önermemektedir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), doğum sonrası vajinal gevşeklik için bunları onaylamamıştır. Bazı kaynaklar bu prosedürlere tıbbi bir durum değil, bir pazarlama terimi olan “vajinal gençleştirme” olarak atıfta bulunur.

2- Vajinal Kuruluk

Doğum sonrası vajinal kuruluk, özellikle emzirenler için yaygın ve normaldir.

Vajinal kuruluk, düşük östrojenden kaynaklanır ve emzirenlerin, emzirmeyenlere göre daha düşük östrojen seviyeleri vardır. Seksi rahatsız edici veya acı verici hale getirebilir ve hafif kanamalara neden olabilir.

NHS’ye göre, bir kişi emzirmeyi bıraktığında ve adetleri geri döndüğünde, östrojen sayısı hamilelik öncesi seviyelere dönmeli ve gözle görülür herhangi bir vajinal kuruluk iyileşmelidir. Bu arada, insanlar herhangi bir rahatsızlığı hafifletmek için aşağıdakileri deneyebilir:

  • Östrojen takviyesi almak
  • Duşlardan ve kişisel hijyen spreylerinden kaçınmak
  • Nemli tutmak
  • Vajinal nemlendirici uygulamak
  • Seks veya ön sevişme sırasında kayganlaştırıcı kullanmak
  • Cinsel partnerleriyle iletişim kurmak

3- Ağrı ve Dikişler

ACOG’a göre ağrı ve ağrının türü, yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişecektir. Bununla birlikte, NHS, çoğu insanın doğumdan sonraki 6-12 hafta içinde iyileşmesi gerektiğini belirtmektedir.

İnsanlar doğumdan sonra aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşayabilir:

  • kramp
  • sırt, boyun veya eklem ağrısı
  • kadınlarda vajina ve anüs arasındaki bölge olan perine bölgesinde ağrı
  • şişmiş veya ağrılı göğüsler

Bir doktorun vajinal açıklığı genişletmek için perinede bir kesi yaptığı veya perine yırtıkları olan epizyotomi geçirenlerde dikiş gerekebilir.

NHS, ilk kez vajinal doğum yapan yaklaşık 10 kişiden 9’unun yırtılma, sıyrılma veya epizyotomi olacağını belirtiyor. Dikişler doğumdan sonra 1 ay içinde iyileşmelidir.

Doğum sırasında meydana gelen hafif vajinal yırtıkların iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Bu arada ağrıya yardımcı olmak için bir kişi şunları yapabilir:

  • İbuprofen gibi reçetesiz (OTC) ilaçlar almak
  • Pamuklu yastığa oturmak
  • Bölgeyi soğutmak için bir buz paketi uygulamak

İyileşme süreci ve ağrı konusunda endişe duyan herkes, herhangi bir OTC ağrı kesici almadan önce bir doktora veya ebeye danışmalıdır.

4- Akıntı

ACOG’a göre doğumdan sonra bir miktar kanama ve akıntı normaldir. İlk önce parlak kırmızı renkte görünebilir ve birkaç gün içinde rengi daha açık ve pembe olabilir. Zamanla, akış azalacak ve sonunda duracaktır.

Bazıları birkaç hafta süren doğum sonrası vajinal akıntı yaşayabilir.

Aşırı kanama yaşayan kişiler, doğum sonu kanama veya uterus atonisi belirtisi olabileceğinden derhal tıbbi yardım almalıdır. Sağlık uzmanları, aşırı kanamayı, 1-2 saatten fazla bir süre boyunca saatte ikiden fazla pedin doldurulması olarak tanımlar.

BMC Gebelik ve Doğum’a göre doğum sonu kanama, dünya çapında anne morbidite ve mortalitesinin önde gelen doğrudan nedenidir.

Doğum sonrası taburculuk iyileşme sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır. İşleri kolaylaştırmak için, bir kişi doğum sonrası 6 haftalık kontrolünden sonraya kadar tampon kullanmaktan kaçınmalıdır. Deşarj durana kadar hijyenik ped de kullanabilirler.

5- Kanama

İnsanlar doğum yaptıktan sonra doğum sonrası kanama veya lochia yaşayacaklardır.

