Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Düşük Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Düşük nedir?

Düşük veya kendiliğinden düşük, 20 haftalık hamilelikten önce cenin kaybıyla sonuçlanan bir olaydır. Tipik olarak gebeliğin ilk üç ayında veya ilk üç ayında meydana gelir.

Düşükler, çoğu kişinin kontrolünde olmayan çeşitli tıbbi nedenlerden dolayı olabilir. Ancak risk faktörlerini, işaretleri ve nedenleri bilmek, olayı daha iyi anlamanıza ve ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir destek veya tedaviye ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Düşük işaretleri

Düşük yapma semptomları hamilelik evresinize bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, o kadar çabuk gerçekleşir ki, düşük yapmadan önce hamile olduğunuzu bile bilmiyor olabilirsiniz.

İşte düşük yapma belirtilerinden bazıları:

  • ağır lekelenme
  • vajinal kanama
  • vajinadan doku veya sıvının deşarjı
  • şiddetli karın ağrısı veya kramp
  • hafif ve şiddetli bel ağrısı

Hamileliğiniz sırasında bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın. Bu semptomları düşük yapmadan yaşamak da mümkündür. Ancak doktorunuz her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için testler yapmak isteyecektir.

Düşük yapma nedenleri

Düşük yapma riskini artıran bazı şeyler olsa da, genellikle yaptığınız veya yapmadığınız bir şeyin sonucu değildir. Hamileliği sürdürmekte zorluk çekiyorsanız, doktorunuz bilinen bazı düşük nedenleri kontrol edebilir.

Hamilelikte vücudunuz gelişmekte olan fetüsünüze hormonlar ve besinler sağlar. Bu, fetüsünüzü büyütmenize yardımcı olur. İlk trimester düşüklerin çoğu cenin normal şekilde gelişmediği için meydana gelir. Buna neden olabilecek farklı faktörler vardır.

Genetik veya kromozom sorunları

Kromozomlar genleri tutar. Gelişmekte olan bir fetüste, bir kromozom seti anne tarafından diğeri baba tarafından katkıda bulunur.

Bu kromozom anormalliklerinin örnekleri şunları içerir:

  • İntrauterin fetal ölüm : Embriyo oluşur ancak hamilelik kaybının belirtilerini görmeden veya hissetmeden önce gelişmeyi durdurur.
  • Çürümüş ovum : Hiçbir embriyo formu yoktur.
  • Molar gebelik : Her iki kromozom seti de babadan gelir, fetal gelişim olmaz.
  • Parsiyel molar gebelik : Annenin kromozomları kalır, fakat baba iki takım kromozom da sağlar.

Hatalar ayrıca embriyo hücreleri bölündüğünde veya hasarlı bir yumurta veya sperm hücresi nedeniyle rastgele ortaya çıkabilir. Plasenta ile ilgili sorunlar da düşüklere neden olabilir.

Temel koşullar ve yaşam tarzı alışkanlıkları

Altta yatan çeşitli sağlık koşulları ve yaşam tarzı alışkanlıkları da fetüsün gelişmesine engel olabilir. Egzersiz ve cinsel ilişki düşüklere neden olmazlar. Çalışmak, sağlığa zararlı kimyasallara veya radyasyona maruz kalmazsanız, fetüsü de etkilemeyecektir.

Fetus gelişimini etkileyebilecek koşullar şunlardır:

Hamilelik sırasında bir ilacın güvenli olduğundan emin olmak için ilaç almadan önce doktorunuza danışın.

Düşük veya dönem?

Çoğu zaman, hamile olduğunuzu bile bilmeden önce düşük olabilir. Ek olarak, adet döneminizde olduğu gibi, düşük yapma semptomlarından bazıları kanama ve krampla ilişkilidir.

Öyleyse bir periyodunuz mu yoksa düşük mü olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?

Bir periyot ile düşük arasındaki farkı ayırt etmeye çalışırken, dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır:

  • Belirtileri: Şiddetli veya kötüleşen sırt veya karın ağrısı, ayrıca geçen sıvılar ve büyük pıhtılar, düşüklere işaret edebilir.
  • Zaman: Gebelikte çok erken bir düşük, bir süre için yanlış olabilir. Ancak, sekiz hafta sonra hamileliğe girme olasılığı daha düşüktür.
  • Semptomların süresi: Düşük yapma semptomları tipik olarak daha da kötüleşir ve bir süre daha uzun sürer.

Ağır kanama yaşıyorsanız veya düşük olduğuna inanıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Bir süre ile düşük arasındaki farkı ayırt etme hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Düşük yapma oranı haftaya göre

Düşüklerin çoğu gebeliğin ilk üç ayında (ilk 12 hafta) meydana gelir. Hamileliğin ilk haftaları, bir kadının düşük yapma riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Ancak hamilelik 6 haftaya ulaştığında bu risk düşer.

