Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Rahim Kanseri Nedir?Endometrial Kanser (Uterin Endometrium Kanseri)

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri – endometrial kanser olarak da bilinen uterus endometriyum kanseri, rahim iç astarında başlayan bir kanser türüdür. Bu astar endometrium denir.

Ulusal Kanser Enstitüsüne göre , endometriyal kanser, Amerikalı kadınlarda tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyor. Aynı zamanda en yaygın rahim kanseri türüdür.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanserin en yaygın semptomu anormal vajinal kanamadır. Bu şunları içerebilir:

  • adet dönemlerinin uzunluğunda veya ağırlığında değişiklikler
  • adet dönemleri arasında vajinal kanama veya lekelenme
  • menopozdan sonra vajinal kanama

Rahim kanserin diğer potansiyel semptomları şunlardır:

  • sulu veya kanlı vajinal akıntı
  • alt karın veya pelviste ağrı
  • seks sırasında ağrı

Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzdan randevu alın. Bu belirtiler mutlaka ciddi bir durum belirtisi değildir, ancak onları kontrol ettirmek önemlidir.

Anormal vajinal kanama genellikle menopoz veya diğer kanserli olmayan durumlardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda, endometriyal kanser veya diğer jinekolojik kanser türlerinin bir işaretidir.

Doktorunuz belirtilerinizin nedenini belirlemenize yardımcı olabilir ve gerekirse uygun tedaviyi önerebilir.

Doktorumu Ne Zaman Görmeliyim?

Endometrial kanserle ilişkili herhangi bir semptomunuz varsa doktorunuzla randevu almalısınız. Bununla birlikte, bu semptomların diğer birkaç kanser dışı durumdan da kaynaklanabileceğini unutmayın.

En sık görülen semptom olağandışı vajinal kanama veya lekelenmedir. Bu belirti genellikle menopoz sürecinin normal bir parçası olarak ortaya çıkar, ancak yine de bir önlem olarak doktorunuza getirilmesi gerekir.

Ancak, menopozu tamamladıktan sonra vajinal kanama ile karşılaşırsanız derhal doktorunuzu aramalısınız.

Menopoz sonrası kanama, menopozun beklendiği yaşta bir kadında, menstrüel sürenin 12 ayından sonra meydana gelen kanama olarak tanımlanır.

Diğer belirtiler şunlardır:

  • menopoza girmişseniz ince veya beyazımsı akıntı
  • periyotlar arasında kanama veya normalden daha uzun süren periyotlar
  • ağır kanama, uzun süren kanama veya 40 yaşın üzerindeyseniz sık kanama
  • alt karın veya pelvik ağrı
  • acı veren ilişki

Endometrial Kanserin Nedenleri

Endometrial kanserin kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı uzmanlar bu hastalıktan yüksek östrojen seviyelerinin sorumlu olabileceğinden şüpheleniyorlar. Progesteron ve östrojen, yumurtalıklarda üretilen kadın cinsiyet hormonlarıdır. Bu iki hormonun dengesi değiştiğinde, endometriyum değişebilir. Araştırmalar, progesteronun artması olmadan artan östrojenin, endometriumu kalınlaştırabileceğini ve potansiyel olarak kanser olasılığını artırabileceğini göstermiştir.

Bilim adamlarının kesin olarak bildiği şey, kanserin, genetik bir mutasyonun endometriyumunuzdaki normal hücrelerin anormal olmasına neden olmasıyla başlamasıdır. Bu hücreler daha sonra hızla çoğalır ve bir tümör oluşturur. İleri vakalarda, kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine metastaz yapar veya yayılır.

Risk Altında Mıyım?

Yaş ve Menopoz

Endometrial kanser vakalarının çoğu, 60 ila 70 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Bu yaş aralığına düşerseniz veya menopoza girmişseniz, diğer bazı faktörler riskinizi daha da artırabilir. Bunlar şunları içerir:

Östrojen Sadece HRT

Östrojen içeren, ancak progesteron olarak bilinen diğer kadınlık hormonunun olmadığı hormon replasman tedavisinin, endometriyal kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu tip terapi bazen menopoz semptomlarını tedavi etmek için kullanılır.

Daha Sonra Menopoz

Daha sonraki yaşlarda başlayan menopoz, vücudun östrojene daha uzun süre maruz kalması nedeniyle endometriyum kanseri için daha yüksek bir risk ile ilişkilendirilmiştir.

