Salı, Kasım 12, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Folik Asit Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Folik Asit Nedir?

Folik asit, suda çözünebilen bir B-9 vitamini formu olup, B-12 vitaminine benzer kompleks bir vitamindir.

Genetik yapımızın bir parçasını oluşturan nükleik asitin yapımında anahtar bir bileşendir. Folik asit ve formları daha fazla kırmızı kan hücresi oluşturma, işitme kaybını önleme ve bebeklerin beyin sağlığını koruma gibi önemli işlevleri yerine getirir.

Folat ve folik asit, suda çözünür bir B vitamininin formlarıdır. Folat gıdalarda doğal olarak bulunur ve folik asit bu vitaminin sentetik formudur. 1998’den beri, federal yasaların gerektirdiği şekilde soğuk tahıllara, unlara, ekmeklere, makarnalara, unlu mamullere, kurabiyelere ve krakerlere folik asit eklenmiştir. Doğal olarak folat bakımından yüksek gıdalar; yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli ve marul gibi), bamya, kuşkonmaz, meyveleri (muz, kavun ve limon gibi) fasulye, maya, mantar, et (sığır karaciğeri ve böbrek gibi) içerir. ), portakal suyu ve domates suyu olarak sayılabilir.

Folik asit, düşük kan folat seviyelerini (folat eksikliği) önlemek ve tedavi etmek için kullanılır.

Hamile olan veya hamile kalabilen kadınlar, düşük ve “nöral tüp kusurları”, Spina bifida gibi folat eksikliği nedeniyle, fetal omurga ve sırt gelişim sırasında kapanmadığında ortaya çıkan doğum kusurlarını önlemek için folik asit alır . Folik asit, diyabette sinir ağrısı, kalp hastalığı, demans ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok durum için denenir.

Folik asit genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır.

Folik Asit Neden Önemlidir?

Hamile kadınlar için folik asit gereklidir, çocuğun özellikle sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynar.

İngiliz Diyetisyenler Birliği’ne (BDA) göre folik asit, kırmızı kan hücrelerini yapmak için hayati öneme sahiptir. Buna ek olarak folik asit,

  • DNA ve RNA sentezi ve onarımına
  • Hızlı hücre bölünmesi ve büyümesine
  • Beyin sağlığının güçlendirilmesine
  • Yaşa bağlı işitme kaybının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Hamile kadınlar için yeterli folik asit tüketmek özellikle önemlidir. Hamile kadınların folik asit alımı fetusun (anne karnındaki bebeğin), spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp defektleri de dahil olmak üzere, beyin veya omurganın doğumsal deformitelerinin gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

Hamile kalmayı planlayan kadınlar, bu gibi hastalıkların riskini azaltmak için gebe kalmadan önce tam bir yıl folik asit takviyesi almalıdır.

Folik Asit Eksikliğinde Ne Olur?

Folik asit eksikliği vücutta yeterince folat veya folik asit bulunmadığında ortaya çıkar.

Özellikle  Metotreksat gibi vücuttan folat atılımını arttıran bazı ilaçlar kullanıldığında eksikliği gözlenebilir.

Folik asit eksikliği, anemi ve doğumsal deformitelerden başka, birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bunlar:

  • Depresyon gelişme riski artışı
  • Hafıza ve beyin fonksiyonu ile ilgili problemler
  • Potansiyel olarak gelişen alerjik hastalıklar için daha yüksek risk
  • Uzun süreli yüksek kemik yoğunluğu riski

Avustralya Tıp Dergisi Ocak 2011’de, ekmek yapımında vitaminlerle zenginleştirilmiş buğday ununun kullanımının zorunlu tutulmasından bu yana, ülkede folat eksikliğinin önemli ölçüde azaldığını belirtmiştir.

Folik Asit Eksikliği Anemisi Nedir?

Yeterli folik asit tüketilmediğinde, folik asit eksikliği anemisi gelişebilir. Folat, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve korunması için önemlidir. Yetersiz folik asit seviyeleri, vücuda sağlıklı bir oksijen seviyesi sağlayan alyuvarların oluşumunu da engeller.

Bu durum, genellikle normalden daha fazla miktarda folat alması gereken hamile ve emziren kadınlarda takviye folik asit almamaları durumunda ortaya çıkabilir.

