Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Doktorların Kalp Yetmezliği Hakkında Bilmenizi İstediği 10 Şey

“Kalp yetmezliği” terimi kullanıldığında genellikle akıllara kalbin çalışmayı durdurduğu ya da kalp krizi geçirildiği gelir. Ancak doktorlara göre bu oldukça yanlış. Kalp yetmezliği demek, kalbinizin zayıf olması ve  gerektiği gibi kan pompalayamaması demektir. Kalbiniz daha çok çalışarak sorunu çözmeye çalışır. Ancak bu sadece yorgun hissetmenize ve nefes darlığı çekmenize sebep olur. Her yıl yarım milyondan fazla kişiye kalp yetmezliği tanısı konuluyor. kardiyoloji uzmanları ise kalp yetmezliği hakkında şu 10 gerçeğin bilinmesi gerektiğini düşünüyor:

İyileştirilebilir ve Kontrol Edilebilir

Kalp yetmezliği kronik (uzun süreli) bir durumdur. Ancak yaşamdan vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Atlanta Emory Kadın Kalp Merkezinin klinik yöneticisi Gina Lundberg, “Kalp yetmezliği tanısı konulan hastanın aşaması ne olursa olsun, karşılaştığımız her hastayı iyileştirebiliriz.” diyor ve açıklamasına “Bu, ilaçlardan tamamen kurtulacağınız ve normal olarak tekrar hayatınıza devam edeceğiniz anlamına gelmez. Ancak uygun diyet ve ilaçla, oldukça işlevsel ve oldukça normal bir hayat sürdürebilirsiniz.” sözleriyle devam ediyor.

Tuzu Bırakın

Bu kalp yetmezliğinin bir gerçeğidir: Tuzlu yiyecekler tipik olarak kalp hastalığı olan herkes için yasaktır. Çok fazla tuz (sodyum) vücudunuzun sıvı tutmasını sağlar. Zaten zayıf olan kalbiniz, bu fazladan sıvıyı vücuttan atmak için daha çok çalışmak zorunda kalır. Sıvı atılamadığında ciğerlerine sızarak nefes almayı zorlaştırır. Ayrıca bacaklarınız şişebilir ve yürümek zor bir hal alabilir. Amerikan Kalp Birliği, kalp yetmezliği olan kişiler için günde 2.000 miligramdan az sodyum öneriyor. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi İdari Yöneticisi Shaline Rao, “Bu hedefi korumak oldukça zor olabilir” diyor. Rao, “Bunu başarmak için çoğu hastanın tuzluklardan kurtulmaları ve yiyeceklerini tuz bazlı olmayan baharatlar tatlandırmaları gerekecek.” açıklamasını yapıyor.

Ne Kadar Su İçmeniz Gerektiği Konusunda Medyayı Dinlemeyin

Sık sık, günde sekiz bardak ya da iki litre su içmenin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu duyuyorsunuzdur. Ancak kalp yetmezliğiniz varsa medyadan ve tıbbi olmayan diğer kaynaklardan aldığınız bilgiler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Rao, “Kalp yetmezliği olan hastaların bu kadar çok su içmesine gerek yok” diyor. Kalp yetmezliğinde vücut sıvılara farklı tepki verir. Çok fazla su, belirtilerinizi kötüleştirebilir.  Doktorlar ayrıca alkollü içeceklerin tamamen bırakılmasını ya da en az seviyeye düşürülmesini tavsiye eder, çünkü bunlar da kalbinizi etkiler.

Her Sabah Çıplak Tartılın

Kilonuzdaki ani bir değişiklik, kalp yetmezliğinizin kötüye gittiğinin ciddi bir işareti olabilir. Lundberg, “Her sabah, ilk olarak kıyafetsiz bir şekilde ve her zaman aynı saatte tartılmanız çok önemli.” açıklamasını yapıyor. Günde üç kilodan fazla ya da bir haftada beş kilodan fazla aldıysanız derhal doktorunuzu aramanız tavsiye ediliyor. Lundberg, “Kilo alımı düşük seviyedeyken sıvı birikimini tedavi etmek çok daha kolay” diyor. Beklenmesi durumunda böbreklerin hasar görebileceği ve diyalizin kalp için çok daha kötü olduğu ifade ediliyor.

