Globus olarak da adlandırılan globus pharyngeus, boğazda bir şeyin sıkışmış olduğu hissidir. Globus, belirli koşulların bir belirtisi olabilir. Frontline Gastroenterology dergisindeki 2017 tarihli bir makaleye göre, sağlık uzmanları bir zamanlar globusun çoğunlukla psikolojik bir durum olduğunu düşündüler. Ancak araştırmacılar artık bunun hem psikolojik hem de fiziksel koşulların bir belirtisi olabileceğini anlıyorlar. Globus ağrılı olmamasına rağmen rahatsız edici olabilir ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir.
Globus, herhangi bir fiziksel tıkanıklık olmamasına rağmen, kişinin boğazda sürekli bir yumru varmış gibi hissetmesine neden olabilir. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre, insanlar bu hissi boğazlarını sıkan bir şey olarak tanımlayabilirler. Ancak, son derece yaygındır ve endişe nedeni değildir. Globus ayrıca bir kişinin şunları deneyimlemesine neden olabilir:
- boğazda kaşıntı
- boğaz şişmesi
- boğazın sürekli temizlenmesi
- ses kısıklığı
- kronik öksürük
- burun, boğaz veya sinüslerde mukus birikmesi olan nezle
Semptomlar stres zamanlarında kötüleşebilir.
Globus Faringeus Nedenleri Nelerdir?
Globus’un kesin nedeni şu anda bilinmemektedir. Bununla birlikte, özellikle insanlar güçlü duyguları geri tuttuklarında, genellikle stres ve kaygının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
2015 tarihli bir makale, globus hastalarının %96’sının, yüksek duygusal yoğunluk dönemlerinde semptomların kötüleştiğini bulduğunu buldu. Ek olarak, bir diğer yaygın neden gastroözofageul reflü hastalığıdır (GERD). Makalenin yazarları, globusu olan kişilerin %23-68’inin de GÖRH olduğunu belirtmektedir. Mide ekşimesi gibi GÖRH semptomları da globus hissine yol açabilir. Globusa neden olabilecek diğer bazı tıbbi durumlar şunlardır:
- krikofaringeal spazm
- hiatus fıtığı
- sinüzit
- post-nazal damlama
- şişmiş bir tiroid bezi veya guatr
Çok nadir durumlarda, hipofaringeal kanser nedeni olabilir.
Globus Faringeus’a benzer çeşitli koşullar vardır. Bu koşullar şunlardır:
Disfaji: Disfaji, yutma güçlüğü için kullanılan terimdir. Bu, bir kişinin tamamen yutamadığı veya yiyecekleri veya sıvıları güvenli bir şekilde yutmakta güçlük çekebileceği anlamına gelebilir. Disfaji belirtileri şunları içerir:
- öksürme
- boğulma
- boğazı temizlemek
- yiyeceklerin boğazda veya göğüste sıkıştığı hissi
- kilo kaybı
- sıvı ve yarı katı gıda tercihi
Odinofaji: Odinofaji, bir kişinin yutarken ağrı hissetmesidir. Odinofaji genellikle yemek borusunun veya boğazın bir parçası olan ve ağzın hemen arkasında bulunan orofarenksin enfeksiyon veya iltihaplanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Akalazya: Akalazya, kişinin yutma güçlüğü çekmesine neden olan nadir bir durumdur. Bir kişinin akalazyası olduğunda, yemek borusu yiyecekleri midesine geçirmekte zorlanır. Bu, yiyeceklerin yemek borusunda sıkışıp kalabileceği ve aşağıdakilere neden olabileceği anlamına gelir:
- disfaji
- hafif göğüs ağrısı
- şiddetli ağrı
- yetersizlik
- gece boyunca öksürük
- önemli kilo kaybı
Globus Faringeus Ne Kadar Yaygındır?
Globus, kulak, burun ve boğaz kliniklerine yeni başvuruların yaklaşık %4’ünü oluşturan yaygın bir tıbbi semptomdur. 2017 araştırması, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sağlıklı insanların %12,5’inin globus olduğunu bildirdiğini belirtiyor. Ek olarak, globus 50 yaşın altındaki kadınlarda erkeklerden daha sık etkileniyor gibi görünmektedir. Yazarlar, 50 yaş üstü erkekleri ve kadınları eşit olarak etkilediğini belirtmektedir.
