Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Fıtık Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Fıtık nedir?

Bir organ, kasta veya onu yerinde tutan dokudaki bir açıklıktan iterken fıtık oluşur. Örneğin, bağırsaklar, karın duvarındaki zayıf bir bölgeden ayrılabilir.

En sık görülen fıtıklar karın bölgesindedir ancak aynı zamanda üst uyluk, göbek ve kasık bölgelerinde de görülebilir. Çoğu fıtık anında yaşamı tehdit etmez, ancak kendi başlarına uzaklaşmazlar. Bazen potansiyel olarak tehlikeli komplikasyonları önlemek için ameliyat gerekebilir.

Yaygın fıtık tipleri

Kasık fıtığı

Kasık fıtığı en sık görülen fıtık tipidir. British Hernia Center’a (BHC) göre, tüm fıtıkların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyorlar . Bu fıtıklar, bağırsakların zayıf bir noktadan ittiği veya alt karın duvarında, genellikle inguinal kanalda yırtıldığı zaman meydana gelir.

Kasık kanalı kasıkta bulunur. Erkeklerde spermatik kordun karın bölgesinden skrotuma geçtiği alandır. Bu kordon testisleri tutar. Kadınlarda, inguinal kanal uterusu yerinde tutmaya yardımcı olan bir bağ içerir.

Bu fıtık türü erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Bunun nedeni, bir erkeğin testislerinin doğumdan kısa bir süre sonra inguinal kanaldan aşağı inmesi ve kanalın neredeyse arkalarında tamamen kapanması gerekiyor. Bazen, kanal düzgün kapanmaz ve fıtıklara eğilimli zayıflamış bir alan bırakır.

Hiyatal herni

Midenin bir kısmı diyaframdan göğüs boşluğunuza çıkınca hiyatal herni oluşur. Diyafram, akciğerlere hava sıkıştırarak ve hava çekerek nefes almanıza yardımcı olan bir kas tabakasıdır. Karnınızdaki organları göğsünüzdekilerden ayırır.

Bu fıtık türü en çok 50 yaş üstü insanlarda görülür. Bir çocuğun durumu varsa, genellikle doğumsal doğum kusurundan kaynaklanır . Hiyatal herniler hemen hemen her zaman gastroözofageal reflüye neden olur, bu da mide içeriği yemek borusuna geri sızarak yanma hissine neden olur.

Bir hiatal herni hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki 3B etkileşimli diyagramı inceleyin.

Göbek fıtığı

Göbek fıtıkları 6 aylıktan küçük çocuklarda ve bebeklerde ortaya çıkabilir. Bu, bağırsaklarının karın duvarları boyunca göbek deliklerinin yakınında şişmesiyle olur. Çocuğunuzun göbek deliğinin içinde veya yakınında, özellikle ağlarken, bir çıkıntı görebilirsiniz.

Göbek fıtığı, karın duvarı kasları güçlendikçe, genellikle çocuk 1 yaşındayken sık sık kendi kendine kaybolan tek türdür. Eğer fıtık bu noktada gitmediyse, ameliyatı düzeltmek için kullanılabilir.

Ameliyat sonrası kesi yerinde oluşan fıtık

İnsizyonel fıtıklar karın ameliyatı geçirdikten sonra ortaya çıkabilir. Bağırsaklarınız insizyon skarına veya etrafındaki zayıf dokuya itebilir.

Fıtığa ne neden olur?

Fıtıklar kas güçsüzlüğü ve zorlanma kombinasyonundan kaynaklanır. Sebebine bağlı olarak, fıtık hızlı veya uzun bir süre boyunca gelişebilir.

Kas zayıflığının yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

  • karın duvarının doğuştan bir kusur olan rahimde düzgün kapanmaması
  • yaş
  • kronik öksürük
  • yaralanma veya ameliyattan kaynaklanan hasar

Vücudunuzu zorlayan ve fıtığa neden olabilecek, özellikle kaslarınız zayıfsa, aşağıdakileri içerir:

  • hamile olmak, bu karnınıza baskı yapar
  • kabız olmak, bu da bağırsak hareketi yaparken zorlanmanıza neden olur
  • ağır ağırlık kaldırma
  • karın içindeki sıvı veya asit
  • aniden kilo almak
  • bölgede ameliyat
  • sürekli öksürme veya hapşırma

Fıtık için risk altında mıyım?