Günlük Tutmaya Başlayın

Rao, “Günlükler düşünüldüğünde sanki genç kızların atmadan önce yaptıkları bir alışkanlıkmış gibi gelir. Ancak kalp yetmezliği olan hastalar ve bu hastalara bakan bakıcılar için günlükler öz bakımın önemli bir unsurudur.” diyor. Günlük kilonuzu, diyetinizi ve semptomlarınızı takip edebilmek için eski moda bir defter kullanarak ya da mobil cihazlar üzerinde günlük tutabilirsiniz. Rao, hastalarından günlüklerini yanlarında getirmelerini istediğini böylece tedavilerinin yaşam tarzlarına ve tıbbi gereksinimlerine gerçekten uygun olup olmadığı konusunda beraber çalışabildiklerini ifade ediyor.

Sigarayı Bırakın

Sigara içmek her zaman sağlığa zararlıdır. Ama kalp için özellikle kötüdür. Rao, “Sigarada kalp işlevini etkileyen ve kalp yetmezliğine yol açan birçok toksin var” diyor ve “”Sigara içmek akciğerlerinizi ve kan damarlarınızı etkiler, vücudunuzu kalp hastalığı karşısında güçsüzleştirir” diye ekliyor. 

Egzersiz Konusunda Sağduyulu Davranın

Kalp yetmezliğinizin olması kanepeden kalkamayacağınız anlamına gelmez. Araştırmalar fiziksel aktivitenin, hastaları daha uzun süre ayakta tuttuğunu gösteriyor. Lundberg, “İki tür hasta görüyoruz: Benim kalp yetmezliğim var hiçbir şey yapamam diyenler ve herşeyi yapmaya çalışıp ertesi gün bitkin düşenler.” diyor. Ancak kilit nokta aktiviteyi yavaş yavaş arttırmak. Lundberg, “Eğer yavaş yavaş ilerlerseniz günde yaklaşık olarak 5 km bile yürüyebilirsiniz.” açıklamasını yapıyor. 

Grip ve Zatürre Olanlardan Uzak Durun

“Kalp yetmezliğiniz varsa  grip ve zatürre gibi sık görülen hastalıklara karşı çok daha savunmasız hale gelirsiniz, ”diyor Rao. Kalp yetmezliği hastaları ve bakıcıları, mevsim başlarında grip aşısı olmalıdır ve hasta için bir defalık pnömoni aşısı tavsiye edilir.

İlaçlar Sizi Boğmasın

Kalp yetmezliği hastalarının aynı anda birçok ilaç almaları gerektiği yaygın bir durumdur. Şişliği azaltmak için su hapları (diüretikler), kan basıncı ilaçları ve potasyum gibi kalp sağlığına zararlı besinlerin yerini doldurmak için ilaçlar alabilirsiniz. Rao, “Bu kadar çok ilaç kullanmak  olabilir. Ancak ilaçlarını almak hayati önem taşıyor. Sadece daha iyi hissetmenize yardımcı olmuyorlar, aynı zamanda uzun zamanlı etkileri hastalığı gerçekten dengede tutabiliyor.” diyor. Hap kutuları ve akıllı telefon hatırlatma uygulamaları ilaçlarınızı takip etmenize yardımcı olabilir.

Doktorunuzu Ne Zaman Aramanız Gerektiğiyle İlgili Plan Yapın

Hangi belirtilerin bir telefon görüşmesi gerektirdiğini ya da doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektirdiğini doğru bir şekilde saptamanız oldukça önemli. Doktorunuzun da dikkatini çekecek ortak semptomlar baş dönmesi, nefes almada zorluk,  şişlik ya da idrar yaparken meydana gelen değişikliklerdir. Rao, “Bilgili olmak, kendinizi daha iyi yönetmenize ve güvende olmanıza yardımcı olacak” diyor.

HealthGuides.CNN, 11 Things Doctors Want You to Know About Heart Failure, 2019

Popüler Gönderiler