Lochia, mukus, beyaz kan hücreleri, doku ve kan içerir. Rahim, adet dönemine benzer bu sıvı ve doku karışımını atar, böylece vücut doğumdan sonra rahim astarını değiştirebilir.

ACOG, genellikle doğumdan sonraki 24 saat içinde ortaya çıkacağını, ancak 12 haftaya kadar da olabileceğini belirtiyor.

Kadın Sağlığı Ofisi’ne göre, lochia, akış ve renk olarak daha açık hale gelmeden önce ağır ve parlak kırmızı görünüyor.

Doğumdan sonraki 24 saat içinde 1000 mililitreden fazla kan kaybeden kişiler , doğum sonu kanama belirtisi olabileceğinden hemen tıbbi yardım almalıdır.

6- Seks Sırasında Ağrı

Eşleriyle fiziksel düzeyde yeniden bağlantı kurmak isteyenler, cinsel ilişkide disparoni veya ağrı yaşayabilirler.

2018’de yapılan bir araştırmaya göre, insanların %37,5’i doğumdan 6 ay sonra cinsel ilişkide ağrı olduğunu bildirirken, %46,3’ü cinsel aktiviteye ilgi duymadığını bildirmiştir.

Bir kişinin doğum yaptıktan sonra tekrar ne zaman seks yapabileceğine dair bir zaman çizelgesi olmasa da çoğu doktor insanların vajinal doğumdan sonra 4-6 hafta beklemesini tavsiye ediyor.

Epizyotomi veya perine yırtığı olanlar, bölge tamamen iyileşene kadar beklemelidir, çünkü çok erken seks yapmak kişinin doğum sonu kanama ve rahim enfeksiyonu riskini artırabilir.

İnsanlar doğum sonrası seks sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için aşağıdakileri deneyebilir:

  • İşleri yavaş yavaş almak ve masaj, oral seks veya karşılıklı mastürbasyon gibi diğer samimi aktivitelerle başlamak
  • Cinsel aktivite sırasında su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanmayı düşünmek
  • Eşleriyle yaşadıkları acı ve hangi aktivitelerin zevkli olup hangilerinin olmadığı hakkında iletişim kurmak

Seks sırasında ağrı hissetmeye devam edenler bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

7- Yara veya Yırtık

Bir kişinin vajinal kanalı bebeği doğurmak için yeterince genişleyemezse, perine yırtılabilir veya doktor epizyotomi uygulayabilir. Yırtık veya kesi bölgesi çevresinde aşırı, kabarık veya kaşıntılı yara dokusu oluşabilir.

Perine yırtıklarından endişe duyanlar, epizyotomi gerektirme şanslarını azaltmak için hamileliğin son birkaç haftasında perinelerine masaj yapabilirler.

Bir kişi perine masajının en iyi yolu konusunda bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır.

8- Adet Dönemi

Bazı insanlar doğumdan sonra daha ağır, daha uzun veya daha ağrılı adet yaşayabilirken, diğerleri adetlerinin düzeldiğini görebilir.

Biberonla beslenen veya biberonla beslemeyi emzirme ile birleştirenler doğumdan 5-6 hafta sonra ilk adetlerini görebilirler.

ACOG’a göre, emzirmeyen kişiler doğumdan sonraki birkaç hafta içinde yumurtlamaya başlamalıdır. Emziren kişilerde 6 aya kadar yumurtlama gecikmesi olabilir.

9- İdrarını Tutamamak

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde bazı kişilerde idrar yaparken ağrı veya yanma olabilir. İdrar kaçırma, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra da yaygındır.

Üroloji Bakım Vakfı’na göre, bir kişinin hem sezaryen hem de vajinal doğumdan doğan çocuk sayısı, idrar kaçırma riskini artırabilir. Ek olarak, hamilelik sırasında idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin doğumdan sonra da idrar kaçırma olasılığı daha yüksektir.