Folik asit eksikliği anemisi, orak hücreli anemi gibi altta yatan hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda folat emilimini etkileyen bazı durumlarda; örneğin yüksek alkol kullanımı veya böbrek hastalığı olanlarda da folatın emilimi azalabilir.

Romatoid artrit, kanser ve epilepsi (sara) nöbetlerinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da folik asit eksikliği anemisi riskini arttırabilir.

Folik asit eksikliğinin belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Ağız etrafında yaralar
  • Hafıza ve algı zorlukları
  • Hassas ruh hali
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı

Folik asit eksikliği anemisi olan kişilere günlük kullanım için folik asit hapları verilir. Folat seviyeleri normale döndüğünde, vücut normal fonksiyona izin verecek kan hücresi üretebilir. Bir diğer ifade ile folik asit eksikliğine bağlı anemi ve diğer durumlar folik asit takviyesi ile düzeltilebilir.

Folik Asit Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemelen etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkili

  • Folat eksikliği . Folik asit almak folat eksikliğini iyileştirir.

Muhtemelen Etkili

  • Ciddi böbrek hastalığı (son dönem böbrek yetmezliği veya SDBY) . Ciddi böbrek hastalığı olan insanların yaklaşık% 85’inde yüksek düzeyde homosistein vardır. Yüksek homosistein seviyeleri kalp hastalığı ve inme ile ilişkilendirilmiştir. Folik asit almak, ciddi böbrek hastalığı olan kişilerde homosistein düzeylerini düşürür.  Bununla birlikte, folik asit takviyesinin kalp hastalığı ile ilgili olaylar riskini azalttığı görülmemektedir.
  • Kandaki yüksek miktarda homosistein (hiperhomosisteinemi)  Yüksek homosistein seviyeleri kalp hastalığı ve inme ile ilişkilendirilmiştir. Folik asit almak, normal ila hafif yükseltilmiş homosistein seviyeleri olan kişilerde homosistein düzeylerini% 20 ila% 30 azaltır. Homosistein seviyeleri 11 mikromol / L’den yüksek olan kişilerin folik asit ve B12 vitamini ile takviye edilmesi önerilir.
  • İlaç metotreksatın neden olduğu toksisite . Folik asit almak, metotreksat tedavisinin olası yan etkileri olan mide bulantısını ve kusmayı azaltmaktadır.
  • Beyin ve omurganın doğum kusurları (nöral tüp doğum kusurları) . Hamilelik sırasında folik asit, nöral tüp doğum kusurları riskini azaltır. Hamile kadınların hamilelikten 1 ay önce ve hamilelik sırasında diyetlerinden veya takviyelerinden günde 600-800 mcg folik asit almaları önerilir. Nöral tüp doğum kusurları öyküsü olan hamile kadınların günde 4000 mcg folik asit almaları önerilir.

Mümkün Olduğunca Etkili

  • Yaşlı erişkinlerde görme kaybına yol açan göz hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya AMD) . Araştırmalar, folik asitin B6 vitamini ve B12 vitamini de dahil olmak üzere diğer vitaminlerle alınmasının yaşa bağlı görme kaybı gelişme riskini azalttığını göstermektedir.
  • Depresyon . Sınırlı araştırmalar, antidepresanlarla birlikte folik asit almanın, depresyonlu kişilerde semptomları iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Yüksek tansiyon . Araştırmalar, en az 6 hafta boyunca günlük folik asit almanın, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir. Ancak kan basıncı ilacı ile folik asit almak, kan basıncını sadece kan basıncı ilacı almaktan daha fazla düşürmüyor gibi görünüyor
  • İlaç fenitoinin neden olduğu sakız büyümesi . Diş etlerine folik asit uygulanması, fenitoinin neden olduğu diş eti problemlerini önler. Bununla birlikte, folik asidin ağızdan alınması, bu durumun semptomlarını iyileştirmiyor gibi görünmektedir.
  • Hamile kadınlarda dişeti hastalığı . Diş etlerine folik asit uygulamak hamilelik sırasında dişeti hastalığını iyileştiriyor gibi görünüyor.
  • İnme . Folik asit almak, tahıl ürünlerini folik asit ile takviye etmeyen ülkelerde yaşayan insanlarda inme riskini% 10 ila% 25 oranında azaltabilir. Ancak folik asit, tahıl ürünlerini folik asit ile takviye eden ülkelerde yaşayan çoğu insanda felçleri engellemiyor gibi görünüyor.
  • Deride beyaz lekelerin gelişmesine neden olan bir cilt bozukluğu (vitiligo) . Folik asidin ağızdan alınması vitiligo semptomlarını iyileştiriyor gibi görünüyor.

