Perşembe, Ocak 16, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Erik Suyu Kabızlığa İyi Gelir Mi?

Kişi genellikle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kabızlığı tedavi edebilir veya önleyebilir.

Bazı araştırmalar kuru erik suyunun da kabızlığa faydalı olabileceğini göstermektedir.

Kabızlık, her yaştan insanı etkileyebilecek yaygın bir durumdur. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 16’sı kabızlık semptomlarına sahip.

Sık sık, ev ilaçları özellikle de kabızlık tedavisi için ilk tedavi hattıdır, erik suyu en popüler alternatif tedaviler arasındadır.

Kuru erik suyunun diğer sağlık yararlarını, nasıl alınacağını, yan etkilerini ve risklerini ve ne zaman doktora görüneceğimizi de kapsar.

Kuru Erik Suyu Kabızlıkta İşe Yarar Mı?

Kabızlık için kuru erik suyu yardımcı olabilir. Kuru erik suyu içmek kabızlık semptomlarından kurtulma sağlayabilir.

Birçok kişi, erik suyunun kabızlık semptomlarından rahatlama sağladığını bildirmektedir. Ancak, bu iddiaları desteklemek için yalnızca sınırlı bilimsel araştırma vardır.

2014 yılında yayınlanan bir derlemeye göre, elma, armut ve kuru erik suyu gibi bazı meyve sularının, özellikle küçük çocuklarda, kabızlık için genellikle yararlı olduğunu göstermektedir.

2013 yılında yapılan bir incelemede, özellikle kuru erik ve meyve suyunun sağlığa yararlarına bakılmıştır. Araştırmacılar, meyvenin önemli miktarda sorbitol içerdiğini, bunun bir şeker alkolü olduğunu belirtti. Kuru erik suyu 100 g meyve suyu başına 6.1 gram (g) sorbitol içerir ve bu müshil etkilerini açıklayabilir.

Sorbitol, sindirilmemiş bir insanın vücudundan geçer. Dışkıyı toplamak ve bağırsak hareketini uyarmak için bağırsağın içine su çeker. Araştırmalar, sorbitolün yaşlı yetişkinler için bile güvenli bir kullanım olduğunu göstermektedir.

Kabızlık İçin Kuru Erik Mi Yemeli yoksa Kuru Erik Suyu Mu İçmeli?

Üreticiler kuru eriklerden kuru erik suyu yapıyorlar. Kuru erik suyu kabızlığı olan insanlara bazı faydalar sağlasa da, kuru erik yemek daha etkili olabilir.

Kuru erik, 100 g kuru meyve başına 14.7 g sorbitol’de kuru erik suyundan iki kat daha fazla sorbitol içerir.

Kuru erik ayrıca dışkıdan sindirim sistemi boyunca geçişine yardımcı olan lif bakımından daha zengindir.

Yaklaşık 100 grama eşit olan 10 kuru erik porsiyonu 7.1 g fiber içerir. Bu miktar, Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) önerdiği 2,000 kalori başına 25 g günlük lif alımının yüzde 28,4’ünü oluşturmaktadır.

Araştırmalar düzenli olarak kuru erik yemenin kabızlığın önlenmesine yardımcı olabileceğini ve kişinin kolon kanseri gelişme riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Kuru eriklerden elde edilen bileşikler ayrıca gastrointestinal ve idrar yollarında antibakteriyel maddeler olarak da işlev görebilir.

2014 sistematik bir derlemenin yazarları, kuru erik yemenin, bir kişinin bağırsak hareketlerinin sayısını artırabileceği ve dışkıdaki kıvamı arttıracağı, böylece geçişi kolaylaştıracağı sonucuna varmıştır.

Bir 2011 çalışmasına göre, kurutulmuş erik yemek, insanların genellikle kabızlık ilacı olarak kullandığı bir lif takviyesi olan psyllium ile karşılaştırıldığında kabızlığı gidermek için daha güvenli, daha lezzetli ve daha etkili bir yol olabilir.

Araştırmacılar insanların hafif-orta şiddette kabızlık için kuru erik kullanmayı birinci basamak tedavi olarak görmeleri gerektiğini bile iddia ediyorlar.

Kuru Eriklerin Diğer Faydaları Nelerdir?

Kabızlığa iyi gelen kuru erik suyunun başka faydaları da vardır.

Düzenli olarak tüketilen kuru erik kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyabilir.