Doğum sonrası idrar kaçırma genellikle bir kişinin pelvik kasları güçlerini yeniden kazandığında ortadan kalkar. Uzun süreli inkontinans yaşayan kişiler bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

İnsanlar rahatsızlıklarını hafifletmek için aşağıdakileri deneyebilir:

  • su içmek
  • ılık bir duş almak
  • pelvik kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak

10- Orgazm Değişiklikleri

Kişiler doğumdan sonra orgazm konusunda zorluk yaşayabilirler. Bu, aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:

  • tükenmişlik
  • azalmış arzu seviyeleri
  • hamilelik sonrası psikolojik değişiklikler
  • doğum sonrası depresyon
  • seks sırasında ağrı veya rahatsızlık

Orgazma ulaşmakta zorluk çeken veya doğum yaptıktan sonra cinsel işlev bozukluğu yaşayan kişiler, altta yatan bir durumun sorunu şiddetlendirip şiddetlendirmediğini görmek için bir doktora başvurmalıdır.

11- Vulva Rengi

Hamilelik vücudun östrojen ve progesteron üretimini artırır. Bu hormon akışı, labiaların kararmasına neden olabilecek kan akışının artmasına neden olur. Bu değişiklikler kişiye göre geçici veya kalıcı olabilir.

Doğum Sonrası İyileşme

Doğum sonrası dönem, bir kişinin doğum yapmasından sonra başlar ve 6-8 hafta sürer. Kişinin vücudu neredeyse hamilelik öncesi durumuna döndüğünde sona erer.

2021 tarihli bir makale, doğum sonrası iyileşme süresinin muhtemelen 6 haftadan uzun olacağını belirtiyor. Bununla birlikte, sağlık profesyonelleri arasında bir fikir birliği olmadığı görülmektedir.

2010 tarihli daha eski bir makale, doğum sonrası dönemin üç aşamadan oluştuğunu belirtiyor. Sağlık profesyonelleri son aşamayı 6 ay sürebilen gecikmiş doğum sonrası dönem olarak adlandırmaktadır. Bu iyileşme döneminde, bir kişi şunları sağlamalıdır:

Her kontrole gidin: ACOG’a göre, kontroller bir kişinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığının doğru yolda olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Sağlık uzmanlarının 12 haftalık doğum sonrası destek sağlamasını önerir.

Dengeli bir diyet uygulayın: Yorgunluk ve kabızlıkla mücadele etmek için insanlar karmaşık karbonhidrat, protein ve lif kombinasyonunu yemeyi hedeflemelidir. Bol sıvı tüketmek, yürüyüş gibi hafif egzersizlere katılmak ve dürtü geldiğinde tuvaleti kullanmak da kabızlığı önleyebilir.

Dinlenme: Dinlenme, iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Yeni anneler doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta bol bol dinlenmelidir.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Doğum sonrası iyileşme sırasında genel rahatsızlık tipik olmakla birlikte, ağrı ve ağır kanama gibi diğer daha şiddetli semptomlar değildir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan bir kişi derhal doktoruyla iletişime geçmelidir:

  • 1-2 saat içinde 2’den fazla pedin dolması gibi ağır vajinal kanama
  • büyük kan pıhtılarının gelmesi
  • ateş
  • baş dönmesi veya bayılma
  • bulanık görme
  • şiddetli, kalıcı baş ağrıları
  • kötü veya güçlü bir koku ile vajinal akıntı
  • kusma
  • giderek kötüleşen karın ağrısı veya yeni karın ağrısı
  • bacaklarda şişme veya ağrı

İnsanlar ayrıca doğum sonrası depresyon belirtileri yaşarlarsa tıbbi yardım almalıdır.

Özet

Doğumdan sonra, bir kişi vajinasında aşağıdakiler de dahil olmak üzere değişiklikler bekleyebilir:

  • vajina genişliği
  • vajinal kuruluk
  • ağrı
  • akıntı
  • kanama
  • seks sırasında ağrı
  • yara dokusu
  • idrarını tutamamak
  • orgazma ulaşmakta zorluk
  • vulva ve vajinal açıklığın rengindeki değişiklikler

Sağlık profesyonelleri doğum sonrası iyileşme dönemini doğumdan sonraki ilk 6 hafta olarak tanımlar. İyileşme süresi kişiye göre değişir. Devam eden veya şiddetli semptomları olanlar bir doktora başvurmalıdır.