Mümkün Olduğunca Etkisiz

  • Demir eksikliği nedeniyle düşük seviyelerde sağlıklı kırmızı kan hücreleri (anemi) . Demir takviyeleri ile folik asit almak, demir eksikliğini ve vücuttaki çok az demirin neden olduğu anemiyi tedavi etmek ve önlemek için folik asitsiz demir takviyelerini almaktan daha etkili değildir.
  • Normalde yaşla birlikte ortaya çıkan hafıza ve düşünme becerilerinde azalma . Çoğu araştırma, folik asit almanın yaşlılarda hafıza ve düşünme becerilerindeki düşüşü önlemediğini göstermektedir.
  • Bloke veya daralmış bir kan damarı (anjiyoplasti) açma prosedürü . Kan damarlarını genişletme prosedüründen sonra folik asit almanın yararları hakkında tutarsız kanıtlar vardır. Ancak folik asit artı B6 vitamini ve B12 vitamini almak, kan damarına açık kalması için bir cihazın (stent) yerleştirildiği durumlarda iyileşmeye müdahale edebilir.
  • Meme kanseri . Diyette folat tüketmek, yüksek miktarda metiyonin, B12 vitamini (siyanokobalamin) veya B6 vitamini (piridoksin) yiyen kadınlarda meme kanseri gelişme riskini azaltabilir, ancak araştırma tutarlı değildir. Diğer araştırmalar, folik asit takviyelerinin tek başına alınmasının meme kanseri riskini azaltmadığını göstermektedir.
  • Kalp hastalığı . Çoğu araştırma, folik asitin tek başına veya diğer B vitaminleri ile alınmasının, kalp hastalığı olan kişilerde ölüm veya kalp hastalığı ile ilgili olaylar riskini azaltmadığını göstermektedir.
  • Katarakt . Araştırmalar, folik asitin B6 vitamini ve B12 vitamini dahil diğer vitaminlerle alınmasının kataraktları önlemediğini gösteriyor. Aslında, kataraktın alınması gerekliliğini artırabilir.
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS) . Günlük folik asit enjeksiyonlarının kronik yorgunluk sendromu semptomları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
  • İshal . Eklenen folik asit ve muhtemelen B12 vitamini ile spesifik bir besin takviyesi almak, yetersiz beslenme riski olan çocuklarda ishali önlüyor gibi görünmemektedir. Bu ürünü almak ishal olma riskini birkaç günden fazla artırabilir.
  • Düşme önleme . B-12 vitamini ile folik asit almak, aynı zamanda D vitamini alan yaşlı insanlarda düşmeyi engellemiyor gibi görünüyor.
  • Doğmamış veya prematüre bir bebeğin ölümü . Hamilelik sırasında folik asit almak, bebeğin doğumdan hemen önce veya sonra ölme riskini azaltmaz.
  • Beyaz kan hücrelerinin kanseri (lösemi) . Hamilelik sırasında folat almak, beyaz kan hücrelerinin çocukluk kanseri riskini azaltmaz.
  • İlacın toksisitesi lometrexol . Folik asidin ağızdan alınması ilacın lometrexolün zararlı etkilerini azaltmıyor gibi görünmektedir.
  • Zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) . Osteoporozlu yaşlı bireylerde, B12 vitamini ve muhtemelen B6 vitamini (piridoksin) ile folik asit almak, kemiklerin kırılmasını engellemiyor gibi görünmektedir.
  • Yaşlı yetişkinlerde fiziksel performans . B-12 vitamini ile folik asit almak, yaşlı insanların daha iyi yürümesine veya daha güçlü ellere sahip olmasına yardımcı görünmüyor.
  • Hava yollarının enfeksiyonu . Eklenen folik asit ve muhtemelen B12 vitamini ile spesifik bir besin takviyesi almak, yetersiz beslenme riski olan çocuklarda akciğerlerdeki enfeksiyonları engellemiyor gibi görünmektedir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Kalın bağırsak ve rektumda kanserli olmayan büyümeler (kolorektal adenom) . Folik asit takviyelerinin alınması, kalın bağırsak veya rektumdaki büyümeleri engellemiyor gibi görünmektedir.
  • Öğrenme güçlüğü (kırılgan-X sendromu) ile işaretlenmiş kalıtsal bir durum. Folik asidin ağız yoluyla alınması, kırılgan-X-sendromunun semptomlarını iyileştirmez.