Fıtık gelişme riskinizi artıran faktörler şunlardır:

  • kişisel veya aile fıtığı öyküsü
  • fazla kilolu veya obez olmak
  • kronik bir öksürük
  • kronik kabızlık
  • kronik bir öksürüğü tetikleyebilecek sigara kullanımı

Kistik fibroz gibi durumlar da fıtık gelişme riskinizi dolaylı olarak artırabilir. Kistik fibroz, akciğerlerin işlevini bozar ve kronik bir öksürüğe neden olur.

Bir fıtığın belirtileri nelerdir?

Bir fıtığın en sık görülen belirtisi etkilenen bölgede şişkinlik veya şişliktir . Kasık fıtığı durumunda, kasık kemiğinizin her iki tarafında kasık ve uyluğunuzun birleştiği yerde bir yumru görebilirsiniz.

Ayağa kalkarken, eğilirken veya öksürürken fıtığınızı dokunma hissetme olasılığınız daha yüksektir.

Bebeğinizde fıtık varsa, yalnızca ağlarken kabarık hissedebilirsiniz. Bir şişkinlik, göbek fıtığının tek belirtisidir.

Bir kasık fıtığı diğer yaygın belirtileri şunlardır:

  • etkilenen bölgede ağrı veya rahatsızlık hissi (genellikle alt karın bölgesi), özellikle eğildiğinde, öksürerken veya yükselirken
  • zayıflık, baskı veya karın bölgesinde ağırlık hissi
  • şişkinlik bölgesinde yanma, yanma veya ağrı hissi

Hiyatal fıtığın diğer semptomları:

  • mide asidi özofagusa geriye doğru hareket ettiğinde, yanma hissine neden olan asit reflü
  • göğüs ağrısı
  • yutma zorluğu

Bazı durumlarda, fıtıkların hiçbir semptomu yoktur. Rutin bir fizik muayenede veya ilgisiz bir problem için tıbbi muayenede ortaya çıkmadıkça fıtığınız olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Bir fıtık nasıl teşhis edilir?

Kasık veya insizyonel fıtıklar genellikle fizik muayene ile teşhis edilir. Doktorunuz, ayakta dururken, öksürürken veya gerginleştiğinde karnınızın veya kasıklarınızın şişmesi hissedebilir.

Eğer hiyatal herni varsa, doktorunuz bunu baryum röntgeni veya endoskopi ile teşhis edebilir.

Bir baryum röntgeni, sindirim sisteminizin bir dizi X-ışını resmidir. Resimler, X-ışını görüntülerinde iyi görünen baryum içeren sıvı bir çözeltiyi içmeyi bitirdikten sonra kaydedilir.

Bir endoskopi, boğazınızdaki bir tüpe bağlı küçük bir kamerayı ve özofagus ve midenize geçirmeyi içerir.

Bu testlerin her ikisi de doktorunuzun karnınızın iç konumunu görmesini sağlar.

Çocuğunuzda göbek fıtığı varsa, doktorunuz ultrason yapabilir . Bir ultrason, vücut içindeki yapıların bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır.

Fıtık için tedavi seçenekleri

Tedaviye ihtiyacınız olup olmadığı fıtığınızın büyüklüğüne ve semptomlarınızın ciddiyetine bağlıdır. Doktorunuz fıtığınızı olası komplikasyonlar için izleyebilir. Bir fıtık için tedavi seçenekleri yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi veya ameliyatı içerir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Diyet değişiklikleri sıklıkla hiyatal fıtık belirtilerini tedavi edebilir, ancak fıtığı ortadan kaldırmaz. Büyük veya ağır öğünlerden kaçının, bir yemekten sonra uzanmayın veya eğilmeyin ve vücut ağırlığınızı sağlıklı bir aralıkta tutun .

Bazı egzersizler fıtık bölgesi çevresindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir ve bu da bazı semptomları azaltabilir. Bununla birlikte, yanlış yapılan egzersizler o bölgedeki basıncı artırabilir ve fıtığın daha fazla şişmesine neden olabilir. Doktorunuzla ya da fizyoterapistinizle ne yapıp ne yapacağınızı tartışmak en iyisidir.

