Cuma, Nisan 19, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Domuz Gribi (H1N1)

Domuz gribi nedir?

H1N1 virüsü olarak da bilinen domuz gribi, normal grip benzeri semptomlara neden olan nispeten yeni bir grip virüsü türüdür. Domuzlardan kaynaklanır, ancak öncelikle kişiden kişiye yayılır.

Domuz gribi 2009 yılında ilk kez insanlarda keşfedildiğinde ve bir salgın haline geldiğinde manşetlere girdi. Pandemikler, dünyadaki veya aynı zamanda birçok kıtadaki insanları etkileyen bulaşıcı hastalıklardır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , H1N1 salgını Ağustos 2010’da ilan etti. O zamandan beri, H1N1 virüsü normal bir insan gribi virüsü olarak bilinmektedir. Grip mevsiminde diğer grip türleri gibi yayılmaya devam eder. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından her yıl geliştirilen grip aşısı genellikle bir tür H1N1 virüsüne karşı bir aşı içerir.

Gripin diğer suşları gibi, H1N1 de bulaşıcıdır ve insandan insana hızla yayılmasını sağlar. Basit bir hapşırma havaya binlerce mikrop yayılmasına neden olabilir. Virüs, kaldırılmayı bekleyen masalarda ve kapı kolları gibi yüzey alanlarında oyalanabilir.

Domuz gribiyle baş etmenin en iyi yolu onu önlemektir. El temizliği, virüsün yayılmasını durdurmak için önemlidir. Enfekte kişilerden uzak durmak, kişiden kişiye bulaşmayı durdurmaya yardımcı olacaktır.

Domuz gribi için risk faktörleri

İlk ortaya çıktığında, domuz gribi en çok 5 yaşındaki çocuklarda ve daha yaşlı ve genç erişkinlerde görülmüştür. Bu alışılmadık bir durumdu çünkü grip virüsü enfeksiyonlarının çoğu yaşlı erişkinlerde veya çok gençlerde komplikasyon riski daha yüksektir. Günümüzde domuz gribine yakalanma risk faktörleri, diğer grip türlerinde olduğu gibidir. Domuz gribine yakalanan çok sayıda insanın bulunduğu bir alanda zaman geçirirseniz, en çok risk altındasınız demektir.

Bazı insanlar domuz gribinden etkilenirlerse ciddi hasta olma riski daha yüksektir. Bu gruplar şunları içerir:

  • 65 yaşın üzerindeki yetişkinler
  • 5 yaşın altındaki çocuklar
  • Uzun süreli aspirin (Bufferin) tedavisi alan genç yetişkinler ve 19 yaş altı çocuklar
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar ( AIDS gibi bir hastalık nedeniyle)
  • hamile kadın
  • astım , kalp hastalığı , diabetes mellitus veya nöromüsküler hastalık gibi kronik hastalıkları olan kişiler

Domuz gribi nedenleri

Domuz gribi, genellikle sadece domuzları enfekte eden bir grip virüsü suşundan kaynaklanır. Bitler veya keneler tarafından bulaşabilen tifüsün aksine, bulaşma genellikle insandan insana, hayvandan insana gerçekleşir.

Domuz gribini düzgün pişmiş domuz eti ürünleri yemekten yakalayamazsınız.

Domuz gribi çok bulaşıcıdır. Hastalık tükürük ve mukus parçacıkları yoluyla yayılır. İnsanlar tarafından yayılabilir:

Domuz gribi belirtileri

Domuz gribininsemptomları normal grip semptomlarına çok benzer. İçerirler:

Domuz gribi teşhisi

Doktorunuz vücudunuzdaki sıvıyı örnekleyerek teşhis koyabilir. Örnek almak için doktorunuz veya bir hemşire burnunuzu veya boğazınızı temizleyebilir.

Çubuk, spesifik virüs tipini tanımlamak için çeşitli genetik ve laboratuvar teknikleri kullanılarak analiz edilecektir.

Daha fazla bilgi edinin: Boğaz sürüntü kültürü »

Domuz gribi tedavisi

Çoğu domuz gribi vakası tedavi için ilaç gerektirmez. Gripten tıbbi komplikasyon gelişmesi riski olmadıkça doktora görünmenize gerek yoktur. Belirtilerinizi gidermeye ve H1N1’in diğer insanlara yayılmasını önlemeye odaklanmalısınız.

Domuz gribinin tedavisi için iki antiviral ilaç önerilmektedir: oral ilaçlar oseltamivir (Tamiflu) ve zanamivir (Relenza). Grip virüsleri bu ilaçlara direnç gösterebildiğinden, genellikle gripten kaynaklanan komplikasyon riski yüksek olan kişiler için ayrılmıştır. Aksi takdirde genel olarak sağlıklı ve domuz gribine yakalanan kişiler enfeksiyonla kendi başlarına savaşabileceklerdir.

Domuz gribi semptomlarını azaltma

Domuz gribinin semptomlarını yönetme yöntemleri normal grip ile aynıdır:

  • Bol bol dinlenin. Bu, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla mücadeleye odaklanmasına yardımcı olacaktır.
  • Susuz kalmayı önlemek için bol miktarda su ve diğer sıvıları için. Çorba ve berrak meyve suları vücudunuzun kaybolan besinleri doldurmasına yardımcı olur.
  • Baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanın.

Devamını oku: Soğuk algınlığı ve grip için 11 ev ilacı »

Domuz gribi için Outlook

Ağır domuz gribi vakası ölümcül olabilir. Ölümcül vakaların çoğu, HIV veya AIDS gibi altta yatan kronik tıbbi rahatsızlıklarda görülür. Domuz gribine sahip kişilerin çoğunluğu iyileşir ve normal bir yaşam beklentisi bekleyebilir.

Domuz gribini önleme

Domuz gribini önlemenin en iyi yolu yıllık grip aşısı olmaktır. Domuz gribini önlemenin diğer kolay yolları şunlardır:

  • elleri sabun veya el dezenfektanı ile sık sık yıkamak
  • burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunmama (Virüs, telefonlar ve masa üstü gibi yüzeylerde hayatta kalabilir.)
  • hasta iseniz işten veya okuldan evde kalmak
  • domuz gribi mevsiminde olduğunda büyük toplantılardan kaçınmak

Grip mevsiminde okulun kapanmasıyla ilgili herhangi bir halk sağlığı tavsiyesine uymak veya kalabalıktan kaçınmak önemlidir. Bu tavsiyeler CDC, WHO, Ulusal Sağlık Enstitüleri veya diğer kamu halk sağlığı kurumlarından gelebilir.

Grip mevsimi yıldan yıla değişir, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde genellikle Ekim ayında başlar ve Mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Genellikle Ocak ayında zirve yapar, ancak yılın herhangi bir saatinde grip olabilir.

Kaynaklar:

Grip mevsimi. (2016).

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Domuz gribi (H1N1 gribi): Tedaviler ve ilaçlar.

2009 H1N1 gribi. (2010).

Dünya Sağlık Örgütü. (2010). Pandemi sonrası dönemde H1N1 [Basın açıklaması].

Popüler Gönderiler