Cuma, Mart 29, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Gıda Katkıları Anksiyeteye Neden Olabilir Mi?

Çok çeşitli yiyecekler emülgatörler dediğimiz malzemeleri içerir.

Farelerde yapılan yeni bir çalışma, bu bileşiklerin hem fizyolojik hem de davranışsal değişiklikler üretebileceğini göstermektedir.

Gıda katkı maddeleri her zaman büyük ilgi görmüştür ve haklı olarak her şey yaygın olduğu için onların sağlığımız üzerindeki etkilerini incelemeliyiz.

Üreticiler bu kimyasalları gıdanın dokusunu değiştirmek ve raf ömrünü uzatmak için kullanırlar.

Bazı ekmeklerde, çikolatada, margarinde, işlenmiş etlerde ve daha pek çok gıdada emülgatörler bulunur.

Daha önceki çalışmalar emülgatörlerin farelerin mikrobiyomlarını değiştirebildiğini, düşük dereceli iltihaplanmaya neden olduğunu ve obezite ve metabolik bozukluk riskini artırabildiğini göstermiştir.

İnsanlarda yapılan bir araştırma, bağırsak bakterilerinin “daha sonra bağırsak iltihaplanmasına neden olacak şekilde, bu yaygın olarak kullanılan gıda katkı maddeleri tarafından doğrudan etkilenebileceği” sonucuna varmıştır.

Son zamanlarda, Atlanta’daki Georgia State Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bu araştırmayı bir sonraki seviyeye taşıyarak iki ortak emülgatörün (karboksimetilselüloz (CMC) ve polisorbat-80’in (P80)) zihin sağlığını etkileyip etkilemeyeceğini araştırdı.

Bağırsak Sağlığı ve Psikolojik Sağlık

Bağırsak sağlığının, psikolojik sağlığa etkisi olmaz gibi gelse de, bilim adamları bağırsak ve beyin arasındaki net, iki yönlü bir iletişimi zaten tarif etmişlerdir.

Araştırmalar bağırsak sağlığımızın ve bağırsak bakterilerimizin sağlığının, zihinsel sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Örneğin, 2011’den bir çalışma, “iyi” bir bakteri türü olan Lactobacillus rhamnosus ile farelerin tedavi edilmesinin beyinde ölçülebilir değişikliklere ve anksiyete benzeri davranışların azalmasına neden olduğunu buldu.

Başka bir çalışma, bağırsak bakteri bulunmayan farelerin, araştırmacılar kontrollerle karşılaştırdıklarında, daha yüksek düzeyde kaygıya benzer davranışlarda bulunduğunu göstermiştir. Daha yeni bir çalışma, erken yaşamda farelerde antibiyotik kullanımının, uzun süreli mikrobiyom, kaygı düzeyleri ve sosyal davranışı önemli ölçüde değiştirebileceğini göstermiştir.

Bu en son çalışma P80 ve CMC’nin farelerin zihinsel durumunu değiştirip değiştiremeyeceğini araştırdı. Araştırmacılar bulgularını Scientific Reports dergisinde yayımladı.

Ekip, CMC ve P80’i 12 hafta boyunca farelerin içme suyuna ekledi. Daha sonra davranışlarını, mikrobiyomlarındaki değişiklikleri ve diğer fizyolojik parametrelerini ölçtüler.

Yardımcı araştırmacı Prof. Geert de Vries, çalışmalarını kısaca şöyle açıklıyor: “Soruyu sorduk: Emülsiyonlaştırıcıların genel sistemik inflamasyon üzerindeki etkileri de beyne ve davranışa yayılabilir mi? Cevap evet oldu.”

Emülgatörlerin Etkisi

Bilim adamları, emülgatörlerin bağırsak bakterilerini etkilediklerini ancak erkek ve dişi fareler için farklı şekillerde olduklarını gösterdi. Ayrıca davranıştaki değişikliklerin cinsiyetler arasında farklı olduğunu gösterdiler.

Spesifik olarak, özellikle erkek farelerde, endişeli davranışlarda bir artış gördüler. Dişi farelerde, sosyal davranışta bir azalma oldu.

Tam olarak emülgatörlerin davranışı nasıl etkileyebileceği bilinmemektedir, ancak bazı teoriler vardır.

“İltihabın, beyin de dahil olmak üzere diğer yerlerdeki dokuları etkileyebilecek sinyal molekülleri üretmesi için lokal bağışıklık hücrelerini tetiklediğini biliyor. Bağırsak ayrıca, beyne doğrudan bilgi yolu oluşturan vagus siniri dallarını da içeriyor.”

Cinsiyet farklılıklarının neden olması gerektiğini açıklamak zordur. Bununla birlikte, bilim adamları, erkek ve dişi bağışıklık sistemlerinin çalışma şekli arasında belirli farklar olduğunu biliyorlar, bu yüzden bu ipuçları verebilir.

MedicalNewsToday, Common food additive may impact gut bacteria, increase anxiety, 2019

Referans

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25731162

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28325746

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876150

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28375200

https://www.nature.com/articles/s41598-018-36890-3

Popüler Gönderiler