Cumartesi, Kasım 9, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Ekoterapi Nedir?

Ekoterapi, insanların çevreleriyle ve dünyanın kendisiyle derin bir bağı olduğu fikrine dayanan bir yaklaşımdır. Aynı düşünce tarzında, bu bağlantıyı beslememek, esenliğinize, özellikle de zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Ekopsikoloji gelişmekte olan bir alan olmasına rağmen, uzmanlar arasındaki fikir birliği tutarlılığını koruyor: Doğada zaman geçirmek, ruh sağlığınız üzerinde oldukça olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Ekoterapi Türleri Nelerdir?

Ekoterapi, sahil boyunca yürümek veya ormanlık bir alanda yürüyüş yapmak gibi gevşek yapılandırılmış aktiviteleri içerebilir. Ayrıca, genellikle bir terapistin rehberliğinde, daha resmi yaklaşımlara katılmayı da seçebilirsiniz. Bu yaklaşımlardan bazıları şunlardır:

Topluluk bahçeciliği veya çiftçilik: Ortak arazide komşularla bahçecilik yapmak, kendi ürünlerinizi yetiştirme, ilişkiler kurma ve dışarıda çalışarak zaman geçirme şansı sunar. Bazı programlar ayrıca hayvanlara veya ekinlere bakmak gibi temel çiftçilik görevlerini de öğretir.

Vahşi doğa veya macera terapisi: Akıl sağlığı tedavisine yönelik bu yaklaşım, akranlarıyla birlikte vahşi doğada kamp ve yürüyüş yapan gençlere ve genç yetişkinlere başa çıkma teknikleri ve terapötik beceriler öğretir.

Park reçeteleri: Artan sayıda sağlık hizmeti sağlayıcısı ve ruh sağlığı uzmanı, insanlara her hafta belirli bir süreyi bir parkı ziyaret ederek veya diğer açık hava etkinliklerini izleyerek geçirmelerini önermeye başlıyor.

Orman banyosu: Parkta bir yürüyüşten biraz daha fazlası olan bu uygulama, ormanlarda veya benzer şekilde ağaçların yoğun olduğu ortamlarda dolaşırken beş duyunuzun dikkatli kullanımını teşvik eder.

Hayvan destekli terapi: Açık havada atlar, köpekler ve kuşlar gibi hayvanları sevmek, oynamak veya onlarla çalışmak stresi yönetmenin başka bir yolunu sunabilir.

Açık havada meditasyon ve yoga: Yoga ve meditasyon köklü faydalar sunar, ancak dışarıda daha da ödüllendirici olabilirler.

Pek çok ekoterapi uygulaması, ister çöp toplamak ister ağaç dikmek olsun, bölgeye bir şeyler vererek doğa ile iki yönlü bir ilişki kurmaya da öncelik verir. Bu aynı zamanda eko-anksiyete veya çevresel hasar ve bozulma, küresel ısınma veya doğal afetler gibi endişelerle ilgili konularda da yardımcı olabilir. Geri dönüşüm, kompostlama ve sürüşü sınırlama gibi karbon ayak izinizi azaltmaya yönelik küçük çabalar bile size ve gezegene fayda sağlayabilir.

Ekoterapinin Faydaları Nelerdir?

Ekoterapinin birincil çizimlerinden biri mi? Gittiğiniz yaklaşıma bağlı olarak, oldukça ucuz ve doğaya erişmesi kolay olabilir.

Sosyal bağlantı için daha fazla fırsat: Doğa ile birlik duygusu oldukça iyi hissettirebilir, ancak muhtemelen biraz insani bağlantıya da ihtiyacınız vardır. Ekoterapi genellikle grup terapisi ortamlarında gerçekleşir, ancak resmi terapi dışında bile başkalarıyla bağlantı kurabilirsiniz. Örneğin topluluk bahçeciliği yalnızlığı azaltabilir, sizi yeni insanlarla tanıştırabilir ve topluluk dayanışması duygularını artırabilir. Yürüyüş ve doğa yürüyüşlerini seven pek çok kişi gruplar halinde gitmeyi tercih ediyor. Meetup gibi siteler, yakınlarda benzer doğa etkinlikleriyle ilgilenen başkalarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmak için motivasyon: Birçok ekoterapi uygulaması sizi evden çıkarıp hareket ettirir. İlk başta çok yorucu görünmeyen bahçe işleri bile bol miktarda hareket içerir. Egzersiz, elbette uykuyu ve fiziksel sağlığın diğer yönlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda zihinsel sağlık üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir. Sadece biraz temiz hava almak kötü bir ruh halini kaldırabilirken, güneş ışığının depresyon veya kaygı duyguları üzerinde daha doğrudan bir etkisi olabilir. Kendinize ve doğaya biraz iyilik yapmak için, koşarken çöp toplamak için resmi bir terim olan plogging’i bile deneyebilirsiniz.

