Et Yemek Ölüm Riskini Arttırır Mı?

0
1567

Sağlıklı beslenme ve dengeli beslenme, sağlığın korunmasına gelince listenin başında yer almaktadır. Ama tam olarak sağlıklı bir diyet nelerden olur?

Son araştırmalar, karbonhidrat proteinlerinin ikame edilmesinin kilo yönetimine yardımcı olup olmadığını inceleyerek; yediğimiz protein türlerine odaklanıyor ve araştırmacılar bitki bazlı proteinlerin, hayvan kaynaklı proteinlerden daha iyi olduğunu söylüyor.

Boston’daki Massachusetts Genel Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Mingyang Song ve meslektaşları çalışmalarını JAMA Dahiliye’de yayınladılar.

Protein kaynaklarının “kaçınılmaz olarak, sağlıkla ilgili sonuçları etkileyebilecek makro besinler, mikro besinler ve fitokimyasallar dahil diğer diyet bileşenlerini etkilediğini” belirtiyorlar.

Bu nedenle, farklı protein türlerinin sağlığa etkilerini daha iyi anlamak için gıda kaynaklarının detaylı incelenmesinin çok önemli olduğunu söylüyorlar.

Önceki çalışmalar vejetaryen diyetleri sağlık yararları için teşvik ederken, diğerleri potansiyel sağlık riskleri için et tüketimine karşı uyardı.

Örneğin yakın tarihli bir çalışma, vejeteryan bir diyetin tip 2 diyabet riskini azalttığını öne sürdü. Bu arada, başka bir çalışmada kırmızı et tüketiminin böbrek yetmezliği ile bağlantılı olduğu öne sürüldü.

Daha fazla araştırma yapmak için, Dr. Song ve arkadaşları Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda anketleri ve tekrarlanan diyet ölçümleriyle 32 yıllık takipten geçen iki büyük araştırmanın verilerini inceledi.

Daha Sağlıklı Olmak için Daha çok Bitki Bazlı Protein Tüketmek

Toplamda,% 64.7’si kadın olan 131.342 çalışma katılımcısı vardı; ortalama katılımcı yaşı 49 idi.

Araştırmacılar, hayvansal protein yerine bitki proteini ışığında tüm nedene ve nedene özgü ölüm riskini inceledi. Ek olarak, ana yaşam tarzı ve diyet riski faktörleri için ayarlanmışlardır.

Sonuçlar, toplam kaloriden hayvansal proteinde yüzde 10’luk bir artışın, tüm nedenlerden yüzde 2 daha yüksek ölüm riski ile kardiyovasküler hastalıktan yüzde 8’lik bir artış riskiyle bağlantılı olduğunu gösterdi.

Daha fazla hayvansal protein tüketilmesine bağlı olarak artan bu ölüm riski, obez olan ve daha büyük miktarlarda alkol kullananlar arasında daha belirgindi.

İlginç bir şekilde, daha fazla bitki proteini yemek, toplam kalorinin her yüzde 3 segmentinde tüm nedenlerden %10 daha düşük ölüm riski ve kardiyovasküler hastalıktan %12 daha düşük ölüm riski ile bağlantılıydı.

Buna ek olarak, daha fazla bitki proteini yemek ve düşük ölüm riski arasındaki bağlantı, sigara içen, günde en az 14 gram alkol içen, fazla kilolu veya obez olan, fiziksel olarak aktif olmayan veya 65 yaşından küçük veya 80 yaşından küçük olan katılımcılar arasında daha güçlüydü. .

Araştırmacılar bulguları hakkında yorum yaparak şunları yazıyor:

“Her ne kadar çeşitli hayvansal gıdalar yerine bitki besinleri ikame edilmek daha düşük bir ölüm oranıyla ilişkilendirilmiş olsa da, kırmızı et, özellikle işlenmiş kırmızı et, ölümle ilişkili olmayan balık ve kümes hayvanlarından çok daha güçlü bir ilişki göstermiştir. ”

“Aslında, morina gibi bazı balıklardan gelen proteinlerin, lipit profilini, glisemik kontrolü ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği önerildi.”

‘Öneriler Protein Kaynaklarının İyileştirilmesine Odaklanmalı’

Araştırmacılar ayrıca, hayvan proteinden kalorilerin sadece yüzde 3’ünün bitki proteini ile ikame edilmesinin, tüm nedenlerden daha düşük ölüm riski ile bağlantılı olduğunu keşfetti.

Büyük örneklem büyüklüğünün güçlü olmasına, tekrarlanan diyet değerlendirmelerine ve yüksek takip oranına rağmen, ekip bazı sınırlamalara işaret ediyor.

İlk olarak, çalışma popülasyonu, araştırmacıların, hayvansal protein alımının çok düşük ucunun etkilerini inceleme yeteneğini sınırlayan genel ABD popülasyonuna kıyasla, nispeten daha yüksek bir protein tüketimine sahipti.

Ek olarak, bu gözlemsel bir çalışma olduğundan, karıştırıcı faktörleri kontrol ettikten sonra bile kalabilecek olan bozulma olan rezidüel şaşırtmayı dışlayamazlardı. Ancak, araştırmacılar “sonuçlarının sağlam olduğunu” söylüyor.

“Bitkisel proteinin, özellikle işlenmiş kırmızı etten, hayvansal protein yerine ikame edilmesi, önemli ölçüde sağlık yararı sağlayabilir” sonucuna varıyorlar. “Bu nedenle, halk sağlığı önerileri protein kaynaklarının iyileştirilmesine odaklanmalıdır.”

Kalp yetmezliği hastalarında kırmızı et bileşiğini daha kötü sonuçlara bağlayan bir çalışma hakkında bilgi edinin.

Medical News Today, Does eating meat increase risk of death?, 2016.

Referanslar:

Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality, Mingyang Song et al., JAMA Internal Medicine, doi:10.1001/jamainternmed.2016.4182, published 1 August 2016, abstract.

JAMA news release, accessed 1 August 2016.