Gece Terlemesi Nedir?
Aile hekimi gibi birinci basamak doktorları, hastalarının sık sık gece terlemesinden şikayet ettiğini duymaktadır. Gece terlemeleri, gece boyunca meydana gelen fazla terlemeleri ifade eder.
Bununla birlikte, yatak odanızın sıcaklığını alışılmadık derecede sıcak tutarsanız ya da çok fazla kıyafetle uyuyorsanız, uykunuz sırasında normal olarak da aşırı terleyebilirsiniz.
Tıbbi nedenlerden kaynaklanan gece terlemesini, kişinin çevresi çok sıcak olduğu için meydana gelenlerden ayırt etmek için, doktorlar genellikle hastadan aşırı ısınmaya neden olmayan pijamaları ve çarşafları tercih etmesini isteyecektir.
Gece terlemelerinin birçok farklı nedeni vardır. Belirli bir hastada gece terlemesine neyin neden olduğunu belirlemek için, doktor ayrıntılı bir tıbbi geçmişe sahip olmalı ve altta yatan tıbbi durumun gece terlemesinden sorumlu olup olmadığına karar vermek için testler uygulamalıdır.
Gece Terlemesinin Diğer Belirtileri Nelerdir?
Gece terlemelerinin altında yatan nedene bağlı olarak, terlemeyle ilişkili olarak başka semptomlar ortaya çıkabilir. Örneğin:
- Ateşiniz varsa titremeler olabilir.
- Lenfoma nedeniyle açıklanamayan kilo kaybı olabilir.
- Menopoz geçişine bağlı gece terlemelerine tipik olarak vajinal kuruluk, gündüz sıcak basması ve ruh hali değişiklikleri gibi diğer menopoz semptomları eşlik eder.
- İlaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan gece terlemelerine,ilacın diğer yan etkileri eşlik edebilir.
Gece Terlemesi Nedenleri Nelerdir?
1-)Perimenopoz ve Menopoz
Menopoza geçişe, eşlik eden sıcak basmaları gece oluşabilir ve terlemeye neden olabilir. Perimenopozal kadınlarda bu, gece terlemelerinin çok yaygın bir nedenidir. Sıcak basmaların ve perimenopozun diğer semptomlarının asıl menopozdan (menstrüel dönemlerin kesilmesi) birkaç yıl önce gelebileceğini hatırlamak önemlidir.
2-)Hipoglisemi
Bazen düşük kan şekeri (hipoglisemi) seviyeleri terlemeye neden olabilir. İnsülin veya oral anti-diyabetik ilaçlar alan diyabetli kişiler, geceleri terlemenin eşlik ettiği hipoglisemi yaşayabilir.
3-)Hormon hastalıkları
Terleme veya kızarma, feokromositoma (katekolaminler olarak bilinen hormonları aşırı üreten bir tür adrenal bezi tümörü), kardiyoid sendromu (bazı hormonların akciğer veya gastrointestinal sistemin tümörleri tarafından aşırı üretilmesi), hipertiroidizm dahil olmak üzere çeşitli hormon bozuklukları ile görülebilir.
3-)İdiyopatik hiperhidroz
İdiyopatik hiperhidroz, vücudun tanımlanabilir bir tıbbi neden olmadan kronik olarak çok fazla ter ürettiği bir durumdur.
4-)Enfeksiyonlar
Klasik olarak, tüberküloz, en sık gece terleriyle ilişkili enfeksiyondur. Bununla birlikte, aşağıdaki bakteriyel enfeksiyonlar, gece terlemeleri ile de ilişkilendirilebilir:
- Endokardit (kalp kapakçıklarının iltihabı)
- Osteomiyelit (enfeksiyon nedeniyle kemiklerin içindeki iltihap)
- Apseler
- AIDS virüsü (HIV) enfeksiyonu
5-)Kanserler
Gece terlemeleri, bazı kanserlerin erken bir belirtisidir. Gece terlemeleri ile ilişkili en yaygın kanser türü lenfomadır. Bununla birlikte, tanısı konmamış bir kanseri olan kişilerin, açıklanamayan kilo kaybı ve ateş gibi sık sık başka semptomları da vardır.
6-)Antidepresanlar
Bazı ilaçların alınması gece terlemelerine neden olabilir. Diğer fiziksel semptomları veya tümör ve enfeksiyon belirtileri olmayan durumlarda, ilaçlar genellikle gece terlemelerinin nedeni olarak belirlenir.
Antidepresan ilaçlar, gece terlemelerine yol açabilen yaygın bir ilaç türüdür. Trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ve yeni ajanlar, venlafaksin (Effexor) ve bupropion (Wellbutrin) dahil olmak üzere her türlü antidepresan,% 8 ila% 22’lik bir sıklıkta, bir yan etki olarak gece terlemesine neden olabilir.Diğer psikiyatrik ilaçlar da gece terleriyle ilişkilendirilmiştir.
7-)Nörolojik durumlar
Nadiren, nörolojik durumlar terlemenin artmasına neden olabilir ve gece terlemelerine neden olabilir.Bu durumlar şunlardır:
- Otonomik disrefleksi
- Travma sonrası syringomyelia
- İnme ve otonom nöropati
Gece terlemesi Tedavisi
Gece terlemeleri için tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir.
Özet olarak, gece terlemeleri genellikle zararsız bir sıkıntıdır; ancak, bazen altta yatan bir tıbbi durumun bir işaretidir. Açıklanamayan gece terlemeleri olan kişiler tıbbi yardım almalıdır.
Gece Terlemesi İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Gece terlemeleri genellikle dahiliye uzmanları,aile hekimliği uzmanları veya jinekologlar tarafından tedavi edilir. Özel tıbbi durumlarla ilgiliyse, endokrinologlar, nörologlar, bulaşıcı hastalık uzmanları veya onkologlar gibi diğer uzmanlar, gece terlemesi olan hastaların bakımına katılabilir.
Dr. Ahmet Kerim Demirbaş
Medicinenet, Night Sweats (In Men and Women) Causes, Remedies, and Treatments, 2019
https://www.fizyolojiktibbibilgiler.com