Östrojene Maruz Kalma

İlk adet döneminizi 12 yaşından önce almışsanız, vücudunuzun yaşamınız boyunca östrojene maruz kalmasının artması nedeniyle endometriyal kanser riskiniz artar. Kısırsanız veya hiç hamile kalmadıysanız östrojene maruz kalmanız da artar.

Hormonal Değişiklikler

Bazı koşullar veya hastalıklar vücudunuzdaki östrojen ve progesteron seviyeleri arasındaki dengeyi etkileyen değişikliklere yol açar. Bu değişiklikler rahim zarının kalınlaşmasına ve ardından hücre anormallikleri ve kanser için artmış bir risk ile sonuçlanabilir.

Hormonal risk faktörleri şunları içerir:

  • polikistik over sendromu
  • endometrial polipler veya endometriumdaki diğer iyi huylu büyümeler
  • meme kanseri için tamoksifen ile hormon tedavisi
  • östrojen salgılayan over tümörleri

Şişmanlık

Aşırı kilolu veya fazla kilolu kadınların, endometriyal kanser geliştirme olasılığı kadınlardan 2 ila 4 kat daha fazladır. Uzmanlar, bunun nedeni yağ dokusunun yüksek düzeyde östrojen ürettiğine inanıyor.

Diyabet ve Hipertansiyon

Diyabet veya hipertansiyonu olan kadınların endometrial kanser geliştirmesi daha olasıdır. Araştırmacılar, başlangıçta, bu koşulların genellikle obezitenin neden olduğu için olduğuna inanıyorlardı. Bununla birlikte, Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kanser Derneği tarafından yayınlanan araştırmalar, bu koşulların her ikisinin de bağımsız olarak endometriyal kansere neden olabileceğini göstermiştir.

Kalıtsal polipozoz olmayan kolorektal kanserli (HNPCC) kişilerde endometriyal kanser gelişme riski normalden daha yüksektir.

Endometrial Kanser Teşhisi

Doktorunuz idrar veya kan testleri yapabilir ve genel sağlığınızı kontrol etmek için size fiziksel bir muayene verebilir. Diğer testler şunları içerebilir:

Pelvik muayene

Doktorunuz rahim, vajina, rektum ve mesaneyi topaklar gibi anormallikler açısından kontrol edecektir.

Pap Testi

Bu test serviksinizden ve vajinanızın üst kısmından atipik hücreleri kontrol eder.

Transvajinal Ultrason

Bu test rahim resmini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır.

Biyopsi

Bu cerrahi prosedür doktorunuzun endometriumunuzdan bir doku örneği çıkarmasını içerir.

Endometrial Kanser Evrelemesi

Teşhisten sonra bir sonraki adım, kanserinizin ne kadar ilerlemiş olduğunu bulmak.

Endometrial kanser evrelemesinde yaygın olarak kullanılan testler kan testleri, akciğer grafileri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarıdır. BT taramaları vücudunuzun birkaç X-ışınından alınan kesitsel bir görüntüsünü gösterir. Bazı durumlarda, doktorunuz kanserinizin hangi aşamada ameliyat olacağına kadar ne olduğunu öğrenemeyebilir.

Aşamalar:

  • Aşama 1: Kanser sadece rahminizdedir.
  • Aşama 2: Kanser rahim ve rahim ağzınızdadır.
  • Aşama 3: Kanser ayrıca rahminizin dışında ve muhtemelen pelvik lenf bezlerinde bulunur, ancak mesanenizde veya rektumunuzda bulunmaz
  • Aşama 4: Kanser pelvik alanınızın dışına yayıldı ve rektumunuzu, mesanenizi ve vücudunuzun diğer kısımlarını istila edebilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Endometrial kanseri tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Tedavi seçenekleriniz, kanserin hangi evresine, genel sağlığınıza ve kişisel tercihlerinize bağlıdır.

Cerrahi Tedavi

Bu kanserli kadınların çoğu uterusun tamamını kaldıran bir histerektomiye sahiptir. Diğer bir yaygın prosedür, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin çıkarılmasını içeren bir salpenopobektomidir. Ameliyat olması doktorunuza kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için uterusunuzu kontrol etme şansı verir.

