Perşembe, Mart 28, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Fosfat Tuzu Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Fosfat Tuzu Nedir?

Fosfat tuzları, kimyasal fosfatın tuzlar ve minerallerle birçok farklı kombinasyonunu ifade eder. Fosfat bakımından zengin gıdalar arasında süt ürünleri, tam tahıllı tahıllar, fındık ve bazı etler bulunur. Süt ürünlerinde ve etlerde bulunan fosfatlar vücut tarafından tahıl tanelerinde bulunan fosfatlardan daha kolay emilir gibi görünmektedir. Kola içecekleri çok fazla fosfat içerir – aslında, kanda çok fazla fosfata neden olabilirler.

İnsanlar ilaç için fosfat tuzları kullanırlar. Fosfat tuzlarını çok zehirli olan organofosfatlar gibi maddelerle karıştırmamaya dikkat edin.

Fosfat tuzları en sık bağırsak temizliği, düşük kan seviyesi fosfat, kabızlık, yüksek kan seviyesi kalsiyum ve mide ekşimesi için kullanılır.

Fosfat Tuzu Ne Kadar Etkilidir?

Doğal İlaçlar Kapsamlı Veri Tabanı, şu ölçütlere göre bilimsel kanıtlara dayanan etkinliği değerlendirmektedir: Etkili, muhtemel etkili, mümkün olduğunca etkili, mümkün olduğunca etkisiz, muhtemelen etkisiz, etkisiz ve etkililiği değerlendirmek için yeterli kanıt yok.

Etkili

  • Bağırsakları tıbbi bir prosedür için hazırlamak . Kolonoskopi işleminden önce sodyum fosfat ürünlerinin ağız yoluyla alınması bağırsak temizliğinde etkilidir. Bazı sodyum fosfat ürünleri (OsmoPrep, Salix Pharmaceuticals; Visicol, Salix Pharmaceuticals) bu endikasyon için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır. Bununla birlikte, sodyum fosfat almak bazı insanlarda böbrek hasarı riskini artırabilir. Bu nedenle, sodyum fosfat ürünleri artık ABD’de bağırsak hazırlığı için yaygın olarak kullanılmamaktadır.
  • Kandaki düşük fosfat seviyeleri . Sodyum veya potasyum fosfatın ağız yoluyla alınması, kandaki düşük fosfat seviyelerinin önlenmesi veya tedavisinde etkilidir. İntravenöz fosfat tuzları, bir doktor gözetiminde kullanıldığında kandaki düşük fosfat seviyelerini de tedavi edebilir.

Muhtemel Etkili

  • Kabızlık . Sodyum fosfat, kabızlığın tedavisi için FDA tarafından izin verilen tezgah üstü (OTC) bir maddedir. Bu ürünler ağız yoluyla alınır veya lavman olarak kullanılır.
  • Hazımsızlık . Alüminyum fosfat ve kalsiyum fosfat, antasitlerde kullanılan FDA tarafından izin verilen bileşenlerdir.
  • Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri . Fosfat tuzunun (kalsiyum fosfat hariç) ağızdan alınması, kandaki yüksek kalsiyum seviyelerinin tedavisinde etkilidir. Ancak intravenöz fosfat tuzları kullanılmamalıdır.

Mümkün Olduğunca Etkili

Böbrek taşları (nefrolitiazis) . Potasyum fosfatın ağızdan alınması, yüksek idrar kalsiyum seviyesine sahip hastalarda kalsiyum böbrek taşlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Etkililiğini Değerlendirmek İçin Yeterli Kanıt Yok