Gebeliğin 13 ila 20 haftaları arasında düşük olma riski daha da düşer. Ancak, düşük riskinin, hamileliğin herhangi bir noktasında ortaya çıkabileceği komplikasyonlardan sonra çok fazla değişmediğini akılda tutmak önemlidir. Düşük yapma oranı ile ilgili daha fazla ayrıntıyı haftaya göre keşfedin.

Düşük istatistikleri

Hamileliğin erken kaybı sık görülür. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Koleji’ne (ACOG) göre, bilinen gebeliklerin yüzde 10’unda meydana geliyor.

Bazen düşük yapma nedeni bilinmeyen kalacaktır. Bununla birlikte, Mayo Clinic , düşüklerin yaklaşık yüzde 50’sinin kromozom sorunlarından kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Düşük yapma riski kesinlikle yaşla birlikte artar. Mayo Clinic’e göre, düşük olma riski 35 yaşında yüzde 20. 40 yaşında yüzde 40’a yükseldi ve 45 yaşında yüzde 80’e yükseldi.

Düşük, bebek sahibi olmaya devam edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Cleveland Clinic’e göre , düşük yapan kadınların yüzde 87’si bebeği tam vadesine taşıyacak. Kadınların yaklaşık yüzde 1’inde üç veya daha fazla düşük var.

Düşük riski

Çoğu düşük, doğal ve önlenemeyen sebeplerden kaynaklanmaktadır. Ancak, bazı risk faktörleri düşük yapma olasılığınızı artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • vücut travması
  • zararlı kimyasallara veya radyasyona maruz kalma
  • ilaç kullanımı
  • alkol kötüye kullanımı
  • aşırı kafein tüketimi
  • sigara içmek
  • iki veya daha fazla ardışık düşük
  • kilolu veya kilolu olmak
  • diyabet gibi kronik, kontrolsüz koşullar
  • rahim veya serviks ile ilgili sorunlar

Yaşlanmak, düşük yapma riskinizi de etkileyebilir. 35 yaşın üzerindeki kadınlar, düşük yaşta kadınlara göre daha yüksek bir düşük olma riskine sahiptir. Bu risk sadece önümüzdeki yıllarda artar.

Bir düşük yapma, diğer düşük yapma riskini arttırmaz. Aslında, çoğu kadın bir bebeği tam süreli olarak taşımaya devam edecektir. Tekrarlanan düşükler aslında oldukça nadirdir.

Düşük türleri

Çok çeşitli düşükler vardır. Belirtilerinize ve hamileliğinizin evresine bağlı olarak, doktorunuz durumunuzu aşağıdakilerden biri olarak teşhis edecektir:

  • Tam düşük: Tüm hamilelik dokuları vücudunuzdan atıldı.
  • Tamamlanmayan düşük: Bir doku veya plasental materyali geçtiniz, ancak bazıları hala vücudunuzda kalıyor.
  • Kayıp düşme : Embriyo sizin bilginiz olmadan ölür ve siz teslim etmezsiniz.
  • Tehdit edilen düşük : Kanama ve kramplar yaklaşmakta olan olası düşüklere işaret eder.
  • Kaçınılmaz düşük: Kanama, kramp ve servikal dilatasyon varlığı düşükün kaçınılmaz olduğunu gösterir.
  • Septik düşük: Rahminizde bir enfeksiyon meydana geldi.

Düşük önleme

Tüm düşükler önlenemez. Bununla birlikte, sağlıklı bir hamileliği korumaya yardımcı olmak için adımlar atabilirsiniz. İşte birkaç öneri:

  • Hamileliğiniz boyunca düzenli doğum öncesi bakım alın.
  • Hamileyken alkol, uyuşturucu ve sigara içmekten kaçının.
  • Hamilelikten önce ve gebelik sırasında sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  • Enfeksiyonlardan kaçının. Ellerini iyice yıka ve hasta olan insanlardan uzak dur.
  • Kafein miktarını günde 200 miligramdan fazla olmayacak şekilde sınırlandırın.
  • Sizin ve gelişmekte olan fetüsünüzün yeterli besin almasını sağlamak için doğum öncesi vitaminleri alın.
  • Bol miktarda meyve ve sebze içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet yapın .

Düşük yapmanın ileride tekrar gebe kalmayacağınız anlamına gelmediğini unutmayın. Düşük yapan kadınların çoğu daha sonra sağlıklı gebeliklere sahiptir. Düşük yapmayı önlemenin yolları hakkında ek bilgi alın.

İkizlerle düşük yapma

İkizler tipik olarak bir yumurta yerine iki yumurta döllendiğinde oluşur. Ayrıca döllenmiş bir yumurta iki ayrı embriyoya bölündüğünde de olabilir.

