Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en erken aşamasıdır ve bu da diş kaybına yol açabilir. Neyse ki, diş eti iltihabı evde kolayca tedavi edilebilir. Diş eti iltihabının belirtileri, kişi dişlerini fırçaladığında kanayabilen kırmızı, şiş ve iltihaplı diş etlerini içerir. Diş eti iltihabı önlenebilir olmasına rağmen yaygındır.
Diş eti hastalığına yakalanmamak için, insanlar diş eti iltihabının semptomlarını fark ettikleri anda tedavi etmelidir. Önemli bir işaret, fırçalandığında veya diş ipi ile temizlendiğinde düzenli olarak kanayan diş etleridir. İnsanlar diş eti iltihabını tedavi etmek için aşağıdaki ev ilaçlarını deneyebilir:
1. Tuzlu Suyla Durulama
Tuzlu su dezenfektan niteliklere sahiptir ve vücudun iyileşmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, ağzı tuzlu su solüsyonuyla çalkalamanın diş eti iltihabının neden olduğu iltihaplı diş etlerini rahatlattığını göstermiştir:
- Kaynar suyu bir bardağa dökün ve ılık olana kadar soğumaya bırakın.
- 3/4 çay kaşığı tuzu suya karıştırın.
- Tuzlu suyla ağzınızı çalkalayın.
- Suyu tükürün.
- Günde üç defaya kadar tekrarlayın.
2. Gargara
İnsanların diş eti iltihabını tedavi etmek için karıştırabilecekleri çeşitli ev yapımı gargara türleri vardır. Bunlar şunları içerir:
Limon otu yağı gargara: 2015 yılında yapılan bir araştırma, limon otu yağının diş eti iltihabını ve buna neden olan plakları azaltmada geleneksel gargaralardan daha etkili olabileceğini buldu. Limon otu gargarası yapmak için 2 ila 3 damla limon otu yağını suyla seyreltin. Ağzın etrafında döndürün ve sonra tükürün. Günde üç defaya kadar tekrarlayın.
Aloe veralı gargara: 2016 yılında yapılan bir araştırma, aloe veranın diş eti iltihabı semptomlarını tedavi etmede geleneksel gargaradaki aktif bileşen kadar etkili olduğunu buldu. Aloe vera suyunun seyreltilmesine gerek yoktur ve saf olduğu sürece tek başına kullanılabilir. Diğer gargaralara benzer şekilde, insanlar bunu ağızda döndürmeli ve tükürmeli, ardından günde üç defaya kadar tekrar etmelidir.
Çay ağacı yağı gargara: 2014 yılında yapılan bir araştırma, çay ağacı yağı gargarasının diş eti iltihabıyla ilişkili kanamayı önemli ölçüde azaltabileceğini buldu. Çay ağacı yağı gargarası yapmak için, bir kişi bir bardak ılık suya 3 damla çay ağacı yağı eklemeli ve ardından yukarıdaki diğer ev yapımı gargaralarla aynı şekilde kullanmalıdır. Çay ağacı yağı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle ilk kez kullanmadan önce bir doktorla konuşmak en iyisidir.
Adaçayı gargara: 2015 yılında yapılan bir araştırma, ada çayı gargarasının plağa neden olan bakterileri önemli ölçüde azalttığını buldu. Adaçayı gargarası yapmak için kaynayan suya 2 yemek kaşığı taze adaçayı veya 1 yemek kaşığı kuru adaçayı ekleyin. 10 dakika kaynattıktan sonra karışımı süzün ve soğumaya bırakın. Ortaya çıkan sıvıyı diğer ev yapımı gargaralarda olduğu gibi kullanın.
Guava yaprağı gargara: Çalışmalar, guava yaprağı gargarasının antibakteriyel nitelikleri nedeniyle plak kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca iltihabı azaltabilir. Guava yaprağı gargarası yapmak için insanların 6 guava yaprağını ezip 1 bardak kaynar suya eklemesi yeterlidir. Elde edilen karışım daha sonra 15 dakika kaynatılmalı ve soğumaya bırakılmalıdır. Daha sonra diğer ev yapımı gargaralarda olduğu gibi az miktarda tuz eklendikten sonra kullanılabilir.
3. Zerdeçal Jeli
Zerdeçal, anti-enflamatuar ve mantar önleyici özelliklere sahip olduğu için birçok ev ilaçlarında kullanılır. 2015 yılında yapılan araştırmalar, zerdeçal içeren bir jelin plak ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Zerdeçal jeli birçok sağlıklı gıda veya alternatif ilaç dükkanında mevcuttur. Diş eti iltihabını tedavi etmek için kullanmak için, insanlar diş etlerine uygulamalı ve su ile çalkalamadan ve tükürmeden önce 10 dakika bekletmelidir.