Artan farkındalık: Doğal bir ortamda zaman geçirdiğinizde, çevrenizi deneyimlemek için duyularınızı kullanma olasılığınız daha yüksektir. Kuşların cıvıltısı veya yaprakların hışırtısı gibi sakinleştirici sesler sizi trafikten, iş çatışmalarından ve günlük hayatın sıradan stres faktörlerinden ayırmanıza yardımcı olabilir. Dikkatinizi manzaraya çevirmek, zihninizde endişe verici düşünceler arasında gidip gelmek yerine şimdiki ana odaklanma pratiği yapmanıza da yardımcı olabilir. Doğada daha fazla zaman geçirerek, istemeden de olsa bir farkındalık alışkanlığı geliştirebilirsiniz.

Mevcut kanıtlar, doğa terapisi ile gelişmiş ruh sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir:

Direnç: 2018 yılında yapılan bir araştırma incelemesine göre, kırsal alanlarda yaşayan çocuklar strese karşı daha dirençli, daha yüksek öz-değerli ve gelişmiş konsantrasyon ve bilişsel yeteneklere sahip olma eğilimindeydi. İnceleme yazarları, açık havada geçirilen zamanın da yaratıcılığı teşvik edebileceğini ve benlik duygularını güçlendirebileceğini belirtiyor.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB): Aynı inceleme, travma sonrası stresle yaşayan gaziler için umut verici bir müdahale olarak ekoterapi desteği buldu. 2017’de yapılan bir inceleme, özellikle diğer tedavi programlarını takip etmekte güçlük çeken veya onları yararsız bulanlar için, TSSB semptomları için doğa terapisinin potansiyel faydalarını vurgulamaktadır.

Sinir sistemi iyileşmesi: 2010 yılında yapılan araştırmalar, strese maruz kaldığınızda, doğa seslerinin sinir sisteminizin trafik seslerinden ve diğer yaygın şehir seslerinden daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

İyileştirilmiş refah: 2020’de yapılan bir inceleme, evde bahçeciliğin duygusal refahı artırabileceğini öne sürüyor. 2019’da yapılan araştırma, bir psikiyatri hastanesindeki hastalar için bahçeciliğin faydalarını da destekliyor. Birçoğu daha iyi ruh hali, artan sakinlik, aidiyet duyguları ve zihinsel sağlıkları hakkında daha derin bir anlayış bildirdi.

Bu bulgular, yardımcı bir tedavi yaklaşımı olarak ekoterapiyi desteklemektedir. Bununla birlikte, doğaya dayalı tedavilerin bilişsel davranışçı terapi veya diyalektik davranışçı terapi gibi kanıta dayalı terapi yaklaşımlarının saflarına katılması için bilimsel araştırmaların kat etmesi gereken daha çok yol vardır.

Başlangıç İçin Evde Denenebilecek Teknikler Nelerdir?

Gerçek ekoterapi genellikle eğitimli bir terapistin rehberliğini içerir, ancak bu stratejilerle kesinlikle kendi doğa temelli sağlık uygulamanızı oluşturabilirsiniz.

Resmi olmayan bir çöp toplama işlemi başlatın: Mahallenizdeki çöpleri toplamak için günlük yürüyüşünüze lastik eldivenler ve bir çöp torbası getirin. Dışarıda olmaktan sadece fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda topluluğu da temizliyorsunuz.

