Gebelikte Frengi Taraması ve Tanısı

0
2001

Frengi Nasıl Teşhis Edilir?

Karanlık alan mikroskopisi ve doğrudan floresan antikor testleri olarak bilinen iki test, frengiyi kesin olarak teşhis edebilir. Bununla birlikte, bu testlerin hiçbiri ağız lezyonlarından numuneleri analiz etmek için kullanıldıklarından ve mikroskop altında görüntülendiğinde normalde ağızda ve boğazda bulunan bazı bakterilerin frengiye neden olan bakteriler olan Treponema pallidum’a çok benzediği için yaygın olarak mevcut değildir.

Sonuç olarak, oral lezyonlardan elde edilen materyalin incelenmesi yanlış pozitif sonuçlara (kişinin yanlışlıkla enfekte olduğunun tespit edilmesi) yol açabilir. Bu nedenle doktorlar sifiliz teşhisi için kan testi (seroloji) kullanır. Bu testler, bulaşıcı bir ajana karşı antikorları tespit etmeyi amaçlar. (Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzu istila eden bir organizmaya özgü antikorlar üretir; antikorların görevi o organizmayı öldürmektir). Frengi varsa, kanınız T. pallidum’a karşı antikorlar içerecektir.

Treponemal ve Treponemal Olmayan Testler

Frengi için treponemal ve treponemal olmayan iki tip serolojik test vardır. Treponemal testler, T. pallidum’a karşı hedeflenen antikorları spesifik olarak tanımlar. İlginç bir şekilde, bu antikor vücudunuzun kendini savunmak için harekete geçtiğinin kanıtı olsa da, hastalığın ilerlemesini engellemez veya yeniden enfeksiyona karşı bağışıklık sağlamaz. Her durumda, farklı türdeki treponemal testlerden elde edilen bulgular, kanda hastalık aktivitesinin derecesini belirleyen ne kadar antikor bulunduğunu yansıtır.

Treponemal olmayan testler, enfeksiyonu daha dolaylı bir şekilde tespit etmeye yöneliktir. Kalp dokusunda bulunan bir madde olan kardiyolipin kullanırlar. Frengi olan hastalar her zaman kardiyolipin antikorları oluştururlar. Ancak hamile olan, damar içi ilaç kullanan, sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalıkları olan veya yakın zamanda viral enfeksiyon geçirmiş hastalarda treponemal olmayan testler yalancı pozitif çıkabilir. Bu tür bir test pozitif sonuç verdiğinde treponemal test ile doğrulanmalıdır.

Beyin Omurilik Sıvısı Analizi

Enfeksiyonun nörolojik etkilere neden olduğunu düşündüren belirtileri olan herhangi bir frengi hastası beyin omurilik sıvısı muayenesi yaptırmalıdır. Nörolojik tutulumu düşündüren belirti veya semptomlar arasında görme veya işitme değişiklikleri, yüz veya göz kaslarını hareket ettirememe, yüzde his kaybı, baş ağrısı, boyun tutulması veya ateş bulunur. Beyin omurilik sıvısı beyinde üretilir ve beyni ve omuriliği yıkar. Analiz için bu sıvının bir örneği, belin alt kısmına yerleştirilen bir iğne ile alınır (lomber ponksiyon). Bu iğne, omuriliğin koruyucu kaplamasını deler, ancak kordonun kendisine girmez.

Kapsamlı değerlendirme

Frengi olan tüm kadın hastalar, hastalığın evresini belirlemek için pelvik muayene de dahil olmak üzere tam bir değerlendirmeden geçmelidir. Ayrıca, size bu enfeksiyon teşhisi konulursa, HIV de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar için test yaptırmalısınız.

Frengi Nasıl Tedavi Edilmelidir?

1- Antibiyotik Tedavisi

Penisilin G (Bicillin), frengi tedavisinde kullanılan en yaygın ilaçtır. Hamilelik sırasında nörosifiliz veya sifilitik enfeksiyon için etkili olduğu kanıtlanmış tek tedavidir; yani hem anneyi hem de bebeğini tedavi eder.

Hamileyseniz ve penisilin alerjisi geçmişiniz varsa, cilt testi yaptırmalısınız. Cilt testleri pozitif çıkarsa, olacak mısın? duyarsızlaştırılmış mı? sonra penisilin ile tedavi edilir.

Eritromisin, bir zamanlar alternatif tedavi olarak kullanıldığında diğer ajanlardan daha az etkilidir ve artık önerilmemektedir.

Olası Yan Etkiler Nelerdir?

Frengi tedavisinin birkaç saat içinde, ateş, titreme, hızlı kalp atışları, döküntü, kas ağrıları ve baş ağrılarına neden olan Jarisch-Herxheimer reaksiyonu olarak bilinen şeyi geliştirme şansınız vardır. Bu, spiroketlerin parçalanmasına karşı alerjik bir reaksiyondur. Gebe kadınlarda bu reaksiyon, erken doğum eylemi veya anormal fetal kalp atış hızını içerebilir. Bununla birlikte, bu olasılık endişesi tedaviyi engellememeli veya geciktirmemelidir.

