Pazartesi, Mayıs 20, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Emzirirken Antibiyotik Kullanmak Zararlı Mıdır?

Tüm hastalıklar veya tıbbi durumlar antibiyotik kullanımını gerektirmemekle birlikte , kulak veya sinüs enfeksiyonları, diş prosedürleri veya mastit dahil bazıları bunu yapar .

Emzirirken size bir antibiyotik reçete edilmişse, güvenliği konusunda endişeleriniz olabilir. İlaç anne sütünüze geçecek mi? Bebeğiniz için güvenli mi? Size reçete edilen belirli antibiyotik güvenli değilse, daha güvenli alternatifler var mı?

Tüm bu sorular çok fazla stres yaratabilir . Bu normaldir. Sorularınızın yanıtları için okumaya devam edin.

Emzirirken Güvenle Antibiyotik Kullanabilir Misiniz?

Çoğu durumda, antibiyotikler emziren ebeveynler ve bebekleri için güvenlidir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) , “Antibiyotikler, annelere reçete edilen en yaygın ilaçlardan biridir ve hepsi bir dereceye kadar süte geçmektedir” diye açıklıyor . Aynı zamanda, AAP ekliyor: “Genel olarak, antibiyotik doğrudan prematüre bir bebeğe veya bir yenidoğana uygulanacaksa, annenin emzirme sırasında alması güvenlidir.”

Peki bu sizin ve bebeğiniz için ne anlama geliyor?

İlk olarak, emzirirken ilaçların genel olarak nasıl etki ettiğini akılda tutmak önemlidir.

Kan dolaşımında mevcut halde olan ilaçların çoğunluğu da anne sütünde bulunacaktır. Ancak sütünüzdeki miktar genellikle kanınızdaki miktardan daha düşüktür ve çoğu ilaç “bebeklerin çoğu için gerçek bir risk oluşturmaz”.

Bununla birlikte Mayo Clinic, istisnalar olduğunu ve bu nedenle aldığınız her ilacın – antibiyotikler dahil – bebeğinizin çocuk doktoru tarafından temizlenmesi gerektiğini de belirtiyor.

İlacın kendisine ek olarak, bebeğinizin kaç yaşında olduğu da dahil olmak üzere akılda tutulması gereken başka faktörler vardır. Mayo Clinic, antibiyotiklere maruz kalmanın, daha büyük bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklara kıyasla prematüre bebekler ve yeni doğanlar için daha büyük bir risk oluşturacağını açıklıyor.

Eğer bebeğiniz antibiyotiği güvenle alabilirse, emzirirken muhtemelen güvenlidir.

Bebeğiniz için güvenli olmadığı düşünülen bir antibiyotik almayı düşünüyorsanız, ilacı almanın sizin için ne kadar önemli olduğuna karar vermeniz gerekir.

Hangi Antibiyotikler Güvenlidir?

Bu soru genellikle bebeğinizin yaşına, kilosuna ve genel sağlığına bağlı olarak ve her zaman bebeğinizin çocuk doktoru ve reçete yazan sağlayıcıya danışarak vaka bazında değerlendirilir.

Bununla birlikte, Mayo Clinic, emziren kadınlar için genellikle güvenli olduğu düşünülen birkaç antibiyotiği listelemiştir:

  • penisilinler, amoksisilin ve ampisilin dahil
  • sefalosporinler , örneğin sefaleksin (Keflex)
  • flukonazol (Diflucan) – bu bir antibiyotik değil, mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan yaygın bir antimikrobiyaldir.

Yukarıda listelenmemiş bir antibiyotik almayı düşünüyorsanız, en iyi seçeneğiniz bebeğiniz veya çocuğunuzun çocuk doktoru ile konuşmaktır. Muhtemelen antibiyotik güvenlidir veya güvenli bir alternatif vardır.

Emzirirken Antibiyotik Kullanmanın Ne Gibi Etkileri Olabilir?

Bir antibiyotiğin bebeğinizin sağlığına zarar verebileceği endişesinin yanı sıra, emziren annelerin antibiyotik kullanımına ilişkin başka olası endişeler de vardır.

Antibiyotikler vücudunuzdaki bakterileri – hem size zarar veren bakterileri hem de sizi sağlıklı tutan “iyi” bakterileri öldürerek çalışır . Bu nedenle antibiyotikler hem anneler hem de bebekler için bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

Bebeklerde mide rahatsızlığı ve huzursuzluk

Bazen anneler bebeklerinin antibiyotik aldıktan sonra midelerinin rahatsız olduğunu bildirirler. Bunun nedeni antibiyotiklerin bebeğinizin bağırsağındaki “iyi” bakterileri tüketmesi olabilir.

Bu etkinin genellikle kısa sürdüğünü, zararlı olmadığını ve belirli olmadığını unutmayın. Ayrıca anne sütünün bebeğinizin bağırsak sağlığı için harika olduğunu unutmayın, bu nedenle emzirmeye devam etmek önemlidir.

Bu sorunu çözmek için bebeğinize probiyotik vermeyi düşünebilirsiniz , ancak bunu yapmadan önce bebeğinizin tıbbi sağlayıcısına danışmanız önemlidir.