Radyasyon tedavisi

Bu tip tedavi kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. İki farklı radyasyon terapisi türü vardır. Birincisi, radyasyonun vücudunuzun dışındaki bir makineden tümöre iletildiği dış ışın radyasyon tedavisi olarak adlandırılır. İkincisi, vajina veya rahminizin içine radyoaktif madde yerleştirmeyi içeren brakiterapi olarak adlandırılır.

Brakiterapide kullanılan radyasyon sadece kısa mesafelerde çalışır. Bu, doktorunuzun size yüksek dozda radyasyon vermesini ve sağlıklı dokularınız üzerinde daha az etkili olmasını sağlar.

Brakiterapi, ameliyat sonrası erken evre hastalıkta kullanılır ve kanser sonrası ameliyat sonrası büyüme riski yüksek olduğunda kemoterapi ile birleştirilir. Diğer tıbbi durumlar nedeniyle ameliyat olamıyorsanız, kemoterapi ile birlikte radyasyon bir seçenek olabilir.

Kemoterapi

Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini yok eden kimyasallar içerir. Bir hap şeklinde veya damarlarınızdan bir damar içinden alınabilirler. Bazı tedavi planları bir ilacı, diğerleri iki veya daha fazla ilacı içerir. Bu tedavi şekli tek başına veya radyasyonla birlikte kullanılabilir.

Hormon tedavisi

Bu tedavi türü hormon seviyenizi değiştirmek için ilaçlar kullanır. Daha ileri bir kanser evresiniz varsa doktorunuz hormon tedavisi önerebilir. Bazı ilaçlar progesteron seviyenizi yükseltir ve bu da kanser hücrelerinin hızla büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Diğer ilaçlar kanser hücrelerinin büyümesini azaltmak için östrojen seviyenizi düşürür. Bu tedavi yaygın olarak kullanılmamaktadır, çünkü diğer mevcut tedaviler kadar etkili olduğu gösterilmemiştir.

Başa Çıkma ve Destek Bulma

Tanınızla başa çıkmakta sorun yaşıyorsanız, bölgenizdeki bir destek grubunu arayın. Benzer endişeleri paylaşan başkalarının yanında olmak bir rahatlık kaynağı olabilir. Ayrıca durumunuz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmelisiniz. Bu, tedavi sürecinin kontrolünde daha fazla hissetmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuza sorular sormaktan ya da tedavi seçenekleri hakkında ikinci bir görüş almaktan çekinmeyin.

Endometrial Kanser Riskimi Nasıl Düşürebilirim?

Pelvik Muayeneler ve Pap Smear

Düzenli pelvik muayeneler ve Pap smear için jinekoloğunuza bakın, özellikle östrojen replasman tedavisi alıyorsanız. Bu testler doktorunuzun anormallik belirtileri bulmasına yardımcı olabilir. Endometrial kanser için herhangi bir risk faktörünüz varsa, doktorunuza bildirin. Doktorunuz sizi pelvik muayeneler ve Pap smear için daha sık görmek isteyebilir.

Doğum kontrolü

En az bir yıl boyunca oral doğum kontrol hapları almak, endometriyal kanser olma riskinizi azaltabilir. Bunun nedeni östrojen ve progesteron seviyelerini dengelemeleridir. Önleyici etkiler, hapları aldıktan sonra birkaç yıl sürebilir. Doktorunuza almadan önce olası yan etkileri sorun.

Kaynaklar:

Endometrial kanserin anlık görüntüsü. (2014, 5 Kasım)

Endometrial (uterin) kanser hakkında gerçekler. (Nd)

Mayo Kliniği Kadrosu. Endometriyal kanser. (2013, 14 Mayıs)

Mayo Kliniği Kadrosu. (2010, 4 Aralık). Endometrial kanser: Risk faktörleri. Alınan

Obezite ve kanser riski. (Nd)

Soler, M., Chatenoud, L., Negri, E., Parazzini, F., Franceschi, S., ve Vecchia, C. (1999, Ağustos). Kadınlarda hipertansiyon ve hormona bağlı neoplazmalar. Hipertansiyon, 34 (2), 320-325

Soliman, PT, Wu, D., Tortolero-Luna G., Schmeler, KM, Slomovitz, BM, Bray, MS… Lu, KH (2006, Haziran). Adiponektin, insülin direnci ve endometrial kanser arasındaki ilişki. Kanser, 106 (11), 2376-81

Uterin kanserde hayatta kalma istatistikleri. (2014, 10 Aralık)

Popüler Gönderiler