  • Erken doğum . Hamilelik sırasında folik asit almak, prematüre bebek sahibi olma riskini azaltmaz.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Sivilce . Sınırlı kanıt, vitamin B3 (nikotinamid), tahıllardan (azelaik asit), çinko, B6 vitamini (piridoksin), bakır ve folik asit (NicAzel, Elorac Inc., Vernon Hills, IL) yüzdeki sivilce ile ilişkili iltihabı azalttığı görülmektedir.
  • Alzheimer hastalığı . Sınırlı kanıt, önerilen diyet ödeneğinden (RDA) daha fazla folik asit tüketen yaşlı insanların, daha az folik asit tüketen insanlardan daha düşük Alzheimer hastalığı geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
  • Otizm . Sınırlı araştırma, hamilelik sırasında folik asit almanın çocukta otizm riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.
  • Hemoglobin (beta-talasemi) adı verilen kandaki protein düzeylerini azaltan bir kan bozukluğu . Beta-talasemi, kanda oksijen taşıyan protein olan daha az hemoglobin üretimiyle sonuçlanan bir kan hastalığıdır. Beta-talasemili hastalar genellikle kemik ve kas ağrısına sahiptir ve daha az güce sahiptir. Bu bozukluğu olan çocuklarda sınırlı araştırma, folik asidin kendi başına veya L-karnitin ile proteinden bir amino aside benzer bir bileşiğin alınmasını önerebilir, kemik ağrısını azaltabilir ve gücü artırmaya yardımcı olabilir.
  • Bipolar bozukluk . Folik asit almak, bipolar bozukluğu olan kişilerde lityumun antidepresan etkilerini iyileştirdiği görülmemektedir. Bununla birlikte, ilaç valproatı ile folat almak valproatın etkilerini iyileştirir.
  • Rahim ağzı kanseri . Tiamin, riboflavin ve B12 vitamini ile birlikte diyet ve takviye kaynaklarından artan folik asit ve folat alımının serviks kanserini önlemeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
  • Uzun süreli böbrek hastalığı (kronik böbrek hastalığı veya KBH) . Folik asit almak, KBH olan kişilerde böbrek fonksiyonunun yavaşlamasına yardımcı olabilir. Ancak B12 vitamini (siyanocobalamin) ile birlikte kullanıldığında yararlı değildir. Aslında, kombinasyon böbrek hastalığını daha da kötüleştirebilir.
  • Kolon kanseri, rektal kanser . Araştırmalar, diyette folik asit almanın veya folat yemenin kolon veya rektal kanser gelişme riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, diyette folik asit veya folat almanın aynı fayda sağladığını göstermeyen bazı araştırmalar vardır. Folik asidin kolon kanserini önlemek için rektal kansere göre daha yararlı olabileceği veya belirli kolon kanseri türleri için daha yararlı olabileceği düşünülmektedir.
  • Doğumda kalp problemleri . Folik asit veya folik asit içeren doğum öncesi vitaminleri alan kadınların kalp problemi olan bebekleri doğurma şansı daha düşüktür.
  • Diyabet . Folik asit takviyeleri almak diyabetli insanlara fayda sağlamıyor gibi görünüyor.
  • Epilepsi . Folik asit almak epilepsili kişilerde nöbetleri azaltmaz. Bununla birlikte, bazı erken araştırmalar folik asidin folik asit eksikliği olan çocuklarda nöbetleri azaltabileceğini düşündürmektedir.
  • Özofagus kanseri . Araştırmalar, diyette daha fazla folat tüketmenin, yemek borusu kanseri gelişme riskini azalttığını göstermektedir.
  • Fenofibrat ilacının neden olduğu kanda yüksek miktarda homosistein . Folik asit almak, fenofibrat ilacının neden olduğu kandaki homosistein düzeylerini düşürebilir.
  • Mide kanseri . Araştırmalar, folik asit almanın, bazı mide kanseri gelişme riskini azalttığını göstermektedir.
  • Gut . Erken araştırmalar folatın gut riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.
  • Baş ve boyun kanseri . Diyetten daha fazla folik asit almak, baş ve boyun kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
  • İşitme kaybı . Kandaki düşük folat seviyeleri yetişkinlerde ani işitme kaybı riski ile ilişkili görünmektedir. Bazı kanıtlar, folik asitin 3 yıl boyunca günlük olarak alınmasının, düşük folat seviyelerine sahip yaşlı insanlarda işitme kaybının azaldığını yavaşlattığını göstermektedir. Folik asit takviyesinin normal folat seviyeleri olan kişilerde işitme kaybını azaltıp azaltmadığı açık değildir.
