Pazar, Eylül 8, 2024

Bunlara da göz atın

İlgili içerikler

Gıdalarda Oluşabilecek Parazit ve Bakteriler Nelerdir?

Kontrolsüz bırakılan gıda kaynaklı parazitler ve bakteriler ölümcül olabilir ve onları kontrol etmek hem hükümetler hem de gıda üreticileri için ciddi bir endişe kaynağıdır. Genellikle biraz rahatsız edici olabilen gıda kaynaklı parazitleri veya bakterileri göremez veya tadamazsınız.

1. E. Koli

İnsanları hasta eden E. coli hakkında konuştuğumuzda, genellikle Shiga toksini üreten E. coli veya STEC hakkında konuşuyoruz. STEC suşları, en yaygın olarak 0157, insanlar için tehlikeli olan Shiga adlı bir toksin oluşturur. E. coli genellikle az pişmiş sığır etinde bulunur.

Onu göremezsiniz, tadamazsınız veya koklayamazsınız. Onu yutarsanız, mide krampları, kusma, ateş ve ishal yaşayabilirsiniz.

Nasıl Önlenir?

E. coli enfeksiyonunu tedavi etmeye yardımcı olacak hiçbir ilaç ve onu önleyebilecek hiçbir aşı yoktur. Etinizin tamamını 160°F (71,1°C) iç sıcaklığa ulaşana kadar iyice pişirerek riskinizi azaltabilirsiniz. Sığır eti hazırlarken çalışma yüzeyinizi temiz tutun, ellerinizi sık sık yıkayın ve pişirme kaplarını birbirine bulaştırmayın.

2. Giardia

Giardia, Amerika Birleşik Devletleri’nde su kaynaklı ve gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedenlerinden biridir. Genellikle parazit içeren dışkı ile kirlenmiş su veya yiyeceklerde bulunur. Giardia ile enfeksiyon, giardiasis olarak bilinir.

Yemek söz konusu olduğunda, en çok az pişmiş domuz eti, kuzu eti veya yabani av hayvanları yiyerek giardiasis alırsınız.

Enfeksiyon belirtileri kramplar, gaz, ishal ve mide bulantısını içerir. Semptomların ortaya çıkması 1 ila 2 hafta, azalması ise 2 ila 6 hafta kadar sürebilir. Nadir durumlarda, semptomlar aylar hatta yıllar sürebilir.

Nasıl Önlenir?

Giardiayı şu yollarla önleyebilirsiniz:

  • Elleri sık sık yıkamak
  • Arıtılmış belediye kaynaklarından su içmek
  • Yüzerken su yutmamak
  • Eti iyice pişirmek

3. Tenya

Vücuda yiyecek yoluyla girebilen birkaç çeşit tenya vardır. İnsanları etkileyen tenyaların çoğu, az pişmiş hayvansal ürünler – özellikle sığır eti ve domuz eti – ve ayrıca çiğ veya az pişmiş kontamine balıklardan gelir.

Semptomlar var olmayabilir: İnsanlar bir tenya ile yaşayabilir ve aylarca hatta yıllarca bilmeyebilir. Tenya enfeksiyonunuz olduğunda kilo kaybı, karın ağrısı ve anüsün tahrişi yaşayabilirsiniz.

Nasıl Önlenir?

Yediğiniz tüm etleri iyice pişirerek ve tüm meyve ve sebzeleri yemeden veya pişirmeden önce yıkayarak tenya enfeksiyonunu önleyebilirsiniz.

Domuz tenyasının mevcut bir enfeksiyonu, kaşınma ve kötü hijyen ile daha da kötüleşebilir – burada yumurtalar, kaşıma veya silme işleminden sonra anüsten ağza aktarılır.

4. Toksoplazma Gondi

Hayvanlara dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkamanız gerektiğinin size öğretilmesinin bir nedeni var. Toksoplazmoz hastalığına neden olan mikroskobik bir parazit olan Toxoplasma gondii, yalnızca kedilerin içinde üreyebilir. Kedi dışkısı yoluyla dünyanın geri kalanına ulaşır.

Daha sonra ellerinizi yıkamadan enfeksiyonlu bir kediye dokunursanız veya çöp kutusuna dokunursanız, onu tutarken veya hazırlarken paraziti yemeğinize kolayca bulaştırabilirsiniz. Semptomlar grip benzeridir ve ABD Tarım Bakanlığı (USDA), toksoplazmozun dünyada gıda kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin üçüncü önde gelen nedeni olduğunu bildirmektedir. Bu parazit enfeksiyonunu az pişmiş et yemekten veya arıtılmamış su içmekten de alabilirsiniz.