  • Atletik performans . Bazı erken araştırmalar, yüksek yoğunluklu bisiklete binmeden veya sprint yapmadan önce 6 gün boyunca sodyum fosfatın ağızdan alınmasının atletik performansı artırabildiğini göstermektedir. Ancak diğer erken araştırmalar hiçbir fayda sağlamaz. Daha büyük insan gruplarında sodyum fosfatın gerçekten faydalı olduğunu görmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Kalsiyum fosfat veya potasyum fosfat gibi diğer fosfat tuzlarının alınması, çalışma veya döngü performansını iyileştirmez.
  • Diyabet komplikasyonu (diyabetik ketoasidoz) . İlk araştırmalar, intravenöz olarak (IV’e göre) potasyum fosfat verilmesinin, vücudun keton adı verilen çok fazla kan asidi ürettiği bir diyabet komplikasyonunu iyileştirmediğini göstermektedir. Bu duruma sahip insanlara sadece düşük fosfat seviyeleri varsa fosfat verilmelidir.
  • Osteoporoz . Araştırmalar, kalsiyum fosfatın ağızdan alınmasının osteoporozlu kadınlarda kalça ve alt omurganın kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak kalsiyum karbonat gibi diğer kalsiyum kaynaklarından daha iyi çalışmaz.
  • Daha önce açlık çeken kişilerde yemek yedikten sonra ortaya çıkan komplikasyonlar (refeeding sendromu) . Erken araştırmalar, sodyum ve potasyum fosfatın 24 saat boyunca intravenöz olarak (IV ile) verilmesinin, ciddi şekilde yetersiz beslenen veya aç kalan insanlarda beslenmeyi yeniden başlatırken yeniden besleme sendromunu önlediğini göstermektedir.
  • Hassas dişler .
  • Diğer koşullar .

Bu kullanımlar için fosfat tuzlarını derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Fosfat Tuzu Nasıl Etki Eder?

Fosfatlar normal olarak gıdalardan emilir ve vücuttaki önemli kimyasallardır. Hücre yapısı, enerji taşıma ve depolama, vitamin fonksiyonu ve sağlık için gerekli diğer birçok süreçte yer alırlar. Fosfat tuzları bağırsaklara daha fazla sıvı çekilmesine ve bağırsağın içeriğini daha hızlı dışarı itmesi için stimüle ederek müshil görevi görebilir.

Fosfat Tuzu Kullanmak Güvenli Midir?

Sodyum, potasyum, alüminyum, ya da kalsiyum ihtiva eden fosfat tuzları uygun, ağızdan alınan eklenen rektum içine, ya da (IV) tedavi edilir çoğu insan ve kısa dönem için MUHTEMELEN GÜVENLİ. Fosfat tuzları sadece bir doktor gözetiminde intravenöz (IV tarafından) kullanılmalıdır.

Fosfat tuzları (fosfor olarak ifade edilir) 70 yaşından küçük yetişkinler için günde 4 gramdan daha yüksek dozlarda ve daha yaşlı kişiler için günde 3 gramdan alındığında MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR .

Düzenli uzun süreli kullanım, vücuttaki fosfatların ve diğer kimyasalların dengesini bozabilir ve ciddi yan etkilerden kaçınmak için bir sağlık uzmanı tarafından izlenmelidir. Fosfat tuzları sindirim sistemini tahriş edebilir ve mide rahatsızlığı, ishal, kabızlık, baş ağrısı, yorgunluk ve diğer sorunlara neden olabilir.

Fosfat tuzlarını organofosfatlar gibi maddelerle veya çok zehirli tribazik sodyum fosfatlar ve tribazik potasyum fosfatlarla karıştırmayın.

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Diyet kaynaklarından gelen fosfat tuzları, hamile veya emziren kadınlar için 14-18 yaş arası anneler için günde 1250 mg ve 18 yaşın üzerindeki çocuklar için günlük 700 mg önerilen ödeneklerde kullanıldığında MUHTEMEL GÜVENLİDİR . yaş. Diğer miktarlar MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR ve sadece bir sağlık uzmanının tavsiyesi ve sürekli bakımı ile kullanılmalıdır.

Çocuklar : Fosfat tuzları, 1-3 yaş arası çocuklar için 460 mg’lık önerilen günlük ödeneklerde kullanıldığında çocuklar için ; 4-8 yaş arası çocuklar için 500 mg; ve 9-18 yaş arası çocuklar için 1250 mg  MUHTEMEL GÜVENLİDİR. Fosfat tuzları tüketilen fosfat miktarı (fosfor olarak ifade edilir) tolere edilebilir üst alım seviyesini (UL) aşarsa MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜVENSİZDİR. UL’ler 1-8 yaş arası çocuklar için günde 3 gramdır; 9 yaş ve üstü çocuklar için günde 4 gram.

