Çarşamba, Aralık 4, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Gebelikte Sık Tuvalete Çıkma Nedenleri?

Sabah bulantılarından sırt ağrısına, hamilelik ile birlikte gelen birçok yeni semptom vardır. Başka bir belirti, birkaç dakika önce gitmiş olsanız bile, hiç bitmeyen idrara çıkma dürtüsüdür. Hamilelik idrara çıkma isteğinizi artırır. Bu, özellikle üçüncü trimesterde sizi geceleri uyanık tutabilir.

Nedenler

Artan idrar sıklığı, kadınlarda gebeliğin erken bir belirtisidir. Progesteron ve insan koryonik gonadotropin hormonlarının artmasından kaynaklanır. İkinci trimesterde dürtüler düşme eğilimindedir. Rahim ayrıca ikinci üç aylık dönemde daha yüksektir. Bu mesaneniz üzerinde daha az baskı olacağı anlamına gelir.

Yükselen hormonlara ek olarak, vücudunuzun sıvı seviyeleri hamilelik sırasında artmaya başlar. Bu, böbreklerinizin ekstra sıvıyı yıkamak için çok fazla çalışması gerektiği anlamına gelir. Serbest bıraktığınız idrar miktarı da artacaktır.

Üçüncü üç aylık dönemde bebeğinizin büyümesi, mesanenize daha fazla baskı yapılacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, idrara çıkmak için gece boyunca birkaç kez uyanmanız gerekebilir. Ek basınç nedeniyle idrara çıkma aciliyeti de yaşayabilirsiniz.

Belirtiler

Hamilelikte idrar sıklığı sorunu yaşıyorsanız sürekli tuvalete gitmek ihtiyacı hissedeceksiniz ancak büyük ihtimal çok az idrar yapabileceksiniz.

Bazı kadınlar hamileyken idrar kaçırması da yaşayabilir. Bu sızıntı aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

  • öksürürken
  • egzersiz yaparken
  • gülerken
  • hapşırırken

Bazen idrar sıklığı semptomlarının altta yatan bir idrar yolu enfeksiyonunu (İYE) gösterebileceğini belirtmek önemlidir. Kadınların hamilelik sırasında İYE geçirme olasılığı daha yüksektir. Üriner frekans veya aciliyet semptomlarına ek olarak, diğer İYE semptomları şunları içerir:

  • bulanık görünen idrar
  • kırmızı, pembe veya konsantre (yoğun) idrar
  • güçlü veya kötü kokulu idrar
  • idrar yaparken yanma hissi
  • idrar yaparken ağrı

Bu belirtilere sahipseniz, doktorunuza söylemelisiniz. Tedavi edilmeyen bir İYE idrar yolunda ilerleyebilir ve daha ciddi semptomlara neden olabilir.

Teşhis

Doktorlar genellikle belirtilerinizle idrar sıklığını ve aciliyetini teşhis edebilir. Doktorunuz tuvalete ne sıklıkta gideceğinizi ve her gidişinizde ne kadar idrar yaptığınızı soracaktır. Ne kadar sık ​​gideceğiniz ve ne kadar idrar yaptığınızla ilgili bir günlük tutmanızı önerebilirler.

Doktorunuz belirtilerinizin hamilelikle ilgili olmadığından endişe duyuyorsa teşhis testleri isteyebilir. Doktorunuzun kullanabileceği testler şunları içerir:

  • idrar tahlili: Bu idrarı enfektif bakteri için test eder.
  • ultrason: Bu test mesanenizin, böbreklerinizin veya idrar yolunuzun anormalliklerini belirleyebilir.
  • mesane stres testi: Bu test, öksürdüğünüzde veya yere yaslandığınızda ne kadar idrar sızdırdığını ölçer.
  • sistoskopi: Bu prosedür, mesaneyi ve üretrayı incelemek için bir kamera ile ince, ışıklı bir kapsamın üretraya yerleştirilmesini içerir.

Tedavi

Gebeliğe bağlı idrar sıklığı ve aciliyeti genellikle doğumdan sonra düzelir. Bu semptomlar genellikle doğumdan yaklaşık altı hafta sonra azalır.

Doktorunuz Kegels olarak bilinen egzersizlerle mesane kaslarınızı güçlendirmenizi önerebilir. Bu egzersizler pelvik tabanınızı güçlendirir. Bu, özellikle doğum yaptıktan sonra idrar akışınız üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmanıza yardımcı olur.

Kegel egzersizlerini günlük olarak, ideal olarak günde üç kez yapabilirsiniz.Aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

  1. İdrar akışını durdurduğunuzu hayal ederek pelvik tabanınızın kaslarını sıkın.
  2. Kasları 10 saniye veya olabildiğince uzun tutun.
  3. Kasılmış kasları serbest bırakın.
  4. Tek bir seti tamamlamak için 15 kez tekrarlayın.

Hamilelik dışında idrar sıklığına ve aciliyetine yol açan altta yatan tıbbi nedenleriniz olabilir. Eğer öyleyse, doktorunuz bunları teşhis edildiği gibi tedavi edecektir.

Evde Tedavi

Hamileyken sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını korumak için yeterli miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Sadece tuvalete gitmeyi azaltmak için sıvı miktarını azaltmamalısınız.

Bununla birlikte, doğal diüretikler olarak hareket eden kafeinli içecekleri kesebilirsiniz. Doktorlar, potansiyel gebelik komplikasyonlarını önlemek için genellikle kafein alımını azaltmayı önerir.

Ayrıca, tuvaleti kullandığınız günün saatlerini de tutabilirsiniz. Daha sonra, idrar kaçağı olasılığını azaltmak için tuvalete bu saatlerde veya öncesinde gitmeyi planlayabilirsiniz. İdrar yaparken öne doğru eğilmek mesanenizi daha iyi boşaltmanıza yardımcı olabilir.

Evde Kegel egzersizleri yapmak, pelvik taban kaslarını güçlendirmeye devam etmenize de yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında bu kasların güçlendirilmesi, doğum için hazırlanmanıza da yardımcı olabilir.

Önleme

Düzenli Kegel egzersizleri yapmak, pelvik tabanınız üzerinde biraz kontrol sahibi olmanıza ve idrar kontrolünü artırmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hamilelikte idrar sıklığını ve aciliyetini önlemenin başka birçok yolu yoktur. Bebeğiniz vücudunuzun içinde büyüdükçe, bu belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Özet

Hamilelik daha sık idrara çıkmaya ve bazen idrara çıkma üzerinde kontrol eksikliğine yol açabilir. Çoğu kadın için idrar sıklığı doğumdan sonra kaybolur. Doğumdan altı hafta sonra hala mesane problemleri yaşıyorsanız doktorunuza bildirmelisiniz.

Healthline, Prenatal Care: Urinary Frequency and Thirst, 2016

Popüler Gönderiler