Sindirim sorunlarından kurtulmanın yanı sıra, düzenli olarak kuru erik ve kuru erik suyu bir kişinin sağlığına başka şekillerde de fayda sağlayabilir. Çalışmalar kuru erik aşağıdakilere yardımcı olabileceğini göstermektedir:

  • Genel gıda alımını azaltmak için doygunluk hissetmek
  • Obezitenin kontrolü
  • Diyabet riskini azaltmak
  • Kalp-damar hastalıklarına karşı koruma
  • İdrar yollarında bakteri üremesini azaltmak
  • Kemik direncini korumak

Geleneksel olarak insanlar ateş ve sarılığı tedavi etmek için kuru erik kullandılar. Bununla birlikte, bu faydaları destekleyen bilimsel kanıtlar eksiktir.

Kuru Erik Suyu Nasıl Tüketilmeli?

Kuru erik suyunun kabızlık için kullanımı hakkında hiçbir kural yoktur. Bunun nedenlerinden biri, kuru eriklerin etkilerine ilişkin araştırmaların çoğunun, meyve suyundan ziyade tüm meyvelere odaklanmış olmasıdır.

2007’den itibaren yapılan küçük bir çalışmada, katılımcılar günde 2 hafta boyunca erik suyu içtiler. Çalışmanın sonuçları, günde iki kez 125 mililitre veya yaklaşık yarım bardak içmenin, en azından hafif kabızlık durumlarında etkili bir müshil olarak çalıştığını göstermiştir.

Sindirim sorunları için kuru erik yemeye gelince, birçok çalışma bulgularını her gün 100 g veya yaklaşık 10 tam erik yemeye dayandırır.

Kuru Erik Suyunun Riskleri ve Yan Etkileri

Her etkili tedavi doğal da olsa riskler ve yan etkiler içerir.

Kuru erik veya kuru erik suyu kabızlık için nispeten düşük riskli bir çaredir. İnsanların bildirdiği en yaygın yan etki şişkinliktir.

Bununla birlikte, kuru erik suyu ayrıca şeker ve kalorilerde çok yüksektir, her bardakta 182 kalori ve 42.11 g şeker içermektedir. Çok fazla şeker kilo alma riskini ve kan şekeri problemlerini artırabilir.

Bütün meyveler hala şeker ve kalori bakımından yüksektir, ancak araştırmalar kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde sadece küçük bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Özet

Kabızlık, tedavi görmezse kişinin yaşam kalitesini etkileyebilecek yaygın bir sorundur.

Kuru erik suyu ve kuru erik, özellikle hafif kabızlık vakaları olanlar için bazı insanlar için etkili ve düşük riskli bir çözüm olabilir. Bununla birlikte, bu meyvelerin ve suylarının hem şeker hem de kalorileri yüksek olduğu için ölçülü olarak tüketilmesi en iyisidir.

Kabızlık için diğer ev ilaçları daha fazla lif yemek, susuz kalmak, daha fazla egzersiz yapmak ve probiyotik almaktır. Doktorunuz kısa bir süre için müshil almayı da önerebilir.

MedicalNewsToday, Can prune juice help relieve constipation?, 2019

Referanslar

Attaluri, A., et al. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x

Bae, S. H. (2014,). Diets for constipation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/

Basic report: 09291, plums, dried (prunes), uncooked. (2018). https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09291?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=09291&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Basic report: 09294, prune juice, canned. (2018). https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09294?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=prune+juice&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Definition & facts for constipation. (2018). https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/definition-facts

Dietary fiber [Fact sheet]. (n.d.). https://www.accessdata.fda.gov/scripts/interactivenutritionfactslabel/factsheets/Dietary_Fiber.pdf

Dimidi, E., et al. (2014). The effect of probiotics on functional constipation in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. https://academic.oup.com/ajcn/article/100/4/1075/4576460

Huang, R., et al. (2014). Physical activity and constipation in Hong Kong adolescents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3938666/

Izzy, M., et al. (2016). Review of efficacy and safety of laxatives use in geriatrics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848256/

Jabeen, Q., & Aslam, N. (2011). The pharmacological activities of prunes: The dried plums. https://academicjournals.org/article/article1380546523_Jabeen%20and%20Aslam.pdf

Lever, E., et al. (2014). Systematic review: The effect of prunes on gastrointestinal function. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.12913

Physical activity guidelines for Americans: 2nd edition. (2018). https://health.gov/paguidelines/second-edition/pdf/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf

Piirainen, L., et al. (2007). Prune juice has a mild laxative effect in adults with certain gastrointestinal symptoms [Abstract]. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531707001431

Stacewicz-Sapuntzakis, M. (2013). Dried plums and their products: Composition and health effects — an updated review [Abstract]. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.563880

Stacewicz-Sapuntzakis, M., et al. (2001). Chemical composition and potential health effects of prunes: A functional food? [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11401245

Treatment for constipation. (2018). https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/treatment

Popüler Gönderiler