4. Yağ Çekme
Yağ çekme, yağın 30 dakikaya kadar ağız çevresinde döndürülmesini içerir. Ağızdaki bakterileri azaltabilir ve diş eti iltihabına neden olan plak oluşumuyla mücadele edebilir. Yağ çekmeyi denemek için, insanlar ağzına 2 çay kaşığı yağ koymalı, 30 dakika döndürmeli ve sonra tükürmelidir. Daha sonra dişlerini temizlemeden önce bir bardak su içmelidirler. Bu süre boyunca yağı ağızda tutmak oldukça zor olduğundan, insanlar başlangıçta daha kısa süreler denemek isteyebilir. İnsanların bu tedavi için kullanabileceği yağlar şunları içerir:
Hindistan cevizi yağı: Araştırmalar, bunun yağ çekmek için kullanıldığında plağı ve diş eti iltihabı belirtilerini azalttığını bulmuştur.
Arimedadi yağı: Bunun plak oluşumunu önlediği ve diş eti iltihabı semptomlarını hafiflettiği gösterilmiştir.
Tutarlı bakım ile diş eti iltihabını tersine çevirme şansı yüksektir. Ev ilaçları ile sorun düzelmezse, bir diş hekimine görünmelisiniz.
Gingivitis Nedenleri Nelerdir?
Gingivitis, dişlerde plak birikmesinin neden olduğu diş eti iltihabıdır. Plak, insanların dişlerini düzgün bir şekilde temizleyerek kurtulabilecekleri yapışkan bir tortudur. Uygun ağız hijyeni olmadan, diş eti çizgisi boyunca plak birikebilir. Bu, fırçalandığında kanayan iltihaplı diş etleri ile işaretlenen diş eti iltihabına yol açar. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontite yol açabilir. Diş eti hastalığının bu daha şiddetli aşaması, diş etlerinin çekilmesine neden olur. Hatta çevreleyen kemiği aşındırarak dişlerin sallanmasına neden olabilir. Ağır vakalarda dişler düşmeye başlayabilir.
Gingivitis Nasıl Önlenebilir?
Diş eti iltihabını önlemek için iyi ağız hijyeni sağlamak önemlidir:
- Dişlerinizi günde iki kez 2 dakika fırçalayın.
- Bakteri ve plak oluşumuna yol açan yiyecek parçacıklarını gidermek için günlük olarak diş ipi kullanın.
- Gargara kullanın.
- Düşük şekerli bir diyet uygulayın.
- Sigarayı bırakın.
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve düzenli olarak değiştirin.
- Mümkünse elektrikli diş fırçası kullanın.
- Düzenli diş muayeneleri ve temizliklerine gidin.
Bazen, insanlar fırçalarken ve diş ipi kullanırken bile plak oluşur. İyi fırçalamıyor veya diş ipi kullanmıyorlarsa bu olabilir. Birikme diş eti iltihabına yol açabilir.
Dişler Nasıl Düzgün Fırçalanır?
Normal bir diş fırçasıyla dişlerini iyice fırçalamak için insanlar şunları yapmalıdır:
- Diş fırçasını diş etlerine 45 derecelik bir açıyla tutun.
- Kısa, dairesel darbeler kullanarak fırçalayın.
- Çok sert itmemek için fırçayı bir kalem gibi tutarak orta basınç kullanın.
- Her dişin her tarafını fırçalayın.
- Günde iki kez ve her şekerli ikramdan sonra en az 2 dakika fırçalayın.
Diş İpi Nasıl Düzgün Kullanılır?
İyice diş ipi kullanmak için insanlar şunları yapmalıdır:
- 18 inç diş ipi kullanın.
- Diş ipini her eldeki bir parmağın etrafına sararak gergin tutun.
- Bir C şekli oluşturmak için diş ipini her diş arasında ve diş eti çizgisi boyunca kaydırın.
- İşlem ağızda hareket ettikçe daha fazla taze diş ipi gevşetin.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Bir kişinin diş etleri fırçalarken kanıyorsa veya kırmızı ve iltihaplıysa, diş eti iltihabı olabilir. Ağız hijyeni en iyi uygulamalarını takip ettiklerinden emin olmalı ve yukarıdaki ev tedavilerinden bazılarını denemeliler. Evde tedaviler işe yaramazsa tavsiye için bir doktora veya dişçiye başvurmak önemlidir. Ek olarak, diş etlerinde şiddetli şişlik veya kanama olursa, doğrudan doktorlarına veya diş hekimlerine gitmeleri gerekir. Bir diş hekimi normalde bir kişinin dişlerini temizler, evde bakım en iyi uygulamalarını gözden geçirir ve diş eti iltihabını tedavi etmek için ilaçlı gargara reçete edebilir.
Kaynak
Medical News Today, Four effective gingivitis home remedies, 2017
Beheshti-Rouy et al. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: A randomized clinical trial. 2015.
Dany et al. Efficacy of 0.25% lemongrass oil mouthwash: A three arm prospective parallel clinical study. 2015.
Huynh et al. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. 2016.