Ektopik gebelik nedir?
Döllenmeden, doğuma kadar, hamilelik bir kadının vücudunda birkaç adım gerektirir. Bu adımlardan biri, döllenmiş bir yumurtanın uterusa yapışmasıdır. Ektopik bir hamilelik durumunda döllenmiş yumurta uterusa yapışmaz. Bunun yerine, fallop tüpüne, karın boşluğuna veya servikse bağlanabilir.
Hamilelik testi bir kadının hamile olduğunu ortaya çıkarsa da, döllenmiş bir yumurta uterustan başka bir yerde doğru şekilde yetişemez. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne (AAFP) göre, ektopik gebelikler , her 50 gebelikten yaklaşık 1’inde (1000’de 20) meydana gelir.
Tedavi edilmeyen ektopik bir hamilelik acil bir tıbbi olabilir. Acil tedavi ektopik gebelikten kaynaklanan komplikasyon riskinizi azaltır, gelecek için şansınızı, sağlıklı hamileliklerinizi ve gelecekteki sağlık komplikasyonlarını azaltır.
Ektopik bir hamileliğe ne neden olur?
Ektopik bir gebeliğin nedeni her zaman net değildir. Bazı durumlarda, aşağıdaki koşullar ektopik bir hamilelikle ilişkilendirilmiştir:
- önceki bir tıbbi durumdan, enfeksiyondan veya ameliyattan fallop tüplerinin enflamasyonu ve skarlaşması
- hormonal faktörler
- genetik anormallikler
- doğum kusurları
- fallop tüplerinin ve üreme organlarının şeklini ve durumunu etkileyen tıbbi durumlar
Doktorunuz, durumunuz hakkında size daha ayrıntılı bilgi verebilir.
Ektopik hamilelik için kim risk altındadır?
Cinsel olarak aktif olan kadınların tümü ektopik bir hamilelik için bir risk altındadır. Risk faktörleri aşağıdakilerden herhangi biriyle artar:
- 35 yaş veya üstü annelik yaşı
- pelvik cerrahi öyküsü, abdominal cerrahi veya çoklu kürtaj
- pelvik inflamatuar hastalık öyküsü (PID)
- endometriozis öyküsü
- tüp ligasyonu veya intrauterin cihaza (IUD) rağmen gebe kalma
- doğurganlık ilaçları ya da prosedürleri ile desteklenen gebe kalma
- sigara içmek
- ektopik gebelik öyküsü
- gonore veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) öyküsü
- fallop tüplerinde yumurtanın hareket etmesini zorlaştıran yapısal anormallikleri olan
Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun. Gelecekteki ektopik gebelikler için riskleri en aza indirmek için doktorunuz veya doğurganlık uzmanınızla birlikte çalışabilirsiniz.
Ektopik bir gebeliğin belirtileri nelerdir?
Bulantı ve meme ağrısı hem ektopik hem de uterin gebeliklerde sık görülen semptomlardır. Aşağıdaki belirtiler ektopik bir gebelikte daha sık görülür ve tıbbi bir acil durumu gösterebilir:
- karın, pelvis, omuz veya boyundaki keskin ağrı dalgaları
- karın bir tarafında meydana şiddetli ağrı
- hafif ve ağır vajinal lekelenme veya kanama
- baş dönmesi veya bayılma
- rektal basınç
Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza başvurmalı veya acil tedavi aramalısınız.
Ektopik gebelik teşhisi
Ektopik bir hamilelik olabileceğinden şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza görünün. Ektopik gebelikler fizik muayeneden teşhis edilemez. Ancak, doktorunuz başka faktörleri ekarte etmek için hala bir tane yapabilir.
Tanı koymanın bir diğer adımı ise transvajinal ultrasondur . Bu, vajinanıza özel bir değnek benzeri bir alet yerleştirilmesini içerir, böylece doktorunuz, uterusta bir gebelik kese olup olmadığını görebilir.
Doktorunuz ayrıca hCG ve progesteron seviyelerinizi belirlemek için bir kan testi kullanabilir. Bunlar hamilelik sırasında mevcut olan hormonlardır. Bu hormon seviyeleri birkaç gün boyunca azalmaya veya aynı kalmaya başlarsa ve bir gebelikte kesesi bir ultrasonda mevcut değilse, gebelik ektopik olabilir.
Önemli ağrı veya kanama gibi ciddi semptomlarınız varsa, tüm bu adımları tamamlamak için yeterli zaman olmayabilir. Fallop tüpü aşırı durumlarda patlayabilir ve ciddi iç kanamaya neden olabilir. Doktorunuz daha sonra acil tedavi sağlamak için acil bir ameliyat yapacak.
Ektopik hamileliği tedavi etmek
Ektopik gebelikler anne için güvenli değildir. Ayrıca, embriyo terimi geliştirmek için geliştirmek mümkün olmayacaktır. Annenin acil sağlık ve uzun süreli doğurganlığı için embriyoyu en kısa sürede çıkarmak gerekir. Tedavi seçenekleri ektopik gebeliğin yerine ve gelişimine bağlı olarak değişir.
İlaç
Doktorunuz acil komplikasyonların olası olmadığına karar verebilir. Bu durumda doktorunuz ektopik kitlenin patlamasını engelleyebilecek birçok ilaç verebilir. AAFP’ye göre, bunun için ortak bir ilaç metotreksattır (Rheumatrex).