Araştırmacılar ayrıca, globusu olan kişilerin %75’e varan kısmının yıllarca semptomlar yaşayabileceğini belirtiyor. Bunun nedeni globus tanısında yaşanan zorluklar olabilir. Bir doktor, bir kişinin globusunun nedenini belirleyemiyorsa, uygun bir tedavi bulması onlar için zor olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Boğazda büyük bir kitle olduğu hissi korkutucu olabilir. Bununla birlikte, globus ciddi bir durum değildir ve uzun vadeli sağlık sonuçları oluşturmaz. Globus hakkında endişe duyan bir kişi bir sağlık uzmanıyla konuşmayı faydalı bulabilir. Aşağıdaki semptomlarla birlikte globus yaşarlarsa, insanlar bir doktora başvurmalıdır:
- boyun veya boğaz ağrısı
- ağızdan veya boğazdan kanama
- kilo kaybı
- ağrı veya yutma zorluğu
- kas güçsüzlüğü
- boğazda veya ağızda fiziksel bir kütle
- semptomların ilerleyici bir kötüleşmesi
Globus Faringeus Nasıl Tedavi Edilir?
Globusun bilinen bir nedeni olmadığından, bunun için özel bir tedavi mevcut değildir. Başka bir tıbbi durum globusa neden olduğunda, bu durumu tedavi etmek onu iyileştirebilir. NHS, bir kişinin hissi hafifletmeye ve boğaz kaslarını gevşetmeye yardımcı olmak için aşağıdakileri yapmasını önerir:
- Sulu veya susuz boğazda rahatsızlık hissettiğinizde yutun.
- Sık sık ağzı açık esnemeyin.
- Çeneyi yukarı ve aşağı hareket ettirin ve ağzı en az iki parmak genişliğinde açın.
Bir kişi ayrıca aşağıdaki adımları günde birkaç kez deneyebilir:
- Bir kişi otururken veya ayakta dururken omuzlarını kulaklarına kadar silkmeli, pozisyonu tutmalı, serbest bırakmalı ve tekrar etmelidir.
- Başınızı yavaşça ve nazikçe sola çevirin. Başı merkeze getirin ve çeneyi göğsünüze indirin. Başı kaldırın, sağa çevirin ve sonra tekrar merkeze getirin. Bir kişi bunu dört kez tekrarlayabilir.
- Başını göğsüne indir ve ağzını açık tutun. Başı yavaşça bir daire içinde yuvarlayın ve diğer yönde tekrarlayın.
Ayrıca şunlar önerilmektedir:
- Düzenli asit hazımsızlığı yaşanırsa antasit alınabilir.
- Boğazı temizlemekten kaçınılmalıdır.
- Boğazı temizleme arzusu güçlüyse esneme denenmelidir.
Bir sağlık uzmanı aşağıdaki Güvenilir Kaynak tedavi seçeneklerini önerebilir:
Proton pompa inhibitörleri (PPI): ÜFE’ler, bir kişinin sahip olduğu mide asidi miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bir doktor, mide ekşimesi ve asit reflü koşullarını tedavi etmek için ÜFE’leri kullanır. Bununla birlikte, globus olanlar, PPI’lerle daha agresif ve uzun süreli tedavi gerektirebilir, bu da olumsuz yan etkilere neden olabilir. Ek olarak, 2015 tarihli bir makalenin araştırmacıları, GÖRH ve globus hastalarının %55.6’sının ÜFE tedavisine dirençli olduğunu kaydetti. Bir sağlık uzmanı, H2 blokerleri gibi diğer asit blokerlerini de reçete edebilir.
Konuşma terapisi: Araştırmalar, gevşeme tekniklerini içeren konuşma terapisinin globusu etkili bir şekilde tedavi ettiğini gösteriyor. 2017’de yapılan bir araştırma, globus için konuşma terapisi alan kişilerin %72’sinin tam remisyona sahip olduğunu buldu. Ancak, bu çalışma küçük bir örneklem büyüklüğüne sahipti ve bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Psikolojik tedaviler: Bilişsel davranışçı terapi (CBT), fiziksel semptomlara neden olabilecek psikolojik durumlar için bir tedavidir. Antidepresanlar da faydalı olabilir. 2021’de yapılan bir çalışma, serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri ile tedavinin hafif semptomları olanlar için etkili bir tedavi seçeneği olabileceğini buldu.
Özet
Globus, boğazda bir şeyin sıkışması hissidir. Genelde ciddi olmasa da endişeye neden olabilir ve kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, globus ile ilişkili belirli koşullar vardır. Bu koşulların tedavisi, eğer buna neden olurlarsa, globusu da hafifletebilir.
Globus’a benzer çeşitli koşullar vardır. Ağrıya veya yutma güçlüğüne neden olmadığı için bu durumlardan farklıdır. Bir kişi globus hakkında endişeleniyorsa, bir doktorla konuşmalıdır. Globusun yanı sıra ciddi semptomları olan bir kişi acil tıbbi yardım almalıdır.