Kalp hastalığı : Kalp hastalığınız varsa sodyum içeren fosfat tuzları kullanmaktan kaçının.

Sıvı tutulması (ödem) : Siroz, kalp yetmezliği veya ödemlere neden olabilecek diğer durumlarınız varsa sodyum içeren fosfat tuzları kullanmaktan kaçının.

Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi) : Hiperkalseminiz varsa fosfat tuzlarını dikkatli kullanın. Çok fazla fosfat kalsiyumun vücudunuzda olmaması gereken yere birikmesine neden olabilir.

Kandaki yüksek fosfat seviyeleri: Addison hastalığı, şiddetli kalp ve akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, tiroid problemleri veya karaciğer hastalığı olan kişilerin, fosfat tuzları aldıklarında kanlarında çok fazla fosfat geliştirmeleri daha olasıdır. Fosfat tuzlarını yalnızca bu durumlardan birine sahipseniz bir sağlık uzmanının tavsiyesi ve sürekli bakımı ile kullanın.

Böbrek hastalığı : Böbrek problemleriniz varsa, sadece bir sağlık uzmanının tavsiyesi ve sürekli bakımı ile fosfat tuzlarını kullanın.

Fosfat Tuzu Farklı İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?

Orta Derece

Bu kombinasyon konusunda dikkatli olun.

Bifosfonatlar Bisfosfonat ilaçları ve fosfat tuzları vücuttaki kalsiyum seviyelerini düşürebilir. Bisfosfonat ilaçları ile birlikte büyük miktarlarda fosfat tuzlarının alınması kalsiyum seviyelerinin çok düşük olmasına neden olabilir.

Bazı bisfosfonatlar alendronat, etidronat, risedronat, tiludronat ve diğerlerini içerir.

Fosfat Tuzu Otlar ve Takviye Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Kalsiyum Fosfat kalsiyum ile birleşebilir. Bu, vücudun fosfat ve kalsiyum emilimini azaltır. Bu etkileşimi önlemek için, fosfat kalsiyum almadan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

Demir Fosfat demir ile birleşebilir. Bu, vücudun fosfat ve demiri emme yeteneğini azaltır. Bu etkileşimi önlemek için, fosfat demir almadan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

Magnezyum Fosfat magnezyum ile birleşebilir. Bu, vücudun fosfat ve magnezyum emme yeteneğini azaltır. Bu etkileşimi önlemek için, fosfat magnezyum alınmadan en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

Fosfat Tuzu Gıdalarla Etkileşime Girer Mi?

Fosfat içeren yiyecek ve içecekler Teorik olarak, fosfat içeren yiyecek ve içeceklerle fosfat alınması, özellikle böbrek problemleri olan kişilerde fosfat seviyelerini artırabilir ve yan etki riskini artırabilir. Fosfat içeren yiyecek ve içecekler arasında kola, şarap, bira, tam tahıllı tahıllar, fındık, süt ürünleri ve bazı etler bulunur.

Fosfat Tuzu Hangi Dozda Kullanılır?

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar çalışılmıştır:

AĞIZLA :

  • Çok düşük fosfat seviyelerini yükseltmek için : Sağlık hizmeti sağlayıcıları kandaki fosfat ve kalsiyum seviyelerini ölçer ve sorunu düzeltmek için yeterli fosfat verir.
  • Çok yüksek kalsiyum seviyelerini düşürmek için : Sağlık hizmeti sağlayıcıları kandaki fosfat ve kalsiyum seviyelerini ölçer ve sorunu düzeltmek için yeterli fosfat verir.
  • Bağırsakları tıbbi bir prosedür için hazırlamak için : Her biri 1.5 gram sodyum fosfat içeren üç ila dört reçeteli tablet (OsmoPrep, Salix Pharmaceuticals; Visicol, Salix Pharmaceuticals), akşamları toplam 20 tablet için her 15 dakikada bir 8 ons su ile alınır. kolonoskopiden önce. Ertesi sabah, 12-20 tablet alınana kadar her 15 dakikada bir 8 ons su ile 3-4 tablet alınır.
  • Böbrek taşları (nefrolitiazis) : Günlük 1200-1500 mg elementel fosfat sağlayan potasyum ve sodyum fosfat tuzları kullanılmıştır.