  • 2500 gramdan az doğan bebekler (5 pound, 8 ons) . Hamilelik sırasında folik asit almak, bazı bebeklerin düşük doğum ağırlığında doğmasını engellemez, ancak genel doğum ağırlıklarının ortalamasını arttırdığı görülmektedir. Bununla birlikte, bazı erken araştırmalar, hamile kalmadan önce folik asit almanın, tam dönem doğduğunda bile çok küçük bir bebek sahibi olma riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bebek hamile kaldıktan sonra takviye başlayan annelerde bu risk azaltılmasa da.
  • Akciğer kanseri . Çoğu insanda düşük seviyelerde folik asit ile akciğer kanseri arasında bir ilişki olduğu görülmemektedir.
  • Erkek kısırlığı . Bazı araştırmalar, günlük olarak folik asit artı çinko sülfat almanın, sperm sayısı düşük olan erkeklerde sperm sayısını artırabileceğini düşündürmektedir.
  • En ciddi cilt kanseri türü (melanom) . İlk araştırmalar folik asit almanın melanom riskini azaltabileceğini göstermektedir.
  • Nitratlar gün boyu kullanıldığında ortaya çıkan nitrat tedavisinin daha az faydası (nitrat toleransı) . Bazı kanıtlar folik asit almanın göğüs ağrısı (nitratlar) için ilaçların daha uzun süre çalışmasına yardımcı olmadığını göstermektedir.
  • Yarık dudak ve yarık damak . Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında folik asit almanın yarık dudak riskini azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar hiçbir etki göstermemektedir.
  • Pankreas kanseri . Diyette günlük 280 mcg’den fazla folat yemek, pankreas kanseri gelişme riskinin daha düşük olması ile bağlantılıdır. Bununla birlikte, diğer araştırmalar folat alımının pankreas kanseri riski ile ilişkili olmadığını göstermektedir.
  • Ellerde ve ayaklarda sinir hasarı (periferik nöropati) . Diyabetli insanlar (diyabetik nöropati) için sinir ağrısında folik asidin rolü hakkında çelişkili kanıtlar vardır. Bazı araştırmalar, B6 vitamini (piridoksin) ve B12 vitamini ile folik asit almanın, insanların daha mutlu hissetmesi için bazı sinir ağrısı semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, sinirler daha iyi işlev görmemektedir.
  • Bir tür boğaz kanseri (faringeal kanser) . Sınırlı araştırmalar, folik asit ve folatın diyetten kaynaklandığını ve kaynakların ve takviyelerin belirli bir boğaz kanseri türü olan orofaringeal kansere karşı koruyabileceğini düşündürmektedir.
  • İdrarda yüksek tansiyon ve protein (pre-eklampsi) ile belirgin bir gebelik komplikasyonu . Preeklampsi, hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve idrarda protein ile işaretlenir. Folik asidin preeklampsi riskini azaltıp azaltmadığına dair araştırmalar çelişkilidir.
  • Hamilelik sırasında yüksek tansiyon . Sınırlı araştırma, hamilelik sırasında folik asit almanın yüksek tansiyon riskini azaltmadığını buldu.
  • Bacak rahatsızlığına neden olan bir bozukluk ve bacakları hareket ettirmek için karşı konulmaz bir dürtü (huzursuz bacak sendromu veya RLS) . Folik asit almak, huzursuz bacak sendromunun semptomlarını azaltıyor gibi görünüyor. Araştırmacılar folik asit eksikliğinin huzursuz bacak sendromuna neden olup olmadığını araştırıyorlar.
  • Şizofreni . Folik asit ve B12 vitamini kombinasyonu, şizofreni ile ilişkili olumsuz semptomların bazılarını azaltabilir, ancak sadece belirli bir genetik makyajı olan bazı hastalarda. Çoğu insanda folik asit bu semptomlara yardımcı olmaz.
  • Orak hücre hastalığı . Folik asit almak homosistein düzeylerini düşürebilir. Bununla birlikte, bunun orak hücre hastalığı olan insanlara fayda sağlayıp sağlamayacağı bilinmemektedir.
  • Alkolizm .
  • Karaciğer hastalığı .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için folik asidi derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Folik Asit Nasıl Etki Eder?

