Çarşamba, Ocak 15, 2025

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Folik Asit Nedir? Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Folat ve folik asit, eksiklik ve gebelik komplikasyonlarını önlemek için kullanılan B9 vitamini formlarıdır. Birçok gıda folat içerir veya eklenmiş folik asit içerir.

1998’den beri, federal yasaların gerektirdiği şekilde soğuk tahıllara, unlara, ekmeklere, makarnalara, unlu mamüllere, kurabiyelere ve krakerlere folik asit eklenmiştir. Folatta doğal olarak yüksek olan gıdalar arasında yapraklı sebzeler, bamya, kuşkonmaz, bazı meyveler, fasulye, maya, mantar, hayvan karaciğeri ve böbrek, portakal suyu ve domates suyu bulunur. Folik asit ek olarak da mevcuttur ve genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır.

Folik asit düşük kanın önlenmesi ve tedavisi için kullanılır. Hamile olan veya hamile kalabilecek kişiler, spina bifida gibi ciddi doğum kusurlarını önlemek için folik asit alırlar. Folik asit ayrıca depresyon, felç, hafıza ve düşünme becerilerinde azalma ve diğerleri gibi birçok başka durum için de kullanılır.

Folik Asit Ne İçin Kullanılır?

Folat eksikliği: Folik asit almak folat eksikliğini iyileştirir.

Kandaki yüksek homosistein seviyeleri (hiperhomosisteinemi): Bu durum kalp hastalığı ve inme ile ilişkilendirilmiştir. Folik asitin ağızdan alınması, homosistein düzeyi normal veya yüksek olan kişilerde ve böbrek yetmezliği olan kişilerde homosistein düzeylerini düşürür.

İlaç metotreksatın neden olduğu toksisite: Folik asidin ağızdan alınması, metotreksat tedavisinden kaynaklanan bulantı ve kusmayı azaltıyor gibi görünmektedir.

Beyin ve omurganın doğum kusurları (nöral tüp doğum kusurları): Hamilelik sırasında günlük 600-800 mcg folik asit tüketmek bu doğum kusurlarının riskini azaltır. Folik asit diyet veya takviyelerden gelebilir. Yüksek risk altındaki bazı kişiler günde 4000-5000 mcg almalıdır.

Yaşlı insanlarda hafıza ve düşünme becerilerinde azalma: Folik asidin diğer takviyelerle birlikte veya bunlar olmadan ağızdan alınması, düşünme becerilerinde o yaşta beklenenden daha büyük bir düşüş yaşayan yaşlı insanlarda hafıza ve düşünme becerilerini geliştirebilir. Ancak, yaşlarına göre düşünme becerilerinde olağan bir düşüş yaşayan yaşlı insanlarda işe yaramıyor gibi görünüyor.

Depresyon: Antidepresanlarla birlikte ağızdan folik asit almak, depresyonlu bazı kişilerde semptomları iyileştiriyor gibi görünüyor.

Yüksek kan basıncı: En az 6 hafta boyunca günlük olarak folik asit almak, diğer tansiyon ilaçları almayan yüksek tansiyonu olan bazı kişilerde kan basıncını düşürür.

Fenitoin ilacının neden olduğu diş eti büyümesi: Diş etlerine folik asit uygulamak bu sorunu önleyecek gibi görünüyor. Ancak folik asidi ağızdan almak yardımcı olmuyor gibi görünüyor.

Felç: Dünyanın tahıl ürünlerine folik asit eklemeyen bölgelerinde folik asit takviyesi almak felç riskini azaltabilir. Ancak takviyeler, tahıl ürünlerine folik asit ekleyen ülkelerde yaşayan insanlar için yararlı görünmüyor.

Ciltte beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir cilt bozukluğu (vitiligo): Ağız yoluyla folik asit almak bu durumun semptomlarını iyileştiriyor gibi görünüyor.

Demir eksikliği nedeniyle düşük seviyelerde sağlıklı kırmızı kan hücreleri (anemi): Bir demir takviyesine folik asit eklemek, anemiyi tek başına demir takviyesi almaktan daha iyi tedavi etmeye yardımcı olmaz.

Yaşla birlikte normal olarak ortaya çıkan hafıza ve düşünme becerilerinde azalma: Ağız yoluyla folik asit almak, sağlıklı yaşlanan yetişkinlerde normal olarak meydana gelen zihinsel işlevdeki düşüşü engellemiyor gibi görünüyor.