Doğal olarak, bir kadının ikizlere hamile kalması durumunda ilave düşünceler vardır. Rahimde birden fazla bebek olması büyüme ve gelişmeyi etkileyebilir. İkizlere veya diğer katlara hamile olan kadınların erken doğum , preeklampsi veya düşük gibi komplikasyonları daha fazla olabilir.

Ek olarak, kaybolan ikiz sendromu adı verilen bir tür düşük, ikizlere hamile olan bazılarını etkileyebilir. Ufuk ikiz sendromu, daha önce ikizlere hamile kaldığı belirlenen bir kadında yalnızca bir fetüs tespit edilebildiğinde ortaya çıkar.

Birçok durumda, kaybolan ikiz plasentaya yeniden emilir. Bazen bu hamilelikte çok erken olur, ikizlere hamile olduğunuzu bile bilmiyordunuz. Kaybolan ikiz sendromu fenomenleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Düşük tedavisi

Bir düşük için aldığınız tedavi, sahip olduğunuz düşüklük türüne bağlı olabilir. Vücudunuzda herhangi bir hamilelik dokusu kalmamışsa (tam düşük), tedavi gerekmez.

Vücudunuzda hala bazı dokular varsa, birkaç farklı tedavi seçeneği vardır:

  • beklenen tedavi, kalan dokunun vücudunuzdan doğal olarak geçmesini beklediğiniz yerde
  • kalan dokunun geri kalanını geçmenize yardımcı olacak ilaçları içeren tıbbi tedavi
  • kalan herhangi bir dokunun cerrahi olarak çıkarılmasını içeren cerrahi tedavi

Bu tedavi seçeneklerinden herhangi birinin komplikasyon riski çok düşük olduğundan, hangisinin sizin için en uygun olduğunu belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışabilirsiniz.

Fiziksel iyileşme

Vücudunuzun iyileşmesi, hamileliğinizin düşüklüğünden önce ne kadar sürdüğüne bağlı olacaktır. Düşükten sonra, lekelenme ve karın rahatsızlığı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.

Hamilelik hormonları, düşükten sonra birkaç ay kanda kalabilirken, dört ila altı hafta içinde tekrar normal periyodlara başlamalısınız. Düşük yaptıktan sonra en az iki hafta seks yapmaktan veya tampon kullanmaktan kaçının.

Düşükten sonra destek

Düşükten sonra çok çeşitli duygular yaşamak normaldir. Ayrıca uyku problemi, düşük enerji ve sık ağlama gibi semptomlar da yaşayabilirsiniz.

Kaybınız için üzülmek için zaman ayırın ve ihtiyacınız olduğunda destek isteyin. Ayrıca, aşağıdakileri dikkate almak isteyebilirsiniz:

  • Bunalmışsanız yardım isteyin. Ailen ve arkadaşların nasıl hissettiğini anlayamayabilir, bu yüzden nasıl yardım edebileceklerini bilmelerini sağla.
  • Bebek hatıralarını, hamile kıyafetlerini ve bebek ürünlerini tekrar görmeye hazır olana kadar saklayın.
  • Anma konusunda yardımcı olabilecek sembolik bir jest yapın. Bazı kadınlar bir ağaç diker veya özel bir takı takarlar.
  • Bir terapistten danışmanlık alın. Keder danışmanları, depresyon, kayıp veya suçluluk duygularıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
  • Aynı durumdan geçmiş kişilerle konuşmak için kişisel ya da çevrimiçi destek grubuna katılın.

Tekrar hamile kalmak

Bir düşük yaptıktan sonra, tekrar gebe kalmadan önce hem fiziksel hem de duygusal olarak hazır olana kadar beklemek iyi bir fikirdir. Tekrar gebe kalmaya çalışmadan önce doktorunuzdan rehberlik isteyebilir veya bir gebe kalma planı geliştirmenize yardımcı olabilirsiniz.

Bir düşük, tipik olarak sadece bir kerelik bir olaydır. Bununla birlikte, art arda iki veya daha fazla düşük yaptıysanız, doktorunuz önceki düşüklerinize neyin neden olduğunu tespit etmek için test önerecektir. Bunlar şunları içerebilir:

  • hormon dengesizliklerini tespit etmek için kan testleri
  • kan veya doku örnekleri kullanarak kromozom testleri
  • pelvik ve uterus sınavları
  • ultrasonlar

Kaynaklar:

İkizler, üçüzler ve diğer katlara hamile olmak. (2017).

Cohain JS ve ark. (2017). 24 hafta veya daha fazla hamileliği olan gözenekli kadınlar arasında kadın başına spontan birinci trimester düşük oranları. DOI:

Erken hamilelik kaybı. (2015).

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler