Cuma, Aralık 6, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Genital Siğiller

Önemli

  1. Genital siğiller insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır.
  2. Genital siğiller hem kadınları hem de erkekleri etkiler, ancak kadınlar komplikasyonlara karşı daha hassastır.
  3. Genital siğiller tedavi edilebilir, ancak altta yatan enfeksiyon da tedavi edilmedikçe geri gelebilirler.

Genital siğiller nedir?

Genital siğiller, üreme organlarında görülen yumuşak büyümelerdir. İnsan papilloma virüsünün (HPV) bazı suşlarının neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE ) . Genital siğiller ağrıya, rahatsızlığa ve kaşıntıya neden olabilir.

HPV, tüm CYBE’lerin en yaygın olanıdır. Cinsel olarak aktif olan erkekler ve kadınlar, genital siğiller de dahil olmak üzere HPV’nin komplikasyonlarına açıktır. HPV enfeksiyonu özellikle kadınlar için tehlikelidir, çünkü bazı HPV tipleri de rahim ağzı ve vulva kanserine neden olabilir.

Tedavi bu enfeksiyonun tedavisinde anahtardır.

Genital siğiller semptomları nelerdir?

Genital siğiller, oral, vajinal ve anal seks de dahil olmak üzere cinsel aktivite yoluyla bulaşır. Enfeksiyondan birkaç hafta veya ay sonra siğil gelişmeye başlayamazsınız.

Genital siğiller insan gözüyle her zaman gözükmez. Çok küçük ve derinin rengi veya biraz koyu olabilirler. Büyümelerin tepesi, karnabahar çiçeklerine benzeyebilir ve dokunuşta yumuşak veya hafif inişli çıkışlı hissedebilir. Bir siğil kümesi veya sadece bir siğil olarak oluşabilirler.

Erkeklerde genital siğiller aşağıdaki alanlarda ortaya çıkabilir:

  • penis
  • skrotum
  • kasık
  • baldırlar
  • anüsün içinde veya çevresinde

Kadınlar için bu siğiller görünebilir:

Genital siğiller, HPV’si olan bir kişiyle cinsel ilişkide bulunan kişinin dudaklarında, ağzında , dilinde veya boğazında da görülebilir.

Genital siğiller göremiyorsanız bile, bunlar aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:

Genital siğiller yayılır veya genişlerse, durum rahatsız edici ve hatta acı verici olabilir.

Genital siğiller neden olur?

Çoğu genital siğil vakasına HPV neden olur. Özellikle genital organları etkileyen 30 ila 40 HPV suşu vardır, ancak bu suşların sadece bir kısmı genital siğile neden olmaktadır.

HPV virüsü, cilde temas yoluyla yüksek derecede bulaşabilir, bu nedenle bir CYBE olarak kabul edilir.

Aslında, HPV o kadar yaygındır ki, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) , cinsel açıdan aktif kişilerin çoğunun bir noktada anlayabildiğini söylüyor.

Bununla birlikte, virüs her zaman genital siğiller gibi komplikasyonlara yol açmaz. Aslında, çoğu durumda, virüs herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan kendiliğinden geçer.

Genital siğiller genellikle ellerinizde veya vücudun diğer bölümlerinde siğile neden olan suşlardan farklı olan HPV suşlarından kaynaklanır. Bir siğil birinin elinden cinsel organlara yayılamaz ve tam tersi.

Genital siğiller için risk faktörleri

Cinsel olarak aktif olan herhangi bir kişi HPV alma riski altındadır. Ancak, genital siğiller şu kişiler için daha yaygındır:

  • 30 yaşın altında
  • duman
  • zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak
  • çocuk istismarı öyküsü var
  • doğum sırasında virüsü kapan annenin çocukları

HPV’nin diğer olası komplikasyonları nelerdir?

HPV enfeksiyonu, rahim ağzındaki kanserin ana nedenidir. Aynı zamanda, displazi adı verilen rahim ağzı hücrelerinde önceden değişikliklere yol açabilir.

Diğer HPV tipleri de, kadının dış genital organları olan vulva kanserine neden olabilir. Ayrıca penis ve anal kansere de neden olabilirler.

Genital siğiller nasıl teşhis edilir?

Bu durumu teşhis etmek için doktorunuz sağlık ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Bu, prezervatif veya sözlü barajlar olmadan, karşılaştığınız belirtileri ve oral seks de dahil olmak üzere cinsel ilişkide bulunduğunuz herhangi bir zamanı içerir.

Doktorunuz ayrıca siğillerin meydana geldiğinden şüphelendiğiniz bölgeleri de muayene eder .

Sadece kadınlar için

Bir kadının vücudunda derin siğiller oluşabilir, doktorunuzun pelvik muayene yapılması gerekebilir. Siğilleri daha görünür hale getirmeye yardımcı olan hafif bir asidik çözelti uygulayabilirler.

Doktorunuz ayrıca rahim ağzınızdan hücre almak için alanın sürülmesini içeren bir Pap testi (Pap smear olarak da bilinir) yapabilir. Bu hücreler daha sonra HPV varlığı için test edilebilir.

Bazı HPV tipleri, Pap testinde önceden yapılan değişiklikleri gösterebilecek anormal sonuçlara neden olabilir. Doktorunuz bu anormallikleri tespit ederse, değişiklikleri veya kolposkopi adı verilen özel bir prosedürü izlemek için daha sık taramalara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Eğer bir kadınsanız ve rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen bir tür HPV ile sözleşme yaptığınızdan endişeleniyorsanız, doktorunuz bir DNA testi yapabilir. Bu, sisteminizde hangi HPV türünün bulunduğunu belirler. Erkekler için bir HPV testi henüz mevcut değil.

Genital siğiller nasıl tedavi edilir?

Görünür genital siğiller sıklıkla zamanla kaybolurken, HPV’nin kendisi cilt hücrelerinizde oyalanabilir. Bu, hayatınız boyunca birkaç salgın olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle belirtileri yönetmek önemlidir, çünkü virüsü başkalarına geçirmekten kaçınmak istersiniz. Bununla birlikte, görünür siğiller veya başka semptomlar olmasa bile, genital siğiller başkalarına geçirilebilir.

Ağrılı semptomları hafifletmek veya görünümlerini en aza indirmek için genital siğiller tedavi etmek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, genital siğiller, tezgah üstü (OTC) siğil çıkarıcıları veya tedavileriyle tedavi edilemez.

Doktorunuz aşağıdakileri içerebilecek topikal siğil tedavileri önerebilir:

  • imiquimod (Aldara)
  • podophyllin ve podofilox (Condylox)
  • trikloroasetik asit veya TCA

Görünür siğiller zamanla kaybolmazsa, bunları gidermek için küçük bir ameliyat gerekebilir. Doktorunuz ayrıca siğilleri şu yoldan çıkarabilir:

  • elektrokoter , veya elektrik akımı ile yanan siğiller
  • kriyocerrahi veya donma siğiller
  • lazer tedavisi
  • eksizyon veya siğilleri kesmek
  • ilaç interferon enjeksiyonları

Genital siğilleri olan bir kadınsanız, ilk tedaviden sonra her üç ila altı ayda bir Pap testi yaptırmanız gerekebilir. Bu, doktorunuzun rahim ağzınızdaki değişiklikleri izlemesini sağlar. İzlem önemlidir, çünkü rahim ağzı kanseri açısından daha yüksek risk altında olabilirsiniz. Genital siğillere neden olan HPV suşlarının kansere ilerlemesi için düşük risk olarak kabul edilir. Ancak, bazıları kanser riskinizi artırabilen başka HPV türlerinde de olabilir.

Genital siğiller için ev ilaçları

Genital siğiller üzerinde el siğiline yönelik OTC tedavileri kullanmayın. El ve genital siğiller, HPV’nin farklı suşlarından kaynaklanır ve vücudun diğer bölgeleri için tasarlanan tedaviler, genellikle cinsel organlarda kullanılan tedavilerden çok daha güçlüdür. Yanlış tedavileri kullanmak iyiden daha çok zarar verebilir.

Bazı ev ilaçları genital siğillerin tedavisinde yardımcı olarak kabul edilir, ancak onları destekleyecek çok az kanıt vardır. Ev ilaçlarını denemeden önce daima doktorunuza danışın.

Genital siğiller nasıl önlenir

Gardasil ve Gardasil 9 adı verilen HPV aşıları , erkekleri ve kadınları, genital siğillere neden olan en yaygın HPV suşlarından koruyabilir ve ayrıca, rahim ağzı kanseri ile bağlantılı HPV suşlarına karşı da koruyabilir.

Cervarix adlı bir aşı da mevcuttur. Bu aşı rahim ağzı kanserine karşı korur, ancak genital siğillere karşı koruma sağlamaz.

45 yaşına kadar olan kişiler, HPV aşısının yanı sıra 9 yaşından küçükler de alabilirler. Aşı, yaşa bağlı olarak iki veya üç atışlık bir dizi halinde uygulanır. Her iki aşı türü, bir kişinin HPV’ye maruz kalmasından en etkili olduğu için, kişi cinsel olarak aktif hale gelmeden önce verilmelidir.

Her seks yaptığınızda bir prezervatif veya diş barajı kullanmak ayrıca genital siğillere yakalanma riskinizi azaltabilir.

Başa çıkma ve görünüm

Genital siğiller, HPV enfeksiyonunun sık görülen ve tedavi edilebilir bir komplikasyonudur. Zamanla yok olabilirler, ancak geri dönüşlerini ve olası komplikasyonlarını önlemede tedavi esastır.

Genital siğilinizin olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Siğil olup olmadığını ve en iyi tedavi seçeneklerinin neler olduğunu belirleyebilirler.

Ayrıca cinsel partnerinizle konuşmak da önemlidir. Bu zor gelebilir, ancak durumunuz hakkında açık olmak eşinizi HPV enfeksiyonu ve genital siğillere karşı korumanıza yardımcı olabilir.

Popüler Gönderiler