Katarakt: B6 vitamini ve B12 vitamini ile folik asidin ağızdan alınması kataraktı önlemez. Aslında, çıkarılması gereken katarakt sayısını artırabilir.

İshal: Ağız yoluyla folik asit almak, yetersiz beslenme riski olan çocuklarda ishali önlemiyor gibi görünüyor. Hatta birkaç günden fazla süren ishal riskini artırabilir.

Düşmeyi önleme: B12 vitamini ile ağızdan folik asit almak, aynı zamanda D vitamini alan yaşlılarda düşmeleri önlemiyor gibi görünüyor.

Erkek kısırlığı: Folik asidin ağızdan, tek başına veya diğer bileşenlerle birlikte alınması erkek doğurganlığını iyileştirmiyor gibi görünüyor.

Doğmamış veya prematüre bir bebeğin ölümü: Hamilelik sırasında ağızdan folik asit almak, bebeğin doğumdan hemen önce veya sonra ölme riskini azaltmıyor gibi görünüyor. Ancak bebekte diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Beyaz kan hücrelerinin kanseri (lösemi): Hamilelik sırasında ağızdan folat almak, çocuklarda bu tür kanser riskini azaltmaz.

Zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz): Osteoporozlu yaşlı bireylerde B12 vitamini ve/veya B6 vitamini ile ağızdan folik asit almak kemik kırıklarını önlemiyor gibi görünmektedir.

Yaşlı yetişkinlerde fiziksel performans: B12 vitamini ile ağızdan folik asit almak, yaşlıların daha iyi yürümesine veya daha güçlü ellere sahip olmasına yardımcı olmuyor gibi görünüyor.

Hamilelik sırasında yüksek tansiyon: Yüksek doz folik asit takviyeleri, hamilelik sırasında kan basıncını veya preeklampsi adı verilen bir durum geliştirme riskini azaltmıyor gibi görünüyor.

Hava yollarının enfeksiyonu: Ağız yoluyla folik asit almak, yetersiz beslenme riski olan çocuklarda akciğerlerdeki enfeksiyonları önlemiyor gibi görünüyor.

Kalın bağırsakta ve rektumda kanserli olmayan büyümeler (kolorektal adenom): Folik asit takviyesi almak kalın bağırsakta veya rektumda büyümeyi engellemez.

Öğrenme güçlüğü (fragile-X sendromu) ile işaretlenmiş kalıtsal bir durum: Folik asidi ağızdan almak, kırılgan X sendromunun semptomlarını iyileştirmez.

Erken doğum: Hamilelik sırasında ağızdan folik asit alınması prematüre bebek sahibi olma riskini azaltmaz. Ancak bebekte diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Folik asidin bir dizi başka amaç için kullanılmasına ilgi vardır, ancak bu kullanımlar için yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

Yan Etkileri Nelerdir?

Çoğu insan için günlük 1 mg’dan fazla olmayan dozlarda folik asit almak muhtemelen güvenlidir. Günde 1 mg’dan yüksek dozlar güvenli olmayabilir. Bu dozlar mide rahatsızlığı, mide bulantısı, ishal, sinirlilik, kafa karışıklığı, davranış değişiklikleri, cilt reaksiyonları, nöbetler ve diğer yan etkilere neden olabilir.

Folik asidin başka bir formu olan L-5-metiltetrahidrofolat (L-5-MTHF), takviyelerde de bulunabilir. Bu tip folik asit, günde yaklaşık 400 mcg’ye kadar olan dozlarda çoğu insan için muhtemelen güvenlidir.

Uzun süre çok fazla folik asit almanın ciddi yan etkilere neden olabileceğine dair bazı endişeler vardır. Bazı araştırmalar, günlük 0.8-1.2 mg dozlarda folik asit almanın, kalp sorunu olan kişilerde kanser riskini veya kalp krizi riskini artırabileceğini düşündürmektedir.

Folik Asit İçin Uyarılar Nelerdir?

Hamilelik ve emzirme: Bazı doğum kusurlarını önlemek için hamilelik sırasında günlük 300-400 mcg folik asit önerilir. Hamilelik veya emzirme döneminde önerilen maksimum folik asit miktarı, 18 yaşın altındakiler için günlük 800 mcg ve 18 yaşın üzerindekiler için günlük 1000 mcg’dir. Bir sağlık uzmanı tarafından yönlendirilmedikçe daha fazlasını kullanmayın.

