Glukozamin vücutta bulunan bir kimyasaldır. Glukozamin takviyeleri, glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin olarak satılmaktadır.
Glukozamin, vücut tarafından tendonları, bağları, kıkırdakları ve eklemleri çevreleyen sıvıyı oluşturan diğer kimyasalları yapmak için kullanılır. Eklemler, etraflarındaki sıvı ve kıkırdak tarafından yastıklanır. Glukozamin almak eklem çevresindeki kıkırdağı ve sıvıyı artırabilir ve/veya bunların bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir. İnsanlar osteoartrit için yaygın olarak glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür kullanırlar. Glukozamin ayrıca eklem ağrısı, romatoid artrit, multipl skleroz için de kullanılır. Ancak bu diğer kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.
Glukozamin Ne İçin Kullanılır?
Kireçlenme: En az 4 hafta boyunca ağızdan glukozamin sülfat almak, diz osteoartriti olan kişilerde biraz ağrı kesici sağlayabilir ve işlevi iyileştirebilir. Glukozamin hidroklorür içeren ürünler, diğer bileşenlerle birlikte alınmadıkça işe yaramıyor gibi görünmektedir. Glukozamin sülfat almak, osteoartrit riskini azaltmıyor gibi görünüyor.
Glukozamin’i bir dizi başka amaç için kullanmaya ilgi vardır, ancak yararlı olup olmayacağını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Glukozamin sülfat, 3 yıla kadar kullanıldığında çoğu yetişkinde muhtemelen güvenlidir. Glukozamin hidroklorür, 2 yıla kadar kullanıldığında çoğu yetişkin için muhtemelen güvenlidir. N-asetil glukozamin, 6 aya kadar kullanıldığında da muhtemelen güvenlidir. Glukozamin şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve kabızlık gibi bazı hafif yan etkilere neden olabilir.
Cilde uygulandığında N-asetil glukozamin 10 haftaya kadar kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.
Lavman olarak (rektal yoldan) verildiğinde N-asetil glukozamin, günde 3-4 gramlık dozlarda kullanıldığında muhtemelen güvenlidir.
Glukozamin İçin Uyarılar Nelerdir?
Hamilelik ve emzirme: Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür veya N-asetil glukozaminin hamileyken veya emzirirken güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.
Astım: Glukozamin astımı daha da kötüleştirebilir. Daha fazlası bilinene kadar, astımı olan kişiler glukozamin içeren ürünleri alma konusunda dikkatli olmalıdır.
Diyabet: Eskiden glukozaminin kan şekerini yükseltebileceğine dair bazı endişeler vardı. Ancak çoğu araştırma, glukozaminin diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini artırmadığını gösteriyor.
Glokom: Glukozamin göz içindeki basıncı artırabilirve glokomu kötüleştirebilir. Glokomunuz varsa, glukozamin almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Yüksek kolesterol: Glukozaminin kolesterol seviyelerini artırabileceğine dair bazı endişeler vardı. Ancak çoğu araştırma, glukozaminin kolesterol seviyelerini artırmadığını gösteriyor.
Yüksek kan basıncı: Eskiden glukozaminin kan basıncını artırabileceğine dair bazı endişeler vardı. Ancak çoğu araştırma, glukozaminin kan basıncını artırmadığını gösteriyor.
Kabuklu deniz ürünleri alerjisi: Glukozamin, karides, ıstakoz ve yengeçlerin kabuklarından üretilir. Kabuklu deniz ürünleri alerjiniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.
Glukozamin Başka İlaçlarla Etkileşime Girer Mi?
Warfarin (Coumadin): Varfarin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatmak için kullanılır. Kondroitinli veya kondroitinsiz glukozamin almak, varfarinin etkilerini arttırır. Bu, ciddi morarma ve kanama riskini artırabilir. Varfarin alıyorsanız glukozamin almayın.
Kanser ilaçları (Topoizomeraz II İnhibitörleri): Bazı kanser ilaçları, kanser hücrelerinin kendilerini kopyalama hızını azaltarak çalışır. Glukozamin bu ilaçların çalışmasını engelleyebilir. Bazı kanser ilaçları ile birlikte glukozamin almak bu ilaçların etkinliğini azaltabilir.
Asetaminofen (Tylenol): Glukozamin sülfat ve asetaminofen’in birlikte alınması, her birinin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir. Ancak bu etkileşimin büyük bir endişe olup olmadığını bilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.
Diyabet ilaçları: Glukozamin kan şekeri düzeylerini artırabilir. Diyabet ilaçları ile birlikte glukozamin almak bu ilaçların etkilerini azaltabilir. Kan şekerinizi yakından izleyin.
Glukozamin İçin Önerilen Kullanım Dozu Nedir?
Glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür çoğunlukla yetişkinler tarafından 3 yıla kadar ağızdan 1500 mg’lık dozlarda kullanılmıştır. Belirli bir durum için hangi dozun en iyi olabileceğini öğrenmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun.
Takviyelerde kullanılan glukozaminin genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından geldiğini unutmayın. Kabuklu deniz ürünleri alerjiniz varsa, bu takviyeleri almadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Ayrıca, bazı glukozamin ürünleri doğru şekilde etiketlenmemiştir. Bazı durumlarda, üründeki fiilen glukozamin miktarı, ürün etiketinde belirtilen miktarın hiçbiri ile %100’ü arasında değişmiştir. Bazı ürünler, etikette glukozamin sülfat listelendiğinde glukozamin hidroklorür içeriyordu.