İnsan vücudunun düzgün gelişimi için folat gereklidir. DNA adı verilen genetik materyalin üretiminde ve diğer birçok vücut fonksiyonunda rol oynar.

Folik Asit Kullanmak Güvenli Midir?

Ağız yoluyla alındığında : Folik asit, ağız yoluyla alındığında çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Çoğu yetişkin günde 1 mg’dan daha düşük dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki yaşamaz.

Folik asit uzun süre ağızdan büyük dozlarda alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR . Her ne kadar bazı araştırmalarda günde 5 mg’a kadar dozlar güvenle kullanılmış olsa da, günde 1 mg’dan daha fazla folik asit dozları karın kramplarına, ishale, döküntüye, uyku bozukluklarına, sinirlilik, konfüzyon, bulantı, mide rahatsızlığı, davranış değişiklikleri, cilt reaksiyonlarına , nöbetler, gaz, uyarılabilirlik ve diğer yan etkilere neden olabilir. .

Uzun süre çok fazla folik asit almanın ciddi yan etkilere neden olabileceğine dair bazı endişeler de vardır. Bazı araştırmalar, günde 800 mcg ila 1.2 mg’lık dozlarda folik asit almanın, kalp problemleri olan kişilerde kalp krizi riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Diğer araştırmalar, bu yüksek dozların alınmasının akciğer veya prostat kanseri gibi kanser riskini de artırabileceğini düşündürmektedir.

Tek seferlik olarak : Folik asit, vücuda enjekte edildiğinde çoğu insan için MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Çoğu yetişkin günde 1 mg’dan daha düşük dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki yaşamaz.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Folik asit, hamilelik ve emzirme döneminde ağızdan uygun şekilde alındığında MUHTEMELEN GÜVENLİDİR . Günde 300-400 mcg folik asit almak, doğum kusurlarını önlemek için hamilelik sırasında yaygın olarak kullanılır.

Daralmış arterleri genişletme prosedürleri (anjiyoplasti) : Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitamini intravenöz (IV ile) veya ağız yoluyla kullanılması daralmış arterleri kötüleştirebilir. Folik asit, bu prosedürden kurtulan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Kanser : Erken araştırmalar, günde 800 mcg ila 1 mg folik asit almanın kanser riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Daha fazla bilinene kadar, kanser öyküsü olan insanlar yüksek dozlarda folik asit kullanmaktan kaçınmalıdır.

Kalp hastalığı: Erken araştırmalar, folik asit artı B6 vitamini almanın, kalp hastalığı öyküsü olan kişilerde kalp krizi riskini artırabileceğini düşündürmektedir.

Sıtma : Erken araştırmalar, folik asit artı demir almanın dünyanın sıtmanın yaygın olduğu bölgelerinde hastanede ölüm veya tedavi ihtiyacını artırabileceğini düşündürmektedir.

B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemi : Folik asit almak, B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemiyi maskeleyebilir ve uygun tedaviyi geciktirebilir.

Nöbet bozukluğu : Folik asit takviyeleri almak, özellikle yüksek dozlarda nöbet bozukluğu olan kişilerde nöbetleri daha da kötüleştirebilir.

Folik Asidin Farklı İlaçlarla Etkileşimi Var Mıdır?

Orta Düzeyde

5-Fluorourasil 5-florourasil ile büyük miktarlarda folik asit almanın, 5-florourasilin, özellikle mide problemlerinin bazı yan etkilerini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Folik asit almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Kapesitabin Çok miktarda folik asit almanın, kapesitabinin, özellikle ishal ve kusma gibi mide problemlerinin yan etkilerini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Folik asit almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Fosfenitoin Nöbetler için fosfenitoin kullanılır. Vücut ondan kurtulmak için fosfenitoini parçalar. Folik asit, vücudun fosfenitoini parçalama hızını artırabilir. Folik asidin fosfenitoin ile birlikte alınması, fosfenitoinin nöbetleri önlemek için etkinliğini azaltabilir.