Nasıl Önlenir?

Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolları, yemeğinizi iyice yıkayıp pişirmek, ellerinizi sık sık yıkamak ve kedi dışkısını tutarken eldiven giymektir.

5. Askaris

Bir bağırsak yuvarlak kurdu cinsi olan Ascaris, genellikle insanlar solucanın yumurtalarını yuttuğunda bulaşır. Bu yumurtalar, kirlenmiş toprağa dokunduğunuzda veya bu topraklarda yetişen meyve ve sebzeleri yıkamadan yediğinizde yemeğinize bulaşabilir.

Askaris semptomları genellikle hafiftir veya yoktur, ancak bulantı, kusma ve karın ağrısının yanı sıra öksürük ve nefes darlığı içerebilir.

Nasıl Önlenir?

Ellerinizi sık sık yıkayarak, tüm ürünleri yemeden önce yıkayarak ve kirlenmiş toprakta yetiştirilmiş olabileceğinden şüphelendiğiniz herhangi bir üründen kaçınarak enfeksiyonu önleyebilirsiniz.

6. Kriptosporidyum

Sert bir kabukla korunan Cryptosporidium parazitleri, taze ürünler, süt ve meyve suyunda bulunur. Parazitin neden olduğu bir enfeksiyon olan Cryptosporidiosis (Kripto), mide rahatsızlığına, düşük ateşe, kramplara ve sulu ishale neden olabilir. Bu semptomlar genellikle alımdan 2 ila 10 gün sonra (veya ortalama 7 gün) ortaya çıkar. Parazit içeren dışkıyla temas ederseniz (örneğin bebek bezi değiştirirken), enfeksiyon kapabilirsiniz.

Nasıl Önlenir?

Tüm ürünlerinizi iyice yıkayarak, pastörize süt ve meyve suları içerek ve gün boyunca ellerinizi sık sık yıkayarak Crypto’yu önleyebilirsiniz.

7. Balık Parazitleri veya Yassı Kurtlar

Opisthorchiidae ve Paragonimus gibi balıklarda bulunabilecek birkaç çeşit parazit veya yassı kurt vardır. Bu solucanlar pişirme işlemi sırasında öldürülür, bu nedenle bir tanesini yutmak için en büyük şansınız çiğ balık yemektir. Belirtiler türlere göre değişir. Ortaya çıkmaları aylar alabilir, ancak çoğu zaman sindirim sıkıntısı içerirler.

Nasıl Önlenir?

Sashimi’yi reddetmek cazip gelse de, neyse ki enfeksiyon olasılığı oldukça düşüktür. Bu, özellikle daha pahalı olan “suşi dereceli” deniz ürünlerinde geçerlidir.

Ülke dışına seyahat ederken, çiğ tatlı su balıklarını ve hazırlama yöntemlerinin bilinmediği yemekleri yememeniz konusunda uyarılırsınız.

8. Kıl Kurdu

Kıl kurdu olarak da bilinen kıl kurdu, Vibrio vulnificus, Shigella ve Trichinella gibi türleri içerir. Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın solucan enfeksiyonuna neden olurlar. Kıl kurdu genellikle sadece çocukları etkilerken, herkes enfeksiyon riski altındadır. Kıl kurdu, örneğin ellerini yıkamayan bir çocuk gibi kötü hijyen nedeniyle yiyeceklere girebilir. Ayrıca çok kolay yayılırlar. Bir hanenin bir üyesi enfeksiyon kaparsa, hanedeki herkesin tedavi edilmesi gerekir.

Solucanlar, ölmeden önce bağırsaklarda yaklaşık 5 ila 6 hafta yaşar, yumurtadan çıkan ve ikamet eden yumurtaları geride bırakır. Kıl kurdu enfeksiyonunun en yaygın semptomu anüs çevresinde kaşıntıdır – çocuklar etkilenen bölgeyi kaşıdıkça ve solucanları ve yumurtaları ağız ve yüze geri taşıdıkça daha fazla istilaya yol açabilecek bir semptom.

Nasıl Önlenir?

Çoğunlukla zararsız olmakla birlikte, kıl kurdu genellikle ilaçla tedavi edilir ve iyileştirilmiş hijyen uygulamaları kullanılarak önlenebilir.

Popüler Gönderiler