Metotreksat, ektopik kütlenin hücreleri gibi hızla bölünen hücrelerin büyümesini durduran bir ilaçtır. Bu ilacı alırsanız doktorunuz size enjeksiyon olarak verir. Ayrıca ilacın etkili olduğundan emin olmak için düzenli kan testleri almalısınız. Etkili olduğunda, ilaç düşüğe benzer semptomlara neden olur. Bunlar şunları içerir:
- kasılma
- kanama
- doku geçişi
Bu gerçekleştikten sonra nadiren ameliyat gerekir. Metotreksat, ameliyatla birlikte gelen aynı fallop tüpü hasar riskini taşımaz. Ancak, bu ilacı aldıktan sonra birkaç ay hamile kalamazsınız.
Cerrahi Tedavi
Birçok cerrah embriyoyu çıkarmayı ve herhangi bir iç hasarı onarmayı önerir. Bu işleme laparotomi denir. Doktorunuz, çalışmalarını görebilmelerini sağlamak için küçük bir kesiden küçük bir kamera yerleştirecek. Cerrah daha sonra embriyoyu çıkarır ve fallop tüpüne gelen hasarı onarır.
Ameliyat başarısız olursa, cerrah bu kez daha büyük bir kesi ile laparotomiyi tekrarlayabilir. Doktorunuz ayrıca, hasar görürse ameliyat sırasında fallop tüpünü çıkarması gerekebilir.
Evde bakım
Doktorunuz ameliyattan sonra insizyonlarınızın bakımı konusunda size özel talimatlar verecektir. Başlıca hedefler, iyileşirken insizyonlarınızı temiz ve kuru tutmaktır. Aşağıdakileri içerebilecek enfeksiyon bulguları için günlük olarak kontrol edin:
- durmayacak kanama
- aşırı kanama
- sahadan kötü kokan drenaj
- dokunma sıcak
- kırmızılık
- şişme
Ameliyattan sonra hafif vajinal kanama ve küçük kan pıhtıları bekleyebilirsiniz. Bu işleminizden altı hafta sonra ortaya çıkabilir. Alabileceğiniz diğer kişisel bakım önlemleri şunlardır:
- 10 kilodan daha ağır bir şey kaldırma
- kabızlığı önlemek için bol miktarda sıvı için
- pelvik dinlenme , yani cinsel ilişkiden kaçınma, tampon kullanımı ve vajinal duş
- ameliyat sonrası ilk hafta mümkün olduğunca dinlenin ve sonraki haftalarda tolere edildiği şekilde aktiviteyi artırın
Ağrınız artarsa veya sıra dışı bir şey hissederseniz, her zaman doktorunuza haber verin.
Önleme
Tahmin ve önleme her durumda mümkün değildir. İyi üreme sağlığı bakımı ile riskinizi azaltabilirsiniz. Eşinize cinsel ilişki sırasında kondom taktırın ve cinsel partner sayınızı sınırlandırın. Bu, fallop tüplerinde iltihaplanmaya neden olabilecek bir durum olan PID’ye neden olabilen STD riskini azaltır.
Düzenli jinekolojik muayeneler ve düzenli STD taraması dahil doktorunuzla düzenli ziyaretler yapın. Sigarayı bırakmak gibi kişisel sağlığınızı iyileştirmek için adımlar atmak da iyi bir önleyici stratejidir.
Uzun vadeli görünüm nedir?
Ektopik bir hamilelik sonrası uzun vadeli görünüm, herhangi bir fiziksel hasara neden olup olmamasına bağlıdır. Ektopik gebelikleri olan çoğu insan, sağlıklı gebeliklere devam eder. Her iki fallop tüpü hala sağlamsa veya sadece bir tanesine sahipse, yumurta normal şekilde döllenebilir. Bununla birlikte, önceden var olan üreme sorunlarınız varsa, bu gelecekteki doğurganlığınızı etkileyebilir ve gelecekteki ektopik gebelik riskini artırabilir. Bu özellikle, önceden var olan üreme probleminin daha önce ektopik bir gebeliğe yol açmış olması durumunda geçerlidir.
Cerrahi, fallop tüplerini yaralayabilir ve gelecekteki ektopik gebeliklerin daha muhtemel olmasını sağlayabilir. Bir veya iki fallop tüpünün çıkarılması gerekirse, olası doğurganlık tedavileri hakkında doktorunuzla konuşun. Bir örnek, döllenmiş bir yumurtanın uterusa yerleştirilmesini içeren in vitro fertilizasyondur .
Gebelik kaybı, ne kadar erken olursa olsun, yıkıcı olabilir. Doktorunuza, bölgede kaybettikten sonra daha fazla destek sağlayacak destek grupları olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu kayıptan sonra istirahat, sağlıklı besinler yemek ve mümkün olduğunda egzersiz yaparak kendinize iyi bakın. Acı çekmek için kendinize zaman verin.
Unutmayın ki birçok kadın sağlıklı hamileliklere ve bebeklere sahip oluyor. Hazır olduğunuzda, gelecekteki hamileliğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Kaynaklar:
Cleveland Clinic Kadrosu. (2014). Ektopik gebelik.
Ektopik gebelik. (2017).
Laparotomiden sonra evde bakım. (2017).
Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Ektopik gebelik.
Perkins KM ve diğ. (2015). Amerika Birleşik Devletleri’nde destekli üreme teknolojisi ile ilişkili ektopik gebelik riski, 2001-2011.