Metotreksat Metotreksat, folik asidin vücut hücrelerindeki etkilerini azaltarak çalışır. Metotreksat ile birlikte folik asit hapları almak, metotreksatın etkinliğini azaltabilir.

Fenobarbital Nöbetler için fenobarbital kullanılır. Folik asit almak, nöbetleri önlemek için fenobarbital’in ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Fenitoin Vücut ondan kurtulmak için fenitoini parçalar. Folik asit, vücudun fenitoini parçalama hızını artırabilir. Folik asit almak ve fenitoin almak fenitoinin etkinliğini azaltabilir ve nöbet olasılığını artırabilir.

Primidon Nöbetler için Primidon kullanılır. Folik asit bazı insanlarda nöbetlere neden olabilir. Primidon ile birlikte folik asit almak, primidonun nöbetleri önlemek için ne kadar iyi çalıştığını azaltabilir.

Pirimetamin Pirimetamin parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Folik asit, parazit enfeksiyonlarının tedavisinde pirimetamin etkinliğini azaltabilir.

Folik Asidin Bitkiler ve Gıda Takviyeleriyle Etkileşimi Var Mıdır?

Yeşil çay Yeşil çayın folik asidin vücutta olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebileceği konusunda bazı endişeler var. Bu folik asit eksikliğine benzer bir duruma yol açabilir.

Folik Asidin Gıdalarla Etkileşimi Var Mıdır?

Gıda Folik asidin yiyecekle alınması, emilimini biraz azaltır, ancak muhtemelen önemli olmak için yeterli değildir.

Çinko içeren gıdalar Araştırmacılar folik asidin çinko emilimine müdahale edip etmediğini kabul etmiyorlar. Ancak diyetlerinde yeterli çinko alan insanlar için folik asitin etkisi muhtemelen önemli değildir.

Folik Asit Hangi Dozda Kullanılır?

Aşağıdaki dozlarda bilimsel araştırmalar incelenmiştir:

Yetişkinlerde

Ağızdan (Oral):

  • Folik asit eksikliği için : tipik doz günde 250 mcg (mikrogram) ila 1 mg (miligram) arasındadır.
  • Beyin ve omurganın doğum kusurlarını önlemek için (nöral tüp doğum kusurları) : Gebe kalabilen kadınlar, takviye edilmiş gıdalardan veya takviyelerden günde 400 mcg folik asit almalıdır.  Hamile olan kadınların takviye edilmiş gıdalardan veya takviyelerden günde 600 mcg folik asit almaları önerilir. Nöral tüp defektleri ile komplike olan önceki gebelik öyküsü olan kadınlar genellikle bir ay önce başlayarak gebe kaldıktan sonra 3 aya kadar devam ederek günde 4 mg alırlar.
  • Kolon kanseri riskini azaltmak için : günde 400 mcg.
  • Kandaki yüksek miktarda homosistein tedavisi için (hiperhomosisteinemi) :
    • Günde 200 mcg ila 15 mg kullanılmıştır, ancak günlük 800 mcg ila 1 mg dozları en etkili gibi görünmektedir.
    • Son dönem böbrek yetmezliği olan kişilerde, yüksek homosistein seviyelerinin tedavisi daha zor olabilir ve günde 800 mcg ila 40 mg dozları kullanılmıştır. Haftada üç kez 2,5-5 mg gibi diğer dozaj planları da kullanılmıştır. Günde 15 mg’dan yüksek dozlar, düşük dozlardan daha etkili görünmemektedir.
  • Depresyon ilaçlarına yanıtı iyileştirmek için : günde 200-500 mcg kullanılmıştır.
  • Ciltte beyaz lekelerin gelişmesine neden olan bir cilt bozukluğu için (vitiligo) : tipik olarak günde iki kez 5 mg alınır.
  • İlaç metotreksatının neden olduğu toksisitenin azaltılması için : günde 1 mg muhtemelen yeterlidir, ancak günde 5 mg’a kadar kullanılabilir.
  • Yaşlı erişkinlerde (yaşa bağlı maküler dejenerasyon veya AMD) görme kaybına yol açan bir göz hastalığını önlemek için : günde 2.5 mg folik asit, 1 mg B12 vitamini (siyanokobalamin) ve günde 50 mg B6 vitamini (piridoksin) kullanıldı.
  • İnmeyi önlemek için . Günde 500 mcg ila 40 mg folik asit kullanılmıştır. En büyük yararı günde 800 mcg veya daha düşük folik asit dozları ile ortaya çıkmaktadır.