Folik asidin başka bir formu olan L-5-metiltetrahidrofolat (L-5-MTHF), takviyelerde de bulunabilir. Bu tip folik asit, hamilelik veya emzirme döneminde günde 400 mcg’ye kadar bir dozda alınması muhtemelen güvenlidir.

Çocuklar: Çocukların yaşlarına göre önerilen miktarlarda ağızdan folik asit almaları muhtemelen güvenlidir. Ancak çocuklar günlük üst limitlerin üzerindeki dozlarda folik asit almaktan kaçınmalıdır. Bu sınırlar 1-3 yaş için 300 mcg, 4-8 yaş için 400 mcg, 9-13 yaş için 600 mcg ve 14-18 yaş için 800 mcg’dir.

Folik asidin başka bir formu olan L-5-metiltetrahidrofolat (L-5-MTHF), takviyelerde de bulunabilir. Bu tip folik asit muhtemelen çocuklarda güvenlidir.

Daralan arterleri genişletme prosedürleri (anjiyoplasti): Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitamini kullanmak daralmış arterleri kötüleştirebilir. Folik asit, bu prosedürden iyileşen kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Kanser: Erken araştırmalar, günlük 0,8-1 mg folik asit almanın kanser riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Daha fazlası bilinene kadar, kanser öyküsü olan kişiler yüksek dozda folik asitten kaçınmalıdır.

Nöbet bozukluğu: Özellikle yüksek dozlarda folik asit takviyesi almak, nöbet bozukluğu olan kişilerde nöbetleri daha da kötüleştirebilir.

Folik Asit Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Fosfenitoin (Cerebyx): Fosfenitoin nöbetler için kullanılır. Vücut ondan kurtulmak için fosfenitoini parçalar. Folik asit, vücudun fosfenitoini ne kadar hızlı parçaladığını artırabilir. Fosfenitoin ile birlikte folik asit almak, fosfenitoinin nöbetleri önlemeye yönelik etkilerini azaltabilir.

Fenobarbital (Lüminal): Fenobarbital nöbetler için kullanılır. Folik asit almak, fenobarbitalin nöbetleri önlemek için ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Fenitoin (Dilantin): Vücut ondan kurtulmak için fenitoini parçalar. Folik asit, vücudun fenitoini ne kadar hızlı parçaladığını artırabilir. Folik asit almak ve fenitoin almak fenitoinin etkinliğini azaltabilir ve nöbet olasılığını artırabilir.

Primidon (Mysoline): Primidon nöbetler için kullanılır. Folik asit bazı kişilerde nöbetlere neden olabilir. Folik asidi primidon ile birlikte almak, primidon’un nöbetleri önlemede ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Pirimetamin (Daraprim): Pirimetamin parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Folik asit, parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için pirimetaminin etkilerini azaltabilir.

5-Florourasil: 5-fluorourasil ile büyük miktarlarda folik asit almanın 5-fluorourasil’in bazı yan etkilerini, özellikle de mide problemlerini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Folik asit almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Kapesitabin (Xeloda): Çok miktarda folik asit almanın kapesitabinin yan etkilerini, özellikle de ishal ve kusma gibi mide problemlerini artırabileceğine dair bazı endişeler var. Folik asit almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Folik Asit İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?

Folik asit önemli bir besindir. Günlük olarak tüketilmesi gereken miktara önerilen diyet ödeneği (RDA) denir. Folik asit için RDA, Diyet Folat Eşdeğerleri veya DFE olarak sağlanır. Bunun nedeni, vücudun takviyelerdeki folik asidi gıdalarda bulunan folattan daha iyi emmesidir. 1 mcg DFE, yiyeceklerde bulunan 1 mcg folat ile aynıdır. Ancak 1 mcg DFE, 0,6 mcg folik asit takviyesi ile aynıdır.

Yetişkinlerde RDA günlük 400 mcg DFE’dir. Hamilelikte, BKİ günlük 600 mcg DFE’dir. Emzirirken, BKİ günlük 500 mcg DFE’dir. Çocuklarda, BKİ yaşa bağlıdır. Belirli bir durum için hangi dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Popüler Gönderiler