Bu değişiklikler rahatsızlığınızı ortadan kaldırmazsa fıtığı düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Ayrıca, baharatlı yiyecekler ve domates bazlı yiyecekler gibi asit geri akışına veya mide yanmasına neden olan yiyeceklerden kaçınarak semptomları iyileştirebilirsiniz. Ek olarak, ağırlık kaybeterek ve sigarayı bırakarak asit geri akışını önleyebilirsiniz.

İlaç

Hiyatal fıtığınız varsa, mide asidini azaltan reçetesiz ve reçeteli ilaçlar rahatsızlığınızı hafifletebilir ve semptomları iyileştirebilir. Bunlar, antasitler , H-2 reseptör blokerleri ve proton pompası inhibitörlerini içerir .

Cerrahi Tedavi

Fıtığınız büyüyorsa veya ağrıya neden oluyorsa, doktorunuz ameliyatın en iyisi olduğuna karar verebilir. Doktorunuz, ameliyat sırasında kapalı olan karın duvarındaki deliği dikerek fıtığınızı onarabilir. Bu en yaygın olarak delik cerrahi ağ ile yamalanarak yapılır.

Fıtıklar açık veya laparoskopik cerrahi ile tamir edilebilir. Laparoskopik cerrahi, sadece birkaç küçük insizyon kullanarak fıtığı onarmak için minik bir kamera ve minyatür cerrahi ekipman kullanır. Laparoskopik cerrahi, çevre dokuya daha az zarar verir.

Açık cerrahi daha uzun bir iyileşme süreci gerektirir. Altı haftaya kadar normal bir şekilde hareket edemeyebilirsiniz. Laparoskopik cerrahi çok daha kısa bir iyileşme süresine sahiptir, ancak fıtığınızın tekrar ortaya çıkma riski daha yüksektir.

Ayrıca, tüm fıtıklar laparoskopik tamir için uygun değildir. Bu, bağırsaklarınızın bir kısmının skrotuma girdiği fıtıkları içerir.

Fıtığın potansiyel komplikasyonları

Eğer tedavi edilmezse, fıtığınız büyüyebilir ve daha acı verebilir. Bağırsaklarınızın bir kısmı karın duvarında sıkışıp kalabilir. Bu, bağırsaklarınızı tıkayabilir ve şiddetli ağrı , bulantı veya kabızlığa neden olabilir. Tedavi edilmeyen fıtık, yakındaki dokulara çok fazla baskı uygulayabilir. Bu, çevrede şişmeye ve ağrıya neden olabilir.

Bağırsaklarınızın sıkışmış kısmı yeterli kan akışı alamazsa boğma meydana gelir. Bu, bağırsak dokusunun enfekte olmasına veya ölmesine neden olabilir. Boğulmuş bir fıtık hayatı tehdit eder ve acil tıbbi bakım gerektirir.

Bir fıtık önlenmesi

Fıtık oluşmasına izin veren kas zayıflığını her zaman önleyemezsiniz. Bununla birlikte, vücudunuza yerleştirdiğiniz gerilme miktarını azaltabilirsiniz. Bu, fıtıktan kaçınmanıza veya mevcut fıtıkların daha da kötüleşmesine yardımcı olabilir. Önleme ipuçları şunları içerir:

  • sigara içmemek
  • kalıcı bir öksürük gelişmemesi için hasta olduğunuzda doktorunuzu görmek
  • sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak
  • bağırsak hareketleri veya idrara çıkma sırasında zorlanma önlemek
  • dizlerinizle değil sırtlarınızla kaldırma
  • sizin için çok ağır olan kaldırma ağırlıklarından kaçınmak

Genel Bakış

Fıtığın erken belirtilerini tanımak önemlidir. Tedavi edilmeyen bir fıtık kendi başına kaybolmaz. Bununla birlikte, erken tıbbi bakım veya yaşam tarzı değişiklikleri ile fıtığın etkilerini en aza indirebilir ve boğulma gibi hayati tehlike oluşturan komplikasyonları önleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Fıtıklar. (2016). 

Kasık fıtığı. (2014).

Kasık fıtığı. (Nd). 

Mayo Kliniği Kadrosu. (2015). Hiatal herni: Tedaviler ve ilaçlar.

Mayo Kliniği Kadrosu. (2016). Kasık fıtığı: Belirtileri ve nedenleri.

Popüler Gönderiler