IV :

  • Çok düşük fosfat seviyelerini yükseltmek için : Sodyum fosfat veya potasyum fosfat içeren intravenöz (IV) ürünler kullanılmıştır. 2-12 saat içinde 15-30 mmol dozlar verilmiştir. Gerekirse daha yüksek dozlar kullanılmıştır.

Fosfatın (fosfor olarak ifade edilir) önerilen günlük diyet ödenekleri (RDA’lar) şunlardır: 1-3 yaş arası çocuklar, 460 mg; 4-8 yaş arası çocuklar, 500 mg; 9-18 yaş arası erkekler ve kadınlar, 1250 mg; 18 yaş üstü erkekler ve kadınlar, 700 mg. Bebekler için yeterli alım miktarı (AI) şunlardır: 0-6 aylık bebekler için 100 mg ve 7-12 aylık bebekler için 275 mg. Günde fosfat (fosfor olarak ifade edilir) için istenmeyen yan etkilerin beklenmediği en yüksek alım seviyesi tolere edilebilir Üst Alım Seviyeleri (UL): 1-8 yaş arası çocuklar, günde 3 gram; 9-70 yaş arası çocuklar ve yetişkinler, 4 gram; 70 yaşından büyük yetişkinler, 3 gram; 14-50 yaş arası hamile kadınlar, 3,5 gram; ve emziren kadınlar 14-50 yaş, 4 gram.

Diğer isimler

Alüminyum fosfat, Kemik Fosfat, Kalsiyum fosfat, Kalsiyum Ortofosfat, Kalsiyum Fosfat Dibazik Anhidre, Kalsiyum Fosfat-Kemik Külü, Kalsiyum Fosfat Dibazik Dihidrat, Kalsiyum Fosfat Dibazik Anhidre, Kalsiyum Fosfat-Kemik Külü, Kalsiyum Fosfat Dibazik Dihidrat, Kalsiyum Fosfat , Di-Kalsiyum Fosfat, Dikalsiyum Fosfat, Dikalsiyum Fosfatlar, Nötr Kalsiyum Fosfat, Ortofosfat de Kalsiyum, Fosfat d’Aluminyum, Fosfat de Kalsiyum, Fosfat de Magnésium, Fosfat Nötre de Kalsiyum, Fosfat deOs, Fosfat T fosfat, Fosfat Précipitation du Phosphate de Calcium, Précipité de Phosphate de Calcium, Tersiyer Kalsiyum Fosfat, Trikalsiyum Fosfat, Whitlockite, Magnezyum Fosfat, Merisier, Potasyum fosfat,Dibazik potasyum fosfat, dipotasyum hidrojen ortofosfat, dipotasyum Monofosfat, dipotasyum fosfat, monobazik potasyum fosfat, potasyum asit fosfat, potasyum bifosfat, potasyum dihidrojen ortofosfat, potasyum hidrojen fosfat, fosfat de dipotasyum, fosfat d’Hidrojen de potasyum, fosfat de potasyum, fosfat de Potasyum Dibazik, Fosfat de Potasyum Monobasik, Sodyum fosfat, Susuz Sodyum Fosfat, Dibazik Sodyum Fosfat, Disodyum Hidrojen Ortofosfat, Disodyum Hidrojen Ortofosfat Dodekahidrat, Disodyum Hidrojen Fosfat, Disodyum Hidrofosfat, Disodyum Fosfat, Fosfat, Fosfat, Fosfat, Fosfat, Fosfat Satış Ortofosfat Disodique d’Hydrogène, Fosfat Disodique d’Hydrogène, Ortofosfat de Sodyum, Fosfat de Sodyum Anhidre,Fosfat de Sodyum Dibasique, Fosfor.

Medlineplus, Phosphate Salts, 2019

Popüler Gönderiler