Glossit nedir?
Glossit, dilin iltihaplanması anlamına gelir. Bu durum, dilin şişmesine, renginin değişmesine ve yüzeyde farklı bir görünüm kazanmasına neden olur. Dil, ağzınızdaki yiyecekleri çiğnemenize ve yutmanıza yardımcı olan küçük, kaslı organdır. Ayrıca konuşmanıza yardımcı olur.
Glossit, dilin (papilla) yüzeyindeki küçük çıkıntıların kaybolmasına neden olabilir. Papillada tat tomurcukları denilen binlerce küçük sensör bulunur ve nasıl yediğiniz konusunda rol oynar. Şişlik ve kızarıklıkla sonuçlanan şiddetli dil iltihabı ağrıya neden olabilir ve yeme veya konuşma şeklinizi değiştirebilir.
Glossit tipleri
Aşağıdakileri içeren farklı glossitis türleri vardır:
Akut glossit
Akut glossit, aniden beliren ve sıklıkla ciddi semptomları olan bir dil iltihabıdır. Bu tip glossit tipik olarak alerjik bir reaksiyon sırasında gelişir.
Kronik glossit
Kronik glossit, nüksetmeye devam eden dilin iltihabıdır. Bu tip başka bir sağlık durumunun belirtisi olarak başlayabilir.
Atrofik glossit
Hunter glossitis olarak da bilinen Atrofik glossit, birçok papilla kaybolduğunda ortaya çıkar. Bu, dilin renginde ve dokusunda değişikliklere neden olur. Bu tip glossit tipik olarak dile parlak bir görünüm verir.
Glossite ne neden olur?
Birkaç faktör de dahil olmak üzere, dilin iltihabına neden olabilir:
Alerjik reaksiyonlar
İlaçlar, yiyecekler ve diğer potansiyel tahriş edici maddelere alerjik reaksiyonlar papilla ve dilin kas dokusunu ağırlaştırabilir. Tahriş edici maddeler diş macunu ve yüksek tansiyonu tedavi eden bazı ilaç türlerini içerir.
Hastalıklar
Bağışıklık sisteminizi etkileyen bazı hastalıklar dilin kaslarına ve papillalarına saldırabilir. Ağız çevresindeki soğuk yaralara ve kabarcıklara neden olan bir virüs olan Herpes simpleks , dilde şişlik ve ağrıya neden olabilir.
Düşük demir seviyeleri
Kandaki yeterince demir, glossiti tetikleyebilir. Demir, vücudunuzun organlarınıza, dokularınıza ve kaslarınıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olarak hücre büyümesini düzenler. Kandaki düşük demir seviyeleri, düşük miyoglobin düzeylerine neden olabilir. Miyoglobin, dilin kas dokusu de dahil olmak üzere kas sağlığı için önemli olan kırmızı kan hücrelerinde bir proteindir.
Ağız travması
Ağız yaralanmasından kaynaklanan travma, dilinizin durumunu etkileyebilir. Dilde kesikler ve yanmalar veya dişlerinize takılan diş telleri gibi dental aletler nedeniyle iltihap oluşabilir.
Glossit açısından kimler risk altındadır?
Aşağıdaki durumlarda, dil iltihabı riski altında olabilirsiniz:
- ağız yaralanması
- baharatlı yiyecekler yemek
- dilinizi tahriş eden diş telleri veya takma dişler kullanımı
- uçuk varsa
- demir seviyelerinin düşük olması
- yiyecek alerjisi varsa
- bağışıklık sistemi bozukluğu varsa
Glossitin semptomları nelerdir?
Belirtileriniz iltihabın nedenine bağlı olarak değişebilir. Genel belirtiler şunlardır:
- dilde ağrı veya hassasiyet
- dilin şişmesi
- dil renginin değişmesi
- konuşma, yemek yeme veya yutmama
- dilinizin yüzeyinde papilla kaybı
Glossit nasıl teşhis edilir?
Durumunuzu değerlendirmek için diş hekiminizi veya doktorunuzu görebilirsiniz. Dilinizde, diş etinizde ve ağzınızdaki yumuşak dokularda anormal şişlikler ve kabarcıklar olup olmadığını kontrol etmek için ağzınızı inceler. Tükürük ve kan numuneleriniz de alınabilir ve daha sonra incelenmek üzere bir laboratuara gönderilebilir.
Glossit nasıl tedavi edilir?
Glossit tedavisi tipik olarak ilaçlar ve ev ilaçları kombinasyonunu içerir.
İlaçlar
Antibiyotikler ve enfeksiyonlardan kurtulan diğer ilaçlar, vücudunuzda bakteri varsa reçete edilebilir. Doktorunuz ayrıca kızarıklığı ve ağrıları azaltmak için topikal kortikosteroidler önerebilir.
Evde bakım
Günde birkaç kez dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dil, dişeti ve diş sağlığını artırabilir. Bu, glossitis ile ilişkili semptomları hafifletmeye ve durumun tekrar olmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Uzun vadede neler beklenebilir?
Çoğu durumda, glossit zaman veya tedavi ile ortadan kalkar. Dilin iltihabına neden olan yiyeceklerden kaçınırsanız tedavi daha başarılı olabilir. Doğru ağız hijyeni uygulamak, sorunları azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir. Belirtileriniz tedavi ile düzelmezse veya meydana gelmeye devam ederse doktorunuzla konuşun.
Diliniz ciddi şekilde şişerse ve hava yolunuzu tıkamaya başlarsa, 112’i arayın veya derhal hastaneye gidin. Bu daha ciddi bir durumun işareti olabilir.
Kaynaklar:
Byrd ve ark. (2003). Glossit ve diğer dil bozuklukları.
Glossit. (2013).
Demir [Bilgi kağıdı]. (2016).
Reamy, vd. (2010). Birinci basamakta sık görülen dil koşulları.