Pamukçuk

Bazen – yine, antibiyotikler sisteminizdeki diğer mikroorganizmaları kontrol altında tutan “iyi” bakteri sayısını azaltabileceğinden – siz ve / veya bebeğiniz, genellikle bir mantar mayası olan Candida albicans’ın neden olduğu bir mantar enfeksiyonu olan pamukçuk geliştirebilir .

Candida albicans anneler ve bebekler için çok rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Bebekler, dillerinde ve ağızlarında mide rahatsızlığı, çocuk bezi döküntüsü ve beyaz bir tabaka yaşayabilir. Anne meme başı ağrısı (genellikle bıçaklanma veya “meme uçlarına cam batması” gibi tanımlanır) ve kırmızı, parlak meme uçları yaşayabilir .

Pamukçuk tedavisi genellikle hem anneler hem de bebekler için antifungal ilaçları içerir. Ancak önleme anahtardır. Bir antibiyotik alıyorsanız, bağırsak bakterilerinizi mutlu ve dengeli tutmak için bir probiyotik almanız önerilir.

Doktorunuz Size Antibiyotik Yazıyorsa Onunla Neler Konuşmalısınız?

Bir antibiyotik reçete edildiyse önce bebeğinizin çocuk doktoruna danışın. Sormak isteyebileceğiniz şeyler şunları içerir:

  • Bu ilaç bebeğim için güvenli mi?
  • Bebeğimin yaşayabileceği herhangi bir yan etki var mı?
  • Bebeğime probiyotik vermeli miyim?

Bebeğiniz için antibiyotiklerin güvenli olmadığı söylenirse endişelenmeyin. Genellikle alternatifler vardır.

  • Doktorunuza alternatif, emzirmeye uygun antibiyotikler olup olmadığını sorun.
  • Daha düşük bir antibiyotik dozunun işe yarayıp yaramayacağını sorun.
  • İlacı ne kadar süre kullanmanız gerektiğini ve vücudunuzda ne kadar kalacağını sorun.

Çocuk doktorunuzun veya doktorunuzun endişelerinizi ciddiye almadığından endişeleniyorsanız, ikinci bir görüş için başka bir sağlayıcıyla da iletişime geçebilirsiniz. Tıbbi hizmet sağlayıcıların tümü emzirme konusunda bilgili değildir, bu nedenle emziren birini aramaktan çekinmeyin.

Ya Emzirmek İçin Güvenli Olmayan Bir İlaç Almanız Gerekiyorsa?

Bebeğiniz için güvenli olmayan bir ilacı almaya ihtiyacınız olursa, çok fazla endişelenmemeye çalışın.

Bazen emzirme için kontrendike olan bir antibiyotiği almak kendi sağlığınız için önemlidir ve bu durumda kendinizi suçlu hissetmemelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı bir anneye her şeyden çok ihtiyacı var, bu yüzden sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenleri yapın.

Antibiyotiği alırken emziremiyorsanız, süt tedarikinizi sürdürmek için sütünüzü düzenli olarak pompaladığınızdan ve boşalttığınızdan emin olun. Ve tabii ki beklerken bebeğinizin alternatif yollarla beslendiğinden emin olun. Vücudunuz antibiyotiği temizledikten sonra emzirmeye devam edebilmelisiniz.

Özet

Bir hastalıkla veya antibiyotik gerektiren herhangi bir tıbbi durumla yüz yüze gelmek yeterince zordur ve emziren bir ebeveyn olarak reçete edilen antibiyotiğin sizin için güvenli olup olmadığı konusunda endişelenmek kesinlikle stresi artırabilir.

Size reçete edilen antibiyotik muhtemelen tamamen iyidir. Çocuklara çocuklukta sıklıkla antibiyotik reçete edilir, bu nedenle çoğu antibiyotiğin bebekler de dahil olmak üzere gençler için güvenli olduğu bilinmektedir. Ayrıca, emzirme için kontrendike olan bir antibiyotik reçete edildiyse, genellikle alternatifleriniz vardır.

Bazen alternatifler istemek ve doktorunuzun tavsiyesini sorgulamak, yapılması zor bir konuşma gibi gelebilir. Pompalama ve boşaltma bir seçenektir – ve gerektiğinde iyi sonuç verebilir – ancak her zaman çözüm bu değildir. Pek çok emziren annenin neden bu seçeneği tercih etmediği anlaşılabilir.

Kendinizi savunmaktan, iyi, kanıta dayalı bilgiler aramaktan, kendinizi emzirme ve ilaç kullanımı konusunda eğitmekten ve gerektiğinde ikinci görüş almaktan korkmayın.

Emzirme danışmanları ve emziren akran danışmanları, öğrendiklerinizi anlamanıza ve sağlayıcınızla bu zor konuşmalarda çalışmanıza yardımcı olabilir.

Sonunda, ne olursa olsun, siz ve bebeğiniz bunu iyi bir şekilde atlatacağınıza emin olabilirsiniz.

Healthline, Breastfeeding and Antibiotics: What You Need to Know, 2020

Referanslar

  • Breastfeeding and medication. (n.d.).
  • Mayo Clinic Staff. Breastfeeding and medications: What’s safe? (2018).
  • Thrush and other Candida infections. (2020).

Popüler Gönderiler