Ginseng Eleuthero Bilinen İsmiyle Sibirya Ginsengi
Çinli şifacılar binlerce yıldır eleuthero ya da Eleutherococcus bilinen ismi ile Sibirya ginsengi ile ödüllendirilmiştir. Gerçek ginseng olmadığı düşünülse de, uyarlanabilir cinsten özelliklere sahiptir ve enerji arttırıcı ve beyin güçlendirici olarak köklü bir üne sahiptir.
Ginseng Eleuthero’yu Faydalı Yapan Nedir?
Bilim modern şeklini almadan önce, şifacılar kendi deneyimlerinden eleutheronun sağlık faydalarını ve şifasını biliyorlardı. Bugün sterol, kumarinler, flavonoidler ve polisakkaritler gibi güçlü fitokimyasallar içerdiğini biliyoruz. Bu bileşiklerin her birinin benzersiz şifa potansiyeli vardır ve birleştiklerinde, hücresel düzeyde oksijen kullanılabilirliği artırmak, kan akışını sağlamak, bağışıklık yanıtı ve antioksidan etkileri görülmektedir.
Eleuthero: Büyük Bir Enerji Yükseltici
Eğer bir enerji verici arıyorsanız, eleuthero düşünebilirsiniz. Bir klinik çalışmada katılımcıların dayanıklılık oranları % 23 artış göstermiştir [1]. İsveç’ten bir çalışma, hafif yorgunluk ve duygusal zayıflık durumunda hem zihinsel hem de fiziksel dayanıklılık geliştirilmiş olduğunu bildirmiştir [2]. Bir başka araştırma stresin etkilerini azalttığını göstermiştir.
Eleuthero Birçok Faydası
Eleuthero aldığınızda, daha fazla enerjik olacaksınız. Ama görünen o ki, enerji yararlarından yalnızca biridir. Diğer bazı yararları aşağıdaki gibidir:
Bağışıklık sistemini geliştirir.
Antioksidan koruma sağlar [3].
Tahrişi azaltır [4].
Daha iyi hafıza ve hatırlama sağlar [5].
Libidoyu arttırır.
Zihinsel açıklık artırır.
Daha iyi konsantrasyon sağlar.
Uyanıklık verir.
Kemikleri güçlendirir [6].
Daha iyi bir uyku sağlar.
Global Healing Center, Health Benefits of Ginseng Eleutherom, 2015
Referanslar:
- Kuo J, Chen KW, Cheng IS, et al. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11.
- Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol. 2009 Sep;4(3):198-219.
- Vaško L, Vašková J, Fejerčáková A, Mojžišová G, Poráčová J. Comparison of some antioxidant properties of plant extracts from Origanum vulgare, Salvia officinalis, Eleutherococcus senticosus and Stevia rebaudiana. In Vitro Cell Dev Biol Anim. 2014 Aug;50(7):614-22. doi: 10.1007/s11626-014-9751-4.
- Jung SM, Schumacher HR, Kim H, et al. Reduction of urate crystal-induced inflammation by root extracts from traditional oriental medicinal plants: elevation of prostaglandin D2 levels. Arthritis Res Ther. 2007;9(4):R64.
- Xu Y.J., Han C.J., Xu S.J., et al. Effects of Acanthopanax senticosus on learning and memory in a mouse model of Alzheimer’s disease and protection against free radical injury to brain tissue. Neural Regeneration Research 2008 3:2 (192-195).
- Lim DW, Kim JG, Lee Y, Cha SH, Kim YT. Preventive effects of Eleutherococcus senticosus bark extract in OVX-induced osteoporosis in rats. Molecules. 2013 Jul 8;18(7):7998-8008. doi: 10.3390/molecules18077998.