CİLT UYGULAMASI :

  • Gebe kadınlarda dişeti hastalığı için : folik asit içeren bir gargara günde iki kez bir dakika boyunca kullanılmıştır.

İĞNE UYGULAMASI :

  • Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) olan kişilerde homosistein düşürülmesi için: vende haftada üç kez hemodiyaliz sonrası 10 mg verilmiştir.

Çocuklarda

Ağızdan (Oral):

İlaç fenitoinin (6-15 yaş) neden olduğu sakız büyümesi için : günde 500 mcg folik asit kullanılmıştır.

Bebekler için yeterli alım miktarı (AI) 0-6 aylık bebekler için 65 mcg ve 7-12 aylık bebekler için 80 mcg’dir. Takviye edilmiş gıdalar ve takviyelerden hem gıda folatı hem de folik asit de dahil olmak üzere DFE’de folat için önerilen diyet ödenekleri (RDA’lar) şunlardır: 1-3 yaş arası çocuklar, 150 mcg; 4-8 yaş arası çocuklar, 200 mcg; 9-13 yaş arası çocuklar, 300 mcg; 13 yaş üstü yetişkinler, 400 mcg; Hamile kadınlar 600 mcg; ve emziren kadınlar, 500 mcg. Folatın tolere edilebilir üst alım seviyeleri (UL) 1-3 yaş arası çocuklar için 300 mcg, 4-8 yaş arası çocuklar için 400 mcg, 9-13 yaş arası çocuklar için 600 mcg, 14-18 yaş arası ergenler için 800 mcg ve 18 yaşın üzerindeki herkes için 1 mg.

Kimler Folik Asit Almalıdır?

Gebe olan veya gebe kalmayı planlayan tüm kadınlar, yeni doğan bebeklerde deformite ve ölümlerin önlenmesi için daha fazla folik asit tüketmelidir.

Ayrıca kadınların gebe kalmadan önce folik asit almasını ve gebeliği takiben en az ilk 4 hafta boyunca almaya devam etmeleri önerilmektedirler. Ancak mümkünse gebelik sürecinde ve emzirirken de alınması önerilir.

Gebe olabilecek veya gebelik planlayan her kadın günlük folik asit takviyesi almalıdır. 14 yaşın üzerindeki kadınlar günde 400 mikrogram (mcg) almalı ve bu hamilelik sırasında 600 mcg’ye çıkmalıdır. Gebelik sonrasında da emzirirken günlük 500 mcg alımını sürdürmelidir.

PLOS Medicine dergisinde 2009 yılında hamile kalmadan en az 12 ay önce folik asit takviyesi alan kadınlarda prematüre (normalden erken doğma) bir bebeğe sahip olma riskini %50’nin üzerinde azaltabileceğine dair bir çalışma yayınlandı. Araştırmacılar çalışmada “Folat takviyesi erken doğum riskini % 50 ila 70 azalma ile ilişkilidir.” şeklinde yayınlamışlardır.

Folik asit, rahimde gelişen bebeğin omuriliğinin büyümesi için gereklidir. Bu nedenle annenin özellikle gebeliğin ilk aşamalarında yeterli folik asit tüketmesi önemlidir. Bunun nedeni bebeğin omuriliği, rahimde oluşan ilk vücut kısımlarından biri olmasıdır.

Diğer İsimler

5′-methyltetrahydrofolate, 5′-MTHF, Acide Folique, Acide Ptéroylglutamique, Acide Ptéroylmonoglutamique, Acido Folico, B Complex Vitamin, Complexe de Vitamines B, Complexe Vitaminique B, Dihydrofolate, Folacin, Folacine, Folate, Folinic Acid, L-methylfolate, Methylfolate, Méthylfolate, Pteroylglutamic Acid, Pteroylmonoglutamic Acid, Pteroylpolyglutamate, Tetrahydrofolate, Tétrahydrofolate, Vitamin B9, Vitamine B9.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler Gönderiler