Cinsel Partnerlerin Yönetimi

Birincil, ikincil veya erken gizli sifiliz teşhisi konmadan önceki 90 gün içinde cinsel temasta bulunduğunuz herkes, birincil sifiliz için önerilen aynı rejimle tedavi edilmelidir. Geç latent veya üçüncül sifiliz teşhisi konduysa, uzun süreli cinsel temasta bulunduğunuz herkes serolojik değerlendirmeden geçmeli ve sonuçlara göre tedavi görmelidir.

2- Takip Tedavisi

Takip tedavisi, tedavi edildiğiniz hastalığın evresine bağlıdır.

Primer veya sekonder sifiliz tedavisi görüyorsanız, fizik muayeneye tabi tutulacak ve tedaviden altı ay sonra ve 12 ay sonra tekrar serolojik testler yapacaksınız. Testler, T. pallidum’a karşı antikorlarda belirgin bir düşüş göstermiyorsa veya kalıcı veya tekrarlayan enfeksiyon belirtileriniz varsa, ya tedaviniz başarısız olmuştur ya da yeniden enfekte olmuşsunuzdur. Geç latent sifiliz rejimini takiben muhtemelen yeniden tedavi edileceksiniz.

Tedavi başarısız olursa (yeniden enfeksiyon değil), daha önce açıklanan lomber ponksiyon prosedürü kullanılarak subklinik nörosifiliz için değerlendirileceksiniz. Ayrıca HIV enfeksiyonu için test edileceksiniz.

Gizli hastalık için tedavi görüyorsanız, tedaviden altı, 12 ve 24 ay sonra tekrar bir fizik muayene ve serolojik test yaptıracaksınız. Tekrarlayan enfeksiyon belirtileri veya semptomlarınız varsa veya testler yüksek düzeyde antikorların devam ettiğini gösteriyorsa, yeniden tedavi ve lomber ponksiyon önerilir.

Nörosifiliz tedavisi görüyorsanız, bulgular normal olana kadar her altı ayda bir beyin omurilik sıvısının tekrar değerlendirilmesinden geçeceksiniz. Altı ay içinde beyin omurilik sıvısındaki hücre sayısı normale dönmezse doktorunuz size yeniden tedavi önerecektir.

HIV Enfekte Hastalar

Frengi, HIV’li bireylerin %14 ila 36’sını etkiler. HIV enfeksiyonu bağışıklık sistemini olumsuz etkilese de bu hastalarda sifiliz tanısında serolojik testler hala yararlıdır. HIV ile enfekte olan hastaların sifiliz tedavisinde başarısız olma olasılığı daha yüksektir ve bu popülasyonda nörosifiliz oranı daha yüksektir. Bununla birlikte, HIV ile birlikte enfekte olmanız durumunda sifilizin önerilen tedavisi değişmez.

Frengi tedavisi gören HIV ile enfekte hastalar, tedaviyi takip eden ilk yıl ve tedaviden 24 ay sonra her üç ayda bir fizik muayene ve serolojik testlerden geçmelidir. Ko-enfekte hastalarda komplikasyon riski daha yüksek olduğundan, doktorlar lomber ponksiyonu diğer hastalara göre daha erken yapacaklardır.

Yeni ve Gelişmekte Olan Tedaviler Var Mıdır?

Daha önce bahsedildiği gibi, eritromisin (Ery-Tab), daha önce sifiliz için alternatif bir tedavi olarak kullanılan bir antibiyotiktir, ancak artık önerilmemektedir. İlgili ancak daha yeni bir antibiyotik olan azitromisin (Zithromax), CDC bir sonraki tedavi kılavuzlarını yayınladığında alternatif bir ajan olarak önerilebilir. Azitromisin günde sadece bir kez uygulandığından, şu anda önerilen alternatif ajanlar olan doksisiklin ve tetrasiklin üzerinde bir doz avantajı sağlayabilir.

Hamilelik veya nörosifiliz gibi belirli durumlarda penisilinin (PenVK) etkili olduğu kanıtlanmış tek tedavi olduğunu ve bu ajanın penisilin alerjisi öyküsü olanlar için bile kullanılması gerektiğini hatırlamak önemlidir.

Frengi Önlenebilir mi?

Frengi için aşı yoktur. Önleme, bu nedenle, iki konuya odaklanır:

  • daha güvenli cinsel uygulamalarla ilgili eğitim (yoksunluk, tek eşlilik ve prezervatif ve sperm öldürücü kullanma)
  • başkalarına bulaşmayı önlemek için enfekte bireylerin tanımlanması ve tedavisi