Kazmaya başlayın: Toprakta bulunan bir tür sağlıklı bakteri olan Mycobacterium vaccae, olumlu ruh halleriyle bağlantılı bir hormon olan serotonin salınımını tetiklemeye yardımcı olabilir. Çalışırken, bahçenizi tam olarak deneyimlemek için duyularınızı kullanın.

Gece doğa terapisini deneyin: 2014’te yapılan küçük bir pilot çalışma, yıldızları seyretmek gibi “karanlık doğa” aktivitelerinin, sakinlik ve rahatlama duyguları ve doğal dünyayla daha büyük bir bağlantı hissi dahil olmak üzere bazı gündüz doğa terapilerine benzer faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor. Bu nedenle, TV yıldızlarıyla zaman geçirmek yerine, bir sonraki bölümde “duraklat” düğmesine basmayı, dışarı çıkmayı (veya daha az ışık kirliliği olan yakındaki bir parka gitmeyi) ve gerçek yıldızların gözlerinizi kamaştırmasına izin vermeyi düşünün.

Ağaçların arasında bir gün geçirin: Kolay erişilebilir bir mesafede bir ormanınız olmayabilir, ancak yine de ağaç bakımından zengin herhangi bir alanda orman banyosunu deneyebilirsiniz. Çevrenizi tam olarak deneyimleyebilmeniz için uzun bir gezintiye birkaç saat ayırın. İşaretli yollarda kaldığınızdan emin olun, ancak bunun ötesinde bırakın ayaklarınız sizi istedikleri yere götürsün. Ne gördüğünüze, kokladığınıza ve duyduğunuza dikkat edin. Ağaçlara, yere veya yapraklara dokunarak ellerinizi kirletmekten korkmayın. Doğal seslerin kulaklarınızı doldurmasına izin verin. Bir ağacın altında okumak, meditasyon yapmak, günlük tutmak veya deneyiminiz hakkında çizim yapmak için bir kitap getirmeyi düşünün. Amacınız kendinizi ormana kaptırmak. Mümkünse telefonunuzu veya diğer teknolojileri kullanmamaya çalışın, ancak acil durumlarda yanınızda bulundurmak isteyebilirsiniz.

Düzenli aktivitelerinizi dışarıda yapın: Doğal arayışlara ayıracak çok fazla zamanınız yoksa sorun değil. Bir ormana veya kumsala yolculuk edemeseniz bile, her zamanki etkinliklerinizden bazılarını dışarıya taşıyarak doğayı mevcut programınıza dahil edebilirsiniz.

Ekstra destek için ulaşmaktan çekinmeyin: Ekoterapinin tüm faydalarından yararlanmak istiyorsanız, deneyimli bir terapistle çalışmak en iyisidir. Akıl sağlığı tedavisine bir yaklaşım olarak, ekoterapi hala oldukça yenidir, bu nedenle ekoterapi sunan bir terapist bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Bölgenizdeki doğa terapistleri veya ekoterapistler için hızlı bir çevrimiçi arama yaparak başlayın veya Psychology Today gibi bir dizini deneyin. Pek çok terapist, kendilerini ekoterapist olarak belirtmeden doğa temelli yaklaşımlar sunar, bu nedenle muhtemelen birkaç kişiye ulaşıp sormak isteyeceksiniz. Halihazırda yanında rahat edeceğiniz bir terapist bulduysanız, doğa terapisine olan ilginizden bahsedin. Doğru programı veya terapisti bulma konusunda rehberlik sunabilirler.

Özet

Bilimsel kanıtlar ekoterapinin ruh sağlığına olan faydalarını keşfetmeye devam ediyor, ancak doğanın mucizevi bir tedavi olmasa da insanların iyileşmesine yardımcı olduğunu söylemek oldukça güvenli.

Kaynak

Healthline, Ecotherapy and the Healing Power of Nature, 2020

Alvarsson et al. Stress recovery during exposure to nature sound and environmental noise. 2010.

Ambrose et al. Is gardening associated with greater happiness of urban residents? A multi-activity, dynamic assessment in the Twin-Cities region, USA. 2020.

Bell et al. Dark nature: Exploring potential benefits of nocturnal nature-based interaction for human and environmental health. 2014.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler