Çarşamba, Ocak 22, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Epiglottitid

Epiglottit nedir?

Epiglotit, epiglotunuzun iltihaplanması ve şişmesi ile karakterizedir. Bu potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir hastalıktır.

Epiglot, dilinizin altında. Çoğunlukla kıkırdaktan oluşur. Yemek yerken ve içerken yiyeceklerin ve sıvıların nefes borunuza girmesini önlemek için bir valf olarak çalışır.

Epiglotiyi oluşturan doku enfekte olabilir, şişebilir ve hava yolunuzu tıkayabilir. Bu acil tıbbi yardım gerektirir. Siz veya bir başkasının epiglotit olduğunu düşünüyorsanız, 112’i arayın veya derhal yerel acil tıbbi yardım alın.

Epiglotit tarihsel olarak çocuklarda daha sık görülen bir durumdur, ancak yetişkinlerde de görülmektedir. Herhangi birisinde, özellikle de nefes alma komplikasyonlarına daha açık olan çocuklarda acil teşhis ve tedavi gerektirir.

Epiglottite neden olan nedir?

Bakteriyel bir enfeksiyon, epiglotitin en sık sebebidir. Nefes aldığınızda bakteriler vücudunuza girebilir. Daha sonra epiglotinize bulaşabilir.

Bu duruma neden olan en yaygın bakteri suşu, Hib olarak da bilinen Haemophilus influenzae tip b’dir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya burnunu üflediğinde yayılan mikropları soluyarak Hib’ı yakalayabilirsiniz.

Epiglottite neden olabilen diğer bakteri suşları Streptococcus A , B veya C ve Streptococcus pneumoniae’dır . Streptococcus A , strep boğazına da neden olabilen bakteri türüdür. Streptococcus pneumoniae , bakteriyel pnömoninin yaygın bir nedenidir.

Ek olarak, zona ve su çiçeği hastalığına yol açan virüsler gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler de epiglotit ile sonuçlanabilir. Bebek bezi döküntülerine veya maya enfeksiyonlarına neden olanlar gibi mantarlar da epiglottisin iltihabına katkıda bulunabilir.

Bu durumun diğer nedenleri şunlardır:

  • sigara crack kokain
  • kimyasalları soluma ve kimyasal yanıklar
  • yabancı bir nesneyi yutmak
  • boğazınızı buhardan veya diğer ısı kaynaklarından yakmak
  • bıçaklanma veya kurşun yarası gibi travmada boğaz yaralanması

Kimler epiglotit riski altındadır?

Herkes epiglotit geliştirebilir. Ancak, birkaç faktör onu geliştirme riskinizi artırabilir.

Yaş

12 aylıktan küçük çocuklar epiglotit gelişimi için daha yüksek risk altındadır. Bunun nedeni, bu çocukların Hib aşı serisini henüz tamamlamamış olmalarıdır. Genel olarak, hastalık 2-6 yaş arası çocuklarda görülür. Yetişkinler için 85 yaşından büyük olmak risk faktörüdür.

Ek olarak, aşı sunmayan ya da gelmesi zor olan ülkelerde yaşayan çocukların riski daha fazladır. Ebeveynleri onları Hib aşısı ile aşılamamayı tercih eden çocuklar da epiglotit riski artar.

Seks

Erkeklerin epiglottit gelişimi kadınlardan daha fazladır. Bunun sebebi açık değil.

Çevre

Çok sayıda insanla yaşıyor ya da birlikte çalışıyorsanız, diğerlerinden mikrop yakalama ve bir enfeksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Aynı şekilde, okullar veya çocuk bakım merkezleri gibi yoğun nüfuslu ortamlar, çocuğunuzun her tür solunum yolu enfeksiyonuna maruz kalmasını artırabilir. Bu ortamlarda epiglotit olma riski artar.

Zayıf bağışıklık sistemi

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırabilir. Zayıf bağışıklık fonksiyonu epiglottitin gelişmesini kolaylaştırır. Diyabetin yetişkinlerde risk faktörü olduğu gösterilmiştir.

Epiglotitin semptomları nelerdir?

Epiglotit semptomları nedenden bağımsız olarak aynıdır. Ancak, çocuklar ve yetişkinler arasında farklılık gösterebilir. Çocuklar birkaç saat içinde epiglotit gelişebilirler. Yetişkinlerde, gün boyunca, genellikle daha yavaş gelişir.

Çocuklarda sık görülen epiglotit belirtileri şunlardır:

  • yüksek ateş
  • öne eğilirken veya dik otururken azalan semptomlar
  • boğaz ağrısı
  • kısık bir ses
  • salya artışı
  • yutma zorluğu
  • acı yutma
  • huzursuzluk
  • ağızlarından nefes alıp verme

Yetişkinlerde sık görülen semptomlar şunlardır:

  • ateş
  • nefes almada zorluk
  • yutma zorluğu
  • düzensiz veya boğuk bir ses
  • sert, gürültülü nefes
  • şiddetli bir boğaz ağrısı
  • nefesini yakalayamama

Epiglotit tedavi edilmezse, hava yolunuzu tamamen tıkayabilir. Bu, oksijen eksikliği nedeniyle cildinizin mavimsi renk almasına neden olabilir. Bu kritik bir durumdur ve acil tıbbi yardım gerektirir. Epiglotit şüphesi varsa hemen tıbbi yardım alın.

Epiglottit nasıl teşhis edilir?

Bu durumun ciddiyeti nedeniyle, acil bakım ortamında sadece fiziksel gözlemler ve tıbbi geçmişinizle tanı alabilirsiniz. Çoğu durumda, doktorunuz epiglotit olabileceğini düşünüyorsa, sizi hastaneye kabul eder.

Kabul edildikten sonra doktorunuz tanıyı desteklemek için aşağıdaki testlerden birini yapabilir:

  • X ışınları boğaz ve göğüs iltihabı ve enfeksiyon şiddetini görmek için
  • boğaz ve kan kültürleri bakteri veya virüs gibi enfeksiyonun nedenini belirlemek için
  • bir fiber optik tüp kullanarak boğaz muayenesi

Epiglottit tedavisi nedir?

Doktorunuz epiglottitiniz olduğunu düşünüyorsa, ilk tedaviler tipik olarak oksijen seviyelerinizi nabız oksimetre cihazı ile izlemenizi ve hava yolunuzu korumayı içerir. Kandaki oksijen seviyeniz çok düşerse, solunum tüpü veya maskeden ek oksijen almanız muhtemeldir.

Doktorunuz ayrıca size aşağıdaki tedavilerden birini veya tümünü verebilir:

  • tekrar yutkununcaya kadar beslenme ve hidrasyon için intravenöz sıvılar
  • bilinen veya şüpheli bir bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler
  • boğazınızdaki şişliği azaltmak için kortikosteroidler gibi antienflamatuar ilaçlar

Ağır vakalarda, trakeostomiye veya kriktiroidotomiye ihtiyacınız olabilir.

Trakeostomi, trakeal halkalar arasında küçük bir insizyon yapılan küçük bir cerrahi işlemdir. Ardından, epiglotunuzu baypas ederek doğrudan boynunuzdan ve nefes borunuza bir solunum tüpü yerleştirilir. Bu, oksijen değişimini sağlar ve solunum yetmezliğini önler.

Son çare krikotiroidotomi, Adam elmasının hemen altındaki trakeanıza bir insizyon veya iğnenin yerleştirildiği yerdir.

Acil tıbbi yardım almak istiyorsanız, çoğu durumda tam bir iyileşme bekleyebilirsiniz.

Epiglottit önlenebilir mi?

Birkaç şey yaparak epiglotit riskini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar, 2 aylıkken başlayan iki ila üç doz Hib aşısı yaptırmalıdır. Tipik olarak, çocuklar 2 ay, 4 ay ve 6 aylık olduklarında bir doz alırlar. Çocuğunuz da muhtemelen 12 ila 15 aylık bir destek alır.

Mikropların yayılmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın veya alkol dezenfektanı kullanın. Diğer insanlarla aynı bardaktan içmekten ve yiyecek ya da kaplar paylaşmaktan kaçının.

Sağlıklı bir dizi yiyecek yiyerek, sigara içmekten kaçının, yeterli dinlenin ve tüm kronik tıbbi durumları uygun şekilde yöneterek iyi bir bağışıklık sağlayın.

Kaynaklar:

Abdullah C. (2012). Akut epiglotit: Trendler, tanı ve tedavi. DOI: 

Epiglottitid. (Nd).

Lindquist B., ve ark. (2017). Yetişkin epiglotiti: Bir olgu serisi. DOI: 

Mayo Kliniği Kadrosu. (2018). Epiglottitid.

Suzuki S, vd. (2015). Yetişkinlerde ciddi epiglotle ilişkili faktörler: Japon yataklı bir veritabanının analizi. DOI:

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler